Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.05.2026

Κάτι… κινείται στον Δήμο Αθηναίων: Νέο σχέδιο για το κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο

Παρότι οι βασικές αρμοδιότητες για το συνολικό κυκλοφοριακό μοντέλο της πρωτεύουσας παραμένουν στην κεντρική κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων δείχνει να επιδιώκει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο μέσω μικρότερων, αλλά στοχευμένων έργων
Κάτι… κινείται στον Δήμο Αθηναίων: Νέο σχέδιο για το κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο

Παρά το γεγονός ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας αποτελεί διαχρονικά κυρίως ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών, η δημοτική αρχή του Χάρη Δούκα επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο με μια σειρά παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη.

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν διαθέτει την αρμοδιότητα να ανασχεδιάσει το σύνολο του συγκοινωνιακού χάρτη της πρωτεύουσας, η στρατηγική που ακολουθείται επικεντρώνεται σε στοχευμένα έργα αστικής κινητικότητας, δημοτικής συγκοινωνίας, διαχείρισης στάθμευσης και ανακατανομής του δημόσιου χώρου.

Athens Move             

Κεντρικό στοιχείο αυτής της πολιτικής αποτελεί η δημιουργία της νέας δημοτικής συγκοινωνίας «ATHENS MOVE», ενός δικτύου τεσσάρων γραμμών που σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον ΟΑΣΑ και το μετρό. Πρόκειται για ένα εγχείρημα συνολικού προϋπολογισμού 11,2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 17 ηλεκτρικά λεωφορεία, 185 στάσεις και δίκτυο περίπου 40 χιλιομέτρων. Οι νέες γραμμές θα συνδέουν περιοχές που παραδοσιακά αντιμετώπιζαν ελλιπή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, όπως ο Νέος Κόσμος με τα Πετράλωνα και τον Κεραμεικό, τα Σεπόλια με τα Κάτω Πατήσια, αλλά και γειτονιές όπως η Κυψέλη, ο Προμπονάς και τα Άνω Πατήσια.

Η βασική φιλοσοφία του σχεδίου είναι η ενίσχυση των τοπικών μετακινήσεων χωρίς διέλευση από το ήδη επιβαρυμένο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, το σύστημα σχεδιάζεται με έμφαση στην προσβασιμότητα και στη βιώσιμη κινητικότητα, καθώς προβλέπονται στάσεις με ράμπες, σκίαση, καθιστικά και οπτικοακουστικές αναγγελίες για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Στόχος του δήμου είναι να μειωθεί η εξάρτηση από το ΙΧ στις καθημερινές μετακινήσεις μικρών αποστάσεων και να δημιουργηθούν τοπικοί κόμβοι σύνδεσης με μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ.

Θέσεις στάθμευσης

Παράλληλα, η δημοτική αρχή έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στη διαχείριση της στάθμευσης και του δημόσιου χώρου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανακαίνιση του δημοτικού πάρκινγκ στην πλατεία Κοτζιά, δυναμικότητας 700 θέσεων, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δημοτικό πάρκινγκ της Αθήνας. Η παρέμβαση δεν περιορίστηκε μόνο σε τεχνικές αναβαθμίσεις, αλλά περιλάμβανε και μέτρα καθολικής προσβασιμότητας, νέα τιμολογιακή πολιτική για επαγγελματίες και επισκέπτες, καθώς και ψηφιακή έκθεση αφιερωμένη στον Αντώνη Τρίτση. Σύμφωνα με τον δήμο, το έργο εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αποσυμφόρησης του κέντρου και δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων στάθμευσης, ώστε να περιοριστεί η άσκοπη κυκλοφορία οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι για χρόνια το πάρκινγκ στην πλατεία Κοτζιά ήταν αναξιοποίητο και άνοιξε επί Δούκα…

Αναστροφή στην Αμαλίας

Σημαντική θεωρείται επίσης η κυκλοφοριακή παρέμβαση στη Λεωφόρο Αμαλίας, όπου τέθηκε σε λειτουργία η δυνατότητα αναστροφής στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας.

Πρόκειται για μια αλλαγή που ζητούσαν επί χρόνια κάτοικοι της Πλάκας και επαγγελματίες της περιοχής, καθώς η προηγούμενη κατάσταση υποχρέωνε τα οχήματα να πραγματοποιούν μεγάλες κυκλικές διαδρομές γύρω από το Σύνταγμα. Η νέα ρύθμιση επιτρέπει πλέον πιο άμεση πρόσβαση προς την Πλάκα, μειώνοντας μέρος της περιττής κυκλοφορίας στο κέντρο.

Τα ηλεκτρικά πατίνια

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε και σε μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της άναρχης στάθμευσης και κυκλοφορίας που είχε ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Η νέα κανονιστική απόφαση προβλέπει τη δημιουργία 1.574 οργανωμένων θέσεων στάθμευσης σε 124 σημεία της πόλης, καθορίζει ειδικές ζώνες χρήσης και θεσπίζει αυστηρότερους ελέγχους και πρόστιμα για παράνομη στάθμευση ή επικίνδυνη οδήγηση. Η λογική πίσω από τη ρύθμιση είναι να ενταχθεί η μικροκινητικότητα σε ένα οργανωμένο πλαίσιο χωρίς να επιβαρύνονται πεζοδρόμια, ράμπες ΑμεΑ και κοινόχρηστοι χώροι.

Η Βασιλίσσης Όλγας

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί και στη μετατροπή της Βασιλίσσης Όλγας σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και πολυτροπικής μετακίνησης. Η παρέμβαση συνοδεύτηκε από κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται συνολική βελτίωση της κυκλοφορίας στο κέντρο και μείωση καθυστερήσεων έως και 20%. Ο σχεδιασμός προβλέπει συνύπαρξη πεζών, ποδηλάτων, τραμ, τρόλεϊ και περιορισμένης κυκλοφορίας οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες, επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη πρόσβασης και στη μείωση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης.

Ο νέος δρόμος στον Βοτανικό

Στον ίδιο άξονα εντάσσεται και η κατασκευή της νέας Λεωφόρου Προφήτη Δανιήλ στον Βοτανικό, ενός έργου που συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη ανάπλαση του Ελαιώνα και τις παρεμβάσεις γύρω από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο νέος δρόμος, μήκους περίπου 1,3 χιλιομέτρων, θα συνδέει τη Λεωφόρο Αθηνών με την Πέτρου Ράλλη και αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου οδικού δικτύου 7,8 χιλιομέτρων στην περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το έργο αναμένεται να απορροφήσει μέρος της κυκλοφορίας που σήμερα διοχετεύεται στον Κηφισό, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην αποσυμφόρηση της δυτικής Αθήνας.

Συνολικά, η εικόνα που επιχειρεί να διαμορφώσει η δημοτική αρχή είναι εκείνη μιας πιο ενεργής παρέμβασης στο πεδίο της αστικής κινητικότητας.

Παρότι οι βασικές αρμοδιότητες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το συνολικό κυκλοφοριακό μοντέλο της πρωτεύουσας παραμένουν στην κεντρική κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων δείχνει να επιδιώκει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο μέσω μικρότερων, αλλά στοχευμένων έργων που επιχειρούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης στην πράξη.

Αυξημένη η κυκλοφοριακή κίνηση στους δρόμους του κέντρου (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2026 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.