Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΘΕΑΤΡΟ

Οι θεατές πρέπει να είναι συναισθηματικά ανοιχτοί για να δουν το Orpheus

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Orpheus της Oμάδας oper(o) που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS

Μια σύντομη αλλά περιεκτική λίστα που θα σας βοηθήσει να βυθιστείτε στο σύμπαν της παράστασης που κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

  1. Το έργο Orpheus γεννήθηκε από μια ιδέα για μια παράσταση που θα αφορούσε το Τέλος, μια έννοια αρχέγονη και πάντα παρούσα.
  2. Η ομάδα oper(o) εντόπισε κοινούς άξονες του ποιητικού έργου του Τ. Σ. Έλιοτ με τον μύθο του Ορφέα και τη δραματουργία της. Έτσι τα Τέσσερα Κουαρτέτα του Τ.Σ. Έλιοτ αποτελούν το λιμπρέτο της παράστασης.
  3. Η δραματουργία της παράστασης επικεντρώνεται σε πέντε σκηνές του μύθου –σε πέντε «στιγμές» που προσδιορίζονται ως «Θρήνος», «Κατάδυση», «Κοίταγμα», «Μεταμόρφωση», «Θάνατος»– επιχειρώντας μια σκηνική ανασύνθεση και απόδοση του ορφικού μύθου μέσα από την ποίηση του Τ. Σ. Έλιοτ.
  4. Το Orpheus ερμηνεύουν επί σκηνής οι ίδιοι οι συντελεστές που συνδημιουργήσαν αυτό το έργο και όχι ηθοποιοί ή λυρικοί τραγουδιστές. Έτσι, στην σκηνή θα δείτε τον δραματουργό Άγγελο Σκασίλα, τον συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη, την λυρική τραγουδίστρια Εριφίλη Γιαννακοπούλου, την σκηνογράφο Κατερίνα Χάρου, την ενδυματολόγο Αλεξία Χρυσοχοϊδου και τη σκηνοθέτη Ειρήνη Γεωργαλάκη. Δηλαδή, όλες τις τέχνες που παραδοσιακά ενυπάρχουν στην όπερα.

  5. Η παράσταση αρχίζει με τον θρήνο από τον«Ορφέα και Ευρυδίκη» του Γκλουκ και τελειώνει με την έναρξη του Μοντεβέρντι.
  6. Για την μουσική της παράστασης ο συνθέτης Μιχάλης Παρασκάκης έχει ηχογραφήσει μόνο δύο μουσικά όργανα, ένα σαξόφωνο και ένα τρομπόνι. Ωστόσο, έχουν ηχογραφηθεί πολλαπλές φορές με αποτέλεσμα ο θεατής να ακούει μια πελώρια ορχήστρα από σαξόφωνα και τρομπόνια.
  7. Τα γλυπτά της παράστασης φέρουν την υπογραφή της Κατερίνας Χάρου, κόρης του καταξιωμένου Μανώλη Χάρου, και είναι εμπνευσμένα από τα αρχαίο φυτό Αθάνατος.
  8. Ο Αθάνατος είναι ένα φυτό που αφότου εμφανίστηκε στη γη δεν έχει αλλάξει το DNA του. Δεν έχει μεταλλαχθεί καθόλου και σύμφωνα με τους νόμους της εξέλιξης δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει. Είναι πολύ επιθετικός, γεμάτος αγκάθια, και αποτελείται από 70% νερό. Ακριβώς όπως και ο άνθρωπος. Φυτρώνει και πολλαπλασιάζεται ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ανθίζει και καρποφορεί μόνο μια φορά στη ζωή του. Αφήνει, όμως, πίσω του, μικρούς παράπλευρους βλαστούς και με αυτή την έννοια δεν πεθαίνει. Ποτέ.
  9. Φέτος, η ομάδα oper(o) συμπληρώνει δέκα χρόνια από την πρώτη της εμφάνιση. Σήμερα, ο δημιουργικός πυρήνας της ομάδας απαρτίζεται από καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων και όλοι μαζί συναποφασίζουν και συνδημιουργούν το εκάστοτε έργο.
  10. Τέλος, οι θεατές δεν πρέπει να γνωρίζουν τίποτα πριν δουν την παράσταση. Πέρα από το να είναι συναισθηματικά ανοιχτοί, όλα τα άλλα είναι υποχρέωση της ομάδας oper(o).

https://www.youtube.com/watch?v=EaaSO5GjPmQ

Orpheus, Νέα Παραγωγή / Συμπαραγωγή με την Ομάδα oper(o), 25, 26, 27, 28 Ιανουαρίου & 2, 3 Φεβρουαρίου 2018, Ώρα έναρξης: 20.30. Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Ιδέα-σύλληψη: oper(o). Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη – Εριφίλη Γιαννακοπούλου. Σύνθεση: Μιχάλης Παρασκάκης. Δραματουργία: Άγγελος Σκασίλας. Σκηνικά: Κατερίνα Χάρου. Κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου. Κίνηση: Πωλίν Υγκέ. Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας. Σχεδιασμός ήχου: Μπράιαν Κουν. Για τη μουσική του έργου έπαιξαν οι: Σπύρος Βέργης (τρομπόνι) Γκουίντο ντε Φλάβις (σαξόφωνο) Βασίλης Δημακόπουλος (φωνή) . Μετάφραση Τ. Σ. Έλιοτ: Χάρης Βλαβιανός
POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.