Τα απομνημονεύματα του Ουρουγουανού πλάνητα και μέγιστου μυθιστοριογράφου του 20ου αιώνα, Ντανιέλ Τσαβαρία είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας, πάλι από τις εκδόσεις Opera που ειδικεύονται στη λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής. Ο ελληνικός τίτλος «Είδα να φτάνει ένας γέρος» προτάθηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα, αντί του πρωτότυπου τίτλου «Και ο κόσμος προχωράει».
Ο Τσαβαρία έζησε μια ζωή κυριολεκτικά στους δρόμους του κόσμου, κάνοντας δουλειές του ποδαριού και μας έδωσε το πρώτο του βιβλίο μετά τα σαράντα του. Η παρούσα αυτοβιογραφία του περιγράφει ακριβώς αυτή την ζωή του ταξιδευτή, ο οποίος βασίζεται στην καλή του τύχη για να βγάλει την επόμενη μέρα και ζει κάθε στιγμή.
Έφηβος ακόμα, έβγαζε καλά λεφτά κοροϊδεύοντας το αφεντικό του, έναν καλόβολο νομικό. Με τα λεφτά που κέρδιζε, συναναστρεφόταν καλλιτέχνες και λοιπές ιδιαίτερες φιγούρες που σύχναζαν στα καφενεία της πατρίδας του, ανοίγοντας το μυαλό του. Όταν μετά από δύο χρόνια έγινε αντιληπτή η παγαποντιά του, για να μην αναγκαστεί να επιστρέψει στο πατρικό του, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ευρώπη που ακόμα έγλυφε τις πληγές της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο πλοίο για την Ισπανία ερωτεύεται μια πανέμορφη κοπέλα, η οποία όμως είναι παντρεμένη. Η παράφορη έλξη του για αυτήν θα τον κάνει να μείνει κοντά της παρά την μη ανταπόκρισή της. Για να επιβιώσει, θα εκμεταλλευτεί την πολυγλωσσία του και θα γίνει ερασιτέχνης ξεναγός στο μουσείο Πράδο. Όταν η λατρεμένη του θα πάει στη Γερμανία, ο Τσαβαρία θα προσπαθήσει να την ξαναβρεί σε ένα τρελό ευρωπαϊκό ταξίδι με ωτοστόπ, διαμονές σε μοναστήρια, περιπέτειες με συνοριοφύλακες και πολλά ευτράπελα.
Αυτή θα είναι η αρχή της περιήγησής που θα κρατήσει μια ζωή: θα βρεθεί να δουλεύει στα μεσαιωνικά ορυχεία του Έσσεν, θα κάνει τον λιμενεργάτη στο Αμβούργο, θα ταξιδέψει ως λαθρεπιβάτης με πλοίο ως τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Αργότερα, θα αποκτήσει δύο παιδιά, τα οποία όμως θα εγκαταλείψει για δεκαετίες. Θα δουλέψει ως πωλητής βιβλίων, χρυσοθήρας στον Αμαζόνιο, υπεύθυνος καταστημάτων και πολλά άλλα απροσδόκητα. Θέλει αλλά δεν θα καταφέρει να γίνει επανατάστατης και να πολεμήσει για τα δίκαια των φτωχών, γιατί κάθε φορά θα συμβεί κάτι εκτός προγράμματος. Το πάθος του για τον Φιντέλ Κάστρο και την επανάστασή του, θα τον φέρει στην Κούβα, όπου θα γίνει πια συγγραφέας.
Αυτή η μυθιστορηματική ζωή έχει χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη στα διάφορα βιβλία του, αλλά και εδώ απορροφά τον αναγνώστη που δεν μπορεί να αντισταθεί στο γύρισμα της επόμενης σελίδας, όπου τον περιμένει κάθε φορά μια ακόμα πιο απίθανη εξέλιξη. Οι περιπέτειές του και οι κατακτήσεις όμορφων γυναικών δεν έχουν τελειωμό.
Όλα αυτά συνδυάζονται με τις διαρκείς αναγνώσεις του στα κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων. Το πάθος του με τις γλώσσες και την αυτοσχέδια μελέτη των Κλασσικών βρίσκεται παντού στο κείμενο, ακόμα και στην πιο τρελή περιπέτειά του. Παρακολουθούμε, έτσι, αυτόν τον αυτοδίδακτό μελετητή να μετατρέπεται σε αυτό που ακολούθησε αργότερα: έναν καθηγητή Πανεπιστημίου στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, μεταφραστή γερμανικής λογοτεχνίας στα ισπανικά, σεναριογράφο και πολυβραβευμένο εκπρόσωπο της Λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Το «Είδα να φτανει ένας γέρος» είναι μια απίθανη περιπέτεια και ένα μάθημα ζωής που μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι για να τη ζούμε.