Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaPOP 21: Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
13+1 πρόσωπα που συζητήσαμε πολύ το 2021
Γεγονότα, συμπεράσματα, μουσική, ταινίες, βιβλία, πρόσωπα που κρατάμε από τη χρονιά που φεύγει.

13+1 πρόσωπα που συζητήσαμε πολύ το 2021

Αθλητές, πολιτικοί και ακτιβιστές, πρωταγωνίστησαν το 2021 στις συζητήσεις με τους φίλους μας, αλλά και στα feed μας στα social media. Η Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι διάλεξε 14 προσωπικότητες που όρισαν την χρονιά που τελειώνει.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Πριν από έναν χρόνο μετρούσαμε μια-μια τις μέρες για να έρθει το 2021. Όλος ο πλανήτης είχε μια κοινή ανυπομονησία και μια αισιοδοξία ότι αυτή την χρονιά όλα θα πήγαιναν καλύτερα. Τελικά, πολλά από τα όνειρα που κάναμε αποδείχθηκαν απατηλά. Το 2020 μπορεί να ήταν η χρονιά που μάθαμε τον κορωνοϊό, το 2021 όμως, ήταν η χρονιά που μάθαμε την μετάλλαξη Δέλτα και την ξαδέρφη της, την μετάλλαξη Όμικρον. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως όλα όσα συνέβησαν φέτος ήταν άσχημα. Όπως κάθε χρονιά, υπήρχαν και το 2021 μικρές και φωτεινές στιγμές, που θα χαρακτούν μέσα μας για πάντα. Όπως κάθε χρονιά υπήρχαν και φέτος άνθρωποι που ξεχώρισαν, άλλοι θετικά και άλλοι κάπως πιο απογοητευτικά. 

Το 2021 ήταν πολλές εκείνες οι προσωπικότητες που μας έκαναν να ασχοληθούμε μαζί τους. Κάποιες από αυτές μας εξέπληξαν θετικά με τα λόγια και την στάση τους, κάποιες ξεκίνησαν επανάσταση και κάποιες άλλες απλά μας απογοήτευσαν. Η Popaganda διάλεξε εκείνες τις προσωπικότητες που μας απασχόλησαν περισσότερο φέτος. Αθλητές, πολιτικοί και ακτιβιστές, πρωταγωνίστησαν το 2021 στις συζητήσεις με τους φίλους μας, αλλά και στα feed μας στα social media.

Σοφία Μπεκατώρου 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος

Η πρώην χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας ήταν αναμφίβολα η γυναίκα ορόσημο της φετινής χρονιάς. Το θάρρος της και η απόφασή της να βγει να μιλήσει ανοιχτά για τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, με δεκάδες γυναίκες να μιλούν πια ανοιχτά για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουν δεχθεί. «Από την ώρα που εξομολογήθηκα δημόσια τον βιασμό μου, προσπάθησα να μη σταθώ μόνο σε μια προσωπική εξομολόγηση. Επέλεξα να το κάνω δημόσια γιατί δεν με ενδιέφερε να αποδεχτώ τη δική μου περίπτωση, μιας και για να πάρω την απόφαση να μιλήσω, σημαίνει κατά κάποιον τρόπο ότι το έχω κάνει. Το έκανα για να προστατεύσω, να υποψιάσω και να συμβουλεύσω άλλους ανθρώπους, να κάνω κατανοητό ότι ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να συμβεί χωρίς να έχει πάντα τη μορφή έντονης βιας όπως περιμένουμε. Ό,τι συνέβη σε εμένα, δεν ξέρω αν ήταν προμελετημένο, ήταν όμως τόσο μεταμφιεσμένο που δεν μπόρεσα να το αποδικοποιήσω και να αντιδράσω όπως θα ήθελα», είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες η Σοφία Μπεκατώρου σε συνέντευξη της στην Χρύσα Λύκου.

Γιάννης Αντετοκούνμπο 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γεωργία Παναγοπούλου

Ο σταρ του μπάσκετ από τα Σεπόλια, φέτος πήρε το πρώτο του δαχτυλίδι NBA, αφού οι Milwaukee Bucks αναδείχθηκαν πρωταθλητές. Ο ίδιος μάλιστα, αναδείχθηκε και MVP των τελικών. Ο σπουδαίος μπασκετμπολίστας όμως, δεν απασχόλησε μόνο με τα επιτεύγματά του στο παρκέ, αλλά και με όσα έκανε έξω από αυτό. Ο 27χρονος μαζί με τα αδέρφια του, ανακοίνωσε το καλοκαίρι πως το 50% των εσόδων του e-shop τους, θα πήγαινε σε όσους ανθρώπους είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο. «Είμαστε όλοι αδέρφια. Το 50% των εσόδων από το e-shop θα γίνουν δωρεά σε εκείνους που επλήγησαν από τις φωτιές στην Ελλάδα» ανέφερε το story που ανέβασε ο Έλληνας σταρ του ΝΒΑ, στην σελίδα του στο instagram. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη προσέφερε δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία, σε πολίτες που κάηκαν τα σπίτια τους.

Ναόμι Οσάκα – Σιμόν Μπάιλς 

Δεξιά: Σιμόν Μπάιλς / Φωτογραφία: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  Αριστερά: Ναόμι Οσάκα / Φωτογραφία: instagram

Τον περασμένο Ιούνιο η Ναόμι Οσάκα αποσύρθηκε οικειοθελώς από το French Open, ενώ λίγους μήνες αργότερα, στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, η Σιμόν Μπάιλς, ανακοίνωσε ότι δεν θα αγωνιστεί στους περισσότερους από τους τελικούς των οργάνων της ενόργανης γυμναστικής. Οι λόγοι και των δυο είχαν να κάνουν με την ψυχική υγεία και την πίεση που δέχονται οι αθλητές αυτού του επιπέδου. «Η αλήθεια είναι ότι πάλεψα για μεγάλα διαστήματα με την κατάθλιψη από το US Open 2018 κι έπειτα, πέρασα δύσκολα και όσοι με γνωρίζουν, όσοι με παρακολουθούν, με βλέπουν να φοράω ακουστικά που με βοηθούν να αντιμετωπίσω το άγχος μου», είχε δηλώσει η Οσάκα αναφορικά με την αποχώρησή της από το γαλλικό Open, ενώ η Μπάιλς, κορυφαία γυμνάστρια του 21ου αιώνα, δήλωσε λίγο μετά την αποχώρησή της από το σύνθετο ομαδικό των γυναικών, πως «Υπήρχαν μερικές μέρες που όλοι κάνουν tweet για σένα και αισθάνεσαι το βάρος του κόσμου. Δεν είμαστε μόνο αθλητές. Είμαστε άνθρωποι στο τέλος της ημέρας και μερικές φορές απλά πρέπει να κάνεις πίσω». Οι δύο εμβληματικές πρωταθλήτριες άνοιξαν μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία των αθλητών, βοηθώντας έτσι να μειωθεί το στίγμα και δίνοντας θάρρος και σε άλλους αθλητές να μιλήσουν ανοιχτά. 

Κάμαλα Χάρις

Φωτογραφία: EPA/Patrick Semansky / POOL

Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία τον Ιανουάριο, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη με καταγωγή από τη Νότια Ασία, που ορκίζεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Πριν αναλάβει την αντιπροεδρία της χώρας της, η Χάρις ηπηρέτησε επίσης, ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για την Καλιφόρνια από το 2017 έως το 2021, ως 32η Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια από το 2011 έως το 2017 και ως περιφερειακή Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο από το 2004 έως το 2011. Γεννημένη στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια, είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσινγκτον (1986) και Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Παρόλο που η εκλογή της προκάλεσε ενθουσιασμό, πολλοί είναι εκείνοι που επικρίνουν τις πολιτικές της ως συντηρητικές και όχι αρκετά ρηξικέλευθες. 

Τζο Μπάιντεν

Φωτογραφία: EPA/SAUL LOEB / POOL

Μετά από μια σκληρή πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία, ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να ορκιστεί 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έγινε ο πρώτος πρόεδρος που ορκίστηκε στις Η.Π.Α., χωρίς παρευρισκόμενους πολίτες, αντ’ αυτού προστέθηκαν 200.000 αμερικανικές σημαίες. Παρόλα αυτά η θητεία του νέου Αμερικάνου προέδρου, δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που τον επικρίνουν, θεωρώντας ότι ακολουθεί αρκετά συντηρητικές πολιτικές. Μάλιστα, πολλοί από τους επικριτές του, προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα και απαιτούν από αυτόν, πιο ριζοσπαστικές πολιτικές. 

Καίτη Γαρμπή

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος

Η τραγουδίστρια που λατρεύτηκε στα 90s και στα 00s, συνεχίζει να λατρεύεται και τώρα, αυτή τη φορά όμως, όχι μόνο για τα τραγούδια της. Η Καίτη Γαρμπή με σύμμαχό της τα social media, τοποθετήθηκε την χρονιά που μας πέρασε πάνω σε θέματα έμφυλης βίας, ομοφοβίας και γενικά κοινωνικών διακρίσεων, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει από συναδέλφους της, άνδρες και γυναίκες. 

Ίλον Μασκ

Φωτογραφία: EPA/BRITTA PEDERSEN / POOL

Ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX έγινε φέτος ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, περιουσίας του υπερβαίνει τα 278 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το περιοδικό Time τον ανακήρυξε Πρόσωπο της Χρονιάς. Συγκεκριμένα, τον χαρακτήρισε «ιδιοφυία, αιχμηρό, οραματιστή, βιομήχανο, showman». Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως είναι μια προσωπικότητα αποδεχτή από όλους, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που τον έχουν επικρίνει κατά καιρούς. Μάλιστα, πριν λίγους μήνες, «λογομάχησε» μέχρι και με τον ΟΗΕ. Αφορμή ήταν ένα tweet του διευθυντή του Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τον κατονόμασε και είπε ότι αρκούν 6 δισ. δολάρια από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ώστε να τερματιστεί η παγκόσμια πείνα. Ο επιχειρηματίας που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, απάντησε πως αν το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων μπορούσε να περιγράψει ακριβώς πώς η δωρεά αυτή θα έλυνε την πείνα στον κόσμο, θα πουλούσε άμεσα τις μετοχές της Tesla και θα το έκανε. Ο ΟΗΕ όμως, δεν κρατήθηκε και απάντησε με λεπτομερές σχέδιο για την εξάλειψη της πείνας. Μένει μόνο να δούμε αν ο Μασκ θα πουλήσει όντως τις μετοχές της Tesla.

Μπρίτνεϋ Σπίαρς

Φωτογραφία: EPA/CHRISTIAN LILIENDAHL DENMARK OUT

Η πριγκίπισσα της ποπ, έδωσε φέτος τον πιο σημαντικό αγώνα της ζωής της και κέρδισε ξανά την ελευθερία και την ανεξαρτησία της. Η Σπίαρς που βρισκόταν από το 2008 υπό την κηδεμονία του πατέρα της, ο οποίος από τότε μέχρι και μερικές εβδομάδες πριν, ήλεγχε κάθε πτυχή της ζωής της. Η ίδια δεν είχε ούτε τον έλεγχο του σώματός της, καθώς δεν μπορούσε ούτε παιδί να κάνει σε περίπτωση που το επιθυμούσε. «Δεν μπορούσα να παντρευτώ, ούτε επιτρεπόταν να κάνω παιδί. Είναι προσβλητικό, ντρεπόμουν. Με έχει καταστρέψει αυτό που έχω περάσει, και δεν μπορούσα μιλήσω ανοικτά. Δεν πίστευα ότι θα με πιστέψει κάποιος. Θεωρώ ότι είναι κακοποιητική αυτή η κηδεμονία. Έλεγα ότι είμαι καλά, δεν είμαι καλά, δεν κοιμάμαι». Με την συμπαράσταση εκατομμυρίων θαυμαστών της, που κατέκλυσαν τα social media με το #FreeBritney, η τραγουδίστρια μπόρεσε να αποκτήσει και πάλι την ελευθερία της στις 12 Νοεμβρίου 2021. 

Σπύρος Μπιμπίλας

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος

«Έχω καταφέρει να κλαίω χωρίς ντροπή με τον πόνο των ανθρώπων και αυτή είναι η απάντηση μου στον κύριο Λιγνάδη», είχε δηλώσει τον περασμένο Φλεβάρη στην Χρύσα Λύκου, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όταν οι αποκαλύψεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κατάχρησης εξουσίας, είχαν αρχίσει να ταλανίζουν το ελληνικό θέατρο. Ο Σπύρος Μπιμπίλας στάθηκε δίπλα στα θύματα και με το ήθος που τον χαρακτηρίζει όλα τα χρόνια της πορείας του στο ελληνικό θέατρο, πάλεψε όλη την χρονιά για να θεμελιωθούν τα δικαιώματα των συναδέλφων του και να δημιουργηθούν καταστατικά, τα οποία δεν θα επιτρέπουν να συνεχίζονται οι καταχρηστικές συμπεριφορές. 

Zendaya

Φωτογραφία: EPA/VICKIE FLORES

Η Zendaya είδε φέτος την καριέρα της να απογειώνεται. Πρωταγωνίστησε στο Malcolm & Marie, στο πολυαναμενόμενο Dune, αλλά και στην τελευταία ταινία Spiderman. Παράλληλα με τις υποκριτικές της ικανότητες, η 25χρονη εντυπωσίασε και με τις εμφανίσεις της στο κόκκινο χαλί, που την έβαλαν στο πάνθεον των fashion icons. Μάλιστα, η πρώην σταρ του Disney Chanel κέρδισε φέτος το Fashion Icon Award, ή αλλιώς το «Όσκαρ μόδας» και έγινε το νεαρότερο άτομο στην ιστορία των βραβείων που του απονέμεται αυτός ο τίτλος. 

Άνγκελα Μέρκελ 

Φωτογραφία: EPA/CLEMENS BILAN

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσε φέτος πως αποσύρεται από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια, σηματοδοτώντας έτσι μια ιστορική πολιτική αλλαγή για τη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Στην τελευταία της συνέντευξη, η ίδια χαρακτήρισε ως τη δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα της «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα για τη διάσωση της χώρας». «Δεν συμπεριφέρεται σαν ένα σημαίνον πρόσωπο, που είναι. Είναι και συμπεριφέρεται σαν ένας απλός κι εντελώς νορμάλ άνθρωπος. Καθίσαμε στο τραπέζι. Εγώ συνοδευόμουνα από τον φωτογράφο. Και τι έκανε; Μας έφερε η ίδια η Καγκελάριος την καφετιέρα και μας σέρβιρε καφέ, όπως θα έκανε ένα φιλόξενο άτομο που προσκαλεί κάποιον σπίτι του για καφέ. Δεν είχε, δεν έχει, την εικόνα ή το ύφος του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο», είχε δηλώσει  ο βιογράφος της, Φόλκερ Ρέζινγκ, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη. 

Γκάμπριελ Μπόριτς

Φωτογραφία: EPA/Elvis Gonzalez

«Ο νεοφιλελευθερισμός γεννήθηκε στο Χιλή και θα πεθάνει στην Χιλή», έγραφαν τα πανό που γιόρταζαν την νίκη του 35χρονου αριστερού Μπόριτς, ενάντια στον Χοσέ Αντόνιο Καστ, γιό ενός ναζί αξιωματικού που μετανάστευσε στη Χιλή μετά τον πόλεμο, ο οποίος εκπροσωπούσε μια ιδιαίτερα συντηρητική και ακροδεξιά τοποθέτηση και ήταν ουσιαστικά ένας θαυμαστής του Πινοσέτ. Ο Μπόριτς μπορεί να μην προέρχεται από τα ιστορικά κόμματα της χιλιανής Αριστεράς, όμως είχε σημαντική παρουσία στα κοινωνικά κινήματα. Μαζί με την Καμίλα Βαλιέχο και τον Τζόρτζιο Τζάκσον ήταν οι ηγετικές προσωπικότητες του μεγάλου φοιτητικού κινήματος στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και εκπροσωπεί μια νέα γενιά που δεν έχει μεν τα βιώματα της δικτατορίας, όμως έχει υποστεί όλες τις επιπτώσεις της κοινωνικής ανισότητας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχει πάρει μέρος σε μεγάλους αγώνες και εκπροσωπείται περισσότερο από την κουλτούρα του αγώνα και της μαζικής συμμετοχής στα μεγάλα κινήματα. 

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος

Ο Παύλος Χάππιλος συμμετείχε στην τελευταία σεζόν του Master Chef και κατάφερε να γίνει viral για όλους τους σωστούς λόγους. Ήταν ειλικρινής με τον εαυτό του και με τους γύρω του, αντιμετώπισε τους συμπαίκτες του με ενσυναίσθηση και μίλησε εκ μέρους όλων αυτών που δέχονται bullying και περιθωριοποιούνται. Όλα αυτά χωρίς να χάσει στιγμή το χιούμορ και την γλυκήτητά του. «Δούλεψα πολύ για πολλά χρόνια για να μη με ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος, για να είμαι εγώ χαρούμενος με τον εαυτό μου. Δούλεψα πολύ σκληρά από τα παιδικά μου χρόνια, αλλά οι άνθρωποι είμαστε γενικά κοινωνικά όντα και εγώ αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να ακούω την άποψη και την κριτική που μου κάνουν οι φίλοι μου ή αυτοί που με γνωρίζουν καλά. Στο internet είναι πολύ εύκολο να γράψεις κάτι κακό πίσω από μία οθόνη, αλλά αυτό δηλώνει περισσότερα πράγματα για σένα παρά για εκείνον που σχολιάζεις. Οπότε προσπαθώ να θυμάμαι ότι πολλά άτομα περνάνε δύσκολα και ψάχνουν ανθρώπους να ξεδώσουν ή να επιτεθούν, άρα όταν διαβάζω ένα hate comment σκέφτομαι ότι δεν έχει να κάνει απαραίτητα με μένα αυτό», είχε δηλώσει μερικούς μήνες μετά το τέλος του παιχνιδιού στον Γιάννη Τσιούλη.

13+1 πρόσωπα που συζητήσαμε πολύ το 2021
Γεγονότα, συμπεράσματα, μουσική, ταινίες, βιβλία, πρόσωπα που κρατάμε από τη χρονιά που φεύγει.
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.