Το πιο σημαντικό έργο που επιτέλεσε η αθηναϊκή CHEAPART από το 1995, που ξεκίνησε να λειτουργεί ως η πρώτη artist run γκαλερί στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, είναι η επί της ουσίας υποστήριξη και ένταξη στον καλλιτεχνικό στίβο πολύ νέων καλλιτεχνών από διαφορετικούς τομείς. Μέσα από την 25ετή πορεία της στην έρευνα του πειραματικού έργου τέχνης, η CHEAPART αξιώνει το έργο τέχνης ως πολιτιστικό αγαθό για όλους και όχι ως ακριβό προϊόν για λίγους. Συνομιλεί με όλα τα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης και καλλιεργεί με συνέπεια την ανοιχτή σχέση και εμπλοκή τόσο με την εικαστική κοινότητα, όσο και με το κοινό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Για τις επόμενες δέκα ημέρες, η CHEAPART μας προσκαλεί στην CHEAPARTWEEK2023: Curious worlds. Οι Παράξενοι Κόσμοι της θα μας παρασύρουν σε μια περιπέτεια της τέχνης, σε ένα παιχνίδι περιέργειας και ανακάλυψης, γνωριμιών και ανταλλαγής απόψεων. Από τις 13 – 23 Δεκεμβρίου το αθηναϊκό κοινό θα υποδεχθούν 86 καλλιτέχνες ─ 9 επιμελητές ─ 35 performance artists με εικαστικές προτάσεις, περφόρμανς, προβολές και παρουσιάσεις
Η ανάμιξη όσο το δυνατόν περισσότερων εκφραστικών μέσων σε μία εποχή όπου τα όρια έχουν πάψει πια να αποτελούν αξεπέραστο εμπόδιο στη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικούς πολιτιστικούς τομείς δίνουν το ρυθμό και τη δυναμική της CHEAPART. Έτσι, μέσα σε αυτές τις δέκα ημέρες, καλειδοσκοπικά μοτίβα τέχνης και πολιτισμού συγκεντρώνονται σε ένα πολυώροφο κτήριο στην καρδιά της Αθήνας, προσφέροντας σε καλλιτέχνες και επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν και να γνωρίσουν ένα σημαντικό μέρος της νέας σύγχρονης αθηναϊκής σκηνής.
Μία σειρά από περφόρμανς, ειδικές παρουσιάσεις έργων, ομαδικές εκθέσεις και μουσικά δρώμενα πλαισιώνουν τη φετινή CHEAPARTWEEK2023. Στους 7 ορόφους ενός απρόσμενου κτιρίου του ΄70, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια, ξετυλίγονται οι ιστορίες καλλιτεχνών και επιμελητών, ως παράξενοι κόσμοι σε γήινο περιβάλλον και μας προσκαλούν να τους εξερευνήσουμε και -γιατί όχι;- να ανακαλύψουμε δικούς μας, νέους κόσμους.
Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στον 1ο, 2ο και 4ο όροφο της CHEAPARTWEEK2023, το Αθηναϊκό κοινό θα υποδεχθούν με νέες ενότητες έργων οι καλλιτέχνες:
Στέφανος Αλαφούζος, Ματίνα Αλεξίου, Σωτήριος Αντωνιάδης, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Φωτεινή Ζαγλάρα, Κωνστάνς Ζαφείρη, Νικόλας Καραθανάσης, Ναταλία Ασπασία Καραπαναγιώτη, Νεφέλη Καρασλανίδου, Ελένη Καστρινογιάννη, Στέλλα Κεχαγιόγλου, Mάρω Κουρή, Γιάννης Κουτρούλης, Χριστίνα Κουτσολιούτσου, Kristel Pent, Ιουλία Λαδογιάννη, Έλλη Λαμπαδαρίδου, Μυρτώ Λιότσου, Αλέξανδρος Μάγκος, Ντία Μάνεση, Στράτος Μαραγκός, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Βασιλική Νικολαΐδη, Ξένια Παπαδοπούλου, Ναταλία Παπαχρήστου, Τζένη Πετροπούλου, Ιωάννης Πολύζος, Alexandra Sarah, Χρύσα Σουγιούλ, Κωνσταντίνος Σπυρέλλης, Giuseppe Tiberini, Ελένη Τσαμαδιά, ʼνθια Μέγα Χαβρέ, Αγγελική Χατζησταμάτη, Αγγελική Χρυσού.
Και οι επιμέρους εκθέσεις στους άλλους ορόφους:
Στον 2ο όροφο “Micro Worlds”
Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη. Συμμετέχουν οι: Δήμητρα Εξάρχου, Έλλη Κυριαζή, Σοφία Κυριακού, Αννέτ Λάουξ, Δήμητρα Οικονόμου, Αθανασία Παπατζέλου, Ελένη Σαρλή, Ζωή Σεϊτάνη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.
Τα “Micro Worlds” αποτελούνται απο 10 αυτόνομες ετεροτοπίες, που διαφέρουν από τον καθημερινό χρόνο και χώρο, αποτελώντας εννοιολογικά πεδία έντονης πολυπλοκότητας και συμβολισμού.
_________________
Στον 3ο όροφο “153K Views”
Επιμέλεια: Νίνα Κοταμανίδου. Συμμετέχουν οι: Ελευθερία Αλεξανδρή, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Νίνα Κοταμανίδου, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Μιχαήλ Παρλαμάς, Κατερίνα Σταμάτη.
Στην έκθεση “153K Views” τα έργα του κάθε καλλιτέχνη ερμηνεύουν μία κατηγορία δημοφιλών απεικονίσεων μέσα από τις εικαστικές εμμονές τους: από τον ναρκισσισμό στην ονειροπόλα ποπ, από την εξωτική πραγματικότητα στο σύντομο λεκτικό σύμβολο.
“Abstract Machines: Το βλέμμα της ψυχανάλυσης στη φωτογραφία”
Επιμέλεια: Ελένη Μεσάδου. Συμμετέχουν οι: Μυρτώ Γρηγορίου, Ιωάννα Κοφινά, Εύα Μπέρλερ, Δέσποινα Μυκονιάτη, Γεωργία Πονηράκου, Ρενέ Ρεβάχ, Γιάννης Ρουσουνέλος, Ιωάννα Σπέντζου, Αμαλία Τσακίρη.
Η έκθεση “Abstract Machines” εξετάζει τις αφηρημένες μηχανές μέσα από το φακό της ψυχανάλυσης. Με επικέντρωση στην ανίχνευση συμβόλων, αποκαλύπτει πώς οι εικόνες αντανακλούν την πολυπλοκότητα της ψυχικής ζωής. Ένα ταξίδι στον κόσμο της αφαιρετικής ανάλυσης μέσα από τον φακό της φωτογραφίας.
__________________
Στον 4ο όροφο “Τοπία Εντροπίας”
Επιμέλεια: Δέσποινα Πανταζή. Συμμετέχουν οι: Ειρήνη Αρχοντάκη, Ουρανία Καραμούζη, Μαρία Καρασαββίδου, Δέσποινα Πανταζή, Σπύρος Ρωμάνος, Αννα Μαρία Χατζηστεφάνου.
Εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής.
__________________
Στον 5ο όροφο “Florilegia”
Επιμέλεια: Αίας Χριστοφής. Συμμετέχουν οι: Ελένη Γκλίνου, Aντζελα Μπρισνόβαλη, Βασιλική Σαγκιώτη.
Tο υπερβατικό και αδιάφορο «κάτι», που όντως ενυπάρχει πίσω από τα φυσικά φαινόμενα (και είναι εξ ολοκλήρου αθέατο, ακατανόητο και α-νόητο), το οποίο, -ιδωμένο από την κοσμική του πλευρά, – ο Eugene Thacker ονομάζει λιτώς the-world-without-us αποτελεί εκ των υστέρων το βασικό μη-θέμα της παρούσας έκθεσης. Τα καλλιτεχνικά έργα των Γκλίνου, Μπρισνοβάλη και Σαγκιώτη -μέσω των πολύμορφων εξεικονίσεων της φυτικής ζωής (και της Φύσης εν γένει)- οριογραφούν αρνητικώς (ή αλλιώς, δεν αναπαριστούν…) την αβυσσαλέα οντότητα που ελλοχεύει σιωπηλώς πίσωθε των αείδελων μύχιων του γίγνεσθαι – ένας περίεργος κόσμος δίχως εμάς.
”Art in a box”
Επιμέλεια: Ελισσάβετ Διονυσοπούλου. Συμμετέχουν οι: Μαρία Αλεβίζου, Μαρία Αρετάκη, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Ιωάννα Δούμα, Μαίρη Κοτζαμπουγιούκ, Ελένη Μαυρονικόλα, Μιχάλης Παπαϊωάννου, Μαρία Παπακωνσταντίνου.
Τα projects του “Art in a box” στηρίζονται σε καθημερινές ασκήσεις όπου το κάθε μέλος βρίσκει εννοιολογικές καταγραφές της καθημερινότητάς του, παρατηρεί, διευρύνει την οπτική του κριτική αντίληψη για να διαπιστώσει πως η Τέχνη δεν είναι απλά μια διαδικασία αισθητικής του χώρου, αλλά ένα εργαλείο δημιουργικής σκέψης και αλλαγής οπτικής.
________________
6ος, 7ος όροφος “Conseederate”
Επιμέλεια: Αναστασία Βούτσα. Συμμετέχουν οι: Αναστασία Βούτσα, Ελισσό Θεοχάρη, Ιφιγένεια Χαλά, Εύη Καπλάνη, Foxy Lady, Μαριάννα Περιβόλα, Ρεγγίνα.
Η ομάδα του Conseederate διαμορφώθηκε με βάση ένα ομότιτλο προτζεκτ όπου καλλιτέχνες παρείχαν σχέδιά τους για μια συλλογή από βιοδιασπώμενες φυτεύσιμες κάρτες, κρατώντας πάντα την δική του έκφραση, δουλειά και αποτύπωση ιδεών και εικόνων.
“Ρολόι”, Μαρκέλλα Καΐρη, Βίντεο
Καθημερινά επίσης και καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης, στο κτήριο της Ζωοδόχου Πηγής 66 θα λαμβάνουν χώρα ξεχωριστές εικαστικές παραστάσεις και περφόρμανς.
Στον ιστότοπο της CHEAPART μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε ημέρα.