Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaTV SHOWS

Monsters: Αλήθειες και ψέματα για τους αδερφούς Menendez

Η σειρά του Netflix για τους Lyle και Erik Menendez έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις για τις ανακρίβειες και τις ελλείψεις της, αλλά και πολλές ανατριχίλες με τις συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών.
Photos: Courtesy Of Netflix © 2024

Η νέα δραματική σειρά  του Netflix για την ιστορία δύο αδερφών Menendez που σκότωσαν τους γονείς τους πριν από 35 χρόνια και έκτοτε βρίσκονται στη φυλακή, έχει δημιουργήσει μεγάλο σούσουρο τις τελευταίες μέρες. Πολλά γράφονται για το κατά πόσο παρουσιάζει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση ή όχι. 

Η σειρά Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story δημιουργήθηκε από τον Ryan Murphy, τον σκηνοθέτη, συγγραφέα και παραγωγό επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών (Glee, Pose, The Watcher, Feud, American Horror Story, Hollywood) και τον Ian Brennan, συνδημιουργό του Glee, και αποτελεί συνέχεια της πρώτης σειράς Monsters για τον Αμερικανό κατά συρροή δολοφόνο Jeffrey Dahmer.

Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, του Cooper Koch ως Erik, του Nicholas Alexander Chavez ως Lyle και των Javier Bardem και Chloe Sevigny που υποδύονται τους γονείς τους, είναι πραγματικά συγκλονιστικές – αν κάτι μου έχει μείνει προσωπικά είναι η σπαρακτική κατάθεση του Lyle στο δικαστήριο και η ανατριχιαστική εξομολόγηση του Erik στη δικηγόρο του στο 5ο επεισόδιο, η οποία κρατάει περίπου 30 λεπτά και έχει τραβηχτεί όλη με μονοκάμερο, σερί. Αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα επεισόδια στην ιστορία των δραματικών σειρών, ever.  

Cooper Koch as Erik Menendez, Jeff Perry as Peter Hoffman, Nicholas Chavez as Lyle Menendez. Cr. Miles Crist/Netflix © 2024

Η σειρά βρέθηκε αμέσως στην κορυφή της τηλεθέασης και τα ερωτήματα που προέκυψαν ήταν πολλά. Σε αυτό συνέβαλε η γραπτή, επικριτική ανακοίνωση του Erik Menendez αμέσως μετά την κυκλοφορία της, η οποία προκάλεσε ένα ντόμινο αντιδράσεων από τον ίδιο τον Murphy, τον ένα εκ των δύο πρωταγωνιστών αλλά και τους συγγενείς των δολοφόνων. 

Ποιοι είναι οι Lyle και Erik Menendez

Ο Lyle και ο Erik Menendez είναι δύο αδέρφια που σκότωσαν τους γονείς τους στις 20 Αυγούστου 1989. Ο Jose και η Kitty Menendez πυροβολήθηκαν πολλές φορές από κοντινή απόσταση στην έπαυλή τους στο Beverly Hills. Τα αδέρφια, που ήταν τότε 21 και 18 ετών, είπαν αρχικά στην αστυνομία ότι βρήκαν τους γονείς τους νεκρούς όταν έφτασαν στο σπίτι αλλά, μετά την αποκάλυψη κάποιων στοιχείων, συνελήφθησαν για τον φόνο τους.

Οι δυο τους δικάστηκαν, αρχικά μεμονωμένα, με έναν συνήγορο ο κάθε ένας, ωστόσο, οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να βγάλουν απόφαση με αποτέλεσμα να κλείσει ως κακοδικία, με τους δύο συνηγόρους να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Έτσι, αργότερα, δικάστηκαν για δεύτερη φορά μαζί.

Lyle Menendez. Cr. Netflix © 2024

Erik Menendez. Cr. Netflix © 2024

Τα αδέρφια ισχυρίστηκαν ότι διέπραξαν τους φόνους για αυτοάμυνα μετά από χρόνια σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης και ότι φοβόντουσαν ότι ο πατέρας τους θα τους σκότωνε αφού τον απείλησαν ότι θα τον εκθέσουν. Συγκεκριμένα, είπαν ότι ο Jose Menendez κακοποιούσε τον Lyle από 6 έως 8 ετών και τον Erik από 6 έως 18 ετών. Αλλά η εισαγγελία υποστήριξε ότι ήθελαν να σκοτώσουν τους γονείς τους για να κληρονομήσουν τα χρήματά τους.

Κατά τη δεύτερη, κοινή δίκη τους, ο δικαστής απέκλεισε όλα τα στοιχεία κακοποίησης από την υπόθεση υπεράσπισής τους και το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους το 1996, καταδικάζοντάς τους σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής, για φόνο πρώτου βαθμού και συνωμοσία για φόνο.

Nicholas Chavez as Lyle Menendez, Cooper Koch as Erik Menendez, Ari Graynor as Leslie Abramson. Cr. Miles Crist/Netflix © 2024

Αλήθειες και ανακρίβειες (Spoilers Alert)

Η σύλληψη: Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, ο Erik εξομολογείται τους φόνους στον οικογενειακό θεραπευτή. Τελικά συνελήφθησαν αφού η ερωμένη του θεραπευτή είπε στην αστυνομία ότι ομολόγησαν. Αυτό είναι ακριβές: Ο Erik και ο Lyle συνελήφθησαν με βάση την ηχογραφημένη ομολογία που κατείχε ο θεραπευτής τους Dr. L. Jerome Oziel. Η αστυνομία ενημερώθηκε από τη Judalon Smyth, η οποία τους το είπε όταν ο Oziel τελείωσε τη σχέση τους. Η λεπτομέρεια που δεν πρόσθεσαν στη σειρά είναι ότι επειδή ο Oziel παραβίασε το απόρρητο του ασθενούς, έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1997.

Nicholas Chavez as Lyle Menendez, Cooper Koch as Erik Menendez, Chloë Sevigny as Kitty Menendez. Cr. Miles Crist/Netflix © 2024

Η αιμομιξία: Υπάρχουν δύο σκηνές στη σειρά που προκάλεσαν οργή στους θεατές: όταν ο Erik και ο Lyle μοιράζονται ένα σύντομο φιλί στο δεύτερο επεισόδιο και όταν η μητέρα τους, τους βρίσκει να κάνουν ντους μαζί στο έκτο επεισόδιο. Αν και δεν αναφέρεται ρητά στη σειρά, οι δημιουργοί αφήνουν μια υπόνοια ότι τα αδέρφια είχαν μια ερωτική αιμομικτική σχέση. Ωστόσο και τα δύο αδέρφια κατέθεσαν στη δίκη τους ότι δεν είχαν ποτέ σεξουαλική σχέση μεταξύ τους, αυτό που παραδέχτηκε ο Lyle είναι ότι είχε χρησιμοποιήσει μια οδοντόβουρτσα στον πρωκτό του αδερφού του όταν ήταν μικρός, με τον ίδιο τρόπο που το είχε κάνει ο πατέρας του στον ίδιο, ως αντίδραση στο τραύμα του. 

Το περουκίνι: Η σκηνή που η μητέρα τους τραβάει το περουκίνι από το κεφάλι του Lyle, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Μάλιστα ο ίδιος είχε ντραπεί φρικτά γιατί ήταν η πρώτη φορά που ο αδερφός του είδε ότι δεν είχε μαλλιά.

Η νύχτα των φόνων: Τα πραγματικά γεγονότα είναι λίγο διαφορετικά από αυτά που διαδραματίζονται στη σειρά. Ο Jose πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν ήξερε ότι τον πυροβολούσαν οι γιοι του, ενώ στη σειρά τους κοιτούσε. Το γεγονός ότι ο Lyle βγήκε έξω και πήγε στο αυτοκίνητο για να βάλει περισσότερες σφαίρες στην καραμπίνα επειδή η μητέρα του δεν πέθανε αμέσως και γύρισε για τις χαριστικές βολές, είναι αληθινό. 

Τα αδέρφια δεν είχαν άλλοθι. Στη σειρά φαίνεται να κάνουν ένα σωρό απελπισμένες ενέργειες για να αποκτήσουν άλλοθι αλλά στην πραγματικότητα τίποτα από αυτά δεν συνέβη. «Δώδεκα πυροβολισμοί στη μέση του Μπέβερλι Χιλς το βράδυ της Κυριακής και κανείς δεν καλεί την αστυνομία. Περιμένουμε στο σπίτι και κανείς δεν εμφανίζεται. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν είχαμε άλλοθι, το μόνο που κάναμε ήταν να πούμε ότι ήμασταν στον κινηματογράφο», δήλωσε ο Erik στο ABC News το 1996.

Chloë Sevigny as Kitty Menendez, Javier Bardem as Jose Menendez, Nicholas Chavez as Lyle Menendez, Cooper Koch as Erik Menendez. Cr. Miles Crist/Netflix © 2024

Τα τρελά έξοδα: Τα αδέρφια όντως έμειναν στο ξενοδοχείο Bell Air και σε άλλα ακριβά ξενοδοχεία και πράγματι ξόδεψαν τεράστια ποσά σε λιμουζίνες, μια Porsche Carrera, σωματοφύλακες και ρολόγια, συνολικού ύψους (τότε) περίπου 700.000 δολαρίων.

Το τραγούδι της κηδείας: Αφού μιλούν για τη μητέρα τους στην κηδεία, βάζουν να ακουστεί το τραγούδι Girl I’m Gonna Miss You των Milli Vanilli. Αυτό όντως συνέβη.

Το cameo του OJ Simpson: Όσο ο Erik κρατούνταν στη φυλακή του Λος Άντζελες, ο Simpson κρατήθηκε σε ένα κελί δίπλα του. Στην πραγματικότητα, δεν μίλησαν μόνο 5 λεπτά όπως στη σειρά, αλλά οι κουβέντες τους κράτησαν 10 ημέρες και τη συμβουλή στο τέλος δεν του την έδωσε ο Erik αλλά ο Lyle.

Cooper Koch as Erik Menendez, Nicholas Chavez as Lyle Menendez. Cr. Miles Crist/Netflix © 2024

Ο Erik είναι gay; Στη σειρά, αναφέρεται ότι ο Erik είχε ερωτικές σχέσεις με έναν φίλο του και έναν συγκρατούμενό του. Παρ’ ότι δηλώνει ότι δεν είναι gay, τα γεγονότα υποδηλώνουν ότι είναι. Στην πραγματικότητα, ο Erik είχε ερωτηθεί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με την Barbara Walters το 1996 και είχε πει: «Όχι [δεν είμαι γκέι]. Ο εισαγγελέας το ανέφερε επειδή με παρενόχλησαν σεξουαλικά και ένιωθε με τη δική του σκέψη ότι, αν με σοδομούσε ο πατέρας μου, πρέπει να το απολάμβανα και επομένως πρέπει να είμαι ομοφυλόφιλος. Και ότι οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι εκεί έξω θα πρέπει να κακοποιηθούν σεξουαλικά για να είναι gay, διαφορετικά δεν θα γίνονταν. Με αναστάτωνε αυτό όταν το άκουγα, αλλά δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Πολλοί ομοφυλόφιλοι πάντως μού γράφουν ότι αισθάνονται συνδεδεμένοι μαζί μου».

Nicholas Chavez as Lyle Menendez, Cooper Koch as Erik Menendez. Cr. Miles Crist/Netflix © 2024

Η κατάθεση του Erik: Ένα απόσπασμα της πραγματικής κατάθεσης του Erik δείχνει ότι οι συγγραφείς του Netflix έμειναν πιστοί σε αυτά ακριβώς που ειπώθηκαν μεταξύ του ίδιου και της δικηγόρου υπεράσπισής του, της Leslie Abramson

@truth.about.menendez Erik’s comparison of his first testimony. I said it before and I say it again. No other actor can portray the raw emotions as they did on the stand back in 1993. Those emotions were real, no acting #fypシ #justiceforthemenendezbrothers #erikmenendez #lylemenendez #menendezbrothers #menendez #monstersnetflix #menendezcase #menendezbrotherscase #viral #trending ♬ Stargazing (Slowed + Reverb) – Marcelo De Carvalho

Τα αδέρφια σήμερα και τα νέα στοιχεία

Στις 4 Απριλίου 2018, ο Lyle μεταφέρθηκε στην ίδια μονάδα με τον Erik και ήταν η πρώτη φορά που επανασυνδέθηκαν από τότε που άρχισαν να εκτίουν τις ποινές τους, σχεδόν 22 χρόνια πριν. Τα αδέρφια ξέσπασαν σε κλάματα και αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον όταν συναντήθηκαν. Η μονάδα όπου κρατούνται προορίζεται για κρατούμενους που συμφωνούν να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και αποκατάστασης χωρίς να δημιουργούν αναστάτωση.

Cooper Koch as Erik Menendez, Nicholas Chavez as Lyle Menendez. Cr. Miles Crist/Netflix © 2024

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υποβάλλει πολλές φορές εφέσεις για επανεξέταση της υπόθεσης, οι οποίες έχουν απορριφθεί. Τον Μάιο του 2023, τα αδέρφια ζήτησαν νέα ακρόαση καταθέτοντας έγγραφα που βασίζονται σε στοιχεία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και φέρεται να αποδεικνύουν ότι ο πατέρας τους είχε κακοποιήσει τον Roy Rosselló, μέλος του boy band Menudo (μέλος του συγκροτήματος υπήρξε και ο Ricky Martin στα ‘80s). 

Συγκεκριμένα, στις 18 Απριλίου 2023, ο Rosselló αφηγήθηκε σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ ότι όταν ήταν 14 ετών ναρκώθηκε και βιάστηκε από τον José Menéndez. Οι Menudo δημιουργήθηκαν το 1977 από τον μουσικό παραγωγό Edgardo Diaz και το φθινόπωρο του 1983 υπέγραψαν πολυετές συμβόλαιο με την RCA Records, το οποίο έκλεισε ο Jose Menendez που ήταν στέλεχος της RCA.

Σύμφωνα με τον Rosselló, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του συγκροτήματος στη Νέα Υόρκη, ο Edgardo Diaz του ζήτησε να φύγουν από το ξενοδοχείο και να πάνε με μία λιμουζίνα μαζί με τον Jose Menendez στο σπίτι του δεύτερου, όπου εκείνος του έδωσε κρασί το οποίο είχε μέσα ουσίες που τον νάρκωσαν. Ο Roy έχασε τις αισθήσεις του και ξύπνησε πίσω στο ξενοδοχείο του. Αιμορραγούσε από τον πρωκτό και είχε αφόρητους πόνους για μια εβδομάδα.

Σήμερα, ο Erik είναι 53 ετών και ο Lyle Menendez είναι 56 και βρίσκονται στη φυλακή του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Είναι και οι δύο παντρεμένοι, ο Lyle με τη Rebecca Sneed και ο Erik με την Tammi Saccoman, τις οποίες παντρεύτηκαν στις φυλακές.

Οι αντιδράσεις

Την επόμενη μέρα της κυκλοφορίας της σειράς, σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στο X από τη σύζυγό του Tammi αλλά και στα σόσιαλ του Lyle, ο Erik Menendez την επέκρινε, χαρακτηρίζοντάς την «απογοητευτική συκοφαντία». Αναφέρει ότι έχει ανακρίβειες και ότι παρουσιάζει τον αδερφό του Lyle ως καρικατούρα και τονίζει ότι δεν μπορεί ο Ryan Murphy να είναι τόσο αφελής.

Από την πλευρά του, ο Murphy, είπε στο Entertainment Tonight: «Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δημοσίευσε μια δήλωση χωρίς να έχει δει τη σειρά. Είναι πραγματικά δύσκολο να βλέπεις τη ζωή σου στην οθόνη». Μια δήλωση κάπως περίεργη, αν σκεφτεί κανείς ότι τα αδέρφια έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης, αν ο Erik δεν την είδε -όπως ισχυρίζεται ο Murphy- πώς του είναι δύσκολο να βλέπει τη ζωή του στην οθόνη; Ανέφερε επίσης ότι το 60-65% της σειράς επικεντρώνεται γύρω από την κακοποίηση, αλλά ο ίδιος και η ομάδα του θεώρησαν ότι ήταν σημαντικό να δείξουν τα πράγματα και από τη σκοπιά των γονιών, οι οποίοι είναι νεκροί.

Και μετά εμφανίστηκαν οι συγγενείς των δύο αδερφών. Με μία δήλωση που πόσταρε επίσης η Tammi, εκ μέρους της θείας τους, Joan VanderMolen και της υπόλοιπης ευρύτερης οικογένειάς τους, οι 24 συγγενείς χαρακτηρίζουν το Monsters ως «έναν φοβικό, χονδροειδή, αναχρονιστικό εφιάλτη που όχι μόνο είναι γεμάτος ανακρίβειες και ξεκάθαρα ψέματα, αλλά αγνοεί τις πιο πρόσφατες απαλλακτικές αποκαλύψεις».

«Σήμερα θέλουμε ο κόσμος να μάθει ότι υποστηρίζουμε τον Erik και τον Lyle. Προσευχόμαστε ατομικά και συλλογικά για την απελευθέρωσή τους μετά από 35 χρόνια φυλάκισης. Τους γνωρίζουμε, τους αγαπάμε και τους θέλουμε σπίτι μαζί μας».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις από τον Erik, τον Murphy και τους συγγενείς, ο Cooper Koch (που υποδύεται τον Erik), επισκέφθηκε τα δύο αδέρφια στη φυλακή μαζί με την Kim Kardashian, στα πλαίσια των επισκέψεων που κάνει τακτικά η ίδια στα σωφρονιστικά ιδρύματα για να συλλέγει και να μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με προγράμματα αποκατάστασης και τη μεταρρύθμισή τους. Μαζί τους ήταν επίσης η μητέρα της, Kris Jenner, και η αδερφή της, Khloé Kardashian.

Μετά τη συνάντηση, ο Koch δήλωσε στο Variety ότι ο Erik ήταν το πρώτο άτομο που είδε όταν μπήκαν στο γυμναστήριο της φυλακής. «Απλώς κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον και αμέσως αγκαλιαστήκαμε. Ήταν τόσο ευγενικός. Ο Lyle επίσης, τους αγκάλιασα και τους δύο. Είναι τόσο αξιόπιστα άτομα, έχουν κάνει τόση δουλειά στη φυλακή. Ο Erik διδάσκει διαλογισμό και ομιλία και έχουν φτιάξει το πρότζεκτ Greenspace για να βελτιώσουν τους χώρους της φυλακής».

Cooper Koch as Erik Menendez. Cr. Miles Crist/Netflix © 2024

Τόνισε ότι πιστεύει πως ο Erik και ο Lyle αξίζουν μια εκ νέου δίκη. «Η θεωρία ότι σκότωσαν τους γονείς τους για τα χρήματα είναι απλώς απαίσια. Ήταν πιο εύκολο για τους ανθρώπους εκείνη την εποχή να καταπιούν αυτή την ιστορία. Αλλά τώρα, μετά από 35 χρόνια, έχουμε περισσότερα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και τη σεξουαλική κακοποίηση από άνδρα σε άνδρα, που πιστεύω ότι αξίζει να δικαστούν ξανά. Πραγματικά ελπίζω να μπορέσουν να αποφυλακιστούν και να έχουν μια καταπληκτική ζωή από εκεί και πέρα».

Η τελευταία έφεση, με τα στοιχεία του βιασμού του Roy Rossello, δεν συμπεριλαμβάνεται στη σειρά. Πάντως το Netflix είχε μυριστεί τον χαμό που θα ακολουθούσε και έχει ήδη έτοιμο το ντοκιμαντέρ The Menendez Brothers το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου. Αυτά είναι τα διαβολικά μυαλά!

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.