Με πρωτοβουλία της Νιγηριανής Πρεσβείας και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, και στα πλαίσια της 53ης επετείου της Νιγηριανής Ανεξαρτησίας– η Νιγηρία απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Οκτωβρίου 1960- διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα μονοήμερο φεστιβάλ που θα επιτρέψει στο αθηναϊκό κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με την παράδοση και τη ζωντανή κουλτούρα των Νιγηριανών.
Πρώτο όνομα ο Κεζάια Τζόουνς, που θα παρουσιάσει ζωντανά και το νέο του άλμπουμ, Captain Rugged, δύο σχεδόν μήνες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.
Ο Adedeji Adetayo μαζί με το 11μελές συγκρότημα του και με guest star τον Mc Yinka θα εμφανιστούν επίσης επί σκηνής για να μας μεταφέρουν την ενέργεια της πολυπολιτισμικής μουσικής φιλοσοφίας τους. Η πολύχρωμη ομάδα του National Troupe of Nigeria, που τελεί υπό την αιγίδα του Νιγηριανού Υπουργείου Πολιτισμού, θα βρίσκεται επίσης στην Τεχνόπολη με τους δώδεκα χορευτές και τους επτά κρουστούς να υπόσχονται ένα εκρηκτικό μουσικοχορευτικό show. Και για κερασάκι, ο σύλλογος Νιγηριανών γυναικών θα μαγειρέψει τοπικές συνταγές, ενώ παραδοσιακούς χορούς θα χορέψει μια ομάδα παιδιών από τη Νιγηρία που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Συναντήσαμε τον Adedeji Adetayo κατά τη διάρκεια μιας πρόβας. Ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 για την Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής. Η ζωή του μοιραζόταν για αρκετό καιρό μεταξύ Νιγηρίας, Ελλάδας και Ολλανδίας όπου πηγαινοερχόταν για τις μουσικές του σπουδές. Τώρα, όμως, μένει μόνιμα στην Αθήνα, στου Ζωγράφου.
Και δεν μπορεί να κρύψει την αγάπη του για τα ελληνικά νησιά και περισσότερο απ’ όλα την Παλαιοχώρα της Κρήτης. “Είναι μαγικό ότι στο ίδιο μέρος συναντάς ανθρώπους με τόσο διαφορετικές ιστορίες. Θυμάμαι μια φορά είχα γνωρίσει ένα Γερμανό που είχε επισκεφθεί στο παρελθόν την Κρήτη ως τουρίστας και κατέληξε να μένει μόνιμα στο νησί εδώ και δέκα χρόνια”.
Ξεκίνησε το συγκρότημα με κάποιους φίλους για να καταλήξει σήμερα να παίζει με μια πολυεθνική παρέα από τη Νιγηρία, την Ελλάδα, την Κούβα, την Ιταλία, τη Λατινική Αμερική, την Ουγκάντα. Όλοι συνυπάρχουν με γνώμονά τους τη σύζευξη των διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων που κουβαλάνε. Η γλώσσα και η μουσική, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, είναι δυο στοιχεία που διαπερνούν τα πάντα – αλλάζουν και διαρκώς προσαρμόζονται το ένα στο άλλο.
“Η μητρική γλώσσα στη Νιγηρία είναι η Yoruba- αυτή μιλάει και ο πρέσβης. Όσο μετακινείσαι στις περιοχές της, όμως, αλλάζει και η μουσική, επηρεάζεται ρυθμικά. Το ίδιο συμβαίνει και με το χορό, βέβαια, αν και τα είδη χορού μοιάζουν κατά κύριο λόγο. Όπως και εδώ! Αν πας στην Κρήτη θα ακούσεις διαφορετική μουσική σε σχέση με ένα άλλο μέρος στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ είναι πρωτοβουλία του Πρέσβη και στόχος είναι να αναδείξει την ανάμειξη των δυο πολιτισμών. Και βέβαια είναι μια γιορτή για την 53η επέτειο ανεξαρτησίας της Νιγηρίας. Ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος τρόπος εκτός από την τέχνη;”. Ο Adedeji λατρεύει τον ελληνικό τρόπο ζωής και πιστεύει στα κοινά σημεία που έχουν οι παραδόσεις Ελλάδας και Νιγηρίας.
“Το φεστιβάλ είναι πρωτοβουλία του Πρέσβη και στόχος είναι να αναδείξει την ανάμειξη των δυο πολιτισμών. Και βέβαια είναι μια γιορτή για την 53η επέτειο ανεξαρτησίας της Νιγηρίας. Ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος τρόπος εκτός από την τέχνη;” – Adedeji Adetayo
Φυσικά, η παρουσία του Κεζάια Τζόουνς θα αποτελέσει ίσως το πιο βασικό ατού του φεστιβάλ. “Η μουσική του είναι μια όμορφη μίξη- έχει στραφεί σε ένα πιο αφρικάνικο afrobeat, afropunk ύφος και τον αναγνωρίζουν πια πολλοί. Ακόμα και Νιγηριανοί, όμως, δεν ξέρουν ότι ο Keziah είναι από την Νιγηρία- ούτε εγώ το ήξερα αρχικά- και σίγουρα ένα μέρος του ελληνικού κοινού δε γνωρίζει την αφρικάνικη καταγωγή του”.
Για τον MC Yinka, η θέληση του να γίνει γνωστή στον κόσμο η κουλτούρα της Νιγηρίας είναι εξίσου μεγάλη. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Ελλάδα, με νιγηριανές ρίζες, και γνωρίζει τόσο τα θετικά όσο και τις αρνητικές ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας. Χαμογελαστός και γεμάτος ενέργεια όπως τον ξέρουμε και από τις πολλές συνεργασίες του με Έλληνες καλλιτέχνες, δε θα μπορούσε να μην ενισχύσει το φεστιβάλ με την παρουσία του.
“Είναι καλό που γίνεται σε αυτή την εποχή που βλέπουμε πολλά φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και μισαλλοδοξίας”. Αν και η κοινότητα των Νιγηριανών που ζουν πλέον μόνιμα στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη , ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μια προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν τον πλούσιο πολιτισμό τους και την ακόμα πιο πλούσια, ανοιχτή και δυναμική προσωπικότητα που τους χαρακτηρίζει.
“Στην Ελλάδα πλέον ζουν παιδιά με καταγωγή από τη Νιγηρία, πρώτης και δεύτερης γενιάς που έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία – σχεδόν, δηλαδή, γιατί θεσμικά υπάρχουν αρκετά προβλήματα ιθαγένειας και που συμβάλλουν κανονικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στην οικονομία, σε ό, τι συμβαίνει στη χώρα. Για όσους φεύγουν πια από τη Νιγηρία, η Ελλάδα δεν είναι πλέον παρά ένας σταθμός, αφού η νομιμοποίηση έχει σταματήσει να ισχύει εδώ και 7 περίπου χρόνια και έτσι το μόνο που μπορούν να ζητήσουν πια οι Νιγηριανοί από την ελληνική κυβέρνηση είναι άσυλο“.
Για τον Mc Yinka (κατά κόσμο Μανώλη) , το φεστιβάλ είναι σίγουρα μια δικαίωση. Είναι μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους, να προβληθεί η δύναμη του πολιτισμού τους, μιας και μέχρι στιγμής υπήρχε μόνο το Αφρικάνικο φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα και που αφορά όμως το σύνολο των αφρικανικών χωρών. “Σίγουρα η πρόσκληση στον Κεζάια Τζόουνς, που είναι παγκόσμια αναγνωρισμένος, ήταν έξυπνη επιλογή. Η φήμη του θα έχει μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό και ελπίζω ότι θα δώσει την ώθηση για ένα δεύτερο φεστιβάλ του χρόνου ώστε οι Έλληνες να έρχονται επιτέλους όλο και πιο κοντά με τη νιγηριανή κουλτούρα“.
Nigerian Culture Festival
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, Τεχνόπολη, Γκάζι
Έναρξη: 19:30
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:30
Προπώληση: viva.gr, Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Seven Spots