Ο εκπαιδευτικός Κωστής Παπαϊωάννου μιλάει στην Popaganda για το νέο του πόνημα που κυκλοφορεί δωρεάν με τη συνδρομή του Ιδρύματος Έμπερτ και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το βιβλίο και πού απευθύνεται; Κοιτάξτε, δουλεύω με νέους ανθρώπους, εκπαιδευτικός είμαι, και νιώθω διαρκώς την ανάγκη με απλό τρόπο αυτά που λέμε μεταξύ μας οι μεγάλοι να τα πούμε σε πιο ευρύ κύκλο και ιδίως στους πιο νέους. Την ίδια ανάγκη έβλεπα καθημερινά και στους πιτσιρικάδες. Πέρυσι έγραψα Τα καθαρά χέρια της Χρυσής Αυγής. Μετά όταν μιλούσα γι’ αυτό το βιβλίο, σε εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, σε εκδηλώσεις για το φασιστικό φαινόμενο, και πάλι ένιωθα το ίδιο πράγμα, ότι μιλάμε σε ένα κοινό ούτως ή άλλως υποψιασμένο και μάλιστα με γλώσσα και όρους υποψιασμένους. Ένιωθα την ανάγκη να μιλήσουμε με όρους πιο «κανονικούς», πιο κοντά στη ζωή και στη γλώσσα των πιτσιρικάδων. Όχι υπεραπλουστεύοντας αλλά απλοποιώντας. Οπότε νομίζω πως σιγά σιγά φταχνόταν μέσα μου το υλικό ετούτης της μικρής έκδοσης. Όχι μεγάλα κείμενα, απλά και διεισδυτικά. Όχι ηθικολογία, αποδόμηση και ανάδειξη της χοντροκομμένης βίαιης γελοιότητητας του φασισμού. Τι καλύτερο από το κόμικς γι΄ αυτή τη δουλειά;
Ποιοι φορείς και πρόσωπα εμπλέκονται στη δημιουργία και στην προώθησή του; Το Ίδρυμα Έμπερτ πρότεινε την έκδοση και προχωρήσαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Άρχισα να γράφω και να τεστάρω τις σκέψεις μου με τους μαθητές μου, κάποτε λέγοντάς τους περί τίνος πρόκειται, συνήθως όχι. Στη συνέχεια ο καλός φίλος Κυριάκος Αγγελάκος πρότεινε να εμπλουτίσουμε την έκδοση με κόμικς και μας έφερε σε επαφή με καρτουνίστες. Συνεργαστήκαμε με τους Οθωναίου, Δερβενιώτη, Μαραγκό και Πέτρου, δέσαμε πολύ καλά, συζητήσαμε αρκετές ιδέες και τις υλοποίησαν υπέροχα. Τις απογείωσαν. Ήρθε και ο Δημήτρης Αρβανίτης, ειδικός στο social design, και καταλήξαμε στο αποτέλεσμα που βλέπετε.
Έχει διανεμηθεί σε σχολεία ή άλλους χώρους που συχνάζουν νέοι; Πόσο καιρό κυκλοφορεί; Κυκλοφορεί λίγες μόλις μέρες και η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Κυρίως χαίρομαι που έχουν αρχίσει γονείς και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα να παραγγέλνουν αντίτυπα. Και βέβαια το βλέπω να κυκλοφορεί, μόλις αρχίζει για την ακρίβεια, ανάμεσα στους πιτσιρικάδες χέρι με χέρι. Όσο για τους χώρους των νέων, στο χέρι τους είναι να κυκλοφορήσει εκεί. Δεν έχουμε εννοώ κάποιον μηχανισμό διανομής, δεν είμαστε ούτε πιτσαρία ούτε φροντιστήριο να μοιράζουμε έξω από σχολεία ή καφετέριες. Η όλη λογική της έκδοσης είναι να τονώσει την ανάγκη πρωτοβουλίας και αυτοοργάνωσης για την καταπολέμηση του νεοναζισμού και γενικότερα της Ακροδεξιάς. Άρα, όποιος θέλει έρχεται σε επαφή με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα ή το Ίδρυμα Έμπερτ, παραγγέλνει αντίτυπα και τα χρησιμοποιεί όπως κρίνει.
Τι καινούριο δηλαδή φέρνει αυτό το βιβλιαράκι σε μια κουβέντα περί Ακροδεξιάς που μπορεί κάποιους να τους κουράζει κιόλας ή να μην τους ενδιαφέρει; Συχνά μιλώντας για την άνοδο της Ακροδεξιάς και του νεοναζισμού περιπλέκουμε υπερβολικά τα πράγματα. Η ίδια η Ακροδεξιά από την άλλη τα κάνει πολύ απλά. Αυτό έχει απήχηση στους νέους: ο τσαμπουκάς, η ρηχή ρητορική, τα μεγάλα λόγια. Σκοπός λοιπόν είναι να μιλήσουμε απλά, να αποκαλύψουμε τα ψέματα. Η βία τους έχει άγριο χρώμα και το μυαλό τους είναι περιορισμένο. Πίσω από τις μεγάλες κουβέντες περί έθνους κρύβονται πατριδοκάπηλοι που παίρνουν μίζες. Πίσω από τις κουβέντες για ασφάλεια στη γειτονιά κρύβονται μπράβοι που πουλάνε προστασία. Αυτό ήθελα να πω στα παιδιά. Ήθελα να δώσω επιχειρήματα για έναν διάλογο που δυστυχώς συνήθως γίνεται συνήθως με τους όρους και στο γήπεδο της Ακροδεξιάς. Γι ‘ αυτό υπάρχει στο βιβλίο κι ένας φανταστικός διάλογος που σκοπό έχει να αποδομήσει την ακροδεξιά ρητορική. Πάνω από όλα, το βιβλίο θέλει τη συμμετοχή των νέων. Να σκεφτούν δικές τους ιδέες, να οργανωθούν, να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, το μυαλό να δουλεύει. Αυτό είναι το ζητούμενο τούτου του βιβλίου.
Πού μπορεί να το προμηθευτεί κανείς; Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν. Ηλεκτρονικά εδώ μπορείτε να το κατεβάσετε http://www.fes-athens.org/media/pdf/Publikationen/As_milisoume_kathara_gia_tin_Akrodexia.pdf
Για αντίτυπα, επικοινωνήστε με το Ίδρυμα Friedrich Ebert, [email protected], και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, [email protected].