Το αίμα νερό του Χάρη Βλαβιανού.
Ένα μυθιστόρημα αυτοβιογραφικό, αποτελούμενο από 45 μικρές ενότητες με αφήγηση στο δεύτερο πρόσωπο ενικό. Η ποιητική περσόνα του συγγραφέα φαίνεται να του διηγείται την πολυτάραχη οικογενειακή ζωή του, έτσι ώστε εκείνος να συνειδητοποιήσει σιγά-σιγά τη διαμόρφωση και εξέλιξη του δικού του πνευματικού εαυτού. (εκδόσεις Πατάκη)
Βλέπω του Γιώργου Βέη.
Σε αυτή την ποιητική συλλογή η φύση παραμένει ο ισχυρότερος συνομιλητής και η πραγματικότητα των πόλεων, τις οποίες κατά καιρούς βίωσε το ποιητικό υποκείμενο, υπαγορεύει τις δικές της αλήθειες. Σε δεύτερο βαθμό θέασης, ο κόσμος συνιστά σαφή προέκταση του νου. Αποτυπώνονται τα κρίσιμα περιστατικά μιας περιδιάβασης στα εσωτερικά εκείνα τοπία, όπου οι αναγνώστες έχουν προφανώς κάποια στιγμή συνυπάρξει. Πρόκειται για τους χώρους και τους χρόνους των κοινών ονείρων μας. Ο Γιώργος Βέης είναι ένας από τους σημαντικούς ποιητές της γενιάς του 70, η γενιά που εκφράζει αμφισβήτιση και επαναστατικότητα με ρεαλισμό και σαρκασμό. (εκδόσεις Ύψιλον)
Ένα αλπούμ ιστορίες του Αντώνη Γεωργίου.
Ο συγγραφέας είναι Κύπριος και δικηγορεί στη Λεμεσό. Εδώ συνθέτει ένα πολυφωνικό αφήγημα, ένα ψηφιδωτό μετα-μυθιστόρημα για έναν ολόκληρο τόπο και τους ανθρώπους του. Με αφορμή μια γιαγιά που μόλις έχει πεθάνει ξετυλίγεται ένα κουβάρι ιστορίες. Μαζί με αυτές και παραθέματα από εφημερίδες, πραγματικά και φτιαχτά, συνταγές, δημοτικά τραγούδια, ποιήματα και πολλές φωτογραφίες—ένα άλμπουμ για την Κύπρο. Είτε σε κοινή ελληνική, είτε σε κυπριακή διάλεκτο, μπλέκονται άνθρωποι, ηλικίες, τοποθεσίες και εποχές καθώς και θέματα, όπως ζωή, έρωτας, θάνατος, πόλεμος, προσφυγιά και επιστροφή. Η ελκυστική αυτή έκδοση αξίζει να διαβαστεί αλλά και να αποκτηθεί ως αντικείμενο πολιτισμού. (Εκδόσεις Το Ροδακιό)
Τα τρία επίπεδα της ζωής του Τζούλιαν Μπαρνς.
Από τον βραβευμένο με το Man Booker 2011 Βρετανό συγγραφέα, ένα πολύ προσωπικό αφήγημα που συνδυάζει τις πρώτες πτήσεις με αερόστατο και την επινόηση της αεροφωτογραφίας με την αγάπη και την οδύνη της απώλειας του αγαπημένου προσώπου. (μετάφραση Θωμάς Σκάσσης, εκδόσεις Μεταίχμιο)
How About Never—Is Never Good for You?: My Life in Cartoons του Bob Mankoff.
Ο καρτουνίστας του περιοδικού The New Yorker είναι και “καρτουνολόγος”. Το βιβλίο του εξιστορεί την πορεία του από το Μπρονξ ως παιδί και τις σπουδές του στην ψυχολογία ως φοιτητή, για να καταλήξει στην καριέρα του σκιτσογράφου. Ταυτόχρονα, ο συγγραφέας εξερευνά την τέχνη και την επιστήμη του χιούμορ. Ο Mankoff παρέχει μια σύντομη ιστορία της γελοιογραφίας, αποδομεί τα καρτούν του New Yorker, σχολιάζει με ευχαρίστηση την παραγωγή των νέων γελοιογράφων που καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του και χρησιμοποιεί τις γνώσεις του στην ψυχολογία για να διερευνήσει τι κάνει αστεία τα αστεία πράγματα. (εκδόσεις Henry Holt and Co.)