am5

Ο visual artist Αλέξης Μάρκου, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1984. Ως freelance εικονογράφος δουλεύει τα τελευταία 8 χρόνια για εταιρίες όπως η Nike, η Gatorade, η Hewlett Packard, η Cisco, η Αtomic Skis, η BMW και η ESPN. Επίσης, συνεργάζεται με το αμερικανικό περιοδικό Nylon για λογαριασμό του οποίου εικονογραφεί πορτρέτα διασήμων όπως του Christian Louboutin, του Philip Glass και άλλων. Πρόσφατα, παρουσιάστηκε μέρος της δουλειάς του στον πολυχώρο του Wisedog . Τα έργα του είναι  εντυπωσιακά λόγω της λεπτομέρειας των σχεδίων του και της ιδιαίτερης αισθητικής τους. 

am4

Δεν θυμάται το πρώτο του σχέδιο αλλά θυμάται ότι του άρεσε να σχεδιάζει τέρατα και ήρωες από βιντεοπαιχνίδια, όπως τον Sonic the Hedgehog. Έχει αναπτύξει ένα μοναδικό στυλ συνδυάζοντας τις παραδοσιακές μεθόδους με τις σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές. Χρησιμοποιώντας κυρίως το γραφίτη, έχει αφήσει το στίγμα του λόγω των περίπλοκων και έντονων γεωμετρικών γραμμών στα έργα του.

am8

Στα 17 του έφυγε από τη Λάρισα για σπουδές στο κολέγιο τέχνης του Plymouth όπου εξειδικεύτηκε στο κινούμενο σχέδιο. Τον ελκύει πιο πολύ ασπρόμαυρο και όχι τα χρώματα γιατί του αρέσει πολύ να δουλεύει με γραφίτη. Το στυλ του στα σχέδια πρόεκυψε πολυ αργά, αναφέρει πως οργανικά συνεχίζει να το εξελίσσει, ελπίζοντας προς το καλύτερο.

am3

Πάντα προτιμά να συνδυάζει ένα χαρακτηριστικό σχήμα σε ένα σχέδιο. “Στη δική μου περίπτωση είναι οι ευθείες γραμμές και όλα τα ακατάστατα γεωμετρικά σχήματα που προσθέτω μέσα σε ένα σχέδιο. Ο ρεαλισμός μου αρέσει πολύ αλλά το θεωρώ πολύ κενό και άδειο όταν δεν συνδυάζεται με ένα χαρακτήρα, αλλιώς μου θυμίζει την φωτογραφία”.

am10

Τα βασικά εργαλεία του είναι μολύβια, νερομπογιές και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιεί και μαρκαδόρους. Επίσης χρησιμοποιεί ψηφιακή ταμπλέτα τελειώνοντας τα σχέδια και σε ορισμένες περιπτώσεις και τη φωτογραφία σαν φίλτρο για τα σχέδια. Η διαδικασία που ακολουθεί για να σχεδιάσει ένα έργο ξεκινάει με κύρια πηγή τη φωτογραφία.

am2

“Συνήθως κάνω μια προσομοίωση του σχεδίου ψηφιακά μέσα από εικόνες που είτε μου τις παρέχουν οι πελάτες μου ή τις ψάχνω μέσω διαδικτύου. Πολλές φορές κάνω ο ίδιος τη φωτογράφιση ανάλογα με την περίπτωση. Αφού πάρει έγκριση η εικόνα που έχω φτιάξει ψηφιακά ξεκινάω να σχεδιάζω από την αρχή βλέποντάς την. Όταν έχω τελειώσει το σχέδιο στο χέρι το περνάω στον υπολογιστή και το δουλεύω ψηφιακά”.

am1

Φοράει γάντι στο αριστερό χέρι για να μην λερώνει το χαρτί και για να μην κολλάει το χέρι του πανω στην ψηφιακή ταμπλέτα. Στο δεξί χέρι, το γάντι τον βοηθάει για να στηρίζεταιι ώρες πάνω στο γραφείο και για να χρησιμοποιεί το ποντίκι χωρίς να πιάνεται. Παρόλο που, όπως δηλώνει, έχει φτωχή γνώση για την ιστορία τέχνης ο καλλιτέχνης που θαύμαζε από μικρός είναι ο Leonardo Da Vinci και η δουλειά του πάνω στην χρυσή τομή.

am9

Όταν δε δουλεύει για πελάτες και επιλέγει να κάνει κάτι πιο ελεύθερο ψάχνει να βρει έμπνευση από τη φωτογραφία. Μια καλή φωτογραφία είναι πάντα μια καλή αρχή για ένα σχέδιο. Το αγαπημένο του πρότζεκτ είναι ίσως η δουλειά που έκανε για τα κεντρικά γραφεία της Nike από το 2013 ως το 2015 την οποία ελπίζει να προβάλει σύντομα. “Είναι 5 σχέδια τα οποία έχουν εκτυπωθεί σε μεγάλο μέγεθος και βρίσκονται στους διαδρόμους έξω από τα γραφεία των μεγάλων στελεχών της εταιρίας”. Όταν τον ρωτάω κλείνοντας, ποια συμβουλή θα έδινε σε καποιον που τώρα ξεκινάει, αναφέρει “να κάνει συχνή εξάσκηση από μόνος του και να μην τα παρατάει εύκολα”.

 Δείτε τη δουλειά του Αλέξη Μάρκου στο alexismarcou.com και στο behance.net/alexismarcou