Δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο από το να φέρεις τα παιδιά σε επαφή με τη μουσική. για κάποια από αυτά, ίσως να γίνει ο δρόμος της ζωής τους. Για κάποια άλλα το να παίζουν μουσική μπορεί να γίνει μια αγαπημένη απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο τους. Όλα τους όμως θα γίνουν επαρκείς, ενεργοί, ψαγμένοι ακροατές, που θα μπορούν να χαρούν μια συναυλία ή ένα δίσκο, ακούγοντας με εκπαιδευμένο αυτί και ανοιχτό μυαλό.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Big Bang Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, που γίνεται για τρίτη χρονιά. Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για τη μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά και για το πώς επιτυγχάνεται ένας τόσο σημαντικός στόχος, ρωτήσαμε τον Γενικό Διευθυντή της Στέγης, Χρήστο Καρρά.
Βρισκόμαστε αισίως στο 3ο Big Bang. Ποια ήταν τα διδάγματα από τα πρώτα δύο; Το πρώτο δίδαγμα αφορά στο κοινό: είναι πλέον σαφές ότι πολλοί γονείς πραγματικά χαίρονται όταν ανακαλύπτουν προτάσεις που ανοίγουν νέες μουσικές προοπτικές για τα παιδιά τους, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν και τους ίδιους. Επίσης και ακόμα πιο σημαντικό, επιβεβαιώνεται ότι το παιδικό κοινό είναι εξαιρετικά δεκτικό αλλά και απαιτητικό. Η περιέργεια των νεαρών ακροατών είναι ατελείωτη και δεν κωλώνουν σε τίποτα. Αντίστροφα, αν κάτι τους φαίνεται μούφα δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να σου το πουν πολύ άμεσα! Ένα δεύτερο συμπέρασμα αφορά στους μουσικούς: ενώ υπάρχει ένας αριθμός μουσικών που πραγματικά έχει διάθεση και ικανότητα να εφευρίσκει ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις, διαπιστώνουμε κάθε χρόνο ότι το πεδίο αυτό είναι ακόμη σχετικά ανεξερεύνητο – ίσως διότι μέχρι τώρα δεν το θεωρούσε κανείς σοβαρό. Εμείς το θεωρούμε πολύ σοβαρό.
Ποιος ο στόχος του συγκεκριμένου φεστιβάλ; Το Big Bang έχει σαν στόχο να φέρει ένα νεανικό κοινό, ηλικίας έως 12 ετών, και τους γονείς, σε επαφή με μουσικές παραστάσεις που, χωρίς να είναι διδακτικές ανοίγουν ορίζοντες, καλλιεργούν το ενδιαφέρον, εμπλέκουν συναισθηματικά και διανοητικά το κοινό, δίνουν ιδέες, σπάνε τις προκαταλήψεις και στις οποίες περνάς πολύ όμορφα. Ελπίζουμε έτσι να φυτρώνεται η ιδέα στα παιδιά ότι η μουσική είναι τόσο πολύ πιο πλούσια και συναρπαστική από αυτό που ακούνε συνήθως.
Να μιλήσουμε λίγο για το φετινό πρόγραμμα; Όπως και τις άλλες φορές, έχουμε προσπαθήσει το πρόγραμμα να περιέχει μια μεγάλη ποικιλία ακουσμάτων: από ένα αφιέρωμα στον Μπαχ, στη ψηφιακή μορφοποίηση της φωνής, από ένα παραμύθι με prepared piano σε μία παράσταση για φωνή και χορό, από μια νέα παραγωγή με καινοτόμα όργανα σε ένα rave party. Η ιδέα είναι οι επισκέπτες να έρθουν στη Στέγη και να περάσουν κάποιες ώρες, πηγαίνοντας από τη μία παράσταση στην άλλη, και κάθε στάση να είναι και μία συναρπαστική ανακάλυψη για τα παιδιά και τους γονείς. Όπως πάντα, επιδιώκουμε οι συνθήκες ακρόασης να διαφέρουν πολύ: ορισμένες είναι κανονικές παραστάσεις σε αμφιθέατρο, άλλες όμως είναι μουσικά δωμάτια για 10 άτομα μόνο, ενώ υπάρχει και συναυλία στον υπαίθριο χώρο.
Υπάρχει φέτος η συμμετοχή των περίφημων Ictus στο φεστιβάλ. Τι προβλέπεται να κάνουν; Το Φεστιβάλ αυτό είναι πάντα διεθνές – άλλωστε το παρουσιάζουμε ως μέλη ενός διεθνούς δικτύου που συν-χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο παρελθόν έχουμε παρουσιάσει παραστάσεις από τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Αγγλία και το Βέλγιο. Φέτος και οι δύο ξένες παραγωγές είναι από το Βέλγιο και η μια εξ’ αυτών είναι με τα μέλη του Ictus Academy, νέοι μουσικοί που συνεργάζονται στενά με τον «σκληρό πυρήνα» του συνόλου. Θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα sound-body, στο οποίο ερμηνεύουν έργα σημαντικών σύγχρονων συνθετών όπως ο Francesco Fillidei, Thierry de Mey, François Sahran και Steve Reich που έχουν γραφτεί για το σώμα (body percussion) ή / και αντικείμενα αλλά όχι μουσικά όργανα.