Οι Modified Dog είναι ένα οπτικοακουστικό συγκρότημα/κολεκτίβα, το οποίο μετασχηματίζεται, αλλάζει μέλη και διαφοροποιείται μουσικά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε live/performance/project. Ο ήχος τους συνδυάζει διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία. Χρησιμοποιούν ψηφιακά/ηλεκτρονικά όργανα (laptop, synthesizers, pedal effects), φυσικά όργανα (τρομπέτα, κρουστά, φωνή, κιθάρα, σαξόφωνο, τύμπανα) και ηχογραφήσεις (sampling) από διάφορες πηγές ήχου (ομιλίες, ήχοι πόλης, ήχοι από το περιβάλλον). Συνθετικά χρησιμοποιούν φόρμες και στοιχεία μινιμαλισμού, πειραματικής μουσικής, jazz, ηλεκτρονικής μουσικής και post rock. Με την ταυτόχρονη χρήση φωτισμού και 3D video mapping προβολών δίνουν μια “κινηματογραφική” αίσθηση σε κάθε performance.
To 2009 οι Χρύσανθος Χριστοδούλου, Δημήτρης Δαλέζης και Δημήτρης Τάτσης δημιούργησαν το μουσικό σχήμα “Basement” και ξεκίνησαν μια σειρά από live με υλικό διάφορες συνθέσεις του Χρύσανθου Χριστοδούλου γραμμένες για χοροθέατρο. Απο το 2011 μαζί με τον Στάθη Μήτσιο αλλάζουν τον χαρακτήρα των εμφανίσεων τους καθώς τα live γίνονται μέσα σε ένα τρισδιάστατο “εικονικό” περιβάλλον και το φως συμμετέχει στην ενορχήστρωση των συνθέσεων. Μέσα σε όλα αυτά καθοριστικό ρόλο παίζει ο αυτοσχεδιασμός μέσω του οποίου διαμορφώνεται καινούργιο υλικό. Απο το 2012 συμμετέχει στο σχήμα ο Δημήτρης Παντελιάς. Το 2013 αλλάζουν το όνομα σε “Modified Dog” και στο σχήμα συμμετέχει ο Δημήτρης Τασούδης. Αυτή την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, θα παρουσιάσουν στη σκηνή του six d.o.g.s ένα πλούσιο performance με αποσπάσματα της ποίησης του Jack Kerouac και Ανδρέα Εμπειρίκου, και κειμένου του William S. Burroughs.
Τι θα δούμε στο performance σας στο six d.o.g.s? Θα παρακολουθήσετε μία οπτικό-ακουστική performance διάρκειας μίας ώρας και 30 λεπτών. Μουσικές συνθέσεις των τελευταίων επτά χρόνων συνδέονται σε μία συνεχόμενη ροή, η ενορχήστρωση των οποίων ολοκληρώνεται με την τεχνική του 3D video mapping. Υπάρχει ένα σενάριο το οποίο διατρέχει το “πίσω” μέρος της παράστασης, το οποίο πραγματεύεται την καθημερινότητα μέσα στο σύγχρονο αστικό τοπίο και την φυγή σε μία άλλη πραγματικότητα. Σημαντικό μέρος του σεναρίου/αφήγησης αποτελούν αποσπάσματα της ποίησης του Jack Kerouac και Ανδρέα Εμπειρίκου, και κειμένου του William S. Burroughs, που θα ακουστούν μέσα από ηχογραφήσεις των ίδιων των δημιουργών. Ανάμεσα στα κομμάτια που θα παιχτούν στο six d.o.g.s, υπάρχουν και κομμάτια από τον επερχόμενό μας δίσκο/lp που φέρει τον τίτλο “memories 21”. Στο six d.o.g.s θα συμμετέχουν οι: Δημήτρης Δαλέζης – τρομπέτα, κρουστά / Δημήτρης Τάτσης – ηλεκτρική κιθάρα, φωνή / Δημήτρης Παντελιάς – τενόρο και βαρύτονο σαξόφωνο / Χρύσανθος Χριστοδούλου electronics, κιθάρα, πλήκτρα, φωνή / Στάθης Μήτσιος – 3D video mapping και Χρήστος Μέγας – ηχοληψία.
Πως θα χαρακτηρίζατε το επερχόμενο lp σας και πότε αναμένετε να κυκλοφορήσει; Το “memories 21” είναι ένας instrumental δίσκος. Ένα soundtrack, η ιδέα του οποίου έχει σαν επίκεντρο την ανάμνηση και την διαχείρισή της. Περιέχει κομμάτια που τα δουλεύουμε εδώ και αρκετό καιρό με αποτέλεσμα το υλικό να λειτουργεί και το ίδιο σαν «ανάμνηση». Ο δίσκος, με εξαίρεση ένα κομμάτι, στηρίζεται σε ηλεκτρονικές συνθέσεις, οι οποίες αρχικά γράφτηκαν για παραστάσεις χορού, και ύστερα απο αρκετή επεξεργασία και διαφορετικές ενορχηστρώσεις / ηχογραφήσεις διαμόρφωσαν το τελικό υλικό. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει Απρίλιο / Μάιο του 2016.
Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να συνδυάζεται η μουσική με οπτικά μέσα; Σκοπός των modified dog είναι να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη οπτικό-ακουστική εμπειρία. Χρησιμοποιούμε την εικόνα ως ένα ακόμη μέσο στη δημιουργική διαδικασία. Με την χρήση του 3D video mapping, που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στην σκηνική παρουσία, σκηνοθετούμε τις παραστάσεις μας, οι οποίες έχουν και χαρακτήρα installation, τοποθετώντας τους performers/μουσικούς μέσα στο κάδρο ενός συνεχόμενου film. Ανάλογα με την υποδομή του χώρου στον οποίο παίζουμε, οι προβολές μπορούν να κατακλύζουν τον χώρο οπότε και το κοινό να είναι και αυτό μέρος της παράστασης.
Μπορείτε να εξηγήσετε τι είναι το 3D Video Mapping σε κάποιον που πιθανόν δεν ξέρει; To 3D video mapping, είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να μετατρέπουμε διάφορα αντικείμενα ή επιφάνειες, συχνά με ακανόνιστο σχήμα ή και όγκο, σε επιφάνεια προβολής βίντεο. Μπορεί να είναι από πολύπλοκες δομές, όπως κτίρια και θεατρικές σκηνές μέχρι μικρά αντικείμενα. Ουσιαστικά το βίντεο δημιουργεί μία ψηφιακή σκηνογραφία στις τρείς διαστάσεις του χώρου.
Θεωρείτε τον ήχο που παράγετε δύσκολο και για περιορισμένο κοινό; Ο ήχος μας έχει αναφορές σε διαφορετικά και ετερόκλητα μουσικά “είδη” και έχει αναμφίβολα ένα “κινηματογραφικό” χαρακτήρα. Η παράσταση μας δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, πιστεύουμε ότι μπορεί να αφορά τον καθένα. Συνδυάζουμε διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία, χρησιμοποιώντας ψηφιακά/ηλεκτρονικά όργανα (laptop, synthesizers, pedal effects), μουσικά όργανα (τρομπέτα, κρουστά, φωνή, κιθάρα, σαξόφωνο, τύμπανα) και ηχογραφήσεις (sampling) από διάφορες πηγές ήχου (ομιλίες, ήχοι πόλης, ήχοι από το περιβάλλον) προσπαθώντας να ανακαλύψουμε μια ισορροπία μεταξύ τους που να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Συνθετικά χρησιμοποιούμε φόρμες και στοιχεία από μινιμαλισμό, πειραματική μουσική, Jazz, Post Rock και ηλεκτρονική μουσική. Μέσα σε όλα αυτά καθοριστικό ρόλο παίζει ο αυτοσχεδιασμός μέσω του οποίου διαμορφώνεται το τελικό υλικό.