Η εμμονή του σύγχρονου ανθρώπου στον δυτικό κόσμο να γνωρίζει το μέλλον ή τουλάχιστον να προσπαθεί εναγωνίως να αποσπά πληροφορίες «πολύτιμες» μέσα από προφητείες ή προβλέψεις, ώστε να αλλάξει, να παρέμβει αν μπορεί στην τύχη του, είναι το βασικό θέμα της παράστασης της ομάδας Fingersix που καλεί τους Αθηναίους να συμμετάσχουν ενεργά. Η διαδραστική παράσταση ««The paradox of a future in the occidental paradigm», δίνει την δυνατότητα στο κοινό να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει. Έχεις ερώτηση; Μπορείς να την εκφράσεις και θα λάβεις αμέσως απάντηση από τους μηχανισμούς πρόβλεψης που έχει δημιουργήσει η ομάδα επί σκηνής. Οι θεατές εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι μελλοντολογίας με απρόβλεπτο τέλος. Το μοναδικό που εκκρεμεί είναι αν οι προβλέψεις θα βγουν αληθινές. Η ιστορία θα δείξει…
Τι είναι η ομάδα Fingersix; Μια ηλιόλουστη μέρα του 2005 στην Ολλανδία, τελειώνοντας τις σπουδές μας στη χορογραφία (dance maker BA, ArtEz, Arnhem, Netherlands), δημιουργήσαμε το δίκτυο Fingersix. Είμαστε πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες με διαφορετική πολιτισμική εμπειρία, προσωπική καλλιτεχνική ματιά, αλλά κοινό ενδιαφέρον γύρω από τις παραστατικές τέχνες και την εμπειρία που είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μέσω αυτών. Fingersix είναι για μας το πλαίσιο που ενώνει την καλλιτεχνική μας πορεία χωρίς όμως να την ενοποιεί, που μας κρατάει συνδεδεμένους χωρίς να μας περιορίζει και που μας υπενθυμίζει συνεχώς πόσα πολλά μπορούμε ακόμα να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.
Από πότε συνεργάζεσαι με την συγκεκριμένη ομάδα; Οι Fingersix από το 2005 που έχει συσταθεί έχει ήδη προβεί σε πολλές επιμέρους συνεργασίες, κοινά σεμινάρια, συναντήσεις, εκπλήξεις, εντάσεις, συζητήσεις και ατέλειωτες ώρες στο skype. Στο MIRfestival 2014 θα παρουσιάσουμε το πρώτο κοινό μας έργο «The paradox of a future in the occidental paradigm», από την αρχική ιδέα στο χαρτί μέχρι και τη κάθε απόφαση που συμβαίνει επί σκηνής, αποτελεί μια συνεχή διαδικασία διαλόγου, συνεργασίας και συνδυασμού πέντε χορογραφικών προσεγγίσεων και καλλιτεχνικών πρακτικών σε ένα κοινό κανάλι. Με αυτό το έργο ψάχνουμε, μεταφορικά και κυριολεκτικά, να βρούμε τον τρόπο και τον τόπο που η διαφορετικότητα και η προσωπικότητα του καθένα μπορεί να ευθυγραμμιστεί σε έναν κοινό στόχο.
Στην παράστασή σας πραγματεύεστε την εμμονή του σύγχρονου κόσμου να αναζητά το μέλλον του μέσα από προφητείες και προβλέψεις. Πού αποδίδετε εσείς αυτήν την τάση, την αέναη προσπάθεια και επιθυμία του ανθρώπου να μάθει το μέλλον του; Θα συμφωνούσαμε ίσως ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταρρεύσει η ψευδαίσθηση της σταθερότητας, της επάρκειας, της σιγουριάς. Ο κλονισμός αυτός για άλλους μεγαλύτερος για άλλους μικρότερος έχει προκαλέσει την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας εικόνας, συναισθήματος, ιδέας που προβάλλοντάς τη στο μέλλον κάνουμε υποφερτό το παρόν. Μέσα από τη διαδικασία του έργου αυτού, αυτό που αισθάνομαι εγώ είναι ότι το μέλλον είναι ένα παιχνίδι, είναι ο χώρος που οι επιθυμίες μας μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η ένταση των επιθυμιών και προσδοκιών του παιχνιδιού αυτού φέρνει άλλους ανθρώπους πιο κοντά στη φαντασία τους και άλλους πιο κοντά στους μηχανισμούς πρόβλεψης.
Εκτός από χρήματα και ενέργεια μέχρι πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε ώστε να μάθουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο; Η ανθρώπινη φύση παραμένει για μένα ένα φαινόμενο ανεξήγητο! Μια ματιά στο παρελθόν και το παρόν της ανθρωπότητας αποδεικνύει ότι τα όρια του ανθρώπου είναι ανεξέλεγκτα και ανεξάντλητα. Πήγαμε στο διάστημα για να μπορούμε να υπολογίσουμε σε πόσα δισεκατομμύρια χρόνια θα καταστραφεί ο ήλιος, σκοτώσαμε εκατομμύρια ανθρώπους για να ζήσουμε σε έναν κόσμο καλύτερο χωρίς αυτούς, γεμίζουμε θησαυροφυλάκια για να μη λείψει τίποτα στα τρισ-έγγονά μας. Πού αλλού μπορούμε να φτάσουμε; Εδώ η φαντασία μου σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Το κοινό θα έχει συμμετοχή στη διάρκεια της παράστασης; Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι του να πάει να δει μια παράσταση γίνεται συμμέτοχος σε αυτή. Άρα ναι! Οι άνθρωποι που θα βρεθούν εκεί θα συμμετάσχουν, ακόμα και αν κοιμηθούν ή φύγουν. Η συμμετοχή για μένα ειναι αναμφισβήτητη. Για να μη κατηγορηθώ για αοριστολογία όμως προσθέτω ένα δεύτερο ναι! Το έργο αυτό διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές απορίες, έγνοιες και ερωτήσεις που έχουν οι θεατές για το μέλλον. Ο βαθμός συμμετοχής όμως αποφασίζεται από τον κάθε θεατή ξεχωριστά, ανάλογα με το πόσο το θέλει και επιθυμεί.
Η παράσταση The paradox of a future in the occidental paradigm θα ανέβει την Παρασκευή στις 28 Νοεμβρίου στις 20:30 το βράδυ στο Rabbithole Art and Performance Space (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο)
Περισσότερες ιστορίες στο mikrocosmos.gr