Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ

Είσαι επαγγελματίας της μουσικής βιομηχανίας; Το HEMI Incubator φτιάχτηκε για σένα

O Αντώνης Οικονόμου, Project Manager του HEMI, Innovathens, λέει στην Popaganda όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που ενδιαφέρεται να δηλώσει συμμετοχή στο πρώτο πρόγραμμα επώασης και επιτάχυνσης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες του μουσικού κλάδου.

Refugees at Technopolis

To HEMI – Hub for the Exchange of Music Innovation, δημιούργησε το HEMI Incubator, το πρώτο πρόγραμμα επώασης και επιτάχυνσης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες του μουσικού κλάδου σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής & Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Το HEMI Incubator παρέχει τα εργαλεία, την καθοδήγηση, τις γνώσεις και το δίκτυο για να ενισχύσει επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον μουσικό τομέα, με στόχο να αναπτύξουν τις ιδέες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν στον μέγιστο βαθμό τον διαρκώς μεταβαλλόμενο κλάδο της μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με βασικούς παράγοντες της Μουσικής Βιομηχανίας ενώ 6 από τα projects/εταιρίες θα ενισχυθούν και οικονομικά.

Προσφάτως ανακοινώθηκαν τα ονόματα εκείνων που πέρασαν από την πρώτη φάση των HEMI Music Awards 2022 και ανάμεσα στις 27 συμμετοχές βρίσκεται και η Ελλάδα με τη Danai Nielsen, τους Whereswilder και τον Capétte.

Danai Nielsen, Whereswilder, Capétte

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα από τον Αντώνη Οικονόμου, Project Manager του HEMI, Innovathens. 

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα; Ο μουσικός κλάδος είναι τεράστιος. Μπορεί ένας Dj ή ένας ηχολήπτης να συμμετάσχει για παράδειγμα; Το πρόγραμμα επιτάχυνσης/εκκόλαψης του ευρωπαϊκού έργου HEMI απευθύνεται σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες της μουσικής βιομηχανίας που ασχολούνται είτε με καθαρά μουσικά επαγγέλματα –παραγωγοί, οργανωτές μουσικών εκδηλώσεων κάθε κλίμακας, τεχνικοί κλπ.- είτε με πεδία δραστηριότητας που συνδέονται εμμέσως με τη μουσική βιομηχανία –συναυλιακός τουρισμός, πολιτιστικές εκδηλώσεις όπου η μουσική παίζει κάποιον υποστηρικτικό ρόλο- αλλά και άτομα ή ομάδες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στο χώρο της μουσικής. Ασφαλώς και επαγγέλματα σαν αυτά του dj ή του ηχολήπτη μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Τι κερδίζει κάποιος μέσα από αυτό το πρόγραμμα; Και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δίνει εφόδια για το μέλλον; Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει και να εμβαθύνει κάποιος/α στις βασικές λειτουργίες μιας επιχείρησης, τις νέες μεθόδους που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στη διαχείριση πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, στο σύγχρονο μάρκετινγκ, στο ρόλο που παίζουν πλέον τα κοινωνικά δίκτυα στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Ειδικότερα, τις θεματικές αυτές θα προσεγγίσουν εμπειρογνώμονες της μουσικής βιομηχανίας που θα παρουσιάσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στον ίδιο το χώρο όσο και στις δυνατότητες αξιοποίησης καινοτόμων εργαλείων, τεχνολογιών και μεθόδων.

Αντώνης Οικονόμου

Πώς έγινε η επιλογή της κριτικής επιτροπής; Από ποιους και με ποια κριτήρια; Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν στελέχη από την αγορά της μουσικής βιομηχανίας, experts του χώρου, ακαδημαϊκοί και έμπειροι consultants της επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων ή/και οργανισμών, που ασχολούνται με την ενίσχυση και τη βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα κριτήρια της επιλογής τους σχετίζονται με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, όπως και με την ανάγκη κάλυψης ενός μεγάλου γεωγραφικού εύρους των δικαιούμενων συμμετοχής (9 χώρες).

Ποιες χώρες συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα και ποια είναι τα στάδια δράσεών του; Οι εταίροι της κοινοπραξίας, της οποίας ηγείται η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, είναι εγκατεστημένοι σε όλες σχεδόν τις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης (Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ρουμανία και Ελλάδα) και καλύπτουν τόσο το πεδίο των εκδηλώσεων (concerts, showcases κλπ.), όσο και της εκπαίδευσης-συμβουλευτικής. Οι βασικές δράσεις του HEMI αφορούν τις μουσικές ανταλλαγές εκδηλώσεων με κοινές δράσεις των εταίρων και αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών, την ανάδειξη και προώθηση νέων δημιουργών μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς, την επιχειρηματική ενίσχυση νέων ή υφιστάμενων σχημάτων και την κατάστρωση ενός μακροπρόθεσμου Business Plan για τη δημιουργία ενός βιώσιμου Hub of Hubs στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας που θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το πέρας του έργου.

Πώς προέκυψε η ιδέα γι΄αυτό το πρόγραμμα, από πότε υπάρχει και από πού χορηγείται; Η ιδέα του έργου προέκυψε από μια διπλή ανάγκη: αφενός να μειωθεί το χάσμα μεταξύ ΚΑ Ευρώπης και αναπτυγμένων μουσικά Δυτικοευρωπαϊκών χωρών και αφετέρου να διαμορφωθεί ένα καινοτόμο κέντρο ανάπτυξης της μουσικής βιομηχανίας και των βασικών συντελεστών της (δημιουργών και επιχειρήσεων). Το έργο έχει ενταχθεί to 2020 και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Creative Europe” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το νέο υβριδικό πρόγραμμα κατάρτισης του HEMI Incubator χωρίζεται σε 2 κατευθύνσεις: 

  • Το εξάμηνο πρόγραμμα επώασης (Incubation), το οποίο απευθύνεται σε 10 start-ups/μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλού δυναμικού που προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στον τομέα της μουσικής και χρειάζονται να προωθήσουν την ανάπτυξή τους.
  • Το τρίμηνο πρόγραμμα επιτάχυνσης (Acceleration), το οποίο απευθύνεται σε 20 επιχειρηματίες που έχουν μια νέα ιδέα/project και χρειάζονται υποστήριξη για να τη μετατρέψουν σε απτό προϊόν ή υπηρεσία για τη μουσική βιομηχανία. 

Στη μουσική αυτή «συμμαχία», το HEMI Incubator έχει ως στόχο να φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα στους συμμετέχοντες και, γι’ αυτό το λόγο, συνεργάζεται με ειδικούς και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και με μερικές από τις πιο σημαντικές και επιτυχημένες μουσικές εταιρίες/ενώσεις/οργανισμούς, όπως οι Found.ation (GR), IMPALA (EU), Music Innovation Hub (IT), Music Tech Europe (EU) και Startup Wise Guys (EE).

Τα projects & οι εταιρίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα επωφεληθούν από:

  • Εξατομικευμένο mentoring
  • Workshops αφιερωμένα επιχειρηματικά θέματα & social skills
  • Πρόσβαση στις μουσικές αγορές των χωρών της Κεντρικής & Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • Networking & Pitching events
  • Δωρεάν πρόσβαση σε μουσικά συνέδρια και φεστιβάλ showcases
  • Πρόσβαση σε βασικούς παράγοντες του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών
  • Επιχορήγηση σε συνολικά 6 projects/εταιρίες

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση;

  • Επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας, αυτοαπασχολούμενοι ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις (management / booking / επικοινωνία & marketing / licensing / publishing / πνευματικά δικαιώματα / live / recording / παραγωγή κ.ά.)
  • Επαγγελματίες που προσφέρουν λύσεις βιωσιμότητας στον μουσικό κλάδο (SaaS, blockchain, AR & AI, ticketing, εξειδικευμένοι δικηγόροι, λογιστές κ.ά.)
  • Επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μία νέα υπηρεσία, προϊόν ή εταιρία σχετική με τον μουσικό κλάδο
  • Εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε μία από τις 9 χώρες που συμμετέχουν στο HEMI (Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία)
  • Πολίτες των 9 χωρών του HEMI που ζουν οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο ή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA)
Μπορείτε να στείλετε την αίτησή σας ΕΔΩΠερισσότερες πληροφορίες στο: www.hemimusichub.eu
POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.