115-960x960

O Στέφανος Κολτσιδόπουλος ασχολείται με το Character Design το Visual Development και το Animation. Εξαιρετικά ενεργός σχεδιαστικά συμμετείχε στην πρόσφατη Star Wars έκθεση στο Ρομάντσο, μας μιλάει για την συναισθηματική του σύνδεση με το Star Wars που πάει πίσω στην παιδική του ηλικία.

24-720x960

Πότε και πώς ξεκίνησες να βλέπεις Star Wars; Μίλησε μου λίγο για την πρώτη σου φορά. Το πρώτο Star Wars το είδα στην Α’ Δημοτικού, το 1978 (έναν χρόνο περίπου μετά την πρεμιέρα του), και ήταν απλά ένα τρομακτικό overload από υπερθέαμα για ένα πιτσιρίκι 6 χρονών στα Ελληνικά 70s.

Πόσες φορές τα έχεις δει; Η αρχική τριλογία είχε βγει την εποχή που δεν υπήρχε το video, άρα ο μόνος τρόπος να τα δω ήταν να διαλύσω τα νεύρα (και το πορτοφόλι) των γονιών μου για να με πάνε στον κινηματογράφο. Το Star Wars το είχα δει τότε στο σινεμά 7 φορές, to Empire Strikes Back δυστυχώς 4 φορές, και το Return Of The Jedi, επειδή στην 6η Δημοτικού οι γονείς μου με άφησαν να πηγαίνω σινεμά μόνος, το είδα 12 φορές (τις μετρούσα όλες όπως τα καλοκαιρινά μπάνια). Το 1984 αποκτήσαμε VHS videο, κι έκτοτε το view count αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου episode και γιατί; Και πιο episode θα έλεγες ότι υστερεί έναντι των άλλων. Αν και η original τριλογία δουλεύει πολύ καλά σαν σύνολο, και όλα έχουν αξέχαστες σκηνές, το Empire Strikes Back είναι το πιο άρτιο, από κάθε άποψη, και με μια από τις καλύτερες ρομαντικές ατάκες όλων των εποχών («I love you – I know»). Το Return Of The Jedi, αν και πολύ καλό, δυστυχώς πάντα θα χάνει πόντους εξ’ αιτίας των Ewoks.

Σε ποια σκηνή ανατρίχιασες; Η σκηνή που με συγκινεί ακόμα και σήμερα, είναι στο πρώτο Star Wars, όταν ο Luke κοιτάζει το διπλό ηλιοβασίλεμα στο Tatooine, ενώ ακούγεται το Force theme τού John Williams.

00-STARWARS-STEFANO-K-VOLUME-VII-679x960

Αγαπημένος χαρακτήρας; Σίγουρα ο Han Solo. (Μαζί με τον Chewbacca, επειδή είμαι fan τών buddy movies). Eπίσης ο Boba Fett.

Με ποια μεριά της δύναμης είσαι; Jedi ή Sith; Με καμία από τις δύο. Προτιμούσα τους πιο ρεαλιστικούς χαρακτήρες με ατέλειες και χιούμορ, όπως ο Han Solo.     

Τι είναι το πιο καμένο/ακραίο Star Wars related πράγμα που έχεις κάνει; Αρκετές ακριβές αγορές original vintage memorabilia και merchandise από Ebay, (ιδίως ξημερώματα Κυριακής, μετά από ξενύχτι και ακόμα υπό την επήρεια αλκοόλ).

Τι απαντάς σε αυτούς που λένε ότι δεν τους αρέσει το Star Wars; Θα μπορούσες να κάνεις παρέα μαζί τους; Νομίζω ότι είναι μία εμπειρία που ξεκινά και διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία, και μετά σε συνοδεύει ως όμορφη νοσταλγική ανάμνηση. Αν δεν το είχες δει τότε, να σε συνεπάρει σαν παιδί, δεν νομίζω να το εκτιμήσεις κατάλληλα μετέπειτα. Έχω πολλούς κοντινούς μου φίλους που για κάποιον λόγο δεν είδαν τις ταινίες αυτές στην ηλικία που έπρεπε, αλλά αργότερα σαν ενήλικοι, και γι’ αυτό δεν ενθουσιάστηκαν καθόλου. Το βρίσκω απόλυτα λογικό και κατανοητό, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο τέλος τής ημέρας, πρόκειται απλά γιά ταινίες. (Αν έχω πρόβλημα, ειναι με τους fans των απαράδεκτων και βλάσφημων πρόσφατων prequels).