Μετά την πρώτη του επιτυχημένη διοργάνωση, το illustradays φέρνει στην Αθήνα για δεύτερη χρονιά ένα κομμάτι δημιουργικότητας από κάθε γωνιά του κόσμου και ταυτόχρονα, φέρνει στην Ελλάδα το μοναδικό της φεστιβάλ αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη της εικονογράφησης. Ένα φεστιβάλ που το 2021 φιλοξένησε τη δουλειά περισσότερων από 150 καλλιτεχνών και καλωσόρισε πάνω από 3500 επισκέπτες και επισκέπτριες που αγαπάνε το illustration και το εικονογραφημένο βιβλίο.
Χρωματιστές εκθέσεις, διαδραστικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, πλάσματα βγαλμένα από σελίδες και έργα τέχνης, experts που μοιράζονται τα μυστικά τους σε εμπνευσμένες ομιλίες και portfolio reviews, networking δράσεις για εικονογράφους, μια μεγάλη ανοιχτή βιβλιοθήκη, καλεσμένοι και καλεσμένες από κάθε σημείο της γης και πολλές άλλες δράσεις, έρχονται σε αυτήν τη χαρούμενη, δημιουργική και συμπεριληπτική γιορτή.
Το illustradays 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.
Εικονογράφοι που θαυμάζω ουκ ολίγοι. Δεν χρειάζεται να ψάξω στα social media για να τους θυμηθώ. Αρκεί να στρίψω λίγο την καρέκλα μου και να κοιτάξω πίσω, το φόντο μου.
Η βιβλιοθήκη με τα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία είναι η αφετηρία μου. To “beam of light” το δικό μου. Μια υπενθύμιση του πώς ξεκίνησα και πώς συνεχίζω.
Alain Grée και Ali Mitgutsch: Με αυτούς μεγάλωσα και αυτούς κουβαλάω μέσα μου τόσα χρόνια. Αυτές τις πολυπληθείς εικόνες με τις λεπτομέρειες και τα κωμικοτραγικά σκηνικά λατρεύω να τις χαζεύω ακόμη και τώρα.
Benji Davies και David Roberts: Γιατί αν ήμουν παιδί τώρα, αυτήν ακριβώς την εποχή, αυτές τις εικόνες θα ήθελα να κοιτάζω πριν κοιμηθώ. Τρυφερές εικόνες, όλο ζεστασιά.
Anna Laura Cantone: Για τις πελώριες μύτες, τους αστείους μοναδικούς χαρακτήρες και τα υπέροχα κολάζ.
Magali le Huche: Το χιούμορ στα καλύτερα του! Χαρά! Πολλή χαρά!
Serge Bloch: Γιατί το «L’Ennemi» είναι το μοναδικό βιβλίο που όσες φορές και να το διαβάσω κάθε φορά ανατριχιάζω. Δυο δημιουργοί με απίστευτη λιτότητα, αποδεικνύουν το αυτονόητο. Αυτό το βιβλίο θα έπρεπε να αποτελεί σχολικό εγχειρίδιο.
Roger Olmos: Είκοσι χρόνια πριν σε ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη όλο έπεφτα πάνω σε βιβλία του. Όλα εκδόσεις Kalandraka. Με εκείνον ξεκίνησα τη συλλογή βιβλίων μου. Πού να ήξερα ότι θα συνεργαζόμουν κι εγώ με αυτούς τους γλυκύτατους εκδότες, μερικά χρόνια αργότερα.
Roberto Innocenti: Γιατί το «Casa del Tempo» είναι ένα αριστούργημα. Γιατί απλά…είναι ο Innocenti. Δεν χρειάζεται εξήγηση.
Rebecca Dautremer: Μπορεί να μην την παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, αλλά αν θέλω να διαβάσω ένα βιβλίο και συγχρόνως να νιώσω ότι βλέπω ταινία στο σινεμά, σε εκείνη θα απευθυνθώ.
Muriel Kerba: Η χαρά του των χρωμάτων, του φωτός, της ματιέρας και του pattern.
Yann Kebbi: Η γραμμή στα πιο δυναμικά της ταξίδια σε ένα χαρτί. Γιατί το έψαχνα και το ξαναέψαχνα αυτό το «Americanine». Ευτυχώς έχω ανθρώπους που με αγαπάνε και γυρίζουν γη και ουρανό για να μου βρουν αυτά που θέλω.
Sydney Smith: Γιατί διαβάζεις το «Town is by the sea» και νιώθεις σαν να έφαγες γροθιά στο στομάχι.
Albertine: Από το «La rumeur de Venise», το «La Marelle» μέχρι τους ουρανοξύστες της…ένα βραβείο Άντερσεν δρόμος. Και δικαίως!
Felicita Sala, Valerio Vidali, Laura Carlin, Maisie Paradise Shearring, Carson Ellis και Isabelle Arsenault: Γιατί τα απλά υλικά, δεν είναι τόσο απλά τελικά.
Frederic Pillot: Γιατί χρώματα και πρόσωπα μπερδεύονται αριστοτεχνικά.
Oliver Jeffers: Γιατί όσο κι αν προσπαθώ να αποφύγω να γράψω για αυτόν, τα βιβλία του πιάνουν ένα ράφι στη βιβλιοθήκη μου.
Απουσιάζουν εσκεμμένα από τη λίστα οι αγαπημένοι μου Έλληνες εικονογράφοι, από φόβο μήπως ξεχάσω κάποιον και παρεξηγηθώ. Αλλά είναι πολλοί και γίνονται όλο και περισσότεροι με τα νέα παιδιά που μπαίνουν στον χώρο. Το illustradays είναι μια καλή αρχή για να τους μάθουμε και να τους δώσουμε τη σημασία που τους αξίζει.