Πώς σας φαίνεται η ιδέα ενός καταστήματος που στην βιτρίνα του δεν εκθέτει ρούχα ή videogames αλλά performance; Συμβαίνει ήδη στο νούμερο 18 της οδού Νικίου στο ιστορικό τρίγωνο, καθώς από τις 15 Ιουνίου από νωρίς το πρωί το Performance Shop, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχεται τους καταναλωτές τέχνης. Ένα εγχείρημα που σκοπό έχει «να λειτουργήσει το κατάστημα ως γέφυρα που ενώνει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του με τον κόσμο της τέχνης, έναν άνθρωπο που ίσως δεν είχε στη λογική του να επισκεφτεί ένα μουσείο, μια γκαλερί ή έναν οποιονδήποτε χώρο τέχνης αλλά τώρα βρίσκει μπροστά του, στους δρόμους που κυκλοφορεί ένα pop-up κατάστημα που του προσφέρει παραστάσεις, στις περισσότερες από τις οποίες μπορεί και ο ίδιος να συμμετάσχει», όπως εξηγεί η Λία Χαράκη, ιδρυτικό μέλος της ομάδας pelma που έχει ήδη λειτουργήσει το Performance Shop με επιτυχία στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.
Υπάρχουν τέσσερις ενότητες στο Performance Shop. Στην πρώτη είναι οι performance της Βιτρίνας, που είναι εντελώς δωρεάν και λαμβάνουν χώρα στην βιτρίνα του καταστήματος και ο περαστικός μπορεί να τις παρακολουθήσει από τον δρόμο. Μάλιστα η performance Άσκηση Δημοκρατίας του Θανάση Κριτσάκη αποτελεί ένα τολμηρό δημόσιο πείραμα. Ένα μικρόφωνο τοποθετείται στον δρόμο απέναντι από τη βιτρίνα όπου ο κάθε περαστικός μπορεί να εισακουστεί. Ο περφόρμερ καταλαμβάνει τη βιτρίνα για ένα 24ωρο και ακούει χωρίς επίκριση.
Η δεύτερη ενότητα είναι η πιο ενδιαφέρουσα και εκείνη που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος. Πρόκειται για τις δέκα συμμετοχικές performance που καλούν τον θεατή να πάψει να είναι θεατής και να συμμετάσχει ενεργά, να γίνει απαραίτητο κομμάτι της performance που χωρίς αυτόν δεν εκτελείται. Δύο από τις ενδιαφέρουσες performance, που και οι δύο είναι για άτομα 18+ είναι το Booth, με τον Αντώνη Βαή όπου σας περιμένει ένα ιδιωτικό peep-show και το Let me serve you με τις Ιωάννα Γερακίδη και Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου, μια performance που εξερευνά τον ερωτισμό πέρα από τις αισθησιακές και σεξουαλικές του προεκτάσεις. Σε αυτή, όμως, την ενότητα θα επιστρέψω αργότερα.
Η τρίτη ενότητα αφορά δύο φιλοξενούμενες παραστάσεις. Η πρώτη είναι η Uhrsonate της Άννας Παγκάλου και η δεύτερη η J(us)t 5-Redux της Άνα Σάντσεζ Κόλμπεργκ, που αποτελεί περισσότερο μια performance-εγκατάσταση που ολοκληρώνεται σε ολόκληρο το κτίριο του Performance Shop. Τέλος, η τέταρτη ενότητα αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις που αποτελούνται από ένα εργαστήριο της Άννας Παγκάλου και μια ανοιχτή συζήτηση με τον Αλέξη Βασιλείου και τη Λία Χαράκη.
Προσωπικά από τις συμμετοχικές performance που δοκίμασα ξεχώρισα το Skin, όπου τρεις performer ασχολούνται αποκλειστικά μαζί σου, καθώς η παράσταση απευθύνεται σε ένα μόνο άτομο. Μου κάλυψαν τα μάτια και μου ζήτησαν μόνο ένα πράγμα: εμπιστοσύνη. Είναι λυτρωτικό να ξέρεις να αφήνεσαι στο χάδι. Το άγγιγμα των τριών παιδιών είναι ζεστό, χαλαρωτικό αν και εισβάλλει αμέσως στον προσωπικό σου χώρο. Πώς τα καταφέρνει αυτό; Γιατί γίνεται με σεβασμό και λεπτότητα που τα νιώθεις αμέσως. Μετά τα παιδιά με πήραν να χορέψουμε και μου ετοίμασαν μια σειρά από ήπιες εκπλήξεις που όξυναν τις αισθήσεις μου ευχάριστα και εμπλούτισαν την όλη εμπειρία με υποδόριο χιούμορ. Αλλά το κυρίως συναίσθημα που άφησε αυτό το μισάωρο με κλειστά μάτια ήταν αυτό της ηρεμίας. Γαλήνη γιατί βγαίνεις έξω από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και παρότι αυτό το διάλειμμα κρατάει ένα μισάωρο δεν γίνεται με βίαιο τρόπο αλλά χτίζεται με τρόπο καλά μελετημένο αλλά και εντελώς φυσικό παράλληλα. Το μόνο που χρειάζεται από εσένα είναι να πεις στο εαυτό σου: εμπιστεύσου τους. Αλήθεια, πόσο συχνά το κάνεις αυτό;