Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaTV SHOWS

House of David: Η Βίβλος αναβιώνει στα ελληνικά τοπία

Από τις μεγαλύτερες παραγωγές που έχουν γυριστεί ποτέ στη χώρα μας, η επική δραματική σειρά με επιτελείο 600 καλλιτεχνικών και τεχνικών συντελεστών και το κυριότερο, εντυπωσιακή ελληνική συμμετοχή, ετοιμάζεται πυρετωδώς για την παγκόσμια πρεμιέρα της
House of David

Stephen Lang / προφήτης Σαμουήλ ©Matt Sayles, Martyn Ford/ Γολιάθ ©Keith Higgott, Michael Iskander/ Δαυίδ ©Amy Keum, Indy Lewis / κόρη Βασιλιά Σαούλ ©Rachel Nolan

Μέσα στο λιοπύρι και τον καύσωνα, ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες και ιππείς με εντυπωσιακές πανοπλίες, δόρατα, σημαίες και ασπίδες, έρχονται προς το μέρος μου. Λες να είμαι στην έρημο κι έχω παραισθήσεις; Όχι, βρίσκομαι σε ένα ηλιοκαμένο και όντως έρημο τοπίο, σε ένα θολό, από την ιπτάμενη σκόνη στην ατμόσφαιρα, νταμάρι, κάτω από έναν “φαλακρό”, τεράστιο, κόκκινο βράχο σαν εκείνους του Γκραν Κάνυον – ή μήπως στη Μέση Γη; Κι έχω την τύχη να παρακολουθώ, μαζί με λίγους ακόμη Έλληνες και Αμερικανούς δημοσιογράφους, μία σκηνή μάχης από την πολυαναμενόμενη, εμπνευσμένη από την Βιβλική ιστορία του Δαυίδ, επική δραματική σειρά House of David – μία από τις  μεγαλύτερες παραγωγές που έχει γυριστεί ποτέ στην Ελλάδα! Εξακόσια άτομα cast & crew -πέραν των εκατοντάδων κομπάρσων-, θαυμάσιοι ηθοποιοί, εντυπωσιακά σκηνικά, χιλιάδες καταπληκτικά κοστούμια εποχής… Ένα μεγάλο “χωριό” γεμάτο ζωή, δράση και κέφι, στημένο εδώ και μήνες, είναι αυτό που βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες για να πάρουμε μια πρώτη γεύση του project που ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Το House of David, μια παραγωγή των Amazon MGM Studios και της εταιρείας The Wonder Project -η οποία ειδικεύεται σε θρησκευτικού περιεχομένου έργα-, σε συνεργασία με την καναδική Nomadic Pictures και την ελληνική και πολύπειρη Argonauts SA, καθώς και τις Kingdom Story Company και Lionsgate Television, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Prime Video. Σε σκηνοθεσία των Αμερικανών Jon Erwin και Jon Gunn, η σειρά αφηγείται την πτώση του βασιλιά Σαούλ και την άνοδο του Δαυίδ στο θρόνο του Ισραήλ, με όλα τα γεγονότα που αυτό συνεπάγεται. Executive producers παράλληλα (μαζί με τους Jonathan Walker, Justin Rosenblatt, Chad Oaks, Mike Frislev και executive in charge of production τον Justin Rosenblatt της Wonder Project) οι δύο δημιουργοί δεν έκρυψαν τη χαρά τους που κατέληξαν για τα γυρίσματα στην Ελλάδα. «Μια χώρα που έχω ερωτευτεί, όπως και τους ανθρώπους της. Νιώθω τη μαγεία, την ομορφιά, τη μοναδική ιστορία της – και η ίδια η κάμερα την λατρεύει», όπως είπε ο Jon Erwin, ο οποίος μάλιστα, από τα 16 του ακόμη, επιθυμούσε να δώσει σάρκα και οστά στην ιστορία του Δαυίδ. Άλλωστε αυτός είναι και ο εμπνευστής του εγχειρήματος.

Το στούντιο και το πλατό είναι γεμάτο ανθρώπους από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που δηλώνουν κατενθουσιασμένοι από την ελληνική εμπειρία, την άψογη συνεργασία, τους εκπληκτικούς τεχνικούς μας, οι οποίοι μάλιστα, το πιο σημαντικό και ενδιαφέρον ίσως από όλα, έχουν αναλάβει όλες τις θέσεις κλειδιά, κάτι που σπανίως συμβαίνει, και ποτέ σε τέτοιο βαθμό, στις ξένες παραγωγές που έρχονται στη χώρα μας: Διευθυντής φωτογραφίας ο Σίμος Σαρκετζής, art director ο Δημήτρης Ζιάκας, ενδυματολόγος η Μαγιού Τρικεριώτη, ηχολήπτης ο Νίκος Μπουγιούκος, διευθυντής παραγωγής ο Θανάσης Θαλασσινός.

Ayelet Zurer / Βασίλισσα Ahinoam, γυναίκα του Βασιλιά Σαούλ ©Ben Cope

Τα κοστούμια, υπέροχα στη λεπτομέρειά τους, είναι στημένα εκεί, ειδικά για εμάς για να τα χαρούμε από κοντά και η Μαγιού Τρικεριώτη δεν σταματά να μας μιλά για τα τόπια υφάσματα που ήρθαν από το εσωτερικό και το εξωτερικό για να ραφτούν από μια πολυμελή ομάδα μοδιστρών που εντυπωσίασε με τις επιδόσεις της τους ξένους. Ενώ ο Δημήτρης Ζιάκας φωτίζεται ολόκληρος όταν μιλά για το πόσο εξέπληξε το ξένο επιτελείο η δεξιοτεχνία των μαστόρων και των τεχνικών μας που κατασκεύασαν, συχνά “χειροποίητα”, τα εσωτερικά σκηνικά και τις άπειρες λεπτομέρειές τους, κάτι αδύνατο πια να βρεθεί στην αυτοματοποιημένη κατάσταση του Χόλυγουντ. Η ξενάγηση στις αίθουσες των παλατιών, τους σκοτεινούς διαδρόμους, την κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας, τη βιβλιοθήκη ήταν εντυπωσιακή. Και βέβαια είναι εκεί, μαζί μας, ο παραγωγός Παναγιώτης Παπαχατζής, επικεφαλής όλης της ομάδας των Αργοναυτών, με associate producer τη Μαρία Λασκαρίδου και line producers τους Ελένη Τσατσούλα και Γιάννη Καραντάνη. Συγκεκριμένα, μας λένε με χαμόγελο, τo 85% των 600 καλλιτεχνικών και τεχνικών συντελεστών του συνεργείου είναι Έλληνες, ενώ το υπόλοιπο 15% καλύπτουν επαγγελματίες κυρίως από την Αμερική και τον Καναδά.

Πώς ευοδώθηκε αυτή η αξιοσημείωτη συνεργασία; ρωτάμε τον Παναγιώτη Παπαχατζή. «Η προσέγγιση έγινε πρωταρχικά από την Καναδική εταιρεία παραγωγής, προτού επιβεβαιωθεί η συνεργασία με την Prime Video», μας λέει. «Στους Αργοναύτες διατηρούμε ένα δίκτυο επαφών με παραγωγούς σε άλλα territories, ιδιαίτερα σε χώρες με τις οποίες έχουμε κάνει ήδη συμπαραγωγές – Καναδάς, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Β. Μακεδονία, Κροατία, Τουρκία και άλλες. Συγκεκριμένα για το House of David, η σύσταση έγινε από κοινούς συνεργάτες  από την πρόσφατη συμπαραγωγή μας στην ταινία Crimes of the Future (2022) του David Cronenberg. Βέβαια μια απλή σύσταση είναι το πρώτο βήμα. Η σχέση αναπτύχθηκε με πολλές συζητήσεις και δύο εκτενή location scouting στην Ελλάδα, πριν το green light της σειράς. Χωρίς να έχω συγκριτικά στοιχεία αλλά όντας στον χώρο τόσα χρόνια, εκτιμώ ότι είναι, αν όχι η μεγαλύτερη, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές στην Ελλάδα. Βέβαια αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι η καίρια ελληνική συμμετοχή σε βασικούς καλλιτεχνικούς συντελεστές αλλά και ελληνικό συνεργείο σε όλα τα departments», υπογραμμίζει. 

Τον ρόλο του Δαυίδ ανέλαβε, μετά από μήνες διεθνούς casting, o 22χρονος Michael Iskander, προερχόμενος από το πολυβραβευμένο με Tony μιούζικαλ του Broadway, «Kimberly Akimbo». Συγκρατήστε το όνομα, καθώς δεν θα αργήσει να γίνει αστέρι παγκόσμιου βεληνεκούς: ετοιμόλογος, χαμηλότονος, χαμογελαστός στην συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, εντυπωσίασε με την ευγένεια, την ωριμότητα και την φωτογένειά του.

Ο 22χρονος Michael Iskander

Ο 22χρονος Michael Iskander

Το πολυάριθμο cast συμπληρώνουν εξαιρετικοί ηθοποιοί, οι περισσότεροι με ρίζες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Όπως ο Ali Suliman στο ρόλο του βασιλιά Σαούλ. Γνωστός μας από τη σειρά «Jack Ryan», από την ταινία του Ridley Scott «Body of Lies» (2008), το πρόσφατο «Arthur the King» κ.α., αλλά κυρίως από ταινίες που έλαμψαν στα φεστιβάλ του κόσμου, όπως το δις βραβευμένο στις Κάννες, παλαιστινιακό «It Must Be Heaven» (2019), αλλά και παλιότερα το «Paradise Now» (2005), πρώτη ever παλαιστινιακή υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας,  ενώ τον αναμένουμε και στην νέα ταινία του Terrence Malick. Στο ρόλο της Βασίλισσας Ahinoam, γυναίκας του Σαούλ, η πανέμορφη και συμπαθέστατη Ayelet Zurer, που θυμόμαστε στο πλευρό του Tom Hanks, στο «Angels And Demons» («Οι Πεφωτισμένοι») του Ron Howard. Στο ρόλο του προφήτη Σαμουήλ που χρίζει τον Δαυίδ νέο βασιλιά, ο πολύ γνωστός ως “κακός” συνταγματάρχης του «Avatar», Stephen Lang, ενώ στο ρόλο του Γολιάθ ο υπερμεγέθης ηθοποιός και bodybuilder Martyn Ford («Mortal Kombat 2»), ο οποίος αποκάλυψε πως χρειάζονται 4 ώρες για την μετάλλαξή του σε γιγαντιαίο Γολιάθ -κάποιες από αυτές και για την κάλυψη των πολυάριθμων ταττού του! Μαζί τους οι νεαρές ανερχόμενες ηθοποιοί Indy Lewis και Yali Topol Margalith ως κόρες του Σαούλ, ο Ethan Kai ως γιος και διάδοχός του, ο Oded Fehr ως σύμβουλός του, ο Louis Ferreira ως πατέρας του Δαυίδ, ο Davood Ghadami ως ο μεγαλύτερος αδερφός του κ.α.

«Όταν ένας ηγέτης πέφτει, ένας άλλος πρέπει να σηκωθεί», είναι με δυο λόγια το μότο της ιστορίας που θα παρακολουθήσουμε σε λίγους μήνες στις μικρές μας οθόνες και οι συντελεστές της επιθυμούν να την παραλληλίσουν και με τον σύγχρονο κόσμο. Και να μιλήσουν, μέσα από το εσωτερικό ταξίδι του Δαυίδ που προσπαθεί να ανακαλύψει και να εκπληρώσει το πεπρωμένο του, αλλά και μέσα από την κάθοδο του Σαούλ στα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής του, για την αγάπη, την απώλεια, τη βία και τις δίνες της εξουσίας…

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.