Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaTV SHOWS

Αυτοί είναι οι νέοι τηλεοπτικοί σεφ που θα μας απασχολήσουν φέτος

Τα μαγειρικά ριάλιτι επιστρέφουν και μαζί τους φέρνουν στις οθόνες μας μερικούς από τους κορυφαίους σεφ της χώρας. Θα καταφέρουν άραγε να ξεπεράσουν το τρίο Κοντιζάς-Κουτσόπουλος-Ιωαννίδης;
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική τηλεόραση έχει στραφεί και πάλι στα ριάλιτι. Νέα προγράμματα ξεπηδούν συνεχώς αναζητώντας τον επόμενο μεγάλο τραγουδιστή, το επόμενο τοπ μοντέλ, τον επόμενο survivor. Μέσα στην πληθώρα των ριάλιτι, εκείνο που έχει ξεχωρίσει και φαίνεται να έχει αποκτήσει φανατικούς τηλεθεατές τα τελευταία χρόνια είναι το Master Chef, το οποίο θεωρητικά απευθύνεται σε ένα πιο niche κοινό. Πρακτικά όμως, κάθε σεζόν όλοι μιλούν για τους διαγωνιζόμενούς του, χωρίς στην ουσία να μπορούν να δοκιμάσουν κανένα από τα πιάτα. Τώρα πια έχουμε βάλει στο λεξιλόγιό μας το ντάσι, την ταπιόκα, το κουτί, την τεμπούρα και το παστινάκι, χωρίς απαραίτητα να ξέρουμε τι γεύση έχουν. 

Στην μεγάλη επιτυχία του μακροβιότερου μαγειρικού ριάλιτι έχουν συμβάλει πολύ και οι χαρακτήρες των εκάστοτε παικτών, οι οποίοι τείνουν να μας απασχολούν περισσότερο με τα όσα λένε και κάνουν, παρά με τα όσα μαγειρεύουν. Εκτός από τους παίκτες όμως, φανατικούς θαυμαστές έχουν και οι τρεις κριτές του παιχνιδιού. Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης και Λεωνίδες Κουτσόπουλος, έχουν τρομερή χημεία και αυτό φαίνεται σε κάθε επεισόδιο. Οι ατάκες δίνουν και παίρνουν, ενώ τα inside jokes τους κάνουν πολλούς να θέλουν να είναι μέρος της παρέας τους.

Αυτή την επιτυχημένη συνταγή φαίνεται πως προσπαθούν να αντιγράψουν και άλλο κανάλια, τα οποία ετοιμάζονται να ρίξουν στην μάχη της τηλεθέασης τα δικά τους μαγειρικά ριάλιτι. Ant1 και ΣΚΑΙ βρήκαν τις δικές τους μαγειρικές «τριάδες» και μένει να δούμε αν όντως μπορούν να συναγωνιστούν την επιτυχία του Masterchef. Το κανάλι του Φαλήρου ετοιμάζεται να φέρει στις οθόνες μας το Top Chef, το οποίο γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ το κανάλι του Αμαρουσίου ετοιμάζει το Game of Chefs. Στόχος και των δυο να αναδείξουν το κορυφαίο μαγειρικό ταλέντο της χώρας. Ποιοί είναι όμως οι σεφ-κριτές των δυο μαγειρικών ριάλιτι που θα μας απασχολήσουν φέτος;

TOP CHEF

Γκίκας Ξενάκης

Credit / FOSPHOTOS 2013

Ο Γκίκας Ξενάκης είναι Head Chef του πολυβραβευμένου εστιατορίου Aleria, από το 2012 μέχρι και σήμερα, ενώ το 2020 ανακηρύχθηκε Σεφ της Χρονιάς στα Βραβεία Gault & Millau Hellas. Αρχικά ήθελε να ασχοληθεί με την διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά έπειτα από προτροπή του πατέρα του στράφηκε στην μαγειρική. Έχει βραβευτεί με 3 Χρυσούς Σκούφους, δεκάδες Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας καθώς επίσης και Βραβεία FNL Best Restaurant Awards.

Όπως είχε πει παλαιότερα στην Popaganda, αγαπημένο μέρος του στην Αθήνα για φαγητό είναι τα Άργουρα, για μερακλίδικη κουζίνα με θαλασσινούς μεζέδες, ενώ για κρέας προτιμά τον Κρητικό στην Κάντζα. Από τα πιο χαρακτηριστικά του πιάτα είναι το αποδομημένο παστίτσιο, αλλά και η μαγειρίτσα θαλασσινών, ενώ είναι φανατικός συλλέκτης μανιταριών.

Αστέριος Κουστούδης

Credit / FOSPHOTOS 2014

Ο Αστέριος Κουστούδης είναι Executive Chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετάνια και King George. Πέρασε στη Σχολή Αξιωματικών Αστυφυλάκων Ξάνθης όμως τον κέρδισε τελικά η μαγειρική. Ως επικεφαλής τους εστιατορίου Vardis του ξενοδοχείου Πεντελικόν, βραβεύτηκε με αστέρι Michelin για την ελληνική κουζίνα. 

Δηλώνει συνεπής, αλλά χάνει εύκολα την ψυχραιμία του, κάτι που όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη του, δεν το συγχωρεί στον εαυτό του. Του αρέσει να μελετά την ζωή του Μέγα Αλέξανδρου, για τις τακτικές διοίκησης και μεθόδους υποστήριξης της ομάδας. Έχει δηλώσει στην Popaganda πως του αρέσει να τρώει οπουδήποτε μπορεί να είναι κοντά στη φύση, βουνό ή θάλασσα.

Γιώργος Βενιέρης

Αριστερά: Σήφης Μανουσέλης/Δεξιά: Γιώργος Βενιέρης Credit / FOSPHOTOS 2017

Ο Γιώργος Βενιέρης έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο εστιατόριο Vardis του ξενοδοχείου Πεντελικόν, όπου με επικεφαλής τον Jean Grylleau κατάφεραν να φέρουν το δεύτερο αστέρι Michelin στην Ελλάδα, το 1999. Ύστερα ακολούθησαν η βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin Spondi, το Electra Palace Hotel και το το εστιατόριο Mazi στο Λονδίνο. Γυρίζοντας στην Ελλάδα άνοιξε το Mr. Pug, αρχικά στη Μύκονο κι έπειτα στην Αθήνα. 

Το 2017 άνοιξε στο Χαλάνδρι το Mr. Pug’s Canteen, που σύστησε στο αθηναϊκό κοινό τα bao, τα περίφημα αφράτα υπόλευκα ψωμάκια ατμού με ρίζες από την Ταϊβάν και την Κίνα που πια έχουν μπει για τα καλά στο παγκόσμιο street food γαστρονομικό ρεπερτόριο. Είναι λάτρης της ασιατικής κουζίνας, την οποία εξερευνά συνεχώς, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά του πιάτα είναι η σούπα τραχανά με φαγκρί μαριναρισμένο με κάρι.

Game Of Chefs

Άγγελος Λάντος

Ο Άγγελος Λάντος έχει αναλάβει από το 2012 τα ηνία της Σπονδής, του εμβληματικού αθηναϊκού εστιατορίου, ενώ είναι ο πρώτος Έλληνας σεφ που έχει βραβευτεί 2 αστέρια Michellin. Τα πιάτα του ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα στην υψηλή εκτελεστική τεχνική και τον υποδειγματικό χειρισμό της πρώτης ύλης, καθιστώντας το αποτέλεσμα συναρπαστικό. 

Τα τελευταία τρία χρόνια είναι Διευθυντής Μαγειρικών Σπουδών σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και φιλοδοξεί να μεταφέρει τις γνώσεις του και την αγάπη του για το φαγητό και στις νεότερες γενιές. Για εκείνον η εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας είναι μονόδρομος για το μέλλον της γαστρονομίας.

Βασίλης Μουρατίδης

Ο Βασίλης Μουρατίδης έχει στην κατοχή του εφτά Χρυσούς Σκούφους, ενώ έχει εργαστεί σε βραβευμένα με Michelin εστιατόρια του εξωτερικού, όπως το La Rive του Amstel Hotel Intercontinental και το Parkheuvel στο Rotterdam. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα βρέθηκε στις κουζίνες εμβληματικών εστιατορίων, όπως το πολυβραβευμένο Squirrel, του πεντάστερου ξενοδοχείου Danai Beach & Villas.

Από το 2009 εργάζεται ως καθηγητής σε Σχολές Μαγειρικής, ενώ ετοιμάζει νέο εστιατόριο με την υπογραφή του στην Θεσσαλονίκη. Αγαπά τα απλά υλικά και του αρέσει να παντρεύει τις ασιατικές γεύσεις με αυτές της Μεσογείου.

Άνταμ Κοντοβάς

Credit / FOSPHOTOS 2020

Ο Άνταμ Κοντοβάς είναι επικεφαλής της κουζίνας του KOBRA, ενός μπαρ-εστιατορίου που κατάφερε πολύ γρήγορα με την αισθητική του και τις γεύσεις του να γίνει talk of the town. To 2015 βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο για τις δημιουργίες του στην κουζίνα του εστιατορίου Premiere του Intercontinental Hotel.

«Πήγα στη σχολή μαγειρικής και αμέσως ένιωσα ότι αυτό το πράγμα είναι για μένα. Είμαι πολύ τυχερός. Δεν ξέρω σε πόσους ανθρώπους μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Κατάλαβα αμέσως ότι ήμουν γεννημένος για αυτή τη δουλειά, από την αρχή ήξερα ότι ήθελα να γίνω σεφ, τίποτα λιγότερο, δεν υπήρχε γυρισμός. Μαγείρευα από την πρώτη μέρα στα κόκκινα. Όπως κάνω μέχρι και σήμερα», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Popaganda. 

Θεωρεί ως μεγαλύτερο εχθρό του μάγειρα τον χρόνο, ενώ για εκείνον μια καλή μέρα στην κουζίνα είναι όταν προλαβαίνεις να κάνεις την προετοιμασία. 

POP TODAY
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΤΕΧΝΕΣ
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.