Αν συχνάζετε στο Κουκάκι, τότε θα γνωρίζετε το ΚΙΝΟΝΟ με τη μοναδική ξύλινη κυματοειδή μπάρα και τη χαλαρή ατμόσφαιρα. Όχι, δεν διαβάζετε ένα παλιό άρθρο, είμαστε στον Φλεβάρη του 2021 καιη εστίαση εξακολουθεί να έχει κατεβασμένα ρολά. Όμως το στέκι της Φαλήρου έχει εδώ και λίγο καιρό ένα shop in shop κομμάτι που αυτή την περίοδο λειτουργεί και είναι αγχολυτικό με τον τρόπο του.
Το νέο του εγχείρημα ήρθε να προστεθεί στα φρέσκα concept stores που ανταποκρίνονται σε μια διακοσμητική (και όχι μόνο) τάση που μάλλον ήρθε για να μείνει. Επικεντρωμένο στα φυτά εσωτερικού χώρου, το άι ντου καταλαμβάνει, με τις ραφιέρες του τη μία πλευρά του ευρύχωρου ΚΙΝΟΝΟ και το κάνει ακόμα πιο πράσινο απ’ ότι ήδη ήταν.
Συχνά, αντί να εξηγούν την επίγευση που αφήνουν τα cocktails τους, οι άνθρωποι του μπαρ κλήθηκαν να απαντήσουν για τα είδη των φυτών που το στολίζουν. Οι Αθηναίοι έδειχναν να ενδιαφέρονται, άρχισαν να μαθαίνουν τα είδη της μονστέρας κι ενώ το plant community αναπτύσσεται η Όλγα Μανέτα και ο Γιώργος Μπρίνιας αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο μέσα στον χώρο τους αξιοποιώντας τις γνώσεις τους και σε αυτό το κομμάτι.
Η πρώτη έχει κάνει σεμινάρια φυτοπαθολογίας αλλά είναι κυρίως αυτοδίδακτη και με μεγάλη εμπειρια σε ό,τι φύεται, κάποια στιγμή αναλάμβανε να δημιουργήσει τους κήπους νέων πολυκατοικιών. Ο δεύτερος φοίτησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η ιδέα του άι ντου τον γύρισε χρόνια πίσω παρότι νόμιζε ότι δεν θα ασχοληθεί ποτέ με το αντικείμενο. Ο ένας έμαθε τη σχέση του άλλου με τα φυτά όταν στο πρώτο μαγαζί που συναντήθηκαν και εργάστηκαν μαζί προέκυψε η ανάγκη να κλαδευτεί μια συκιά.
Εκτός από εκείνα που στέκονται μέσα, το αι ντου διαθέτει και μερικά φυτά εξωτερικού χώρου, ανθεκτικά φυτά σαν τη σεφλέρα, τη στερλίτσια νικολάι, φίκους και κάκτους που αρρωσταίνουν δύσκολα και βοηθάνε τους αρχάριους να μην πτοούνται. Μιας και δεν απευθύνεται μόνο σε μυημένους, οι γλάστρες του αι ντου έχουν ταυτότητες και οδηγίες για το πώς πρέπει να τους φερθούμε ώστε να μη τις δούμε να μαραίνονται. «Έχω μεγάλη αδυναμια στην ορχιδέα αλλά βλέπω ότι δεν μπορούν να τη συντηρήσουν ενώ το μόνο που πρέπει να της δώσεις είναι το σωστό σημείο και να την περιποιηθείς μια φορά την εβδομάδα. Πολλοί νομίζουν ότι αν πάρεις ένα φυτό πρέπει να είσαι συνεχώς από πάνω του, ότι πρόκειται για μεγάλη ευθύνη, λες και είναι κατοικίδιο, δεν είναι έτσι φυσικά, φτάνει να καταλάβεις τις ανάγκες του», όπως εξηγεί η Όλγα Μανέτα.
Το άι ντου που σκοπεύει να φιλοξενήσει περισσότερα από 150 είδη φυτών προσφέρει και τα σχετικά σύνεργα, ποτιστήρια, σκαλιστήρια, φτυάρια λίγο πιο προσεγμένα και ντιζαϊνάτα.
Αν ξεκινάτε τώρα την ενασχόλησή σας και σας έχει συγκινήσει το φύλλωμα μιας αλοκάσιας, θα σας προτείνουν να την ξεχάσετε για λίγο. Το δίδυμο του άι ντου θα είναι εκεί για να σας συμβουλεύσει και να σας καθοδηγήσει, να σας ρωτήσει πώς είναι ο χώρος σας και οι χρόνοι σας ώστε να καταλάβει τι χρειάζεστε, για να μοιραστεί τα μυστικά μιας σωστής μεταφύτευση. Επίσης μπορεί να κάνει τη μεταφύτευση στον χώρο σας, λειτουργεί ως «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Αδικοχαμένων Φυτών» (ΜΕΘΑΦ), κάνει ντελίβερι όσων διαθέτει κατόπιν συνεννόησης αλλά και εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος.
«Το θέμα δεν είναι να πουλήσουμε απλά ένα φυτό αλλά να ξέρουμε πώς θα επιβιώσει για να το χαίρεται όποιος επέλεξε να το βάλει στο σπίτι του, για να θέλει να εμπλουτίζει η συλλογή του κι αυτό να τον γεμίζει πραγματικά. Στην Αθήνα ζούμε, κάποιοι από εμάς στο κέντρο της, οι αυλές είναι περιορισμένες, οι βεράντες είναι μικρές, πολλά διαμερίσματα μας αναγκάζουν να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα. Έτσι όπως είμαστε καθισμένοι στον καναπέ, γιατί να μην κοιτάμε τον χώρο μας και να σκεφτόμαστε “μα τι ωραίος που είναι ρε παιδί μου”. Λίγα φυτά χρειάζονται γι΄αυτό», μου λέει ο Γιώργος Μπρίνιας ενώ είμαι έτοιμη να φύγω με μια σανσιβέρια.
άι ντου, Φαλήρου 48, Κουκάκι. Τηλ: 2114086826. Λειτουργεί από Τετάρτη ως Κυριακή, 11:00-19:00 ενώ από Δευτέρα ως Τρίτη θα τους βρείτε στο τηλέφωνο.