(1) Ρεάλ Μαδρίτης
Οι Μαδριλένοι θέλουν να ξεχάσουν την εφιαλτική περσινή χρονιά με το κάζο του Μιλάνο και την ήττα στους τελικόυς της ACB. Φέτος, με το F4 να διοργανώνεται στην έδρα τους, δεν μπορούν παρα να αποτελούν το ακλόνητο φαβορί (αλλά και ιδανικό θύμα για ενα ακόμα ιστορικό upset). Αντικατέστησαν τον Μίροτιτς που πήγε Σικάγο με τα μούσκουλα των Νοτσιόνι και Ματσιούλις (στο πιο badass ζευγάρι φόργουορντ της σύγχρονης ιστορίας), κάλυψαν τα υπόλοιπα κενά με τους Ρίβερς, Αγιόν και Καμπάτσο και πλέον ο Σέρχιο Ροντρίγκες καλείται να αποδείξει οτι είναι ο καλύτερος ποιντ γκαρντ στην Ευρώπη. Κι ο Ρούντι να μην συνοδεύεται πάλι από silver alert εξαφάνισης στα δύσκολα. Ερωτηματικό αποτελεί η σχέση των παικτών με τον Λάσο, υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμό μετά το περσινό πατατράκ. Κι ένα γενικότερο ερωτηματικό είναι ο ίδιος ο Λάσο. Είναι A list κόουτς; Θα γίνει ποτέ;
(2) Μπαρτσελόνα
Ο περσινός διασυρμός στον ημιτελικό του F4 ξεπλύθηκε μερικώς από την κατάκτηση του πρωταθήματος ενάντια στην αιώνια αντίπαλο, ωστόσο ο μεγάλος στόχος των Καταλανών είναι η κορυφή της Ευρώπης. Ο Τσάβι Πασκουάλ ενίσχυσε τα φτερά του με την απόκτηση του περσινου MVP της ACB Τζάστιν Ντόελμαν, ενώ με την έλευση του Τίμπορ Πλέις έχει στην διάθεση του το καλύτερο δίδυμο ψηλών στην ήπειρο. Σε μια από τις τελευταίες του χρονιές στην ενεργό δράση, το δέλεαρ για τον Νάβαρο να κατακτήσει την Ευρωλίγκα μέσα στην Μαδρίτη είναι πολύ μεγάλο.
(3) ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Νέα αρχή για την «αρκούδα» με τον Δημήτρη Ιτούδη να αναλαμβάνει τα ηνία στην μετα-Μεσινα εποχή και τα 3 συνεχόμενα χαμένα final four. Ο Έλληνας τεχνικός στο πρώτο μεγάλο στοίχημα ως head coach αντικατέστησε τον Πάργκο με τον πολύτιμο Ντε Κολό κι έδιωξε τον, προβλήματικό εδω και καιρό, Κρστιτς ώστε να προωθήσει τον Βοροντσέβιτς. Ο Γουίμς θα σηκώσει το βάρος στην επίθεση, οι Χριάπα, Καούν και Χάινς θα καλύψουν τα καλάθια, αλλά η φετινή χρονιά είναι η μεγάλη ευκαιρία του Τεόντοσιτς να λάμψει επιτέλους ως ηγέτης στα κρίσμα και να αποδείξει οτι το Μουντομπάσκετ δεν ήταν μια αναλαμπή.
Δόκτορ Τζέκιλ
ή Μίστερ Χάιντ
(4) Φενερμπαχτσέ Ούλκερ
Στην δεύτερη σεζόν του στην ασιατική πλευρά της Πόλης, ο Ζοτς αρχίζει να διαμορφώνει την ομάδα συμφωνα με τα πιστεύω του. Οι Μακάλεμπ και Κλέιζα πήραν πόδι γρήγορα, το μπάκορτ φορτώθηκε με ποιότητα και ποσότητα με την απόκτηση των Γκούντολοκ, Χίκμαν και του «υγρού ονείρου» Μπογκντάνοβιτς, ενω ο Βέσελι θα αλληλοσυμπληρώνεται με τον Μπιέλιτσα στο 4. Στόχος είναι το ένα βήμα παραπάνω από πέρσι (συμμετοχή στο final four) αλλά και φέτος το κενό στο 5 βγάζει μάτι.
Ή μήπως όχι;
(5) Ολυμπιακος
Αν το αρθρο γραφόταν την προηγούμενη βδομάδα, ο Ολυμπιακός θα ήταν ίσως ψηλότερα, αλλά μετα την ήττα από τον Παναθηναικό και τις σαρωτικές εξελίξεις που ακολούθησαν το μεγάλο πλεονέκτημα της ομοιογένειας πήγε περίπατο (ακόμα κι αν μείνει ο Τόμιτς). Οι μεταγραφές των Λαφαγιέτ και Ντάρντεν τον ενισχύουν, αλλα τα περσινά ερωτηματικά παραμένουν οπώς το plan b όταν μπλοκάρει ο Σπανούλης, η στασιμότητα των Μαντζαρη και Σλούκα καθώς και το βάθος στην θέση 5.
(6) Αναντολού Εφές
Ο «σοφός» Ντούσαν ίβκοβιτς αφού έστειλε τον Βαγγέλη Αγγέλου πέρσι να προετοιμάσει το έδαφος, τελικά αποφάσισε να υπογράψει στην Εφές έχοντας παράλληλα ενα διόλου ευκαταφρόνητο budget για να στελεχώσει το ρόστερ. Ο Περπέρογλου θα δώσει την απαραίτητη ποιότητα στο 3, η φροντ λάιν μοιαζει υπερπλήρης με τον Λάσμε, τον Κρστιτς και τον next best thing Σάριτς, ενώ δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για να έρθει ο Ερτέλ από την Λαμποράλ Κούτσα και να πλαισιώσει τον πρώην Μαδριλένο Ντρέιπερ. Η περσινή εμπειρία του Ομπράντοβιτς πάντως δείχνει οτι θα χρειαστεί ένα χρόνο προσαρμογής και ο αντικειμενικός στόχος είναι η πρόκριση στα playoffs.
(7) Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο
Ο Λούκα Μπιάνκι στην δεύτερη του σεζόν στο Μιλάνο θα επιδιώξει να πατήσει πάνω στην περσινή επιτυχημένη χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την πορεία μέχρι τους 8. Σήμα κατατεθέν της ομάδας θα είναι πάλι η σκληρή άμυνα στα όρια του φαουλ και η ελευθερία κινήσεων στην επίθεση δίνοντας την ευχέρεια για isolation παιχνίδι στους ικανούς slashers που διαθέτει. Οι αποχωρήσεις των βασικών Λάνγκφορντ, Λαουάλ και Τζέρελς είναι σημαντικές, αλλά η ενίσχυση με τους Ράγκλαντ, Μπρούκς, Τζέιμς και Κλέιζα (ίσως στην τελευταία του ευκαιρία σε ομάδα πρώτςη γραμμής) σε συνδυασμό με τους μπαρουτοκαπνισμένους Χάκετ, Μος, Τζεντίλε εγγυώνται ενα ποιοτικό και δυσκατάβλητο σύνολο.
(8) Παναθηναϊκός
Το μεγάλο φετινό ερωτηματικό αλλα και το πιο ιντριγκαδόρικο πρότζεκτ της διοργάνωσης. Ο Ιβάνοβιτς κέρδισε τον απαραίτητο χρόνο ωστε να μοντάρει την ομάδα μετα την νίκη-πρόκριση στο κύπελλο και περιμένει να γυρίσουν οι τραυματίες ωστε να αρχίσει να βγάζει αυτό που θέλει στο γήπεδο. Μεγάλη απώλεια ο ΝτεΜάρκους Νέλσον που μοιάζει να είναι ο συνδετικός κρίκος της περιφέρειας, ενώ βαρόμετρο θα είναι το αν θα μπορέσουν να κάνουν οι Παππάς και Γιάνκοβιτς το αναγκαίο step up. To μόνο σίγουρο είναι οτι θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και στήριξη απο τον κόσμο οπως και η απόκτηση ενός αθλητικού ψηλού
(9) Μακάμπι Τελ Αβίβ
Η «ομάδα του λαού» μετα το έπος στο Μιλάνο, εμφανίζεται στην νέα περίοδο εντελώς αλλαγμένη. Ο αρχιτέκτονας του θριάμβου Μπλάτ έφυγε για να προπονεί τον Λεμπρόν και τον Λάβ, αποχώρησαν οι βασικές μονάδες Χίκμαν, Ράις, Ίνγκλις και Τζέιμς, ενώ κανείς δεν μπορεί να ειναι σίγουρος για το πότε θα επιστρεψεί ο Σχορτσιανίτης μετά την επέμβαση στο μάτι που έκανε τον προηγούμενο μήνα. Η κίτρινη φανέλα βέβαια είναι πολύ βαριά για να την αψηφήσει κανείς, αλλά η αλήθεια είναι οτι πολύ δύσκολα θα φτάσει ως την Μαδρίτη ώστε να υπερασπιστεί τον τίτλο της.
(10) Ούνιξ Καζάν
Ο coach RG εξαργύρωσε την διετία του στον πράσινο πάγκο με ενα πολύ καλό συμβόλαιο κι ενα project που θα του δώσει την ευκαιρία να δείξει το έργο του χωρίς την άδικη καθημερινή σύγκριση του με τον Ομπράντοβιτς. Η ελληνική παροικία συμπληρώνεται με τον Ζήση και τον «πληρέστερο Ευρωπαίο ρολίστα» Καιμακόγλου ενω δίπλα τους το πλήρες ρόστερ περιλαμβάνει τους killers Λάνγκφορντ, Γουάιτ και Τζέρελς, τον χρήσιμο Φίσερ κι έναν γεωργιανό χίπστερ.
(11) Βαλένθια
H περσινή νικήτρια του Eurocup επιστρέφει μετά από 4 χρόνια στο major league του ευρωπαϊκού μπάσκετ με πρωταρχικό – κι εφικτό -στόχο την πρόκριση από τον βατό όμιλο που συμμετέχει. Παρότι έχασε το μέγαλο της αστερι Ντόελμαν που μετακόμισε λίγο πιο βόρεια στην Βαρκελώνη, καθώς και τον Λαφαγιέτ, έχει ένα πολύ ομοιογενές σύνολο που αναζητα επιτακτικά το παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο και παίρνει ενέργεια από την πολύ δυνατή έδρα της. Player to watch θα είναι ο νεοαποκτηθεις Μπάικς που είχε ακουστεί το καλοκαίρι και για τον Ολυμπιακό. Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά και την εξέλιξη του κόουτς Περάσοβιτς στην πορεία του προς το πάνω ράφι των ευρωπαϊκών πάγκων.
(12) Γαλατασαράι Λιβ
H Γαλατά μετά τους περσινούς επεισοδιακούς τελικούς με την Φενέρ και την αποχώρησή της τελικά απο το 5ο παιχνίδι, δείχνει να έχει ενα αξιόλογο σύνολο που υπό τις οδηγίες του ικανότατου Αταμάν θα επιδιώξει να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο με το αντικειμενικό ταβάνι της να είναι η φάση των 8. Τα ηνία θα έχει και φέτος ο Αρόγιο, ενώ η δύναμη της βρίσκεται στις θέσεις των φόργουορντ με τον Έρτσεγκ και τους νεοαποκτηθέντες πλάγιους Πότσιους και Μίτσοφ.
Στην επόμενη σελίδα: οι υπόλοιπες 12 ομάδες