Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaTV SHOWS

Είδαμε ένα βράδυ με τις Dardanes το RuPaul ‘s Drag Race

Είναι το Μουντιάλ των queer που έκανε την drag σκηνή πιο mainstream από ποτέ.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Κάθε, ή τέλος πάντων σχεδόν κάθε Σάββατο, μια Dardanoκατάσταση λαμβάνει χώρα στο μικρό σπίτι του Βοτανικού. Ο Μανώλης, ο ιδρυτής του φεϊσμπουκικού γκρουπ Dardanes που σχηματίστηκε για τους φαν του ριάλιτι RuPaul’s Drag Race προκειμένου να έχουν ένα κοινό διαδικτυακό τόπο για να το σχολιάζουν μέχρι τελικής πτώσεως, κάνει μια μικρή μάζωξη για να δει παρέα με τους φίλους του το νέο επεισόδιο της εβδομάδας.

To RuPaul’s Drag Race έχει ολοκληρώσει τη 10η σεζόν του και έχει γεννήσει και δύο spin offs: το RuPaul ‘s Drag U και το RuPaul’s Drag Race: All Star.

Το μεγάλο μπαμ έγινε όταν άρχισε η προβολή του από το Netflix ενώ το σόου έχει κερδίσει και εννιά Primetime Emmy. Στις ΗΠΑ είναι πια το ριάλιτι όπου όλοι βλέπουν ενώ οι σταρ του κινηματογράφου και του τραγουδιού λατρεύουν να το σχολιάζουν στο twitter τους.

Στην ελληνική πραγματικότητα το ριάλιτι έχει κατά βάση queer και queer friendly κοινό. Ο Μανώλης το βλέπει από το 2010, όταν ήταν ακόμη στην Αγγλία, και το σχολίαζε με τον κολλητό του στο twitter με το #dardanes.

Όσο περνούσε ο καιρός όλο και περισσότερο κόσμος μαζευόταν σε ομαδικό τσατ για να σχολιάσει τα νέα επεισόδια οπότε πριν τέσσερα χρόνια γεννήθηκαν στο facebook οι Dardanes. Σήμερα το γκρουπ αριθμεί 3.700 μέλη.

Ο Θοδωρής έφτιαξε μόνος του το καπέλο-σημείο αναφοράς στην Monique Heart.

Γιατί όμως το RuPaul’s Drag Race έχει τόση απήχηση και γιατί όποιος αρχίζει να το παρακολουθεί κολλάει και ξενυχτάει μπροστά στην οθόνη;

Ο Θοδωρής, που φοράει ένα καπέλο με κολλημένη πάνω του μια μικρή πλαστική αγελάδα φόρο τιμής στην Monique Heart, drag queen της δέκατης σεζόν, θυμάται ότι ξεκίνησε να το βλέπει στην πέμπτη σεζόν «Κόλλησα από τον φίλο μου. Βγάζει ένα δυνατό vibe, έχει ωραία ρούχα, έντονα χρώματα, σωστή δόση ξεκατινιάσματος και πολύ χιούμορ. Στην Αμερική έχει τεράστια απήχηση, στην Ταϊλάνδη έχει δεύτερη σεζόν που έχει τρομερά κόνσεπτ και η χειρότερη drag εκεί είναι η καλύτερη του USA και τώρα θα ξεκινήσει και το UK. Προσπαθώ να βλέπω και αυτό της Ταϊλάνδης, δεν έχω χρόνο. Θα ήθελα πολύ να δω και μια ελληνική εκδοχή αλλά υπάρχουν τόσα κατάλοιπα της πατριαρχικής οικογένειας ακόμη που δε θα γίνει, και τα κανάλια είναι συντηρητικά και η κοινωνία. Το καλό είναι ότι με την προβολή του ριάλιτι το drag έχει έρθει στο προσκήνιο».

Η Marianah Grindr θεωρεί ότι το σόου θα έπρεπε να δίνει περισσότερη βάση στα lipsync battles.

Ο Τάσος πάει εδώ και περίπου τρία χρόνια στο σπίτι του Μανώλη για το RuPaul’s Drag Race «Αυτό που γουστάρω πιο πολύ είναι ότι οι queens κάνουν αυτό που θέλουν και είναι ο εαυτός του χωρίς να φοβηθούν το πώς θα κριθούν. Θεωρώ ότι το drag συμβολίζει και γενικότερα την ελευθερία ως προς την έκφραση του ατόμου. Πέρα αυτό αγαπώ εννοείται ότι αγαπώ τα ριάλιτι και το ξεκατίνιασμα στο συγκεκριμένο ριάλιτι είναι το καλύτερο ξεκατίνιασμα που μπορείς να δεις στην τηλεόραση. Αγαπημένη μου είναι η Jinkx Monsoon γιατί ενώ δεν την πρόβαλλαν πολύ κατάφερε να  νικήσει την πέμπτη σεζόν. Θα γούσταρα πάρα πολύ να δω το ελληνικό drag race αλλά όσο έχω δει τελευταία ελληνική τηλεόραση –και δεν έχω δει πολύ- νομίζω ότι το ομοφυλοφιλικό στοιχείο δεν προβάλλεται με σωστό τρόπο αλλά περισσότερο σαν καρικατούρα. Μια drag queen μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας».

H εικόνα της Παναγίας της Μπέντελας κάτω από την οποία γυρίζονται τα youtube βίντεο για τις Dardanes.

Ο Μανώλης ως οικοδεσπότης προσπαθεί να οργανώσει την κατάσταση, τις μπίρες, τα πατατάκια και τα γαριδάκια που γεμίζουν τα μπολ και κάποια στιγμή ρωτά «Τι θα παραγγείλουμε; Πίτσα ή σουβλάκια;». Μέχρι να έρθει το φαγητό ο Μανώλης κάνει μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του ριάλιτι: «Ήθελα να το προωθήσω το Drag Race εδώ και καιρό. Έγραφα γι’ αυτό στο AntiVirus, διοργάνωνα προβολές και drag parties. Στις ΗΠΑ είναι το Νο1 pop culture φαινόμενο.  Πια είναι πιο safe, και όχι τόσο edgy και αναρχικό όσο ήταν όταν ξεκίνησε. Έχει πια τη λογική της ενημέρωσης των στρέιτ για τη γκέι κουλτούρα, καλό είναι –δε λέω- αλλά έχει γίνει πιο political correct, λίγο πιο “ψεύτικο” και οι queens έχουν γίνει πιο φοβισμένες και δεν είναι πια τόσο bitchy για να μη χάνουν τους fans τους στο instagram. Κοινό υπάρχει έτοιμο εδώ για την ελληνική εκδοχή αλλά δε θα γίνει, φοβούνται το ΕΣΡ, πριν δύο χρόνια έκοβαν τη λέξη “λεσβία” και τις queer σκηνές των ξένων σήριαλ. Όμως η νέα σκηνή των queens στην Ελλάδα είναι όλες παιδιά του Drag Race. Πάντως προφανώς δεν το βλέπουν μόνο γκέι. Έχει πλάκα γιατί μου έχουν πει κοπέλες ότι μπορεί να περάσουν και εκπομπές χωρίς να καταλάβουν τα αγόρια τους που παρακολουθούν μαζί τους,  ότι ο RuPaul και η RuPaul είναι το ίδιο πρόσωπο, απλώς στην δεύτερη περίπτωση είναι in drag».

Calypso: «Ξεκίνησα να βλέπω το RuPaul ‘S Drag Race πριν δύο χρόνια και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Με το που το είδα κατάλαβα ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου, να γίνω drag queen. Από τότε όλα τα βήματα που έκανα στη ζωή μου ήταν πιο κοντά στα πραγματικά μου θέλω».

Η Calypso κάνει και η ίδια drag σόου και μάλιστα την προπερασμένη Κυριακή έλαβε μέρος στο Your Face Sounds Familiar «Ξεκίνησα να βλέπω το RuPaul ‘s Drag Race πριν δύο χρόνια και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Με το που το είδα κατάλαβα ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου, να γίνω drag queen. Από τότε όλα τα βήματα που έκανα στη ζωή μου ήταν πιο κοντά στα πραγματικά μου θέλω. Προσδιορίζομαι πρώτα ως καλλιτέχνης και ύστερα ως drag queen και παίρνω έμπνευση από τη φύση, τα έργα τέχνης και φυσικά από τις ίδιες τις καλλιτέχνιδες. Εννοείται ότι θα έβλεπα την ελληνική εκδοχή του Drag Race δεν ξέρω όμως αν θα δήλωνα συμμετοχή. Παλιότερα το drag ήταν μεγάλο ταμπού, νομίζω ότι το Drag Race βοήθησε πολύ την κοινότητα και έκανε τον κόσμο να καταλάβει ότι οι queens δεν είναι φρικιά, όπως ίσως πίστευαν. Το drag δεν είναι κάτι τρομακτικό, είναι ένα είδος τέχνης. Θα έβλεπα λοιπόν το ελληνικό Drag Race γιατί αυτοί οι καλλιτέχνες χρειάζονται την υποστήριξη μας. Όταν έρχομαι εδώ νιώθω σαν να είμαστε οικογένεια γιατί είμαστε άνθρωποι που έχουμε περάσει πάνω κάτω τα ίδια κι εδώ μπορώ να νιώσω ο εαυτός μου».

Όλοι έτοιμοι για την προβολή του επεισοδίου.

Η Marianah Grindr κάνει επίσης drag σόου, έχει έρθει τους τελευταίους τρεις μήνες στην Αθήνα, πριν σπούδαζε Βιολογία στην Πάτρα και έχει μια λίγο διαφορετική άποψη για το αν θα πρέπει να υπάρχει τηλεοπτικό, ελληνικό Drag Race «Καθόλου δεν θα ήθελα να δω μια ελληνική εκδοχή του Drag Race γιατί εδώ έχουμε γενικά πρόβλημα στο να προσαρμόζουμε concepts. Επίσης, καλά καλά δεν υπάρχει στήριξη στην drag σκηνή που αναπτύσσεται τώρα. Θα γινόταν για τους εντελώς λάθους λόγους δηλαδή για να προκαλέσει και να δώσει τηλεθέαση στο κανάλι που θα την προβάλλει και επιπλέον πιστεύω ότι δε θα ήταν σωστή ούτε η διαχείριση των ατόμων που θα έπαιρναν μέρος. Το drag είναι μια προσωπική τέχνη καθώς και η κάθε μία queen το κάνει για τους δικούς της λόγους, έχει τα δικά της ερεθίσματα και έχει φτιάξει τη περσόνα που πηγάζει από πτυχές του εαυτού της. Εάν λοιπόν έβγαιναν τώρα στη τηλεόραση οι queens σε ένα περιβάλλον που δε θα τις στήριζε γι’αυτό που είναι το drag θα ήταν λάθος. Χρειάζεται, νομίζω, πρώτα να έρθει ο κόσμος στις περφόρμανς να γνωρίσει και να αγαπήσει το drag γι’ αυτό που είναι στον πυρήνα του και να στηρίξει τη σκηνή και μετά ας το δει και στην τηλεόραση».

Χτυπάει το κουδούνι, έφτασαν τα σουβλάκια. Στριμωχνόμαστε στον καναπέ, κάτω από την εικόνα της Παναγίας της Μπέντελας εκεί που γυρίζονται η εβδομαδιαία youtube εκπομπή σχολιασμού των επεισοδίων για τις #dardanes, σε πολυθρόνες, καρέκλες και στο πάτωμα. Ο Μανώλης πατάει το play και το επεισόδιο ξεκινά. Μαζί και το πανηγύρι σχολιασμού για τα κοστούμια των queens, τον ίδιο τον RuPaul που όταν εμφανίζεται in drag αποσπά χειροκροτήματα και σφυρίγματα ενώ τα παιδιά δίπλα μου επαναλαμβάνουν τις ατάκες κλειδιά του σόου όπως “cong-drag-tulations”. Και μη νομίζετε ότι όλο αυτό τελειώνει με την προβολή του επεισοδίου. Ακολούθησαν lipsync battles μεταξύ των παιδιών μέχρι τελικής πτώσεως.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.