10351967_384605445027544_6370582136134675578_n

Σήμερα συμπληρώνονται 170 χρόνια από τη γέννηση του Γερμανού φιλόσοφου, Φρίντριχ Νίτσε. Ανάμεσα στα τελευταία του έργα, δύο χρόνια πριν τον θάνατό του, υπήρξε ο Αντίχριστος, Ανάθεμα κατά του Χριστιανισμού, ένα βιβλίο ιδιαίτερα πρωτοποριακό για τον 19ο αιώνα.

Φέτος οι εκδόσεις Gutenberg επανακυκλοφορούν τον Αντίχριστο σε μία ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση από τον Ήρκο Αποστολίδη (εισαγωγή, επιμέλεια και σχόλια) και τον Βαγγέλη Δουβαλέρη (πρόλογος, μετάφραση και σχόλια). Μιλώντας για τον Αντίχριστο και τον Νίτσε στο παρακάτω βίντεο αναφέρουν χαρακτηριστικά πως αν και ο πατέρας του ήταν πάστορας και προοριζόταν από την οικογένειά του για μία ζωή σύμφωνα με τα χριστιανικά πρότυπα, εκείνος όπως έγραψε σε επιστολή προς την αδερφή του, διαφωνούσε κάθετα με την διδαχή «πίστευε και μη ερεύνα». Ο Αντίχριστος, σε αντίθεση με το γνωστότερο ίσως έργο του Νίτσε Τάδε έφη Ζαρατούστρα είναι ένα βιβλίο κριτικής, που «σφυροκοπάει νέες ιδέες». «Θεωρεί τον Χριστιανισμό την καταστροφή του πολιτσιμού, του κόσμου, του αρχαίου κόσμου, που για τον Νίτσε ήταν ο μόνος πολιτισμός», σύμφωνα με τον κύριο Αποστολίδη. Δεν κατηγορεί τον Χριστό, τον υπερασπίζεται. Εκείνους που κατηγορεί είναι τους «θεολογίζοντες».

Το πιο ώριμο έργο του παρουσιάζεται λοιπόν φέτος με εκτενή σχολιασμό για να αναδείξει όλα τα στρώματα του κειμένου όπως και να εξηγήσει τις ιδιάζουσες «λεξιπλασίες» που χρησιμοποιεί ο Νίτσε, επαναπροσδιορίζοντας ουσιαστικά τη γερμανική γλώσσα.

http://youtu.be/QHMFEurwfB0