Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος επιστράτευσε τις μελωδίες του και ένα πλήθος συνεργατών για να μάθει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο στους μικρούς μας φίλους την Αλφαβήτα. Έπειτα από απαίτηση του…κοινού, θα συνεχίσει να εκπαιδεύει τα περιχαρή τέκνα όλων μας και τις Κυριακές του Μαρτίου. Μήπως τελικά η αλφαβήτα περνά μέσα από τα χρώματα, τη μουσική και το θέατρο; Ας ρωτήσουμε καλύτερα τους ειδήμονες…
Όταν προετοιμάζεται μία παιδική παράσταση, ποιοι είναι οι παράγοντες που πρέπει να έχουν διαρκώς στο μυαλό οι συντελεστές του; Ο κυριότερος παράγοντας είναι ο σεβασμός στο παιδικό κοινό. Η παράσταση πρέπει να αρέσει στα παιδιά που θα την παρακολουθήσουν, να εξάψει την φαντασία τους και όταν θα φύγουν να έχουν μάθει κάτι με τρόπο διασκεδαστικό.
Τι σας ενέπνευσε στο συγκεκριμένο έργο ώστε να το ντύσετε με τις μελωδίες σας; Οι εικόνες που δημιουργούν οι στίχοι της Ράνιας Μπουμπουρή και ο τρόπος με τον οποίο ζωντανεύουν τα γράμματα της Αλφαβήτας μέσα από μικρές ιστορίες.
Ποια παράσταση σημάδεψε εσάς προσωπικά ως παιδί και για ποιο λόγο; Ο Οδυσσεβάχ που είχα παρακολουθήσει στο θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου. Θυμάμαι ακόμη πόση εντύπωση μου είχε κάνει η παράσταση αλλά και η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου που ακόμη και τώρα πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να την σιγοτραγουδά.
Τι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μικροί μας φίλοι στον Ιανό; Τα τραγούδια από το CD, Μία τρελή τρελή Αλφαβήτα που συνοδεύει το ομότιτλο βιβλίο, δεμένα μεταξύ τους σε μία παράσταση αποτελούμενη από χαρακτήρες που έχουν ξεπηδήσει από το βιβλίο με τη μορφή ηθοποιών, ξυλοπόδαρων, κουκλοθεάτρου και βιντεοπροβολών. Επίσης, κάθε Σάββατο έχουμε και καλεσμένους καταξιωμένους μουσικούς και ηθοποιούς που έχουν δανείσει τις φωνές τους στο CD όπως: Σπύρος Γραμμένος, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασιλική Καρακώστα, Μάρκος Κούμαρης, Χρήστος Λούλης, Πάνος Μουζουράκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Βικτωρία Ταγκούλη.
Ποια είναι τα διαδραστικά στοιχεία της παράστασης; Τα κείμενα που συνδέουν τα κομμάτια της παράστασης είναι βασισμένα στα παιδιά καθώς, κατά τη διάρκειά της, βοηθάνε τον Άνθρωπο Ορχήστρα να βρει τα γράμματα της Αλφαβήτας που έχουν χαθεί. Επίσης, προβάλλονται βίντεο με τα κείμενα των τραγουδιών ντυμένα με εικόνες από το βιβλίο έτσι ώστε τα μεγαλύτερα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν, αν θέλουν, τραγουδώντας μαζί με τους συντελεστές.
Ποια είναι εκείνη η αντίδραση των παιδιών που θα σας κάνει να πιστέψετε ότι πέτυχε η παράσταση που τους έχετε ετοιμάσει; Το ιδανικό είναι να δούμε στα μάτια των παιδιών τους ήρωες της παράστασης να αποκτούν σάρκα και οστά. Γιατί για τα παιδιά μία παράσταση δεν είναι ένα απλό θέαμα αλλά πραγματικότητα που συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη ανταμοιβή.
Τελικά, πιστεύετε πως το θέατρο μπορεί να συμβάλλει στη μάθηση; Θα έπρεπε να υιοθετούνται περισσότερες θεατρικές μέθοδοι (π.χ. θεατρικό παιχνίδι) στην κλασική εκπαιδευτική διαδικασία; Δυστυχώς το θεατρικό παιχνίδι και η μουσική ως μέσο μάθησης στην εκπαιδευτική διαδικασία εφαρμόζονται μόνο με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών. Όλες οι τέχνες θα έπρεπε να είναι μέρος της εκπαίδευσης όχι μόνο ως μέσο μάθησης αλλά και γιατί από μόνες τους συμβάλλουν στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Ελλάδα η μουσική ήταν ένα από τα βασικά μαθήματα που διδάσκονταν. Πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος στην τέχνη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ποιες είναι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των μικρών μας φίλων στην τρελή αυτή αλφαβήτα που τους παρουσιάζετε; Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί τα παιδιά ανταποκρίνονται στην παράσταση με γέλια, ενθουσιασμό και συμμετέχοντας στην όλη δράση.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας τόσο γι’ αυτήν την παράσταση όσο και για επόμενες δημιουργίες; Η παράσταση αυτή θα συνεχιστεί και τις Κυριακές του Μαρτίου στις 12:00 στον Ιανό με ακόμη περισσότερους καλεσμένους όπως ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Νικήτας Κλιντ και άλλους φίλους που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Μετά την Αλφαβήτα έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός η συνέχεια με τίτλο ‘Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι’ σε στίχους πάντα της Ράνιας Μπουμπουρή και μουσική δική μου όπου παρουσιάζονται οι αριθμοί από το ένα έως το είκοσι. Όπως και στο Αλφαβητάρι, τα παιδιά μαθαίνουν τους αριθμούς μέσα από ιστορίες επενδυμένες με ρυθμούς ποικίλλων μουσικών ειδών και με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελένη Κοκκίδου, Μάρκος Κούμαρης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Μπέσυ Μάλφα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Δημήτρης Σταρόβας, Βικτωρία Ταγκούλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και η παιδική χορωδία “Viva Voce”. Και από το Σεπτέμβρη αναμένεται και συνέχεια με ένα τρίτο βιβλίο-CD. Παράλληλα, ετοίμασα και κυκλοφόρησα από την δισκογραφική μου εταιρεία Arttings τον δεύτερο προσωπικό μου δίσκο με τίτλο “Ένας Τρελλός” που αποτελείται από κομμάτια που κινούνται γενικά σε ροκ ρυθμούς αλλά είναι και επηρρεασμένα και από άλλα μουσικά είδη όπως η ρέγκε, η χιπ χοπ, η ιταλική ταραντέλα κα. Είχα τη χαρά σε αυτό το δίσκο να συμπράξουν στην “τρέλα” μου μία εξαιρετική ομάδα από μουσικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές και performer. Τέλος, αυτόν τον καιρό δουλεύω με τους συνεργάτες μου και τον νέο μου δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο και διδάσκω στο μουσικό εργαστήρι Αrttings ενώ με την μπάντα μου, τους Sleeping Band, περιοδεύουμε σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας κομμάτια από τις προσωπικές μου δισκογραφικές δουλειές καθώς και ελληνικές και ξένες επιτυχίες, δεμένες σε ένα πρόγραμμα που φιλοδοξούμε να κάνει τον κόσμο να γελάσει, να συγκινηθεί, να διασκεδάσει αλλά και να προβληματιστεί.
Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα, Ιανός, Κάθε Σάββατο του Φεβρουαρίου και κάθε Κυριακή του Μαρτίου, Ώρα: 12.00 (Οι πόρτες ανοίγουν στις 11.00), Διάρκεια: 75′, Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (ενηλίκων) και 8 ευρώ (παιδικό)