Μπορεί το 2017 να μην ήταν μια καλή χρονιά για τους κακούς άντρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά οι σατανικές γυναίκες διέπρεψαν – στη μεγάλη οθόνη τουλάχιστον. Η κυκλοφορία της Λαίδης Μάκβεθ αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνει ένα σερί αξιομνημόνευτων villains γένους θηλυκού (εκτός αν μας επιφυλάσσει κάποια ασύλληπτη ανατροπή το Οι Τελευταίοι Τζεντάι) σε αρκετές φετινές ταινίες, συστήνοντάς μας ίσως την πιο αδίστακτη ηρωίδα εποχής από… το σαιξπηρικό πρωτότυπο.
Η ταινία, που βασίζεται σε μια νουβέλα του Νικολάι Λέσκοβ κι αποτέλεσε έμπνευση και για μια όπερα του Σοστάκοβιτς που δεν άρεσε καθόλου στον Στάλιν, εκτυλίσσεται το 1865, την ίδια χρονιά που έγινε μόδα στη βικτωριανή λογοτεχνία το λεγόμενο sensation fiction, το λογοτεχνικό είδος που για πρώτη φορά μετέφερε τα σκάνδαλα, τις δολοπλοκίες και τα εγκλήματα στα μεσοαστικά και αριστοκρατικά σαλόνια. Όμως η ιστορία της νεαρής Κάθριν, που αναγκάζεται με ένα Black Friday προξενιό να παντρευτεί έναν -μεγαλύτερό της- άνδρα, ο οποίος στη συμφωνία αποκτά κι ένα μεγάλο κομμάτι γης από τον πατέρα της, έχει πολύ πιο σκοτεινές ρίζες. Καταπιεσμένη από την πατριαρχική κοινωνία, που τη θέλει κλεισμένη στο σπίτι και υπαγορεύει ακόμα και το αν θα πέσει για ύπνο πριν τον σύζυγό της, η Κάθριν νοσταλγεί την πνευματική της ελευθερία και διεκδικεί τη σωματική της: σεξουαλικά ανικανοποίητη από τον αυστηρό σύζυγό της, ρίχνεται σε μια παθιασμένη ερωτική σχέση με ένα μιγά εργάτη όταν τον πετυχαίνει να εξευτελίζει τη μαύρη υπηρέτριά της. Αποφασισμένη να μη θυσιάσει τις επιθυμίες της, επιδίδεται σε μια σειρά δολοφονιών που δοκιμάζουν την αρχική συμπάθεια του θεατή προς το πρόσωπό της και μέχρι το σκληρό τέλος της ταινίας την έχουν μετατρέψει σε στυγνή κοινωνιοπαθή με φεμινιστικό Tumblr.
Η Κάθριν (την υποδύεται η Φλόρενς Πιου), που κερδίζει evil πόντους εξαιτίας της τελευταίας της δολοφονικής πράξης στην ταινία (που δε θα σας αποκαλύψουμε), μπορεί να είναι μάλλον η χειρότερη (δηλαδή η καλύτερη), αλλά δεν είναι η μοναδική αναπολογητικά δαιμόνια γυναίκα που είδαμε φέτος στο σινεμά κι αναγκαστικά όλες οι υπόλοιπες συναγωνίζονται μαζί της.
Ας τις θυμηθούμε:
Πολεμοχαρής, αιμοδιψής και φαν των funky αξεσουάρ κεφαλιού (editor’s note: και, αναπολογητικά πάντα, σωσίας της Δέσποινας Βανδή), η μεγαλύτερη κόρη του Όντιν (Άντονι Χόπκινς) κατέστρεψε την πατρίδα της, τον στρατό της και το σφυρί του αδερφού της, και οδήγησε στην ξενιτιά τους Ασγκαρντιανούς, αν και καταλαβαίνουμε την ενόχλησή της που φυλακίστηκε για χιλιετίες από τον πατέρα της για την υπερβολική της φιλοδοξία όταν επέβαλλε την ιμπεριαλιστική πολιτική του. Ακόμα κι ένα τέτοιο ταλέντο, όπως η Μπλάνσετ, δεν μπορεί να κρύψει τα πραγματικά της κίνητρα πίσω από τη συμμετοχή στην ταινία, που είναι μάλλον η αγορά ενός εξοχικού στην Κυανή Ακτή.
Βαθμολογία από 1 ως Λαίδη Μάκβεθ: 8
Ρόουζ Άρμιτατζ (Άλισον Γουίλιαμς), Τρέξε!
Σε μια οικογένεια ψευτο-woke λευκών προοδευτικών, η all-American κόρη με το αστραφτερό χαμόγελο και την ατέρμονη κατανόηση είναι το σημαντικότερο εργαλείο αποπλάνησης μαύρων εραστών με σκοπό την απαγωγή, λοβοτομή και αντικατάσταση των εγκεφάλων τους με μυαλά γηραιότερων λευκών. (Ειρωνικά, αυτά είναι και τα μυαλά της Ακαδημίας που η ταινία ελπίζει να γοητεύσει καθώς ξεκινάει την οσκαρική της κούρσα.)
Βαθμολογία από 1 ως Λαίδη Μάκβεθ: Λαίδη Μάκβεθ
Το στιλάτο ρομπότ-δεξί χέρι του Νιάντερ Γουάλας (Τζάρεντ Λέτο) στο φανταστικό σίκουελ της κλασικής ταινίας παραμένει πιστό στο αφεντικό του σκοτώνοντας την αστυνομικό της Ρόμπιν Ράιτ κι έχοντας μια πολύ βρεγμένη, και τελικά μοιραία, μάχη με τους Γκόσλινγκ και Φορντ. Πάντως το δάκρυ που κύλησε στο μάγουλό της όταν μια όμοιά της πέθανε στα χέρια του δημιουργού της φανερώνει συναισθήματα που δεν περιμέναμε από μια αμείλικτη δολοφόνο κι ας έχει κρίση ταυτότητας.
Βαθμολογία από 1 ως Λαίδη Μάκβεθ: 8
Ναι, το κοριτσάκι με το αγγελικό πρόσωπο λίγο-πολύ δηλητηρίασε τη μαμά του και τη σκότωσε. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες – κυριολεκτικά όμως.
Βαθμολογία από 1 ως Λαίδη Μάκβεθ: 5
Δρώντας μέσα από ένα ρετρό φρούριο που μοιάζει σαν παρατημένο σκηνικό του Happy Days, η χαμογελαστή εγκέφαλος του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών του πλανήτη καταστρώνει το τέλειο σχέδιο για να πείσει την αμερικάνικη κυβέρνηση να σταματήσει τον πόλεμο εναντίων των ναρκωτικών (ο Γουόλτερ Γουάιτ θα ήταν περήφανος). Στην πορεία κάνει τον πλανήτη να νοσήσει από μια θανατηφόρα τοξίνη, απάγει τον Έλτον Τζον χαρίζοντάς μας το καλύτερο cameo της χρονιάς και βάζει υποψηφιότητα για περίπτερο στο επόμενο Burger Fest σερβίροντας μπέργκερ με ανθρώπινο κρέας.
Βαθμολογία από 1 ως Λαίδη Μάκβεθ: 8
Όνομα και πράγμα, η ευφυής χημικός που υποδύεται η ηθοποιός του Αλμοδόβαρ έφτιαξε ένα φονικό αέριο μουστάρδας που θα βοηθούσε τις γερμανικές δυνάμεις να κερδίσουν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελειοποίησε το χημικό όπλο στο πρόσωπό της που κρύβεται από μια μάσκα αλά Φάντασμα της Όπερας και μοιάζει άνετη και αμετανόητη για τους μαζικούς θανάτους που προκάλεσε. Την περιμένουμε ακόμα πιο αδυσώπητη στο σίκουελ.
Βαθμολογία από 1 ως Λαίδη Μάκβεθ: 9