Η Άνοιξη μπήκε στο Εθνικό Θέατρο με φόρα σήμερα, κατά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τις τρεις θερινές παραστάσεις του, τις πρώτες με την απόλυτη σφραγίδα του καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθινού, ο οποίος μέχρι στιγμής εκτελούσε με τον αυτόματο τον κλειδωμένο προγραμματισμό του Σωτήρη Χατζάκη.
«Μπαίνοντας η Άνοιξη μας βρίσκει σε μια στιγμή πολύ όμορφη κι αισιόδοξη», ήταν το ασιιόδοξο μήνυμα του Στάθη Λιβαθινού, έχοντας δίπλα του τον Λιθουανό σκηνοθέτη Ρίμας Τούμινας, που μαζί με το ιστορικό θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο τον Οιδίποδα Τύραννο (29-30/7), τους διευθυντές του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη και του ΘΟΚ Γιάννη Τουμαζή, λόγω της σύμπραξης των τριών κρατικών σκηνών για την “Αντιγόνη” (15-16/7,Επίδαυρος), και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό που σκηνοθετεί την “Λυσιστράτη” (5-6/8, Επίδαυρος).
Αφού υποσχέθηκε ένα «διαφορετικό καλοκαίρι», ο Στάθης Λιβαθινός τόνισε ειδικά για τη συνέργεια με το Βαχτάνγκοφ ότι «είναι μια συνεργασία που όχι μόνο εισάγουμε, αλλά και προσφέρουμε.»
«Το καλοκαιρινό ρεπερτόριο είναι το πρώτο που σχεδιάζουμε. Είναι οι προτάσεις μας και θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι», προεξόφλησε. «Πέρυσι –συνέχισε- ήταν το πιο δύσκολο μεταπολεμικό καλοκαίρι. Δεν θυμάμαι πληγή που να μη μας έτυχε. Καταφέραμε όμως να κρατήσουμε το θέατρο όρθιο. Φέτος η συγκυρία πιστεύω ότι θα αλλάξει. Για πρώτη φορά το Ε.Θ θα εμφανιστεί με τρεις παραγωγές. Το ότι είμαστε το Ε.Θ. μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά αυτό δε μας αθωώνει για τις επιλογές μας. Σε μια τέτοια στιγμή θέλουμε να είμαστε ένα ποιοτικό θέατρο. Ένα θέατρο συνόλου είναι η επιθυμία μας κι όχι μόνο ένα κέντρο παραγωγής παραστάσεων.»
Ο Ρίμας Τούμινας επισκέφτηκε ήδη το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. «Τρόμαξα! Είπα “φεύγω για τη Μόσχα! Εχουμε ιδέες, έχουμε και προτάσεις. Θέλουμε λίγο χρόνο για να προετοιμαστούμε. Εχουμε λίγο στρες τώρα αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”. Οι πρόβες πάντως θα ξεκινήσουν στη Μόσχα στις 29 του μήνα, καθώς στην παράσταση του Οιδίποδα οι πρωταγωνιστές είναι Ρώσοι. Μόνο ο Χορός θα αποτελείται από ηθοποιούς του Εθνικού.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη, όπως γνωρίζετε», διαπίστωσε για τη συγκυρία ο κορυφαίος σκηνοθέτης. «Πριν κάποια χρόνια υπήρχε μια αίσθηση γιορτής. Οι άνθρωποι σήμερα είναι σε διχόνοια κι έχουν χάσει τη γιορτή. Οι πολίτες της χώρας μου νιώθουν ακόμη μια φορά εξαπατημένοι. Έχει χαθεί η ενότητα, έχει επικρατήσει μια εθνικιστική πολιτική, κι αυτό έχει εισδύσει και στο θέατρο και έχει επηρεάσει την ψυχολογία των ηθοποιών. Το διεθνές πρότζεκτ με την Ελλάδα μπορεί να φέρει ενότητα.»
Στην τριμερή σύμπραξη της Αντιγόνης ο Στάθης Λιβαθινός ενώνει τρεις γενιές ηθοποιών, από τον Κώστα Καστανά, την Μπέτυ Αρβανίτη και τον Δημήτρη Λιγνάδη μέχρι την Ραφαέλα Κονίδη. Η ευχή του ΘΟΚ είναι η παράσταση να παιχτεί και στο αρχαίο θέατρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας, όπως έγινε πέρσι με τον Ιππόλυτο.
Στο ΚΘΒΕ, σύμφωνα με τον Γ. Αναστασάκη οι οικονομικές δυσκολίες «δεν είναι λόγος για να είμαστε κλειστοί», εξ ου υποστηρίζει κάθε εξωστρεφή συνεργασία. Η μετάφραση της Αντιγόνης έχει την υπογραφή του Δ.Ν. Μαρωνίτη.
Ο Μ. Μαρμαρινός “επισκέπτεται” τη Λυσιστράτη μέσω της μετάφρασης του Δ.Δημητριάδη. Στην παράστασή του πρωταγωνιστούν οι Λένα Κιτσοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Αγλαία Παππά κι Αιμίλιος Χειλάκης.
Ακόμη ο Αριστείδης Μπαλτάς δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του σε σχέση με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Η θητεία όμως του Στάθη Λιβαθινού εκπνέει: «Εμείς θα δουλεύουμε για το αύριο του θεάτρου. Μέχρι το Πάσχα όλα θα έχουν διευκρινιστεί. Ο προγραμματισμός σε μια εποχή που τα οικονομικά επιδεινώνονται διαρκώς δεν μπορεί να περιμένει ούτε εμάς ούτε το ΥΠΠΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ε.Θ.