future library
140 βιβλιοθήκες σε περισσότερες από 100 πόλεις της Ελλάδας ξεκίνησαν  από τις 15 Ιουνίου να ζουν στο ρυθμό της τρίτης καλοκαιρινής εκστρατείας του Future Library. Με το σύνθημα «Ό,τι σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο!» η δημιουργική ομάδα του Future Library, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με τους υπαλλήλους Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών σχεδίασε 3.480 διαφορετικές δράσεις που καλωσορίζουν παιδιά και έφηβους στις βιβλιοθήκες με μοναδικό στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας.

Πέρυσι, στη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας, πάνω από  70.000 παιδιά είχαν συμμετάσχει σε περισσότερες από 3.000 δράσεις, ενώ φέτος πάνω από 100 βιβλιοθηκονόμοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας μετά το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού στη Βέροια αντάλλαξαν γνώσεις και ιδέες, ώστε να σχεδιάσουν και να οργανώσουν, την κορυφαία εκδήλωσή τους, την τρίτη Καλοκαιρινή Εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας οι 140 βιβλιοθήκες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις δικές τους θεματικές δράσεις και την ελευθερία να τις υλοποιήσουν χρησιμοποιώντας και τη δική τους φαντασία. Κάθε βιβλιοθήκη, λοιπόν, έχει διαμορφώσει το δικό της διαφορετικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας, το οποίο μπορεί κανείς να το βρει στο Summer.futurelibrary.gr. 

Πλέον το Future Library με τις συντονισμένες δράσεις του κατάφερε να μετατρέψει τις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες σε ζωντανούς οργανισμούς και τους βιβλιοθηκονόμους του στα πιο δραστήρια μέλη των τοπικών κοινωνιών και για αυτή την αλλαγή μιλάνε οι ίδιο στη Popaganda.

Δημήτρης Σταματέλος, βιβλιοθηκονόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου 

DSC05021

– Ο τρόπος που κοίταζαν τη βιβλιοθήκη μικροί και μεγάλοι άλλαξε μέσα σε 3 καλοκαίρια. Το Future Library μας παρακίνησε να πραγματοποιήσουμε καινοτόμες δράσεις εντός και εκτός των τειχών της βιβλιοθήκης που ούτε οι ίδιοι στην αρχή πιστεύαμε πως θα τα καταφέρουμε να τις ολοκληρώσουμε με επιτυχία. Το μυστικό της επιτυχίας της Καλοκαιρινής Εκστρατείας είναι ότι θυμηθήκαμε το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε με την τοπική κοινωνία και με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και νιώσαμε ότι δεν πορευόμαστε μόνοι, αλλά είμαστε ενεργό μέλος μιας μεγάλης ομάδας. Οι καλοκαιρινές εκστρατείες ώθησαν πολλούς ανθρώπους να μας βοηθήσουν προσφέροντας είτε βιβλία, είτε εξοπλισμό για τη βιβλιοθήκη μας, είτε καινούργια έπιπλα αναγνωστηρίου, αλλά το σημαντικότερο είναι ο ελεύθερος χρόνος που διέθεσαν εθελοντικά. Και τους ευχαριστούμε πολύ γι’αυτό. Όλη αυτή η θετική δημοσιότητα τράβηξε τα βλέμματα και επειδή τέτοιες εκδηλώσεις δεν περνάνε απαρατήρητες, ο Δήμος Λέρου έδωσε λύση στο χρόνιο πρόβλημα χώρου που αντιμετωπίζει η μικρή μας βιβλιοθήκη. Έτσι σύντομα το καινούργιο κτήριο που θα στεγάσει τη συλλογή της βιβλιοθήκης μας θα είναι έτοιμο.

– Μέσα από την συμμετοχή μας στις Καλοκαιρινές Εκστρατείες του Future Library πετύχαμε  την αναγνωρισιμότητα της βιβλιοθήκης στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όλα τα Δωδεκάνησα. Η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με πολλά καινούργια αξιόλογα βιβλία, και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που είχε τόσο πολύ ανάγκη. Η καταλογογράφηση  των τεκμηρίων δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για όλους μας και η ύπαρξη  ενός Εθνικού Κέντρου Καταλογογράφησης θα μας διευκόλυνε κατά πολύ ώστε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους παρά στα τεκμήρια. Επίσης, η δημιουργία ενός Εθνικού δικτύου δανεισμού και διαδανεισμού (μια κάρτα δανεισμού για όλες τις βιβλιοθήκες) θα εξυπηρετούσε πάρα πολύ τον κόσμο που χρησιμοποιεί τις βιβλιοθήκες όπου κι αν βρίσκεται.

DSC05695

– Για την οργάνωση της οικιακής βιβλιοθήκης θα συνιστούσα να χωρίσετε τα βιβλία σε λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά, και ανάλογα με τον όγκο της λογοτεχνίας σε ελληνική και ξενόγλωσση, ή λογοτεχνία – ποίηση – θέατρο κ.α. Πάντα σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του κατόχου της συλλογής.

– Όταν ρωτάτε έναν βιβλιοθηκονόμο ποια βιβλία θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε διαβάσει πιστέψτε με πως άμα αρχίσει να μιλάει θα πηγαίνει από βιβλίο σε βιβλίο και από κατηγορία σε κατηγορία και όταν κλείσει ο κύκλος στο τέλος θα συμπληρωθεί ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων. Θα σας μιλήσω λοιπόν για τα βιβλία που χαράχτηκαν μέσα μου:

  • «Ο Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που μας μεταφέρει σε μια εποχή που δεν έχουμε ιδιαίτερη γνωστική υποδομή.
  • «Το μαγικό βουνό» του Thomas Mann διαβάζοντας το ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη ένα μωσαϊκό της Ευρώπης πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που αναπτύσσονται όλες οι ιδέες πολιτικής, αισθητικής, και ψυχολογικής φύσης.
  • Η τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες» ένα έργο σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.
  • Το «Σιντάρτα» του Hermann Hesse. Ο κορυφαίος γερμανός λογοτέχνης του 20ου αιώνα παντρεύει τη Δύση με την Ανατολή μέσα από μια εσωτερική αναζήτηση.
  • Η τετραλογία του Lawrence Durrell «Αλεξανδρινό κουαρτέτο» αναφέρεται στην πολυεθνική κοινωνία της Αλεξάνδρειας των αρχών του 20ου αιώνα με πανταχού παρών τον Ποιητή (Κωνσταντίνο Καβάφη).
  • «Να σου πω μια ιστορία» του Jorge Bucay.Χρησιμοποιώντας την μέθοδο του Αισώπου και μέσα από μικρές σύντομες ιστορίες μας δείχνει εσωτερικούς δρόμους που δεν τους έχουμε περπατήσει.

Και μερικά πολύ όμορφα παιδικά βιβλία προσχολικής ηλικίας. Γιατί όταν ένα παιδί αγαπήσει το βιβλίο που θα αφηγηθούν οι γονείς του χωρίς να βαριούνται είναι σίγουρο πως θα αγαπήσει και το διάβασμα. Αλλιώς όταν απουσιάζει αυτή η πρώτη επαφή και τα παιδιά γνωρίσουν το διάβασμα μέσα από τα πρέπει των σχολικών βιβλίων είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που αποκτούν.

  • «Ο καλόκαρδος λύκος» του Geoffroy de Pennart κάνοντας μια μεγάλη βόλτα κάνει στο τέλος τα παιδιά να κοιτούν τους κακούς λύκους με καλό μάτι.
  • «Το δώρο της παπλωματούς» του Jeff Brumbeau δείχνει στα παιδιά με έναν πολύ γλυκό τρόπο πως το μεγαλύτερο δώρο είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο.
  • «Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας» της Jeanette Winter. Είσαι δεν είσαι βιβλιοθηκάριος θα συγκινηθείς διαβάζοντας αυτή την αληθινή ιστορία από το Ιράκ, και θα ψάξεις στο internet για να δεις φωτογραφία της.

Στην επόμενη σελίδα η Κατερίνα Μυλωνίδου, βιβλιοθηκονόμος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου