Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Δολοφονίες, επιθέσεις, συλλήψεις, απειλές: Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα ρισκάρουν τα πάντα

Την πιο αιματηρή περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για τους δημοσιογράφους σηματοδοτεί ο πόλεμος στη Γάζα.
Φωτογραφίες: EPA / HAITHAM IMAD, ABED AL HASHLAMOUN

Relatives of Palestinian journalist Samer Abu Daqqa, cameraman for Al Jazeera, who was killed during Israeli air strikes in the southern Gaza Strip, with press crews next to his wrapped body, outside Nasser Hospital in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 16 December 2023. EPA/HAITHAM IMAD

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα στην πολιορκημένη Γάζα, αλλά και σε περιοχές του Ισραήλ. Μέχρι την 1η Αυγούστου του 2024, οι προκαταρκτικές έρευνες της CPJ (Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων) έδειξαν ότι τουλάχιστον 113 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης ήταν μεταξύ των 39.000 νεκρών από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023, σηματοδοτώντας την πιο αιματηρή περίοδο για τους δημοσιογράφους από το 1992 που η CPJ άρχισε να συλλέγει δεδομένα. Η CPJ διερευνά ακόμα σχεδόν 350 περιπτώσεις πιθανών δολοφονιών, συλλήψεων και τραυματισμών.

Μόλις χθες, ο Al Ghoul, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που εργαζόταν για το χρηματοδοτούμενο από το Κατάρ αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση μαζί με τον εικονολήπτη συνάδελφό του, Rami Al Refee, κοντά στην πόλη της Γάζας. Οι Al Ghoul και Al Refee κάλυπταν τα επακόλουθα της δολοφονίας του ανώτατου ηγέτη της Χαμάς, Ismail Haniyeh, κάνοντας ρεπορτάζ μπροστά από το σπίτι του Haniyeh στη Γάζα μία ώρα πριν σκοτωθούν. Και οι δύο φορούσαν ειδικό γιλέκο. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι δύο άντρες εγκατέλειψαν τη σκηνή μετά από ισραηλινή εντολή για εκκένωση της περιοχής λίγο πριν χτυπηθούν και πιστεύεται ότι στοχοποιήθηκαν σκόπιμα. Ο Al Ghoul είχε προηγουμένως συλληφθεί από τον IDF στο νοσοκομείο Al Shifaa στη βόρεια Γάζα.

Αυτοί οι ήρωες της μετάδοσης των πραγματικών γεγονότων στη Γάζα βρίσκονται καθημερινά σε τεράστιο κίνδυνο καθώς προσπαθούν να καλύψουν τον πόλεμο και τις καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εν μέσω μεγάλων δυσκολιών στην επικοινωνία και τη μετάδοση, ελλείψεων εφοδιασμού και εκτεταμένων διακοπών ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τεκμηριωθεί η κατάσταση στο πεδίο. Οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες και προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και η σκόπιμη στόχευση αμάχων συνιστά έγκλημα πολέμου. Τον Μάιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι επιδιώκει αιτήσεις εντάλματος σύλληψης για τη Χαμάς και τους ισραηλινούς ηγέτες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι δημοσιογράφοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα -τη ζωή τους- για το ρεπορτάζ τους. Χωρίς προστασία, εξοπλισμό, διεθνή παρουσία, τρόφιμα και νερό, εξακολουθούν να κάνουν την κρίσιμη δουλειά τους για να πουν στον κόσμο την αλήθεια», δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος της CPJ Carlos Martinez de la Serna στη Νέα Υόρκη. «Κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται, τραυματίζεται, συλλαμβάνεται ή αναγκάζεται σε εξορία, χάνουμε θραύσματα της αλήθειας. Οι υπεύθυνοι για τα θύματα αυτά τις απώλειες έρχονται αντιμέτωποι με μια διπλή δίκη: μία βάσει του διεθνούς δικαίου και μία άλλη ενώπιον του ανελέητου βλέμματος της ιστορίας».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν επανειλημμένα δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι ο στρατός δεν στοχεύει σκόπιμα δημοσιογράφους. Δήλωσαν επίσης τον Οκτώβριο ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η CPJ έχει ζητήσει τον τερματισμό του μακροχρόνιου μοτίβου ατιμωρησίας για τις δολοφονίες δημοσιογράφων από τον IDF και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες «για τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που έχουν σκοτωθεί, έχουν δεχθεί επιθέσεις, έχουν τραυματιστεί και κρατηθεί στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδιαίτερα στη Γάζα».

Τοιχογραφία της αείμνηστης Παλαιστίνιας δημοσιογράφου του δικτύου Al Jazeera Shireen Abu Aqleh στην παλαιστινιακή πλευρά του ισραηλινού διαχωριστικού τείχους, στην πόλη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.

Εκτός από την τεκμηρίωση του αυξανόμενου αριθμού δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν (μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις περιπτώσεις εδώ), η έρευνα της CPJ έχει εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις δημοσιογράφων που στοχοποιούνται κατά την εκτέλεση της δουλειάς τους στο Ισραήλ και τα δύο παλαιστινιακά εδάφη, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Αυτές περιλαμβάνουν 52 συλλήψεις και, μέχρι την 1η Αυγούστου, τα αρχεία της CPJ έχουν δείξει ότι 36 από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν ακόμα υπό κράτηση. Αρκετοί έχουν επίσης χάσει μέλη της οικογένειάς τους ενώ κάλυπταν τον πόλεμο.

Μέχρι την 1η Αυγούστου:

  • 113 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν: 108 Παλαιστίνιοι, δύο Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι
  • 32 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν
  • 2 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι
  • 52 δημοσιογράφοι αναφέρθηκε ότι συνελήφθησαν
  • Ενώ υφίστανται πολλαπλές επιθέσεις, απειλές, κυβερνοεπιθέσεις, λογοκρισία και δολοφονίες μελών των οικογενειών τους

«Προειδοποιητικές» δολοφονίες μελών των οικογενειών δημοσιογράφων

Στις 13 Νοεμβρίου, οκτώ μέλη της οικογένειας του φωτορεπόρτερ Yasser Qudih σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους στη νότια Γάζα χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους. Το περιστατικό συνέβη πέντε μέρες αφότου μια έκθεση από το HonestReporting -μια ισραηλινή ομάδα που παρακολουθεί αυτό που περιγράφει ως «ιδεολογική προκατάληψη» στην κάλυψη του Ισραήλ από τα ΜΜΕ- έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον Qudih και τρεις άλλους φωτογράφους με έδρα τη Γάζα ότι είχαν προηγούμενη γνώση της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μεγάλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Reuters, απέρριψαν τους ισχυρισμούς. Το HonestReporting απέσυρε στη συνέχεια τις κατηγορίες, αλλά το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είχε ήδη τουιτάρει ότι οι φωτογράφοι ήταν συνεργοί σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και ο Benny Gantzε είχε πει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες. Ο Qudih επέζησε της επίθεσης.

Στις 25 Οκτωβρίου, ο Wael Al Dahdouh, επικεφαλής του γραφείου του Al-Jazeera για τη Γάζα, έχασε τη σύζυγο, τον γιο, την κόρη και τον εγγονό του όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το στρατόπεδο προσφύγων Nuseirat στο κέντρο της Γάζας. Στις 7 Ιανουαρίου, έχασε ακόμα ένα μέλος της οικογένειας του: ο γιος του, Hamza Al Dahdouh, δημοσιογράφος και οπερατέρ του Al-Jazeera, σκοτώθηκε μαζί με έναν συνάδελφό του ενώ επέστρεφαν στη Ράφα αφού βιντεοσκόπησαν τα επακόλουθα μιας αεροπορικής επιδρομής, όταν το όχημά τους χτυπήθηκε από την IDF, όπως ανέφεραν πολλά δημοσιεύματα.

Επιθέσεις σε δημοσιογράφους και τους χώρους εργασίας τους

Η CPJ ερευνά επίσης αναφορές που θέλουν περισσότερα από 50 γραφεία δημοσιογράφων στη Γάζα να έχουν υποστεί ζημιές, αφήνοντας πολλούς δημοσιογράφους χωρίς ασφαλές μέρος για να κάνουν τη δουλειά τους. Τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ, οι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ για τον πόλεμο έχουν δηλώσει ότι δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας (PPE). Η CPJ έχει λάβει πολλά αιτήματα από ανεξάρτητους δημοσιογράφους που αναζητούν PPE, αλλά η παράδοση αυτού του εξοπλισμού στην περιοχή είναι δύσκολη. Η CPJ συνιστά επί του παρόντος στους δημοσιογράφους να συμβουλεύονται τον οδηγό PPE της CPJ για να προμηθευτούν τον δικό τους εξοπλισμό.

«Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν εκθετικό κίνδυνο», δήλωσε ο Carlos Martínez de la Serna. «Αλλά οι συνάδελφοί τους στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν επίσης πρωτοφανείς απειλές, επιθέσεις και εκφοβισμό με σκοπό να εμποδιστεί το ζωτικής σημασίας έργο τους». Δημοσιογράφοι από μέσα όπως το BBC, το Al-Jazeera, το RT Arabic και το Al-Araby TV έχουν αναφέρει εμπόδια στα ρεπορτάζ τους από την ισραηλινή αστυνομία, τον στρατό και άλλους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Μερικά από αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνουν:

Στις 5 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Πορείας της Σημαίας που πραγματοποιείται την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί έποικοι και ακροδεξιοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στον Παλαιστίνιο ανεξάρτητο δημοσιογράφο Saif Kwasmi, ο οποίος συνεισφέρει στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Asiman News, και στον Ισραηλινό δημοσιογράφο Nir Hasson, δημοσιογράφο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, σύμφωνα με τους εργοδότες των δημοσιογράφων και τους Kwasmi και Hasson, οι οποίοι μίλησαν στην CPJ αυτοπροσώπως και τηλεφωνικά.

Στις 18 Δεκεμβρίου, ένας Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο και ανεξάρτητο φωτογράφο Ramez Awad, τραυματίζοντας τον μηρό του, ενώ κάλυπτε τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο χωριό Jaffna, βόρεια της πόλης της Ραμάλας της Δυτικής Όχθης. Στις 26 Νοεμβρίου, αρκετοί δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ περίμεναν μπροστά από τη φυλακή Ofer, που βρίσκεται μεταξύ Ραμάλας και Beituniya, για να καλύψουν την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ ως μέρος της εκεχειρίας Χαμάς-Ισραήλ και της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Οι δημοσιογράφοι του Sky News Arabia, Firas Lutfi και Raed El-Helw, οι οποίοι είχαν προηγουμένως δεχτεί επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, ενημέρωσαν το PJS ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τους στόχευσαν με δακρυγόνα και σφαίρες αγνώστων στοιχείων, ενώ έκαναν ρεπορτάζ από μια «ασφαλή περιοχή», όπως πίστευαν, μακριά από συγκρούσεις μπροστά από τη φυλακή Ofer. Φορούσαν τα γιλέκα των μέσων ενημέρωσης και ενημέρωσαν τους ισραηλινούς στρατιώτες ότι ήταν δημοσιογράφοι.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, ο El-Helw τραυματίστηκε στο χέρι του ενώ προσπαθούσε να ανακτήσει την κάμερά του και να φύγει από την περιοχή. Ο El-Helw δήλωσε ότι ήταν μια σκόπιμη επίθεση ελεύθερου σκοπευτή εναντίον του και ότι παρατήρησε ένα φως λέιζερ στο χέρι του ακριβώς πριν γίνει στόχος. Η PJS μοιράστηκε πλάνα από συνεντεύξεις με τους Lutfi και El-Helw, μαζί με ένα άλλο βίντεο που τεκμηριώνει τον τραυματισμό του El-Helw. Η PJS πρόσθεσε ότι τα πληρώματα του TRT και της Roya News ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους δημοσιογράφους.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στις 26 Νοεμβρίου κοντά στη φυλακή Ofer, ο δημοσιογράφος του Al-Araby TV Fadi Al-Assa, ένας εικονολήπτης του Al-Araby και ένας άλλος δημοσιογράφος, έγιναν επίσης στόχοι, αφού τους έριξαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες σε στέγες όπου βρίσκονταν, κοντά στη φυλακή. Ο Al-Assa είπε στο The New Arab ότι ένα drone IDF πέταξε ακριβώς από πάνω τους – και ήταν σαφώς αναγνωρίσιμοι ως δημοσιογράφοι που κρατούσαν τις κάμερές τους. Οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στο σπίτι, τους εντόπισαν στην ταράτσα και έψαξαν τους δημοσιογράφους, ενώ κατέσχεσαν την κάρτα μνήμης του εικονολήπτη του Al-Araby και τους ανάγκασαν να φύγουν υπό την απειλή όπλου.

Στις 17 Νοεμβρίου, ο Άγγλος βιντεογράφος του Al-Jazeera Joseph Handal δέχθηκε επίθεση από ισραηλινούς εποίκους στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης. Οι επιτιθέμενοι έσπασαν τα φώτα και τα παράθυρα του αυτοκινήτου του Handal και τον χτύπησαν στο πρόσωπο με μια πέτρα πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Την ίδια μέρα, στην Ιερουσαλήμ, ο δημοσιογράφος Murat Can Ozturk και ο εικονολήπτης Ahmet Bagis του τουρκικού ειδησεογραφικού καναλιού TRT Haber δέχτηκαν επίθεση ενώ βρίσκονταν ζωντανά στον αέρα από την περιοχή, καλύπτοντας τις ισραηλινές δυνάμεις που συγκρούονταν με Παλαιστίνιους προσκυνητές στο τέμενος Al-Aqsa στη γειτονιά Wadi Al Joz της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ένας Ισραηλινός συνοριοφύλακας έσπασε την κάμερα με το όπλο του, σύμφωνα με τον διευθυντή του TRT στην Ιερουσαλήμ, Yalcin Aka, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην CPJ.

Οι επιθέσεις δεν σταματούν εδώ. Στις 16 Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Israel Frey αναγκάστηκε να κρυφτεί μετά από επίθεση στο σπίτι του την προηγούμενη μέρα, από έναν όχλο ακροδεξιών Ισραηλινών, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Στις 12 Οκτωβρίου, οι Άραβες δημοσιογράφοι του BBC Muhannad Tutunji, Haitham Abudiab και η ομάδα τους σύρθηκαν από το όχημά τους, ερευνήθηκαν και κρατήθηκαν υπό την απειλή όπλου από την αστυνομία στο Τελ Αβίβ, παρά το γεγονός ότι το όχημά τους έφερε την ένδειξη “TV” και οι Tutunji και Abudiab παρουσίασαν τις δημοσιογραφικές τους κάρτες στην αστυνομία. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός είπε ότι ο Tutunji χτυπήθηκε στο λαιμό και το τηλέφωνό του πετάχτηκε στο έδαφος ενώ προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει το περιστατικό.

Σε απάντηση, η ισραηλινή αστυνομία εξέδωσε δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι αξιωματικοί της παρατήρησαν «ένα ύποπτο όχημα και το σταμάτησαν για έλεγχο» και έψαξαν το όχημα «από φόβο κατοχής όπλων». Στις 7 Οκτωβρίου, το Sky News Arabia δήλωσε ότι η ομάδα του στη νότια ισραηλινή πόλη Ασκελόν δέχθηκε επίθεση από την ισραηλινή αστυνομία. Ο ανταποκριτής του καναλιού, Firas Lutfi, δήλωσε ότι η αστυνομία σημάδεψε με τουφέκια το κεφάλι του, τον ανάγκασε να γδυθεί, κατάσχεσε τα τηλέφωνά τους και τους συνόδευσε έξω από την περιοχή.

Όσοι δεν δέχτηκαν άμεσες επιθέσεις, έρχονται αντιμέτωποι με απειλές και λογοκρισία

Στις 22 Νοεμβρίου, ο Anas Al-Sharif, δημοσιογράφος και βιντεογράφος του αραβικού Al-Jazeera στη βόρεια Γάζα, ανέφερε ότι δέχτηκε απειλές από ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματικούς μέσω τηλεφώνου. Ο Al-Sharif είπε στο Al-Jazeera ότι είχε λάβει πολλά τηλεφωνήματα από αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού που του έδωσαν οδηγίες να σταματήσει την κάλυψη και να εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα. Ωστόσο, τόνισε τον ρόλο του ως ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που έχουν απομείνει για να καλύψουν τη βόρεια Γάζα και δήλωσε αποφασισμένος να παραμείνει και να συνεχίσει να κάνει ρεπορτάζ.

Από τις 19 έως τις 26 Νοεμβρίου, ο δημοσιογράφος Motaz Azaiza έλαβε πολλαπλές απειλές από ανώνυμους αριθμούς που τον προέτρεπαν να σταματήσει την κάλυψή του στη βόρεια Γάζα και να μετεγκατασταθεί στο νότο ή να διαφύγει στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την ανάρτησή του στο X. Ο Azaiza κάνει ρεπορτάζ για τον πόλεμο μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, ο οποίος έχει πάνω από 14 εκατομμύρια followers, και έχει κερδίσει σημαντική αναγνώριση στα μέσα ενημέρωσης.

Στις 5 Νοεμβρίου, μια ομάδα δημοσιογράφων του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, συμπεριλαμβανομένου του ανταποκριτή του ARD Jan-Christoph Kitzler, συνοδευόμενη από έναν Παλαιστίνιο και έναν υπάλληλο γερμανικού δικτύου, επέστρεφαν από ρεπορτάζ σχετικά με τη βία των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Τους σταμάτησαν Ισραηλινοί στρατιώτες νότια της παλαιστινιακής πόλης της Χεβρώνας.

Οι στρατιώτες απείλησαν τους δημοσιογράφους με τα όπλα τους. Ο Christian Limpert, επικεφαλής του στούντιο ARD Tel Aviv, χαρακτήρισε το περιστατικό ως μια προσπάθεια να εμποδίσει το ARD και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν ρεπορτάζ στη Δυτική Όχθη. Μετά από περισσότερο από μία ώρα, η κατάσταση χαλάρωσε όταν το Υπουργείο Εξωτερικών του IDF, υπεύθυνο για τους ξένους ανταποκριτές, μεσολάβησε τηλεφωνικά. Η Haaretz ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου στη Δυτική Όχθη.

Στις 30 Οκτωβρίου, η ανταποκρίτρια του Al-Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας, Youmna El-Sayed, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι ο σύζυγός της έλαβε ένα απειλητικό τηλεφώνημα από έναν ιδιωτικό αριθμό, από έναν άνδρα που ανέφερε πως ήταν μέλος του IDF και είπε στην οικογένεια «να φύγει ή να πεθάνει». Η El-Sayed δήλωσε στο Al-Jazeera English ότι ένιωθε πως ήταν πολύ επικίνδυνο να οδηγήσει σε οποιονδήποτε δρόμο στη Γάζα, ειδικά δεδομένου ότι δύο αυτοκίνητα είχαν βομβαρδιστεί από ένα τανκ νωρίτερα την ίδια ημέρα, και την προηγούμενη φορά που η οικογένειά της είχε προσπαθήσει να φύγει από την πόλη της Γάζας, είχαν αναγκαστεί να γυρίσουν πίσω λόγω του βομβαρδισμού της νότιας Γάζας από το Ισραήλ.

Στις 15 Οκτωβρίου, η ισραηλινή αστυνομία σταμάτησε την αραβικής καταγωγής ανταποκρίτρια του RT Dalia Nammari και το πλήρωμά της, που κρατούσαν ισραηλινές δημοσιογραφικές κάρτες, για ελέγχους ταυτότητας στα σύνορα. Ένας αστυνομικός απείλησε τη δημοσιογράφο με το όπλο του και προειδοποίησαν το πλήρωμα να μην επιστρέψει στην τοποθεσία – διαφορετικά κινδυνεύουν να συλληφθούν. Στις 15 Οκτωβρίου επίσης, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Al-Araby TV, ένας ισραηλινός αστυνομικός φαίνεται να φωνάζει και να βρίζει τον ανταποκριτή τους ενώ έκανε ρεπορτάζ ζωντανά από την Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ. Ο δημοσιογράφος είπε στον αέρα ότι ο αξιωματικός ήταν οπλισμένος.

Στις 14 Οκτωβρίου, το Al-Jazeera μοιράστηκε πλάνα από μια περιοχή στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, που δείχνει τέσσερις στρατιώτες του IDF να διατάζουν τους δημοσιογράφους του Al-Jazeera να σταματήσουν τα γυρίσματα και να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή. Τα emails της CPJ που ζητούσαν σχόλια σχετικά με αυτά τα περιστατικά από τον εκπρόσωπο του IDF για τη Βόρεια Αμερική και την ισραηλινή αστυνομία, δεν έλαβαν καμία απάντηση.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.