Όχι, δεν θα ταυτιστείτε ποτέ με το ποίημα του Ρίτσου Τούτο το σπίτι που πάει ως εξής: «Τοῦτο τὸ σπίτι στοίχειωσε, μὲ διώχνει – θέλω νὰ πῶ ἔχει παλιώσει πολύ, τὰ καρφιὰ ξεκολλᾶνε, τὰ κάδρα ρίχνονται σὰ νὰ βουτᾶνε στὸ κενό», όταν βρίσκεστε μέσα στην ApΑrt Suite. Εκτός του γεγονότος ότι στο Booking.com είναι η μοναδική καταχώρηση που έχει βαθμολογία «άριστα 10», κρύβει αυθεντικά έργα τέχνης και μια αρμονία που έρχεται σε αντίθεση με το χαοτικό αθηναϊκό κέντρο.
Μόλις 400 μέτρα από την πλατεία Μοναστηρακίου, στην πολύβουη Πραξιτέλους, με την έντονη νυχτερινή ζωή, άνοιξε τις πόρτες του πριν έξι μήνες ένα ιδιαίτερο loft, με παράθυρα πέρα ως πέρα που αφήνουν τον ήλιο να φωτίσει όλες τις ιδιαίτερες γωνιές του. Μπαίνοντας στο apartment of art, όπως το αποκαλούν οι δύο ιδιοκτήτες του, βλέπει κανείς τα αμέτρητα έργα τέχνης, που όμως δεν «βαραίνουν» και δένουν απόλυτα με τα έπιπλα και τον υπόλοιπο χώρο, κάνοντάς σε να νιώθεις άνετα.
Η ραχοκοκαλιά του loft είναι το bar που αποτελεί το marque déposée και την ταυτότητα του χώρου. Από εκεί ξεκίνησε η όλη ιδέα της αναδιαμόρφωσης του χώρου, που πριν ήταν ένα showroom, όπως μας πληροφορούν η Ίρις Κρητικού (ιστορικός τέχνης) και ο Αλέξης Μπολώτας (κοσμηματοπώλης). Δύο παλιά διαμερίσματα -ένα γραφείο και ένας χώρος επίδειξης κοσμημάτων- είχαν γίνει ένα. Το συγκεκριμένο έπιπλο ήταν από το 1903 στην οδό Λυκούργου σε ένα καπνοπωλείο και το ζευγάρι το εντόπισε σε ένα παλαιοπωλείο της πλατείας Αβυσσηνίας. Έτσι, όλος ο μικρόκοσμος φτιάχτηκε πέριξ του επίπλου.
Η διαμόρφωση του χώρου έχει γίνει από τον αρχιτέκτονα Επαμεινώνδα Δασκαλάκη από το 2003 και η αρχική λογική ήταν να γίνονται επιδείξεις κοσμημάτων, γι’ αυτό έχει και τόσες βιτρίνες. «Πέρυσι, καθώς κάνουμε λιγότερα show ήθελα να του δώσω μια νέα μορφή και αλλάξαμε πατώματα και τοίχους, το ανακαινίσαμε», σχολιάζει ο Αλέξης Μπολώτας.
Το ApArt Suite φιλοξενεί άνετα τέσσερα άτομα, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά. Κινείται σε μια λιτή φιλοσοφία, με ελληνικά υλικά, μάρμαρο Διονύσου, πλακάκια στυλ μωσαϊκού, ενώ κυριαρχούν έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως οι Βασίλης Σούλης, Τζέλη Χατζηδημητρίου και Όλγα Αλεξοπούλου με τα κινεζοειδή πλακάκια. Όλα τα έργα είναι από την προσωπική συλλογή του ζευγαριού, μιας και η Ίριδας Κρητικού, λόγω της ιδιότητάς της, ασχολείται με επιμέλειες εκθέσεων εδώ και 25 χρόνια.
«Θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο που να μπορείς να νιώθεις σαν στο σπίτι του, χωρίς η πολυτέλεια να προκύπτει από την λογική των βαριών επίπλων ή των πολυτελών υλικών, αλλά από το design, την απλότητα και την ποιότητα των έργων», αναφέρει η Ίρις Κρητικού.
Στο Airbnb όπως και να το κάνουμε, το διαμέρισμα είναι πάντα το σπίτι κάποιου άλλου και πρέπει εσύ να μπεις στην λογική του σπιτιού του άλλου ανθρώπου. «Εμείς θέλουμε να μην καλουπώνουμε τον φιλοξενούμενο, αλλά να τον κάνουμε να αισθάνεται χαλαρά. Να μην τον φορτώσουμε με έπιπλα κι όλα αυτά που κάνουν έναν χώρο πολύ προσωπικό. Θέλουμε να έχει χαρακτήρα αλλά χωρίς την σφραγίδα κάποιου άλλου που σε κάνει να λες “Να μην κάτσω εδώ τώρα, να μην κάτσω εκεί”. Γι’ αυτό βάλαμε και τα περισσότερα έργα μέσα στις βιτρίνες», προσθέτει ο Αλέξης Μπολώτας.
«Κανονικά θα περίσσευαν, αλλά τις αφήσαμε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο χώρος νοικιάζεται και σαν showroom. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι όπου κάποιος μπορεί και να δειγματίζει και να έχει τον προσωπικό του χώρο, γιατί είναι μεν ενιαίος χώρος αλλά μπορεί πολύ εύκολα να απομονωθεί ο ένας, εξαφανίζοντας τον ένα πίσω από τα στορς και δέχεσαι τον κόσμο από έξω. Διάφοροι μοντελίστ δείχνουν τις κολεξιόν τους και καλούν τους πελάτες τους, ή κοσμηματοπώλες. Ή κάνουν business meetings», συνεχίζει.
Η αλήθεια είναι πως ο χώρος θυμίζει multiplex. Catering, ιδιωτικά κονσέρτα, μικρά θεατρικά, showroom, business meetings και πολλά άλλα μπορούν να διαδραματιστούν εδώ μέσα, φαντασία να υπάρχει.
Οι ευελιξίες είναι -φανερές ή κρυφές- παντού μέσα στο loft. Το κρεβάτι εξαφανίζεται και γίνεται ένας μακρόστενος, 4 μέτρων, καναπές είτε ένας γωνιακός καναπές. Το black out screen για τον ήλιο είναι ταυτόχρονα και projector screen. Μπορείς να είσαι στο κρεβάτι σου και να βλέπεις την ταινία σου ή να διαμορφώσεις τον χώρο για σεμινάριο και να παρακολουθήσεις την παρουσίαση από τις καρέκλες ή τον καναπέ, μαζί με τους συνεργάτες σου, κάνοντας το διάλειμμα για τον καφέ στον έξω χώρο. Τα κατοικίδια είναι επίσης ευπρόσδεκτα, αρκεί να είναι φρόνιμα.
«Η διαδικασία διαμόρφωσης ήταν και μια ανακάλυψη του τι έχω. Τα έργα κυρίως έχουν συναισθηματική και προσωπική αξία, άλλα είναι δώρα από οικογενειακούς φίλους, άλλα θυμίζουν επαγγελματικές εργασίες και άλλα τα αγόρασα αντί για έπιπλα όπως ένας καναπές που χρειαζόμασταν τότε», λέει η Ίρις Κρητικού.
Πέρα από το πρώτο μέλημα, την ζωντανή ελληνική τέχνη, υπάρχει ένα ολόκληρο κομμάτι που αφορά τις υπηρεσίες. Δηλαδή, υπάρχει προσωπικό για να σου φτιάχνει το πρωινό, αν θέλεις, αλλιώς η κουζίνα είναι εφοδιασμένη με τα απαραίτητα υλικά για να το φτιάξεις μόνος σου, καθώς το πρωινό περιλαμβάνεται στην τιμή. Επίσης, το ζευγάρι μπορεί να σου βρει τον κατάλληλο άνθρωπο να σου μαγειρέψει για το αποψινό γεύμα με τους φίλους σου ή να σου μεταφράσει τα έγγραφα που χρειάζεσαι και να κάτσει στην reception σε περίπτωση εκδήλωσης ή πάρτι.
Θα ξεκινήσει ακόμη μια συνεργασία με την εφαρμογή Clio Muse, η οποία παρέχει ξεναγήσεις για διάφορες περιοχές της Αθήνας, αλλά στην προκειμένη θα δημιουργηθεί μια ειδική ξενάγηση μόνο για την γειτονιά τριγύρω από την Πραξιτέλους, ώστε να έχει ο φιλοξενούμενος την απόλυτη αίσθηση ότι ξέρει τι υπάρχει γύρω του και που μπορεί να πάει. Το ελληνικό κρασί δεν θα μπορούσε να λείπει από το «πακέτο». Σε μια μικρή επαγγελματική κάβα, θα βρεί κανείς έξι ετικέτες επιλεγμένες από τους δύο λάτρεις του κρασιού καθώς και ειδικούς, που να είναι από ελληνικές ποικιλίες.
Αυτός που θα έρθει εδώ θα γίνει ο ίδιος οικοδεσπότης. Ακόμη κι όταν φύγει από την Αθήνα, θα νιώθει ότι αυτό είναι το σπίτι του στην ελληνική πρωτεύουσα και μάλλον θα θέλει να ξαναγυρίσει. Love will never tear us ApArt σε αυτό το λοφτ…