Το Αρχείο Καβάφη που αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς πέρασε στα χέρια του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο έχει θέσει ως στόχο όχι μόνο να το διατηρήσει, αλλά να το χρησιμοποιήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει την πολλαπλή, πολυδύναμη και πολύμορφη χρήση του.

Μία σειρά άλλων στόχων που έχει θέσει το ίδρυμα είναι η δημιουργία συνθηκών ευχερούς πρόσβασης για τους μελετητές και το κοινό, η διάδοση του καβαφικού έργου και η υποστήριξη του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κ.Π. Καβάφη. Οι στόχοι αυτοί πρόκειται να πραγματωθούν μέσα από μία σειρά δράσεων που θα επιτρέψει την περαιτέρω πρόκληση ενδιαφέροντος των νεότερων γενεών, την αξιοποίηση των νέων μέσων και την εκπαίδευση των μη μυημένων.

Κ. Π. Καβάφης - Αρχείο Καβάφη_Ιδρυμα Ωνάση 02

Στις δράσεις που έχει προγραμματίσει το ίδρυμα σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών περιλαμβάνονται το συνέδριο με τίτλο “Να μείνω εδώ” στο οποίο θα συζητηθεί η σημασία του Αρχείου Καβάφη και πολλά προγράμματα. Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών το έργο του μεγάλο ποιητή είναι πλέον διαθέσιμο και σε γραφή Braille. Η κίνηση αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς αναπληρώνει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ποίηση για μη βλέποντες.  Ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα είναι οι “εικαστικοί διάλογοι” που μετατρέπουν το Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος σε έναν ιδανικό εκθεσιακό χώρο για έργα εμπνευσμένα από τον ποιητή. Στους “εικαστικούς διαλόγους” συμμετέχουν και παιδιά κάθε ηλικίας και έρχονται σε επαφή με τους καλλιτέχνες για να κατανοήσουν καλύτερα το έργο τους.

http://youtu.be/_14YIvC4Vz0

Το Ίδρυμα Ωνάση κάλεσε και διάφορους καλλιτέχνες να εμπνευστούν ένα κομμάτι διάρκειας ενός λεπτού από την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη. Στο εγχείρημα αυτό μετέχουν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Αγγελάκας, Κωνσταντίνος Βήτα, Μόνικα, Νικήτας Κλιντ, Νίκος Πατρελάκης κ.α. Το ποίημα “Μονοτονία” αποτέλεσε έμπνευση  για την ομάδα Medea Electronique  για να δημιουργήσει ένα οπτικοακουστικό γλυπτό το οποίο θα εκτεθεί στη Στέγη από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2014.

Το Αρχείο Καβάφη πρόκειται να στεγαστεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο τον οποίο θα μπορούν να επισκεφθούν όσοι επιθυμούν να ερευνήσουν το έργο του.