Ακριβώς απέναντι από τα πασίγνωστα μπριζολάκια του Τέλη βρίσκεται το στενό της Επίκουρου, ένας δρόμος που ακόμα και αν δεν θυμάσαι το όνομά του, σίγουρα τον ξεχωρίζεις από το εμβληματικό πλέον σπίτι, το πιο πολύχρωμο και τρελό κτίριο της Αθήνας. Η Επίκουρου είναι η είσοδος του Block Art, το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο ζει και αναπνέει πλέον η πλειονότητα της street art κοινότητας της Αθήνας.
Ήδη από το 2012 στην οδό Σαρρή, λειτουργεί η Gallery @ Sarri 12 με το παραπλήσιο υπόγειο εργαστήριο όπου δουλεύουν τα έργα τους τα πιο γνωστά ονόματα της σκηνής του street art. Στη Sarri12 μπήκε πρώτος με το δεξί ο Sonke και έπειτα ακολούθησαν ο Cacao Rocks, ο NAR, o WD, ο Exit, ο Opium, ο n_grams και πολλοί ακόμα. Πλέον η γκαλερί έγινε ένα από τα ορόσημα της περιοχής μαζί με το θρυλικό σκορδάδικο – το τελευταίο αυθεντικό σκορδάδικο της πόλης – της οικογένειας Τσιντουκίδη, το οποίο μπορεί να βρίσκετε τώρα στη Σαρρή, μέχρι πριν λίγα χρόνια όμως βρίσκονταν στην Επίκουρου, ακριβώς απέναντι από το πολύχρωμο σπίτι, στο οποίο μένει η κυρία Κούλα Τσιντουκίδη. Όταν η οικογένεια μετέφερε το μαγαζί, οι καλλιτέχνες της Sarri 12, επεκτάθηκαν στο στενό της Επικούρου και με σεβασμό στην πρότερη ιστορία του χώρου, άνοιξαν την Σκορδ art Gallery.
Το τετράγωνο είχε ήδη αρχίσει να αποκτά χαρακτήρα. Τα χρώματα ξεχύθηκαν από τις δύο γκαλερί και γέμισαν τους τοίχους του που έγιναν ένας απέραντος καμβάς για τους καλλιτέχνες. Με τους κατοίκους να μπαίνουν στο παιχνίδι και να αγκαλιάζουν τη νέα εικόνα που αποκτούσε σταδιακά η γειτονιά τους, σκόρδα και σπρέι γίνανε ένα, συνάντησαν τις διαφορετικές κουλτούρες από τις ασιατικές χώρες που έχουν κάνει την παραπλήσια Ευριπίδου να μοσχοβολά κάρυ και τζίντζερ και τους εμπόρους που παρά τις όποιες διακυμάνσεις πέρασε η περιοχή του Ψυρρή στο σύνολό της, έμειναν αμετακίνητοι στη βάση τους.
Η περιοχή άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον και άλλων καλλιτεχνών – για παράδειγμα ο Larry Gus έχει το studio του εκεί – και στο πολύχρωμο σπίτι της κυρίας Κυριακής, στον πρώτο όροφο είναι τώρα τα headquarters του Holobiant Projcet. O Nik Karlsson παραγωγός ταινιών από τη Σουηδία και ο Teemu Takatalo, επιμελητής από τη Φιλανδία, εκμεταλλευόμενοι την επιχορήγηση του Nordic Culture Fund, έστησαν στην καρδιά του Block Art, ένα πρότζεκτ που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, να διοργανώσει residencies και να φέρει σε διάλογο τους Αθηναίους με τους Σκανδιναβούς street artists.
Τον περασμένο Μάρτιο, η πινακίδα Σκορδ art κατέβηκε και μια νέα γκαλερί άνοιξε στο στενάκι της Ευμορφόπουλου, πρόκειται για την γκαλερί EXIT, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο που μας πέρασε με την πρώτη ατομική έκθεση της Crosti και στην οποία αυτό το Σάββατο θα φιλοξενηθεί η νέα ατομική έκθεση του NAR, με τίτλο “Everything is Con-Temporary“, σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου. Για ακόμα μια φορά ο ευρηματικός NAR εισάγει ευτελή καθημερινά αντικείμενα σε μία νέα φόρμα και επανοηματοδοτεί το πλαίσιο δημιουργίας τους.
Στη θέση της Σκορδ art, άνοιξε gift shop με το merchandise των καλλιτεχνών. H street art κοινότητα της Αθηνάς κατέκτησε με μια βελούδινη επέλαση το οικοδομικό αυτό τετράγωνο στου Ψυρρή και έχει πλέον τη δική της κυψέλη τέχνης και δημιουργικότητας.
Παράλληλα με τις δύο γκαλερί, το υπόγειο εργαστήριο, τα residencies στο πολύχρωμο σπίτι και το gift shop, οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν πρώην ανεκμετάλλευτους χώρους του Block Art, για να δουλέψουν τα νέα τους project, όπως ο Cacao Rocks που τον συναντήσαμε στο «άτυπο» εργαστήριο του στην Επίκουρου να δουλεύει πάνω σε δύο τεράστιους αμφορείς, για την επερχόμενη έκθεσή του “Les Cyclades Electroniques” στη Μύκονο, στην πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού «Δύο Χωρία», στις 24 Ιουνίου.
Αν βρεθείτε αυτό το Σάββατο στο Block Art, πέρα από τα εγκαίνια της έκθεσης του NAR, στην EXIT, ανοίγει παράλληλα και η νέα ατομική έκθεση του Woozy “Metropolitani Indiani”, που επιχειρεί να σχολιάσει δύο ταραγμένες πολιτικά περιόδους σε Ελλάδα (αυθόρμητη αστική εξέγερση των Αθηναίων 2008-2013) και Ιταλία, (καλλιτεχνικό φοιτητικό κίνημα του 1968 – 1977) στη Sarri 12 προσφέροντας την ευκαιρία ενός art tour μέσα στο Block Art.