Ο πολιτισμός είναι ο βασικός λόγος που η ψυχική υγεία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν τελμάτωσε. Ανάμεσα σε όλα αυτά που έγιναν διαθέσιμα στο κοινό για να μπορέσει να περάσει τις ώρες του lockdown χωρίς να αποκοπεί από τον υπόλοιπό κόσμο ήταν και το Onassis Channel στο YouTube που παρήγαγε κυρίως νέο content -εκτός από το αρχειακό υλικό που μοιράστηκε- για τον κόσμο της Στέγης δίνοντας ερεθίσματα και ανοίγοντας διαλόγους που υπήρχε ανάγκη να γίνουν κατά τη διάρκεια του πανδημικού κόσμου, όταν όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας περιορισμένοι στον προσωπικό μας χώρο.
Ο κόσμος όμως προσπαθεί πλέον σιγά σιγά να επιστρέψει σε μία μορφή κανονικότητας, όπου κανονικότητα λογίζουμε τη νέα υβριδική πραγματικότητα στην εποχή του Covid-19, καθώς μοιράζεται χαρακτηριστικά των περιορισμών που έχουμε συνηθίσει συνδυαστικά με την ανάγκη μας να επιστρέψουμε στο έξω και το εμείς. Τη σεζόν αυτή η Στέγη ξανανοίγει -χωρίς στην πραγματικότητα να έχει κλείσει ποτέ-, και επιστρέφει και με φυσικά δρώμενα ενώ παράλληλα συνεχίζει την παρουσία της και στον ψηφιακό κόσμο. Το νέο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση εναρμονίζεται με τις τρέχουσες ανάγκες των ανθρώπων και τη νέα πραγματικότητα. Συνεχίζει τον κοινωνικό διάλογο στο δημόσιο χώρο, τον οποίο ο κόσμος επανακατέλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατακλύζει τις σκηνές της Στέγης παντού, ενεργοποιεί νέους χώρους στην πόλη και στον ψηφιακό κόσμο, για να μιλήσει για όλους εμάς και όσα βιώνουμε.
Ανάμεσα στα δεκάδες δρώμενα που θα εξελιχθούν αυτή τη σεζόν και έχουμε ανάγκη να βιώσουμε όσο ποτέ άλλοτε, επιλέγουμε μερικά που δεν πρέπει να χάσετε αν είστε διψασμένοι για να καταναλώσετε πολιτισμό μετά από τους περιορισμούς της πανδημίας.
Οι λάτρεις το θεάτρου δεν πρέπει να χάσετε τον Προμηθέα του Νίκου Καραθάνου από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου στην Κεντρική Σκηνή. Ο δημιουργός προσεγγίζει την τραγωδία του Αισχύλου επιχειρώντας, όπως λέει, να «μυθολογήσει την καθημερινότητα». Αν αγαπήσατε τις Όρνιθες μερικά χρόνια πίσω, πρέπει να δείτε το πόνημα του σκηνοθέτη με την αρχαία ελληνική γραμματεία.
Μία από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος, η Ιζαμπέλ Ιπέρ έρχεται στην Αθήνα για να πρωταγωνιστήσει στον Γυάλινο Κόσμο του Tennessee Williams σε σκηνοθεσία του Ivo van Hove και αυτό είναι ίσως το καλλιτεχνικό highlight της σεζόν.
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, αυτή η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό, ιδιοφυϊα και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη στο Χαλεπά, ένα ονειρικό αφήγημα, μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για τον βίο του γλύπτη που αναγεννήθηκε δημιουργικά στην πλήρη ωριμότητά του. Σε κείμενο από τον αγαπημένο όλων The Boy κατά κόσμον Αλέξανδρο Βούλγαρη.
Για τους λάτρεις του θεάτρου, ο βραβευμένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης Gus Van Sant, σκηνοθετεί την πρώτη του θεατρική παράσταση που ακούει στο όνομα Andy, ένα αντισυμβατικό μουσικό πορτρέτο του πατέρα της pop art, Andy Warhol, με διεθνές cast.
Αλλά εκτός από τον Νίκο Καραθάνο, άλλη μία αγαπημένη εγχώρια δημιουργός επιστρέφει με νέο έργο και δεν είναι άλλη από τη Λένα Κιτσοπούλου. Με το Φράνκενσταϊν – Ο χαμένος παράδεισος φέρνει στον κόσμο της σκηνής τον Φράνκενσταϊν και το τερατούργημά του, διερωτώμενη για το τίμημα της δημιουργίας. Μήπως το Τέρας είμαι εγώ; Ή εσύ; Η Λένα Κιτσοπούλου, στη νέα δραματουργία-σκηνοθεσία της, αντλεί την πρώτη ύλη από το πιο εμβληματικό μυθιστόρημα τρόμου για να μιλήσει για τα τέρατα της σημερινής καθημερινότητας. Για τη μοναξιά. Για τον ναρκισσισμό. Για την απελπισία. Για τη βία. Για τους σταρ δολοφόνους. Για τους ηθικούς αυτουργούς που θεωρούνται αθώοι. Για τον χαμένο παράδεισο της νιότης. Πάνω από όλα, για τη φύση της δημιουργίας. Πάντα με αχαλίνωτο σαρκασμό και έναν ατρόμητο θίασο που μας παρασύρει όλους να δούμε το «Τέρας» -κάθε τέρας- κατάματα.
To Bladder Diplomacy (Η διπλωματία της ουροδόχου κύστης) του εικαστικού από την Βηρυττό Ziad Antar εξερευνά σε αυτή τη διάλεξη-περφόρμανς τις ριζικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν σπείρει σε αυτά τα εδάφη οι θεωρίες του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποιημένης αγροτικής οικονομίας, αλλά και τις ανατροπές και τη μυστηριώδη ανθεκτικότητα των ιθαγενών σπόρων. Μετά την περφόρμανς θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες».
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει με τον Εγκάρσιο Προσανατολισμό σε σύλληψη και σκηνοθεσία από τον ίδιο. Εικόνες, κινήσεις, ήχοι που σε εκτοξεύουν προς την πηγή της ζωής, της δημιουργίας, της φαντασίας, του παιχνιδιού και σε καλούν να ανακαλύψεις τη δική σου αλήθεια προς το φως.
Για τους λάτρεις του χορού το Onassis New Choreographers Festival 9 – ONC 9 θα επιστρέψει εντός και εκτός. Διεθνές και ελληνικό. Σε σκηνές και οθόνες. Στην πόλη και στο διαδίκτυο. Με καλλιτέχνες του χορού αλλά και των πολυμέσων. Το φεστιβάλ της Στέγης που παρουσιάζει το «αύριο» του σύγχρονου χορού θα γίνει αυτή τη χρονιά εξίσου ζωντανά όσο και ψηφιακά.
Και όσοι αγαπάτε την ορχηστική τέχνη δεν πρέπει να χάσετε το GRUNO BELTRÃO του Bruno Beltrão. Από τις γειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Βραζιλιάνος Bruno Beltrão και η ομάδα του αντιδρούν στις ακροδεξιές πρακτικές και στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης Μπολσονάρο εμπλουτίζοντας τη διαλεκτική του urban dance με τις αρχές του σύγχρονου χορού. Η νέα του χορογραφία επιβεβαιώνει πως το να μένεις σε κίνηση είναι συνειδητή πολιτική πράξη.
Το The sea between my soul του Ράεντ Γιασίν είναι ένα ροκ μιούζικαλ με ταριχευμένα ζώα στον ρόλο των ερμηνευτών που υπόσχεται να υπερβεί τα όρια μεταξύ εγκατάστασης και θεάτρου, μουσικής και φωτός, ζωής και θανάτου.
Το ανατρεπτικό φεστιβάλ νέας μουσικής Tectonics Athens ’22 θα πραγμτοποιηθεί εντός & εκτός της Στέγης για τρίτη χρονιά, όπως θα επιστρέψει για δεύτερη χρονιά και το Borderline ’22 που είδαμε φέτος το καλοκαίρι.
Η μουσική γέφυρα ανάμεσα στη Στέγη και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου συνθέτη Ιάννη Ξενάκη, με αναθέσεις έργων, νέους μουσικούς και πρώτες εκτελέσεις στο “Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 7”, ενώ θα γίνει και το Xenakis Alive όπου μουσικοί της πειραματικής και ηλεκτρονικής σκηνής θα μεταφράσουν την πολύπλευρη ενέργεια του Ιάννη Ξενάκη στους ήχους του αύριο. Ένα πολυσχιδές αφιέρωμα στον επιδραστικό συνθέτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και έξι συνθέτες του σύγχρονου μουσικού θεάτρου συναντιούνται με τα μη ταξινομημένα αρχεία έργων του Γιάννη Χρήστου σε μια παράσταση που μοιάζει με αρχαϊκό δράμα αλλά και με κοινωνικό γλυπτό, το Once to be realized.
Στα εικαστικά τώρα η Στέγη έχει δυναμική παρουσία στην 7η ATHENS BIENNALE ECLIPSE που ξεκίνησε χθες, με τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη των ταινιών “Shame” και “12 Years a Slave”, Steve McQueen, να δημιουργεί στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης την εικαστική εγκατάσταση End Credits, 2012-Οngoing. Ένας φόρος τιμής στον Αφροαμερικανό τραγουδιστή, ηθοποιό, κοινωνικό ακτιβιστή και αστέρα του αμερικανικού φούτμπολ Paul Robeson (1898-1976), ο οποίος τη δεκαετία του 1950 βρέθηκε στη μαύρη λίστα του FBI για τον αγώνα του κατά του ρατσισμού. Στο πλαίσιο της BIENNALE θα γίνει και το The New Infinity Athens που θα απαντήσει στο ερώτημα αν είναι τα πλανητάρια οι γκαλερί του μέλλοντος.
Ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η βίντεο εγκατάσταση του Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη που όλοι λατρεύουν ως τη drag persona “imiterasu”, με τίτλο Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα – Μέρος Πρώτο. Η «Αντίστροφη αφιέρωση» της σπουδαίας υπερρεαλίστριας ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου στον Ανδρέα Εμπειρίκο, μια εκ βαθέων ερωτική εξομολόγηση, ακούγεται δυνατά στο έργο του εικαστικού.
Δύο δρώμενα που δεν πρέπει να χάσετε για κανένα λόγο είναι σίγουρα η ταινία Gener8ion του Romain Gavras. Σέρφερ, αντάρτες, αλλά και η Charlize Theron συναντιούνται σε μια ποπ, πολυμεσική εγκατάσταση για ένα μέλλον που θυμίζει το παρόν. Όπως και τη Fran Lebowitz που συναντά τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου για μία συζήτηση που κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Από τις οθόνες μας, λόγω της πετυχημένης της σειράς στο Netflix, στην Αθήνα.
Όλες τα πετυχημένα projects της Στέγης όπως το Onassis AiR, το Movement Radio, το Onassis Podcasts, το Μιλάμε ελεύθερα, το Onassis Documentaries, το Onassis Cinema, το AntetokounBros Academy και το Onassis Channel συνεχίζουν, ενώ η Στέγη ανοίγει νέους χώρους και κάνει παρεμβάσεις στην πόλη μέσα από projects όπως το OnAthens, Η Στοά της Πατησίων, το Onassis Renti και Μάιος 2022 Πεδίον του Άρεως.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με ημερομηνίες παρακάτω:
ΘΕΑΤΡΟ
Προμηθέας
από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου
Νίκος Καραθάνος
Κεντρική Σκηνή, 10-30/10/2021
Παράδεισος
του Thomas Köck
Κατερίνα Γιαννοπούλου
Μικρή Σκηνή, 29/10-7/11/2021
Ο Γυάλινος Κόσμος
του Tennessee Williams
Σκηνοθεσία: Ivo van Hove
με την Isabelle Huppert
Κεντρική Σκηνή, 13 & 14/11/2021
ΧΑΛΕΠΑΣ
Αργυρώ Χιώτη
Κεντρική Σκηνή, 10-27/02/2022
Andy
Gus Van Sant
Κεντρική Σκηνή, 18-20/03/2022
Φράνκενσταϊν – Ο χαμένος παράδεισος
Λένα Κιτσοπούλου
Κεντρική Σκηνή, 14/05-10/06/2022
PERFORMANCE
PERFORMANCE LECTURE
Bladder Diplomacy Η διπλωματία της ουροδόχου κύστης
Ziad Antar
Μικρή Σκηνή, 16 & 17/10/2021
Ποιητικές Συνομιλίες
09/2021 – 06/2022
ΧΟΡΟΣ
Stones and Bones
RootlessRoot
Κεντρική Σκηνή, 3-7/11/2021
Εγκάρσιος Προσανατολισμός
Δημήτρης Παπαϊωάννου
Κεντρική Σκηνή, 22/12/21-16/01/22
ΧΟΡΟΣ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
Onassis New Choreographers Festival 9 – ONC 9
Εντός & εκτός Στέγης, 10 & 13/03/2022
Larsen C
Χρήστος Παπαδόπουλος
Κεντρική Σκηνή, 30/03-03/04/2022
Gruno Beltrão New Creation
Bruno Beltrão
Κεντρική Σκηνή, 29 & 30/04/2022
ΜΟΥΣΙΚΗ
ENA ENA
Θανάσης Δεληγιάννης
Εκθεσιακός Χώρος -1, 17-21/11/2021
The sea between my soul
Σκηνοθεσία: Raed Yassin
Μουσική: Alan Bishop
Κεντρική Σκηνή, 19-21/11/2021
Tectonics Athens ’21
Εντός & εκτός Στέγης, 03-05/12/2021
Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 7
Πάντειο Πανεπιστήμιο, 02-03/03/2022
Γιώργος Απέργης
Αποκρυπτογραφώντας το σύμπαν του
Ωδείο Αθηνών, 17-20/03/2022
Borderline ’22
Εντός & Εκτός Στέγης, 08-10/04/2022
Once to be realized
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
Γιάννης Χρήστου: έξι συναντήσεις με το έργο του
Ensemble dissonArt
Κεντρική Σκηνή, 15-17/04/2022
Big Bang 6
Εκτός Στέγης, 28 & 29/05/2022
Xenakis Alive
Εκτός Στέγης, 25/05/2022
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
End Credits, 2012-ongoing
Steve Mcqueen
Εκθεσιακός Χώρος -1, 24/9-24/10/2021, 16:00 – 22:00
Βρυάξιδος 11 και Ασπασίας: Η άγνωστη όψη
Ρένα Παπασπύρου
Φουαγιέ Ισογείου Στέγης, Φθινόπωρο ‘21
ΒΙΝΤΕΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα – Μέρος Πρώτο
Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης
Αθηναϊκό Θέατρο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2, 14/10-14/11/2021
The New Infinity Athens
Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου, 4-6/11/2021
ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
I’M POSITIVE
Ας μιλήσουμε για μια κοινωνία αποδοχής
Κεντρική & Μικρή Σκηνή, 24 & 25/11/21
Fran Lebowitz
ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
Κεντρική Σκηνή, 15/03/2022
ΣΙΝΕΜΑ
Gener8ion
Romain Gavras
Εκθεσιακός Χώρος -1, 08/01-27/02/2022
DESIGN – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Circular Cultures
Στέγη, 03 & 04/03/2022
ΕΚΘΕΣΗ – ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
Weather Engines
ΔΑΦΝΗ ΔΡΑΓΩΝΑ & JUSSI PARIKKA
Μικρή Σκηνή & Εκθεσιακός Χώρος -1, 01/4-18/05/2022
OnAthens
Μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις και έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών δίνουν νέες ανάσες, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.
ATHENS BIENNALE ECLIPSE
Onassis Culture × Athens Biennale
Η AB7 ανοίγει έναν διαπολιτισμικό διάλογο για τους εναλλακτικούς τρόπους συνύπαρξης στο εδώ και το τώρα. Aπό τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου 2021, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με την υποστήριξη του Onassis Culture.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, MOBY DICK
The Musical – Το μυθιστόρημα του Herman Melville έγινε μουσική παράσταση σε σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και παραγωγή του Onassis Culture.
Onassis AiR
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα έρευνας και φιλοξενίας του Ιδρύματος Ωνάση
Η Στοά της Πατησίων
Η Στοά Ματάλα αλλάζει και συμβάλλει με πολλαπλούς τρόπους στη νέα πολυεθνική ταυτότητα της Αθήνας. Ένα νέο σύμπλεγμα δημιουργείται από το Ίδρυμα Ωνάση στο αστικό κέντρο της Αθήνας, με στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για πολιτιστικές και κοινωνικές ζυμώσεις.
Onassis Renti
Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Ίδρυμα Ωνάση μεταμόρφωσε ένα πρώην εργοστάσιο πλαστικών σε έναν απρόσμενο χώρο για καλλιτεχνικό πειραματισμό και εξερεύνηση.
Movement Radio
Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της Στέγης, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα
Onassis Podcasts
Άκου καλύτερα. Καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ακτιβιστές, άνθρωποι με τολμηρές ιδέες από όλο τον κόσμο συζητούν για όσα διαμορφώνουν την κοινωνία του σήμερα.
Onassis New York – ONX Studio
Το ONX Studio είναι ένας νέος χώρος για καλλιτέχνες που ασχολούνται με την εκτεταμένη πραγματικότητα (XR). Κοινή πρωτοβουλία μεταξύ του Onassis USA και του NEW INC του New Museum.
Onassis Los Angeles
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Onassis LA (OLA), Paul Holdengräber, σε απρόσμενες συναντήσεις για το Ίδρυμα Ωνάση στο Λος Άντζελες
Onassis Documentaries
Το Onassis Culture ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στους κόσμους που θέλουμε να ζήσουμε:
Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας σε σκηνοθεσία των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη
Girlhood της Vania Turner και της Μαρίας Σιδηροπούλου
Καθαρές Πόλεις σε σκηνοθεσία Μαρίνας Δανέζη, Κώστα Μάνδυλα, Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου και Χρήστου Σαρρή
Onassis Cinema
Το Onassis Cinema στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα, Από τον Πάνο Κούτρα στον Βασίλη Κεκάτο και από τον Γιάννη Οικονομίδη στην Εύη Καλογηροπούλου, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, τη Ζακλίν Λέντζου κ.α.
Onassis Channel
To ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση δημιουργήθηκε ως αντίδοτο στις κλειστές αίθουσες, δημιούργησε νέο περιεχόμενο, κινηματογραφημένο ειδικά για το YouTube. Κάθε μέρα μεγαλώνει και εξελίσσεται διαρκώς, αγκαλιάζοντας το ψηφιακό μέλλον.
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
ΤΕΧΝΗ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: S+T+ARTS Regional Centers: Repairing the Present
ΤΕΧΝΗ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Studiotopia
ΧΟΡΟΣ & ΑΝΑΠΗΡΙΑ: Europe Beyond Access
ΧΟΡΟΣ & ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ: Dance On, Pass On, Dream On International Lab
ΜΟΥΣΙΚΗ: Sounds Now
ΜΟΥΣΙΚΗ & ΗΧΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: Transmissions
ΜΟΥΣΙΚΗ: Big Bang Festival
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΗΧΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Αλεξάνδρεια:(Επαν)ενεργοποιώντας τα αστικά Κοινά
MΟΥΣΙΚΗ ΕΦΗΒΟΙ: Pass the Mic!
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΧΟΡΟΣ: Grand Luxe