Φώτης Γιαγκούλας. Ο Απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες του Βασίλη Ι. Τζανακάρη.
Ο “βασιλιάς” και “ωραίος των ορέων” λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας, όπως και άλλοι πολλοί επικυρηγμένοι ληστές των χρόνων του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα (1910-1936) ζωντανεύουν στην 550 σελίδων έρευνα του συγγραφέα-δημοσιογράφου. Μια άγνωστη πτυχή της ελληνικής ιστορίας που περιγράφει τον κώδικα της “μπέσας”, του έρωτος, της λεβεντιάς, αλλά και του εγκλήματος σ’ένα τοπίο Άγριας Δύσης με τους ληστές να καταδυναστεύουν τις ζωές των ανθρώπων και τους πολιτικούς να ζουν μέσα στη διαφθορά. Το βιβλίο ξεχωρίζει για τα ντοκουμέντα που παραθέτει και τις ιντριγαδόρικες, γοητευτικές αφηγήσεις. (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο 1942-44. Τοπικότητα και πολιτική ένταξη (με οκτασέλιδο φωτογραφικό ένθετο) του Βαγγέλη Τζούκα.
Πρόκειται για μια διδακτορική μελέτη από το πεδίο της πολιτικής επιστήμης, η οποία επεξεργασμένη δημοσιεύεται σε μορφή βιβλίου. Ο αναγνώστης που θέλει να εντρυφήσει στην πολιτική ανάλυση του τρόπου λειτουργίας των αντιστασιακών δομών, της οικειοποίησης των τοπικών πολιτιστικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων, καθώς και τις συγκρούσεις που προέκυψαν με την ένταξη ένοπλων ομάδων στην αντίσταση, όπως αυτής του οπλαρχηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και άλλων, θα μπορέσει να αντλήσει πληροφορίες από πλούσιο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες που παρουσιάζονται εδώ. (Σειρά: Ιστορία & Πολιτική – Διευθυντής: Ν.Ε. Καραπιδάκης, εκδόσεις Εστία)
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Η βιογραφία του του Τζέραλντ Μάρτιν.
Εάν τα αριστουργηματικά μυθιστορήματα Εκατό Χρόνια Μοναξιά και Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας του πιο διάσημου Λατινοαμερικανού συγγραφέα στον 20ο αιώνα σας συναρπάζουν, τότε θα έχετε σίγουρα περιέργεια για τις ιδέες της εξέχουσας συγγραφικής του προσωπικότητας. Μέσα στα 17 χρόνια που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η βιογραφία, πηγές του Μάρτιν υπήρξαν 300 συνεντεύξεις από διάσημους ανθρώπους που γνώριζαν από κοντά τον Μάρκες. Ο Νομπελίστας Λογοτεχνίας του 1982 και “κολλητός” του Φιντέλ Κάστρο, χαίρει χιλιάδων αναφορών των έργων του, τα οποία θεωρούνται πρωτοπόρα της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας. (μετάφραση Άδωνις Σάμψων-επιμέλεια Γιώτα Καραγιάννη, εκδόσεις Μικρή Άρκτος)
Πως λειτουργεί ο κόσμος του Νόαμ Τσόμσκι.
Μια ανθολογία κειμένων από τέσσερα βιβλία του παγκοσμίως γνωστού Αμερικάνου γλωσσολόγου-ακτιβιστή και πιο σημαντικού εν ζωή διανοούμενου. Συνεντεύξεις και ομιλίες με βαθιές και διορατικές αναλύσεις του Τσόμσκι, πάνω σε καίοντα, οικουμενικά ζητήματα, όπως οι διεθνείς δανειστές, οι μπράβοι του Τρίτου Κόσμου, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες, ο βρόχος των χρεών. (μετάφραση Αριάδνη Αλαβάνου, εκδόσεις Κέδρος)
Stay. A History of Suicide and the Philosophies against it της Jennifer Michael Hecht. Καθώς χιλιάδες αυτόχειρες αφήνουν πίσω τους άλλες τόσες χιλιάδες δικούς τους ανθρώπους να θλίβονται μέσα στα αναπάντητα ερωτήματα για την πράξη αυτή, η συγγραφέας προσπαθεί να εξηγήσει ότι το φαινόμενο της αυτοκτονίας υπήρξε ανέκαθεν υποστηριζόμενο από συγκεκριμένες φιλοσοφικές οδούς. Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκή έρευνα που φωτίζει ένα πολύ σύνθετο θέμα. (εκδόσεις Yale University Academic Press)