Ο Σεπτέμβρης, ένας μήνας-συνώνυμο των φρέσκων ξεκινημάτων, δε θα μπορούσε να μην είναι ενδιαφέρων και γεμάτος νέο υλικό όσον αφορά τα εικαστικά της πρωτεύουσας. Έτσι, το Μουσείο Μπενάκη για ακόμη μια χρονιά μας παρουσιάζει το πρόγραμμά του για το Σεπτέμβριο της νέας αυτής σαιζόν:
Μουσείο Μπενάκη: Κεντρικό Κτήριο
Γιάννης Ψυχοπαίδης. Ο Βύρωνας στην Κεφαλλονιά
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα: 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου – 26 Οκτωβρίου 2014
Αφορμή για την ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη αποτελεί η συμπλήρωση 190 χρόνων από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, μαζί με μια πολύ συγκεκριμένη, όσο και ευτυχή συγκυρία. Τον Αύγουστο του 1823 ο λόρδος Βύρων έφτασε για πρώτη φορά στην Κεφαλλονιά για να στηρίξει τον απελευθερωτικό αγώνα και εγκαταστάθηκε στα Μεταξάτα, για 4 μήνες. Δίπλα στο σπίτι που έζησε, αλληλογράφησε, οργάνωσε τον αγώνα, πρόσφερε την ανιδιοτέλεια και το πάθος του ο Βύρωνας, το έφερε η τύχη να κατοικεί ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, εδώ και 15 χρόνια, κάθε μήνα τον Αύγουστο. Με το βλέμμα πάντα προς το ίδιο τοπίο – που αλλοιωνόταν ανεπαίσθητα μέσα στα χρόνια – γεννούσε ο καλλιτέχνης κάθε Αύγουστο μια σειρά ζωγραφικές εικόνες εκ του φυσικού, απλές και άμεσες, πάντοτε σε μεταφορική αλλά και κυριολεκτική μεσοτοιχία με τον Βύρωνα και την πνευματική του παρουσία. Ο ζωγραφικός διάλογος με το ίδιο πάντα τοπίο έγινε εμμονή και συνήθεια, που επανερχόταν σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια μόνο τον Αύγουστο. Τα έργα που προέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια είναι μια συστηματική αντίστιξη στην υπόλοιπη δουλειά του Ψυχοπαίδη, ο οποίος, για ένα μόνο μήνα, ασκεί τη δουλειά ενός συνεπούς υπαιθριστή ζωγράφου.
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 50 ακουαρέλες, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες και ένα γλυπτό, όλα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παπαχρίστου
Εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορικό Αικατερίνη Κουμαριανού (1919-2012)
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014
Ώρα : 19:30
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της έκδοσης “Άνθρωποι και ιδέες. Κείμενα για τον διαφωτισμό και τον ελληνικό κόσμο. 18ος-20ός αι.”, η οποία συγκεντρώνει δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα της ιστορικού Αικατερίνης Κουμαριανού (1919-2012).
Η Αικατερίνη Κουμαριανού γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα (1916-2012). Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στην Ecole en Sciences Sociales (1969-1974). Ονομάσθηκε Professeur Associé στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université Paris-Sorbonne, Paris IV) και διευθύντρια του Institut Néohellénique του ίδιου Πανεπιστημίου (1978-1983). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (1999, 2004, 2005).
Οι εργασίες της έχουν ως αντικείμενο την ιστορία της νεοελληνικής γραμματείας και παιδείας σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία των ιδεών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελετήματα και άρθρα γύρω από το κίνημα του νεοελληνικού Διαφωτισμού, με έμφαση στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, την ιστορία της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής (15ος-19ος αι.) τον περιηγητισμό και την κίνηση των ιδεών στον ελληνικό χώρο.
Μουσείο Μπενάκη: Κτήριο Οδού Πειραιώς
DESTEFASHIONCOLLECTION: 1 έως 8
Διάρκεια: μέχρι 12 Οκτωβρίου 2014
Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2014. Η σύμπραξη αυτή αποσκοπεί με την παρουσίαση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης που θα φιλοξενούνται στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη, στην ανάδειξη νέων, ρηξικέλευθων και πρωτότυπων κατευθύνσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής, στην παρουσίαση νέων καλλιτεχνών και σημαντικών έργων στο ευρύ κοινό, αλλά και στη στοιχειοθέτηση πρωτότυπων επιμελητικών προτάσεων.
Το destefashioncollection είναι ένα πρότζεκτ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, το οποίο, λειτουργεί ως μέσο διερεύνησης των ορίων ανάμεσα στην τέχνη και τον κόσμο της μόδας και εξελίσσεται αθροιστικά: από το 2007. Κάθε χρόνο ένα καλλιτέχνης καλείται να δημιουργήσει μια ”capsule collection”: να επιλέξει πέντε κομμάτια από τις συλλογές της συγκεκριμένης «σεζόν», εξετάζοντας τις εξελίξεις στο χώρο της διεθνούς μόδας της περιόδου.
Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει οι:
Michael Amzalag & Mathias Augustyniak (M/M Paris)- 2007,
Juergen Teller – 2008,
Helmut Lang – 2009,
Patrizia Cavalli – 2010,
Charles Ray – 2011,
Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη – 2012,
Diller Scofidio +Renfro – 2013,
Μαρία Παπαδημητρίου – 2014.
Η έκθεση DESTEFASHIONCOLLECTION: 1 to 8 συγκεντρώνει το υλικό (τις αρχικές επιλογές και το έργο που προκύπτει από αυτές) των οκτώ πρώτων ετών στην εξέλιξη του πρότζεκτ.
Στόχος της είναι να αντιπαραβάλει τις επιλογές των καλλιτεχνών από τον χώρο της μόδας και τις αναγνώσεις τους, καθώς και να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίον συνδέονται ή συνομιλούν μεταξύ τους όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν την ευρύτερη “συλλογή”, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλία καλλιτεχνών και εκδόσεις δημιουργημένες ειδικά για κάθε μία από τις συμμετοχές.
Πρόκειται για μια έκθεση που δεν εστιάζει αποκλειστικά ούτε στην τέχνη ούτε στη μόδα, αλλά μάλλον στις εντάσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους δύο κόσμους, τις συγγένειες που τους συνδέουν ή την απόσταση που τους χωρίζει, καθώς και στo πρόβλημα κατανόησης της έννοιας του ‘σύγχρονου’, όπως αυτή αναδύεται μέσα από τη σχέση τους.
Η έκθεση θα φιλοξενήσει ένα ανεξάρτητο παράλληλο διαδικτυακό πρότζεκτ www.destefashioncollection1to8.gr, το οποίο θα διευρύνει την επιμελητική ατζέντα μέσω της συλλογικής, αυτοσχεδιαστικής συμμετοχής και θα λειτουργεί και στον χώρο της έκθεσης.
Επιμέλεια & σχεδιασμός έκθεσης: Νάντια Αργυροπούλου, Adam Μ. Bandler, Mark Wasiuta.
ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20.00
Διάρκεια: 25 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2014
Ο Αντώνης Στυλιανίδης ίδρυσε το γραφείο το 1969 και συνεργάζεται με τον Βαγγέλη Στυλιανίδη από το 1978. Ο Κώστας Σιώνης συμμετέχει στο γραφείο από το 1979 και η Βάσια Στυλιανίδη από το 2001. Το 2004 ιδρύεται η 3sk Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες Α.Ε. με έδρα στην Αθήνα.
Η δουλειά του γραφείου καλύπτει όλο εύρος του design: δημόσια κτήρια, πολιτιστικά κέντρα, θέατρα, μουσεία, γραφεία, καταστήματα, εργασιακοί χώροι, τράπεζες, ξενοδοχεία και μεγάλες τουριστικές μονάδες καθώς και κατοικίες, μεμονωμένες και ως συγκροτήματα.
Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία Like New!
Εγκαίνια: Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20.00
Διάρκεια: 28 Σεπτεμβρίου – 26 Οκτωβρίου 2014
Η θεματική ομαδική έκθεση Like New! σε εικαστική επιμέλεια Ανδρέα Φακή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του .
Συμμετέχουν οι:
Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Βασίλης Μαρκοσιάν, Aργύρης Σαρασλανίδης & Simoni Fontana, Cacao Rocks, Franco Fasoli (AR) και Anthony Lister (AU), με νέα έργα τους.
Η έκθεση εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε —και κατά προέκταση χαρακτηρίζουμε— υλικά αντικείμενα ποικίλης μορφής, τα οποία συναντάμε τυχαία ή επιλέγουμε να μας περιβάλλουν. Αντικείμενα τα οποία ήταν ή εξακολουθούν να είναι για εμάς γνώριμα ή άγνωστα, έντονα ή διακριτικά, παλιά ή καινούρια.
Οι πέντε εικαστικοί και το καλλιτεχνικό δίδυμo έχουν καθιερώσει την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο και δημιουργούν έργα τα οποία εμπεριέχουν στοιχεία που μας είναι γνώριμα από καλλιτεχνικά ρεύματα που καθιερώθηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα, όπως ο κυβισμός, ο σουρεαλισμός και η αφηρημένη τέχνη.
Η έκθεση Like New!, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα διάλογο, θέτοντας ερωτήματα τόσο για το τι μπορεί να εκληφθεί ορθά ως “καινούριο”, όσο και για τα κριτήρια που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια τέτοια εκτίμηση.
Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία More or Less
Εγκαίνια: Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20.00
Διάρκεια: 28 Σεπτεμβρίου – 26 Οκτωβρίου 2014
Η θεματική ομαδική έκθεση More or Less σε εικαστική επιμέλεια Ανδρέα Φακή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία.
Συμμετέχουν οι:
Greg Papagrigoriou, Πάρις Κούτσικος, D!, SNRS, L’Atlas (FR) και John Fekner (US), με νέα έργα τους.
H έκθεση More or Less, εξετάζει τη φύση του έργου των έξι εικαστικών, επιδιώκοντας να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά τους και παράλληλα, να δώσει την αρμόζουσα έμφαση στη διαφορετική τους αισθητική διάσταση. Οι εικαστικοί δρουν στον δημόσιο χώρο και δημιουργούν άλλοτε λιτές και ενίοτε πλούσιες τυπογραφικές συνθέσεις, που παραπέμπουν σε χειροποίητες επιγραφές, σε τυπογραφικές φόρμες με graffiti καταβολές καθώς και σε καλλιγραφία με επιρροές από τη Μέση Ανατολή. Το urban στοιχείο στο έργο των έξι εικαστικών —το οποίο δεν εμπίπτει σε κάποιο χοροθετικό πλαίσιο— καταφέρνει να συμβαδίσει με το σύγχρονο προσανατολισμό, ο οποίος κυριαρχεί. Μέσα από την αντίθεση των έργων σε κάθε εφικτό επίπεδο, η έκθεση More or Less θέτει ερωτήματα που αφορούν την ανάγνωση ή τις πιθανές αναγνώσεις των έργων από τον θεατή.
Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα:
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Κυριακή 18 Μαϊου 2014
Διεθνής Ημέρα Μουσείων:
Μουσικές ξεναγήσεις στο σπίτι του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Ώρες: 10.00 – 18.00
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει θέμα: «Οι Συλλογές μας ενώνουν», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα “μουσικές ξεναγήσεις”.
Πέντε μουσικοί διαφόρων μουσικών πεδίων, θα δημιουργήσουν την δική τους σύνδεση με το Μουσείο και τα έργα, κάνοντας “μουσική ξενάγηση” και παρουσιάζοντας στο κοινό έργα ή καλλιτέχνες που εκτίθενται στους χώρους της Πινακοθήκης.
Εκτελώντας μουσικά έργα ή μουσικούς αυτοσχεδιασμούς δημιουργούν έναν διάλογο με την συλλογή του Μουσείου, παρουσιάζοντας έτσι μία μουσική απόδοση των σκέψεών και των συναισθημάτων που τους δημιουργούνται για το κάθε έργο, με οδηγό την μουσική αντί τον λόγο.
Οι ξεναγήσεις από τον κάθε μουσικό έχουν διάρκεια 50′, ενώ μετά το πέρας της κάθε μουσικής ξενάγησης μεσολαβεί ένα 30λεπτο διάστημα όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περιπλανηθούν στους χώρους της Πινακοθήκης, ανακαλύπτοντας τα μοναδικά της εκθέματα.
Στα διαστήματα αυτά τα παιδιά, από 5 ετών, μπορούν να ακολουθήσουν δικές τους μουσικές διαδρομές.
Παίζοντας, αυτοσχεδιάζοντας και ζωγραφίζοντας θα εξερευνήσουν τις μελωδικές αφορμές που προσφέρει η Πινακοθήκη.
Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με μια μουσική συναυλία, το περιεχόμενο της οποίας θα συνδέει τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα με τους μουσικούς που συμμετέχουν στην γιορτή και μία εικαστικό καλλιτέχνη-video artist.
Ξεναγούν οι:
Ανάργυρος Δενιόζος: μουσικολόγος (θα παρουσιάσει τη μοναδική Μουσική Ξενάγηση με λόγο) – συνθέτης/ηλεκτρονικά (στην τελική συναυλία)
Θάνος Δασκαλόπουλος:body percussion
Χριστίνα Κατσάρη: video
Άννα Παγκάλου: mezzosoprano -φωνή
Φώτης Σιώτας: βιολί
Νίκος Τσαλίκης: toy piano
Σχεδιασμός- Επιμέλεια : Άννα Παγκάλου
Σχεδιασμός παιδικών διαδρομών: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Μπενάκη
Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο
Κουμπάρη 1, 106 74 Αθήνα
Τηλ. 210 367 1000
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111
Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Κριεζώτου 3
Αθήνα 106 71
Τηλ. 210 3651702, 210 3630818