Το Less is More δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όσους αγαπούν τη διακόσμηση, το design και τις DIY κατασκευές, να απασχοληθούν δημιουργικά, να ανανεώσουν το χώρο τους εφαρμόζοντας ιδέες και ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες γύρω απο το σχεδιαστικό τραπέζι. Λίγο πριν την έναρξη του νέου κύκλου των εργαστηρίων του Less is More, επισκεφθήκαμε το χώρο του ARCH_06 στου Ψυρρή για μια συζήτηση με την επικεφαλής της ομάδας, Βίκυ Παναγιωτοπούλου.

Τι είναι το ARCH_06 και πόσα χρόνια λειτουργεί; Πώς έχει εξελιχθεί η δράση του; Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό γραφείο –κατά βάση– που λειτουργεί από το 2006. Στη σύλληψη του, ο χώρος περιείχε ψήγματα συλλογικών δράσεων και πρωτόλειες ιδέες συμμετοχικότητας. Πέρα από μελέτες και συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, διοργανώθηκαν ξεναγήσεις, φιλοξενήθηκαν σεμινάρια γνωριμίας με την αρχιτεκτονική, ντόπια και διεθνή, τον τρόπο πρόσληψης και εκπομπής του αρχιτεκτονικού νοήματος, τους “κώδικες και την απόλαυση” που εισπράττουμε από την επικοινωνία με τον αρχιτεκτονημένο λόγο. Ενώ η εποχή της δημιουργίας του γραφείου δεν προμήνυε δυσκολίες και οι  Ολυμπιακοί αγώνες είχαν απογειώσει το ελληνικό φρόνημα, το χωρικό αδιέξοδο αχνοφαινόταν: έλλειμμα ενδιαφέροντος για την  πόλη, για  κάθε τι δημόσιο. Στη σημερινή εκδοχή του, το ARCH_06, μετασχηματίζεται για να απαντήσει στις κοινωνικές  προκλήσεις των καιρών. Συν-εργαζόμαστε ώστε να παράγουμε έργα και ιδέες, που θα χαρίσουν αξία, λειτουργικότητα και διάρκεια στο χώρο. Θα συμπυκνώσουν στο σώμα τους, σκέψη και ανθρώπινη εμπειρία, την κατά Bourdieu «κοινωνική πρακτική».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ποιά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου και τι δραστηριότητεςέχει φιλοξενήσει ως τώρα; Ο χώρος έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια περιοχή της πόλης με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όταν πρωτοξεκινήσαμε η περιοχή του Ψυρρή βρισκόταν στο απόγειό της, ως διασκεδαστούπολη. Η γειτονιά έχανε ολοταχώς τον άλλοτε δυναμικό βιοτεχνικό χαρακτήρα της. Εδώ όμως στη Ρήγα Παλαμήδου, οι ρυθμοί από χρόνια χτύπαγαν διαφορετικά. Το Θέατρο Εμπρός, με  τις παραστάσεις, τις πρόβες και τη σχολή, με την ησυχία του μικρού δρόμου και τη ξεχασμένη κλίμακα της πόλης λειτουργούσαν, στο χορό της δημιουργικότητας. Το παλιό παπουτσίδικο στον 3ο όροφο βιοτεχνικού κτιρίου του 1972, ήταν αποκάλυψη. Η μακρινή θέα του ιερού βράχου,η οπτική μείξημε τα επάλληλα κτισμένα στρώματα -ιστορία και επιβίωση-, αναδεικνύονταν καίρια πάνω στο σώμα της Αθήνας -αλήθεια της πόλης και των ανθρώπων που την κατοικούν-. Το Σεπτέμβριο του 2014, ξεκινήσαμε το Εργαστήριο Activ_c_ity_Lab [ACTIVITY_CITY] προσπαθώντας να αναδείξουμε με τρόπο βιωματικό, το καίριο και το ουσιαστικό στην πόλη, να λειτουργήσουμε ως “ελεύθερος τόπος”, μια ανεξάρτητη κυψέλη δημιουργικότητας. Η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου με την εγκατάστασή της πάνω στους υαλοπίνακες του εργαστηρίου, αποκαλύπτει, μορφοποιεί και ερμηνεύει τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ πόλης και κτιρίου, ξεσκεπάζει τη ζωντανή πόλη και την ομορφιά των “βασανισμένων” αστικών όγκων. Με το project αυτό συμμετείχαμε στη διοργάνωση Microgeographies,  μια σειρά μικρο-εκθέσεων, δράσεων, εγκαταστάσεων και παραστάσεων σε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς, που σχεδίασε, επιμελήθηκε και παρουσίασε η δραστήρια εικαστικός Χαρίκλεια Χάρη, στο πλαίσιο της συμμετοχής της, στην παγκόσμια πλατφόρμ STOREFRONT for Art and Architecture.

LessisMore_Ahylo_Lecture

Πώς έχει αλλάξει ο ρόλος και το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στις σημερινές συνθήκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό; Ο ρόλος του,ποτέ δεν βρήκε την αρμόζουσα θέση στο παραγωγικό κοινωνικό γίγνεσθαι.Από τη μια ένα παλαιικό, εχθρικό νομοθετικό πλαίσιο, με επαγγελματικά δικαιώματα κομφούζιο, και από την άλλη η διαφορετική καταγωγική κοινωνική διαστρωμάτωση. Οι αρχιτέκτονες εγκαταλείψαν το πλατύ κοινό εδώ και δεκαετίες –όχι μονάχα στην Ελλάδα–, απομονωμένοι στον δικό τους περίκλειστο κόσμο αναλωμένοι χρόνια τώρα, σ’ ένα παιχνίδι εσωτερικού εντυπωσιασμού. Με λεξιλόγιο δυσνόητο στους μη μυημένους, απομάκρυναν την κοινότητα των απλών ανθρώπων από κοντά τους. Η φετινή 14ηBiennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία ανέδειξε το έλλειμμα επικοινωνίας των βασικών στοιχείων της αρχιτεκτονικής. Με τον όρο  “Fundamentals = τα Ουσιώδη”, ο Επίτροπος της Biennale Rem Koolhaas προσπάθησε να φωτίσει  τα θεμελιώδη στοιχεία της αρχιτεκτονικής πρακτικής (πόρτα, παράθυρο, διάδρομος, στέγη, δάπεδο, ψευδοροφή, σκάλα, ράμπα, μπαλκόνι, κ.α.). “Εστιάστε στην αρχιτεκτονική και όχι στους αρχιτέκτονες” ήταν η κατεύθυνση του και προς τους εθνικούς επιτρόπους των συμμετεχουσών χωρών . Η αρχιτεκτονική ως πολιτική πράξηαπάντησης συγκροτεί μια καθοριστική επιλογή σε όλα τα επίπεδα της ζωής: στην καθημερινότητα του σπιτιού, στους δρόμους της πόλης, σ’ ολόκληρο το χωρικό πλέγμα που μας περιβάλλει. Ο αρχιτέκτονας ως ενεργό υποκείμενο οφείλει να θέτει τον εαυτό του, την κατάρτισή του, τη φαντασία  του, τη δυναμική του, τη δράση του στην υπηρεσία των κοινών.

Microgeographies_ARCH06
LessisMore_space2

Πες μας λίγα λόγια για το Less isMore και τους νέους κύκλους εργαστηρίων. Σε μια προσπάθεια επικοινωνίας με το μέσο κοινό των χρηστών που επιθυμούν να ασχοληθούν και να βελτιώσουν το χώρο τους, αποφασίσαμε από τις αρχές του 2014 να δημιουργήσουμε το Less is More. Το σπίτι μας, εξάλλου, ο μόνος χώρος για τον οποίο μπορούμε να έχουμε τη δική μας προσωπικά ολοκληρωμένη άποψη και ευθύνη, μπορεί τελικά να μας καθοδηγεί στην καθημερινή ζωή και να προσανατολίζει τις πράξεις μας. Στον κύκλο σεμιναρίων αρχιτεκτονικής και διακόσμησης που ξεκινήσαμε ανοίξαμε τις αποσκευές με τα εργαλεία μας, τη βιβλιοθήκη των γνώσεών μας. Και γύρω από το δικό μας “παλιό” σχεδιαστικό τραπέζι βάλαμε στο παιχνίδι τους ίδιους τους χρήστες, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις ανάγκες τους και όντας πια σημαντικά ενημερωμένοι, ρωτούν, αναζητούν τη βέλτιστη λύση και μας κατευθύνουν στις αναζητήσεις τους, έχοντας συγκεκριμένο στόχο στην επαφή τους μαζί μας. Ήδη ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται με επιτυχία. Η εμπειρία που αποκομίζουμε είναι εξαιρετική.

Ποιά προσέγγιση ακολουθούν τα εργαστήρια του Less is More και σε ποιούς απευθύνονται; Τα εργαστήρια του Less is More, πλαισιώνονται με διαλέξεις, παρουσιάσεις και δράσεις σχετικά με τη σύγχρονη κατοίκηση. Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού, η οποία στηρίζεται στην ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Μέσα από αυτήν, προσπαθούμε να απελευθερώσουμε τη φαντασία των συμμετεχόντων, τον σπουδαιότερο παραγωγικό συντελεστή που όλοι διαθέτουμε ελεύθερα.Να ξεκλειδώσουμε το δωμάτιο της δημιουργικότητας και εν τέλει να τους βοηθήσουμε να μετασχηματίσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους σε σχεδιαστικές προτάσεις, σε υλοποιήσιμους χώρους, σε ενεργή κατοίκηση.

Οι νέοι κύκλοι των εργαστηρίων αρχιτεκτονικής και διακόσμησης του LessisMoreξεκινούν στις 9 και στις 11 Φεβρουαρίου 2015. Οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα https://lessismoreathens.wordpress.com, στο email lessismoreath@gmail.com και στο τηλέφωνο 6973981454.