Όταν το 2013 ο Donald Glover ανακοίνωσε ότι θα εμφανιστεί μόνο στο πρώτο μισό της 5ης σεζόν του Community ώστε να επικεντρωθεί στη δημιουργία της καινούριας του σειράς και στη μουσική του καριέρα, μας κακοφάνηκε επειδή θα χάναμε έναν ωραίο χαρακτήρα σε μια από τις καλές κωμωδίες της τηλεόρασης.
Ίσως τελικά να μην είχαμε εκτιμήσει τις δυνατότητές του πολυτάλαντου Glover, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στο προσκήνιο γράφοντας επεισόδια για το 30 Rock, ενώ ως ηθοποιός έγινε γνωστός με το ρόλο του Troy Barnes στο Community. Παράλληλα, ως Childish Gambino έχει κάνει μια αξιόλογη καριέρα ως rapper με άλμπουμ, περιοδείες και καλές κριτικές χωρίς να μπλέξει στη showbiz, ενώ είναι και κωμικός stand–up. Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: αποτέλεσε την (εξ ημισείας) έμπνευση για τον Miles Morales, τον 2οSpiderman της Marvel.
Έτσι, μετά την αποχή από το Community και την προώθηση της μουσικής του παρέδωσε σε εμάς και στο FX το βραβευμένο πια με δύο Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης κωμικής σειράς και καλύτερου κωμικού ηθοποιού) Atlanta και τα 10 απρόβλεπτα και λαμπρά επεισόδιά του. O Donald Glover είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε το Atlanta να είναι “σημαντικό”. Ήθελε να προβάλει τη μαύρη κουλτούρα και να αποφύγει να προκαλέσει το “clapter” που λένε οι Αμερικανοί· το πολιτικά ορθό χιούμορ που κερδίζει χειροκρότημα αλλά δεν είναι αστείο. Ο στόχος του ήταν να κάνει το θεατή να γελάσει, όχι να φτιάξει κάτι βαρετό το οποίο θα εκτιμηθεί για το κοινωνικοπολιτικό του σχόλιο. Τελικά όμως έφτιαξε κάτι και σπουδαίο και αστείο, με επίκαιρη παρουσίαση της μαύρης κοινωνίας και με αυθόρμητο χιούμορ, χωρίς να χρειάζεται να στήνει σκηνές απλά για να ένα ξενέρωτο punchline.
Η ιστορία ακολουθεί τον Earn (Donald Glover), ο οποίος είναι μορφωμένος αλλά άφραγκος και σχεδόν άστεγος, καθώς προσπαθεί να ανέβει στην υπόληψη των γονιών του και της μητέρας του παιδιού του. Ανακαλύπτει ότι ο ξάδερφος του είναι ο rapper Paper Boi (Brian Tyree Henry) και θέλει να τον μανατζάρει σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη ζωή του και τη ζωή της κόρης του. Αυτή είναι η γενική υπόθεση του Atlanta το οποίο όμως δεν περιορίζεται σε τέσσερις τοίχους και εξετάζει γενικά τις ζωές των μαύρων και την κουλτούρα τους. Όχι όμως με ένα πιθανά πομπώδες στυλ “Black Lives Matter” και για να κάνει κάποια δήλωση στους λευκούς, απλά περιγράφοντας την καθημερινότητα των μαύρων ανθρώπων με φόντο τη μουσική σκηνή της Ατλάντα, με τη hip–hop να έχει κεντρικό ρόλο.
Είναι ξεκάθαρα μια σειρά του δημιουργού της και των εμπειριών του, στο στυλ του Louie από τον Louis C.K. (πάλι για το FX). Μια ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή της οποίας δημιουργός, κύριος σεναριογράφος, περιστασιακά σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είναι ο Donald Glover. Σκηνοθέτης των περισσότερων επεισοδίων είναι ο Hiro Murai που έχει γυρίσει αρκετά βίντεο κλιπ του Childish Gambino, στην πρώτη του δουλειά για τηλεόραση. Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι η συγγραφική ομάδα που χρησιμοποιεί ο Glover αποτελείται μόνο από μαύρους σεναριογράφους, ενώ δεν δίστασε να προσλάβει άτομα που δεν είχαν πρότερη εμπειρία ώστε να παρουσιάζει αυθεντικότητα το Atlanta. Μαζί με τον Donald Glover στο ρόλο του Earn, έχουμε τους Brian Tyree Henry και Keith Stanfield ως Paper Boi και Darius (o ονειροπόλος φίλος του Paper Boi), αντίστοιχα, και την Zazie Beetz στο ρόλο της πρώην κοπέλας του Earn και μητέρας της κόρης του. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους Henry και Stanfield που με την ενέργεια, τη χημεία, τη φυσικότητα, τα μουρμουρητά και το τρομερό timing εξυψώνουν τις ερμηνείες τους. Από τη μία έχουμε τον μονίμως αγανακτισμένο και ελαφρώς σαστισμένο Paper Boi και από την άλλη τον περίεργο και εξωφρενικά φιλοσοφικό Darius.
Πριν συνεχίσετε, να προειδοποιήσουμε ότι αυτή η παράγραφος περιέχει ελαφρά spoilers!
Το Atlanta κρύβει πολλούς άσσους στο μανίκι του για να μας παρουσιάσει τις ιστορίες του. Έχει πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία όπως έναν μαύρο Justin Bieber ή έναν λευκό μεσήλικα ειδήμων στη μαύρη κουλτούρα. Αναπάντεχες εκρήξεις βίας με τον Paper Boi να πυροβολεί κάποιον ή τον ξυλοδαρμό ενός φυλακισμένου. Απρόβλεπτα επεισόδια όπως το B.A.N. που παρουσιάζεται σαν μια τηλεοπτική εκπομπή στο πάνελ της οποίας συμμετέχει ο Paper Boi με διαλείμματα για ψεύτικες διαφημίσεις. Έχει αξιομνημόνευτες κωμικές σκηνές, όπως τον Darius να χρησιμοποιεί ως στόχο στο πεδίο βολής ένα περίγραμμα σκύλου και να αναρωτιέται για δεν είναι περίεργο που οι άλλοι πυροβολούν ανθρώπινους στόχους, ή διορατικές ματιές στις ζωές των πρωταγωνιστών όπως την απάντηση του Paper Boi στο “Προσπάθησε να μην πεθάνεις” του Earn: “Προσπαθώ κάθε μέρα”. Ποτέ όμως δεν κολλάει σε ένα σημείο για παραπάνω χρόνο από όσο πρέπει. Όταν γίνει κάτι, το αποδέχεται και η ζωή συνεχίζεται κανονικά.
Τελικά, ο Donald Glover μας προσφέρει μια εξαιρετική και πρωτότυπη σειρά. Ξεκινάει με πιο ελαφριά θεματολογία στα πρώτα επεισόδια, η οποία γίνεται όλο πιο προσωπική και μελαγχολική όσο προχωράει η σεζόν με αποκορύφωμα το υπέροχο φινάλε, χωρίς ποτέ να χάνει το χιούμορ, τη χάρη και τη «ζεστασιά» της. Το Atlanta έχει ανανεωθεί για 2η σεζόν η οποία θα προβληθεί το 2018 λόγω της παρουσίας του Glover στην ταινία του Han Solo, ενώ στην Ελλάδα είναι διαθέσιμη από το FOX.