“Dalga” ή αλλιώς, νταλκάς: δυνατή επιθυμία, πόθος συχνά ανεκπλήρωτος, καημός, διακαής έρωτας. Έτσι έχει περάσει στην ελληνική λαϊκή αντίληψη ο όρος που εκφράζει έναν όγκο συναισθημάτων που «σκάει» σαν κύμα – αυτό σημαίνει η λέξη στα τουρκικά. Κι έτσι (Dalga / Κύμα) λέγεται η τρίτη παραγωγή της ομάδας σύγχρονου χορού Στέρεο Νερό που ιδρύθηκε το 2014 από την χορογράφο Εύη Σούλη και την χορεύτρια Κατερίνα Φώτη.
Με ήδη ενδιαφέρουσες και επιτυχημένες παραγωγές στο ενεργητικό των Στέρεο Νερό, όπως η παράσταση Beyond Collapse το 2015 σε συνεργασία με τον μουσικό Παύλο Παυλίδη, αυτή τη φορά, η ομάδα, με σημείο εκκίνησης τις εγγενείς αντιθέσεις και τα δίπολα που δημιουργεί το αστικό τοπίο, προσπαθεί να αρθρώσει μία κινητική γλώσσα, μία σωματοποίηση της κοινωνικής εμπειρίας. Αυτή η απόπειρα σωματικής έρευνας επικεντρώνεται πάνω στο λαϊκό ιδίωμα μιας και ένας χορός, αναμετράται με την προσωπική ιστορία, τη συλλογική μνήμη, το θάνατο, τον έρωτα.
Η αρχική ιδέα για την παράσταση προέκυψε από την παρατήρηση του νεοελληνικού τρόπου διασκέδασης όπως αυτός διαμορφώθηκε στις δεκαετία του ’80 και του ’90 και συνδέθηκε άρρηκτα με την ατμόσφαιρα των νυχτερινών κέντρων, τα χαρακτηριστικά λαϊκά τραγούδια και το ζεϊμπέκικο. Παρατηρώντας την αλλαγή στον τρόπο διασκέδασης στα λαϊκά κέντρα από την δεκαετία του ’50 μέχρι τη δεκαετία του ’90, πάντα σε ανοιχτό διάλογο με την εκάστοτε κοινωνικοπολιτική κατάσταση, η Εύη Σούλη και η Κατερίνα Φώτη, παρατήρησαν ότι η αυθεντικότητα έδωσε σιγά σιγά τη θέση της στην υπερβολική εξωστρέφεια και την κιτς αισθητική, κάτι που ενίσχυσε τον προβληματισμό τους και τις οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα.
Φυσικά στην έρευνα αυτή, δεν θα μπορούσαν να μην σταθούν σε εμβληματικές ελληνικές ταινίες που χρησιμοποίησαν τη λαϊκή διασκέδαση και το χορό: το χαρακτηριστικό ζεϊμπέκικο του Μάκη Τσετσένογλου στο κεφάλαιο Βιετνάμ στο Όλα Είναι Δρόμος του Παντελή Βούλγαρη, ο χορός του Ντίνου Ηλιόπουλου στον Δράκο του Κούνδουρου σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, οι ταινίες του Σταύρου Τσιώλη που παρουσιάζουν με γλαφυρότητα την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη δεκαετία του ’90 και ταινίες όπως το Αυτή Η Νύχτα Μένει του Νίκου Παναγιωτόπουλου και η Παραγγελιά του Παύλου Τάσσιου, όπου μια παραγγελιά τραγουδιού οδήγησε σε έναν τριπλό φόνο. Συμπληρωματικά σε αυτές τις αναφορές, η ομάδα αναζήτησε στίχους λαϊκών τραγουδιών αλλά και μελέτησε τη ζωή ανθρώπων όπως ο Άκης Πάνου και ο Δημήτρης Μητροπάνος για την αποσαφήνηση της έννοιας του νταλκά.
Η συλλογή υλικού συνενώθηκε με την κίνηση που έφεραν οι χορευτές προκειμένου να δημιουργηθεί η προσωπική ταυτότητα της ομάδας ώστε να δουν πώς όλο αυτό το πράγμα αντανακλάται στο σήμερα. Αυτό που ενδιαφέρει την ομάδα είναι ο τρόπος που η τέχνη του χορού μπορεί να υπερβεί τη συμβατική παρουσίαση σε χώρους πολύ περιορισμένους και να περάσει σε χώρους που η φύση τους μπορεί να φέρει το κοινό πιο κοντά σε μία πιο αφαιρετική προσέγγιση της καλλιτεχνικής τοποθέτησης.
Έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους την επιτυχημένη συνεργασία με τον Παύλο Παυλίδη, αυτή τη φορά η ομάδα της Εύης Σούλη και της Κατερίνας Φώτη συνεργάζονται με τον μουσικό Γιάννη Αγγελόπουλο ή αλλιώς, Jan Van de Angel όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, μιας και η οπτική ενός μουσικού μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο ένα τέτοιο εγχείρημα να έρθει πιο κοντά στον μέσο θεατή.
Μία παράσταση με τόσο ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και προσπάθεια βιωματικότητας πρέπει να φιλοξενείται και σε έναν εξίσου ιδιαίτερο χώρο. Έχοντας κάνει ήδη πρεμιέρα υπό την 30λεπτη εκδοχή της στο διεθνές φεστιβάλ χορού Arc for Dance Festival , τον Οκτώβριο του 2017, θα «ανέβει» στον…τόπο του εγκλήματος, στο κέντρο διασκέδασης Χαλκιάς Παλλάς, σαν μία απόπειρα επαναπροσέγγισης του νταλκά στο φυσικό του χώρο, σαν διάλογος ανάμεσα στο κέντρο διασκέδασης και στο σύγχρονο κινητικό λεξιλόγιο της χορογραφίας.
Ο λαϊκός χορός είναι μοναχικός με υπόγειο συντακτικό που άλλοτε με λαγνεία και άλλοτε δωρικά και λιτά προσπαθεί να υπερβεί τη στιγμή. Ένας χορός στοχαστικός, αξιακός, ένας χορός δήλωση. Και η ομάδα Στέρεο Νερό προσθέτει το δικό της λιθαράκι στον Dalga, μέσα από μία παράσταση που θα σας κάνει να τον δείτε αλλιώς.
Χαλκιάς Παλλάς, Ψαρρών 4, Μεταξουργείο, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα
4, 5 και 18 Μαρτίου στις 21:30
Είσοδος: 10 ευρώ (με μπύρα). Κρατήσεις: 6947739492
Διάρκεια: 45′