14L1015166

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Ακροπόλ, εκδότες, συγγραφείς, πολιτικοί και ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων για να συζητήσουν τις μοιραίες συνέπειες της κατάργησης της ενιαίας τιμής. Συμβολικά σαν φόντο υπήρχε παραλλαγμένος από το Δημήτρη Χατζόπουλο ο περίφημος πίνακας του Γκόγια, «3η Μαΐου 1808», με τον υπερασπιστή της Μαδρίτης να βρίσκεται στο εξώφυλλο ενός βιβλίου απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα.

14L1015181

Tα τελευταία χρόνια, αν και βρισκόμαστε στην κορύφωση της τεχνολογικής προόδου και της οικονομικής ύφεσης, οι φόβοι για την πολιτισμική κουλτούρα εκφράζονται ολοένα και συχνότερα. Σε αυτή τη δίνη βρίσκεται και ο κόσμος του βιβλίου. Μετά τις «απειλές» για την ταχύτατη μετάδοση των e-books, η κυβέρνηση πρόσφατα εξήγγειλε την πρόθεση της για κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου.

14L1015255

Από το χώρο της πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε χαιρετισμό ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας αγοράς που μόνο «κατ’ όνομα είναι ελεύθερη». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα κίνητρα της κατάργησης της ενιαίας τιμής δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και ιδεολογικά. Πέραν του κλεισίματος των μικρών βιβλιοπωλείων- εστιών πολιτισμού, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στη δύναμη του βιβλίου. «Είναι γνώση, η γνώση είναι δύναμη και η μόνη δύναμη που μπορεί να νικήσει την εξουσία». Επίσης ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλο, να εκφράσει πλέον ξεκάθαρα τη θέση του αναφορικά με το υπό ψήφιση μέτρο. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, δήλωσε πως η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δέσμευση για την προστασία του πολιτισμού και την επαναφορά της ενιαίας τιμής αν τυχόν καταργηθεί. Τόνισε όμως πως πρέπει να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους ή μη.

Οι δύο λιγότερο αναμενόμενες εμφανίσεις ήταν  δύο βουλευτών της Νέα Δημοκρατία, της κας. Παπακώστα και του υποψηφίου Δήμαρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. Και οι δύο τόνισαν πως θα καταψηφίσουν το μέτρο και πως αν και είναι βουλευτές της κυβέρνησης, δεν υποχρεούνται να ασπάζονται κάθε της απόφαση.

Από τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Λυκούδης δήλωσε τη στήριξη του κόμματός του για τη διατήρηση της ενιαίας τιμής θεωρώντας τη ένα εργαλείο εθνικής στρατηγικής που εξασφαλίζει τον πλουραλισμό των ιδεών και την ανάδειξη νέων συγγραφέων. Ως συνέπειες της κατάργησης αυτής δεν θα είναι φθηνότερα βιβλία, αλλά αντίθετα περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς και κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων.

14L1015190

Στο πάνελ των ομιλητών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημ. Καμπουράκης ήταν συντονιστής της βραδιάς, δίνοντας αρχικά το λόγο στον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, ο οποίος παρομοίασε την κατάργηση της ενιαίας τιμής με «την ομογενοποίηση των σουηδικών ξύλων» τονίζοντας το παράδειγμα της Γαλλίας που ενώ εδώ καταργείται η ενιαία τιμή, εκεί εμπλουτίζεται με νέα μέτρα προστατεύοντας παραπάνω τον κόσμο του πνεύματος. Τόνισε ακόμη τις λάθος συγκρίσεις που γίνονται με την αγγλοσαξονική αγορά όπου δεν υπάρχουν έξοδα μετάφρασης και το αναγνωστικό κοινό είναι σαφώς μεγαλύτερο.

14L1015159

Στη συνέχεια, ο κ. Καλοκύρης, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων ανέφερε πως «αγωνιούμε τάχα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ενώ απαξιούμε για τα μνημεία που παράγουν οι σύγχρονοι καλλιτέχνες». Ενώ ο κ. Τατσόπουλος, ανέφερε τη διπλή χρήση των λέξεων που «μπορούν να φωτίσουν και να συσκοτίσουν. Λέμε “απελευθέρωση” της τιμής, λες και ήταν σκλαβωμένη και ο κ. Χατζηδάκης θα την σώσει», προσθέτοντας προσωπικά του βιώματα από την αρχή της συγγραφικής του καριέρας όταν δεν ίσχυε η ενιαία τιμή και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στον «φαύλο κύκλο» των μεγάλων βιβλιοπωλών.

Τέλος, τη βραδιά έκλεισε ο κ. Πατάκης ξεκαθαρίζοντας πως η ενιαία τιμή δεν είναι θέμα συντεχνιακό ενώ λειτουργεί προστατευτικά για τα βιβλία για να μην καταλήξουν στα ράφια των «super market» βιβλιοπωλείων. Φέρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας όπου δεν ισχύει η ενιαία τιμή, διάβασε ένα δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με τη ραγδαία μείωση του αριθμού βιβλιοπωλείων. Εκεί που στάθηκε και ο κ. Πατάκης ήταν στη νέα τροπολογία που πρότεινε ο Υπ. Ανάπτυξης, να ισχύει -εν μέρει- η ενιαία τιμή στην πρώτη έκδοση των λογοτεχνικών βιβλίων. «Γιατί ποιος μπορεί να καθορίσει αν ένα βιβλίο είναι λογοτεχνικό;»

14L1015185

Με το τέλος όλων των ομιλιών, ένας κύριος από το κοινό πρόσθεσε νευριασμένος ότι «με την κατάργηση απειλείται η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός μας». Κάπως έτσι, η ευχή του Δημήτρη Καμπουράκη στην αρχή της βραδιάς να στηρίξουν οι βουλευτές έμπρακτα το βιβλίο φαίνεται να πρόκειται σύντομα να πραγματοποιηθεί. Τουλάχιστον από όσους παρευρέθηκαν στο Ακροπόλ, η κα. Ρεπούση, η κα. Δούρου, ο κος. Ανδρουλάκης και όσοι χαιρέτησαν νωρίτερα στην εκδήλωση.