Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

15 αγαπημένα μπαρ της Αθήνας μας αποκαλύπτουν πώς πήραν το όνομά τους

7 jokers, Φουάρ, Κύριος Χου, Κακούνκα και άλλα περίεργα ονόματα έχουν βαφτίσει τους χώρους που μας ποτίζουν αλκοόλ και μουσικές. Μα τι σημαίνουν όλα αυτά;
popaganda_athens_bars_names_1

Σάββατο βράδυ στην Αθήνα. Είμαι στο 7 Jokers, σκέτο Jokers για τους θαμώνες, και τα πίνω με την παρέα μου στο τραπεζάκι έξω από το μαγαζί, στο πεζοδρόμιο. Δίπλα μου κοιμάται ήρεμα ένας τεράστιος σκύλος, αν συχνάζεις κι εσύ στο Jokers θα τον έχεις δει. Έχω καταναλώσει λίγο αλκοόλ παραπάνω, οι άλλοι μιλούν για κάτι που δεν με ενδιαφέρει, κοιτάω τον σκύλο, με πιάνουν τα λογοτεχνικά μου, σκέφτομαι ότι είναι ο όγδοος joker, αυτός που κοιτάει γεμάτος κατανόηση τα αγόρια και τα κορίτσια που τρεκλίζουν τραβώντας τα φωνήεντα, αγαπά τα αγόρια με τα μάτια που γυαλίζουν, αγαπά τα κορίτσια με τα χείλη που γυαλίζουν, αγαπά τα πλάσματα της νύχτας. Αλλά αν αυτός είναι ο όγδοος joker, ποιοι είναι οι άλλοι επτά; Πώς προέκυψε αυτό το όνομα; Πώς διαλέγουν τα παιδιά που ανοίγουν ένα μπαρ πώς θα το ονομάσουν; Για να μου λυθεί η απορία απευθύνθηκα στους κατάλληλους ανθρώπους, δηλαδή στους ανθρώπους που έχουν τα μαγαζιά και τους έδωσα τον λόγο. Εν τω μεταξύ κατέληξα ότι αν ανοίξω εγώ ποτέ μπαρ (λέμε τώρα) θα το ονόμαζα At Lust. Εσείς πώς θα το λεγάτε;

7 Jokers (Βουλής 7)

1557359_520058438114455_745881829_o

Σίγουρα δεν έχει να κάνει με επτά ιδιοκτήτες, αφού είμαστε τέσσερις και σίγουρα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη θύρα 7 του ΟΣΦΠ, μιας και είμαστε φωλιά Παναθηναϊκών και Αεκτζήδων. Στην αρχή θέλαμε να το ονομάσουμε “the Joker” ή “the Jokers” αλλά ορισμένα πράγματα σε κατευθύνουν από μόνα τους και αν γνωρίζετε, για πολλούς λόγους το νούμερο 7 θεωρείται συμπαντικός αριθμός ή απλώς ένας τυχερός αριθμός για πολύ κόσμο, ήρθε κι έδεσε το γεγονός ότι η διεύθυνση είναι Βουλής 7, είμαστε και λίγο ανισόρροποι ως χαρακτήρες και πιστεύουμε σε μεταφυσικά γεγονότα και όχι μόνο. Άσε που θέλαμε και να μπερδεύουμε τον κόσμο που ρωτάει “μα γιατί επτά και όχι τέσσερις ή τρείς ή δώδεκα;” ,”εσείς ήσαστε τέσσερις, οι άλλοι τρεις ποιοι είναι;” . Μια χαρά μας έκατσε το λοιπόν! Το ότι υπάρχουν 7 Jokers μέσα στο μαγαζί δεν είναι αστικός μύθος ισχύει γιατί θέλαμε να ενισχύσουμε το μοτίβο αυτό και έτσι σιγά σιγά τοποθετήσαμε σε γωνιές του μαγαζιού διάφορα τζοκεράκια, όποιος μένει κάποια ώρα και χαζεύει το μαγαζί πάνω κάτω, δεξιά αριστερά ,γωνίες κλπ, θα τα ανακαλύψει.


Key (Πραξιτέλους 37)

KEY

Είναι ένας συνδυασμός η προέλευση του ονόματος. Πρώτον δύο τρεις κλειδαράδες που υπήρχαν στη γειτονιά. Ο ένας μάλιστα ήταν κολλητά στο πρώτο μικρό Key. Δεύτερον όταν ή ιδιοκτήτρια μας έδωσε το κλειδί του χώρου για να αρχίζουμε να το χτίζουμε, ένα βραδάκι πίνοντας στο 7 jokers, κι έχοντάς το στο χέρι, μας ήρθε η έμπνευση.


Φουάρ (Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 6)

Φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Όταν είδαμε το χώρο που σήμερα στεγάζεται το Φουάρ αμέσως καταλάβαμε ότι ταιριάζει απολυτά στα σχέδια που είχαμε στο μυαλό μας και σχεδόν αμέσως πρόεκυψε η ονομασία του. Φουάρ αυτολεξεί σημαίνει εμποροπανήγυρης άλλα χρησιμοποιείται ευρέως εννοιολογικά και σαν χώρος συγκέντρωσης τεχνών ανεξαρτήτως φάσματος. Έτσι λοιπόν όπως και το όνομα του, το Φουάρ με τους διακριτούς χώρους που διαθέτει (μπαρ-εστιατόριο-γκαλερί-κλαμπ) συνδυάζει την μουσική, την ζωγραφική την φωτογραφία εννοείτε το σχέδιο μόδας και διάφορα άλλα πάντα με γνώμονα του να προσφέρει κάτι διαφορετικό στην διασκέδαση της Αθήνας.


Osterman (πλατεία Αγ. Ειρήνης 10)

OSTERMAN

Το όνομα του Osterman προέρχεται από την τελευταία ταινία του Sam Peckinpah “The Osterman Weekend” (1983). Πέραν της σινεφίλ αναφοράς, το ύφος που θέλαμε να δώσουμε στο χώρο ήταν ένα μπαρ ‘βαρύ’ και κάπως ‘φθαρμένο’ που να παραπέμπει σε παλιά ευρωπαϊκά cafe και brasserie, τα οποία συχνά ονοματίζονται με ένα κάπως βαρύγδουπο κεντροευρωπαϊκό επώνυμο. Αποφασίσαμε λοιπόν κάπως σαν εσωτερικό αστείο να το βαφτίσουμε κι εμείς έτσι, παρότι κανείς απ’ τους εμπλεκόμενους δεν φέρει αυτό το επίθετο.


Low Profile (Βουλής 7, στοά Μπολάνη)

Φωτογραφία: Φώτης Βαλλάτος

Φωτογραφία: Φώτης Βαλλάτος

Όταν άνοιξε το Low Profile στη Λυκαβηττού το 1996 ήταν πολύ στα φόρτε της μια αίσθηση εθνικής παλιγεννησίας, τα πάντα έπρεπε να είναι ελληνοπρεπή κι αυτό εμένα δεν με εξέφραζε καθόλου. Θεωρώ το μπαρ αγγλική υπόθεση και μου αρέσει όταν είχα δει σε ταξίδια μου στη Σκωτία ονομασίες παμπ που μπορεί να είναι μια ολόκληρη πρόταση που περιγράφει τον χαρακτήρα του χώρου. Έτσι και το Low Profile δηλώνει ότι είναι ένα μαγαζί χαμηλών τόνων, όπου ακούμε μουσική, πίνουμε το ποτό μας και αυτό συμβαίνει χωρίς καμία βία ή πίεση να ξεσαλώσουμε.


Barrett (Πρωτογένους 11)

BARRETT

Στην αρχή σκεφτόμασταν διάφορα ονόματα, όπως Πιούζυ, λόγω αγάπης στους Στέρεο Νόβα και Frances Farmer λόγω αγάπης στον Kurt και επειδή ξέραμε ότι θα παίζαμε μουσικά σε τέτοιες κατευθύνσεις. Όταν προγραμματίσαμε το πότε ανοίγει είδαμε ότι ήταν η εβδομάδα του Ιουλίου που πέθανε ο Syd Barrett, με τον οποίο όλο αυτό το καλοκαίρι είχαμε φάει και ένα κόλλημα και τον ακούγαμε ξανά. Βόλευε και το λογοπαίγνιο bar/barrett, και τσααααακ: είμαστε το Barrett.


Off the Chain (Ζωοδόχου Πηγής 25)

Φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Η ονομασία Off the Chain έχει διττή ερμηνεία: κυριολεκτικά σημαίνει εκτός αλυσίδας και κατ’επέκταση δεσμών. Τα δεσμά μπορεί να συμβολίζουν πολλές καταστάσεις για τον καθένα ξεχωριστά οι οποίες μας κρατάνε πίσω και μας εγκλωβίζουν. Η ερμηνεία αυτή λοιπόν συμβολίζει τον απεγκλωβισμό από δυσάρεστες ”αλυσίδες” ο οποίος συνεπάγεται ηθική ανάταση και στην δική μας περίπτωση χαρούμενες νύχτες. Το Off the Chain όμως λειτουργεί κυρίως ως ιδιωματισμός ο οποίος χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι κάποιος περνάει εξαιρετικά και για να δηλώσουμε ότι κάτι είναι πολύ ελκυστικό.

Στην επόμενη σελίδα: από τον κύριο Χου στα έξι σκυλιά της Αβραμιώτου. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.