Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΒΙΒΛΙΟ

20 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για το καλοκαίρι

Σκοτεινά μυστικά, συνωμοσίες, δολοπλοκίες, εκβιασμοί και ανεξιχνίαστοι φόνοι.

Το ερώτημα στην αστυνομική λογοτεχνία είναι, σχεδόν πάντα, ένα: ποιος διέπραξε το έγκλημα. Και υπάρχει -κατά κανόνα- ένας ντετέκτιβ που στην προσπάθειά του να το εξιχνιάσει, προσπαθεί να συγκεντρώσει τις διάσπαρτες ενδείξεις, να τις συνταιριάξει με τη μέθοδο ενός παζλ και να συμπληρώσει την εικόνα του ενόχου.

Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκα, όπως φαίνεται μέσα από τα 20 αστυνομικά μυθιστορήματα που ακολουθούν, τα οποία αποτελούν μία πρόταση για τις καλοκαιρινές διακοπές – και όχι μόνο. Καλή τύχη, λοιπόν, στην ενασχόλησή σας με τη συναρπαστική και αμείλικτη γεωμετρία του εγκλήματος…

Αντρέα Καμιλλέρι
123ο χιλιόμετρο
Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 200

Όλα ξεκινούν με ένα κλειστό κινητό. Τηλεφωνεί η Έστερ, δεν απαντά ο Τζούλιο που βρίσκεται στο νοσοκομείο εξαιτίας ενός σοβαρού, τροχαίου ατυχήματος στην οδό Αουρέλια. Τελικά στο κινητό απαντά η Τζουντίττα, η σύζυγος του Τζούλιο, που προφανώς δε γνώριζε τίποτα για την Έστερ. Θα μπορούσε να ήταν η αρχή μιας κωμωδίας, αλλά πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό: ένας αυτόπτης μάρτυρας, υποστηρίζει ότι αυτό που συνέβη στον Τζούλιο δεν ήταν ατύχημα αλλά απόπειρα δολοφονίας, και έτσι η υπόθεση από τα χέρια της ασφαλιστικής περνά στα χέρια της αστυνομίας. Ο παγκοσμίου φήμης Αντρέα Καμιλλέρι, αδιαμφισβήτητος δάσκαλος του ιταλικού αστυνομικού, μας χαρίζει μια μπλεγμένη ιστορία γεμάτη χιούμορ και μυστήριο.


Πέτρος Μάρκαρης
Η βία της αποτυχίας
Εκδόσεις: Κείμενα
Σελίδες: 288

Η Αθήνα αλλάζει όψη κάτω από τις νέες οικονομικές συνθήκες και η βία εξαπλώνεται ανάμεσα στους νέους. Η δολοφονία ενός καθηγητή οικονομικών της ΑΣΟΕ μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου φέρνει τον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής, Κώστα Χαρίτο και την αστυνόμο Αντιγόνη Φερλέκη αντιμέτωπους με μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία βοηθούν τους δράστες να καλύψουν τα ίχνη τους. Μια ανακοίνωση αποκαλύπτει τους λόγους, αλλά το κίνητρο είναι βαθύτερο. Η δολοφονία ενός γραμματέα μέσης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας που ακολουθεί και η σύνδεση των δύο φόνων περιπλέκει την έρευνα για την εξιχνίασή τους. Ο Πέτρος Μάρκαρης, μαζί με τον Καμιλλέρι και τον Μονταλμπάν, είναι συνδιαμορφωτής του «μεσογειακού αστυνομικού μυθιστορήματος» και ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας – σε παγκόσμια κλίμακα. Εδώ, επανέρχεται με ένα νέο μυθιστόρημα που αναμένεται με ανυπομονησία από τους (πολλούς) θαυμαστές του έργου του.


Τζο Νέσμπο
Το νυχτόσπιτο
Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 280

Μετά τον θάνατο των γονιών του στη φωτιά του σπιτιού τους, ο δεκατετράχρονος Ρίτσαρντ Ελόβντ πηγαίνει να μείνει με τους θείους του στην απομακρυσμένη πόλη Μπάλανταϊν. Ο Ρίτσαρντ κερδίζει πολύ γρήγορα τη φήμη του παρία και όταν ένας συμμαθητής του, ο Τομ, εξαφανίζεται, όλοι υποπτεύονται το καινούργιο θυμωμένο αγόρι. Κανείς δεν τον πιστεύει όταν τους λέει ότι ο τηλεφωνικός θάλαμος στην άκρη του δάσους τον ρούφηξε σαν να ήταν σε ταινία τρόμου. Κανείς, εκτός από την Κάρεν, μια εξίσου μοναχική συμμαθήτρια που ενθαρρύνει τον Ρίτσαρντ να ακολουθήσει τα στοιχεία που η αστυνομία αρνείται να διερευνήσει. Ο μετρ του σκανδιναβικού νουάρ, αυτή τη φορά μας παραδίδει ένα επιδέξιο θρίλερ.

Σεμπάστιαν Φίτζεκ
Μίμικ
Μετάφραση: Ειρήνη Γεούργα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 376

Η Χάνα Χερμπστ είναι η πιο έμπειρη ειδικός στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου στη Γερμανία. Ως σύμβουλος της Αστυνομίας, έχει βοηθήσει να συλληφθούν πολλοί επικίνδυνοι εγκληματίες. Αλλά τώρα, καθώς παλεύει με την απώλεια μνήμης μετά από μια εγχείρηση, έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομερή περίπτωση: Μια μέχρι πρότινος άμεμπτη γυναίκα ομολογεί ότι δολοφόνησε βάναυσα την οικογένειά της. Μόνο ο μικρός της γιος, ο Πάουλ, επέζησε. Μετά την ομολογία της, η μητέρα δραπετεύει. Ψάχνει τον γιο της για να ολοκληρώσει την «αποστολή του θανάτου» της; Η Χάνα έχει μόνο το σύντομο βίντεο της ομολογίας της για να βγάλει τα συμπεράσματά της. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Η δολοφόνος στο βίντεο είναι η ίδια! Από τον σημαντικότερο Γερμανό συγγραφέα θρίλερ…


Στήβεν Κινγκ
Χόλι
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 600

Όταν η Πένι Νταλ επικοινωνεί με τη Χόλι για να βρει την αγνοούμενη κόρη της, την Μπόνι, η Χόλι διστάζει να αναλάβει την υπόθεση. Κάτι όμως στην απελπισμένη φωνή της Πένι την πείθει. Λίγα μέτρα μακριά από εκεί όπου εξαφανίστηκε η Μπόνι μένουν οι καθηγητές Ρόντνι και Έμιλι Χάρις. Ένα πρότυπο ευυπόληπτων καλλιεργημένων αστών: ογδοντάρηδες συνταξιούχοι ακαδημαϊκοί, αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον. Όμως κρύβουν ένα σκοτεινό μυστικό στο υπόγειο του γεμάτου βιβλία σπιτιού τους. Ένα θρίλερ τόσο τρομακτικό, που δοκιμάζει τις αντοχές των αναγνωστών από τον σπουδαίο Στήβεν Κινγκ, τον σημαντικότερο συγγραφέα του είδους.


Φόλκερ Κούτσερ
Το λούνα παρκ
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 792

Βερολίνο, 1931. Κάτω από μια σιδηροδρομική γέφυρα εντοπίζεται νεκρός ένας άντρας, ενώ δίπλα του είναι γραμμένο ένα κομμουνιστικό σύνθημα. Στον τόπο του εγκλήματος, ο αστυνόμος Γκέρεον Ρατ συναντά τον πρώην συνάδελφό του Ράινχολντ Γκρεφ, ο οποίος εργάζεται πλέον για την Γκεστάπο. Ενώ ο Γκρεφ θεωρεί δεδομένο ότι πρόκειται για δολοφονία με πολιτικά κίνητρα, οι έρευνες του Ρατ κινούνται προς άλλη κατεύθυνση. Έτσι, ανακαλύπτει ότι το έγκλημα συνδέεται με ένα εξαρθρωμένο συνδικάτο του εγκλήματος, το οποίο συνεχίζει τη δράση του καμουφλαρισμένο σε τάγμα της γερμανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης SA. Όταν βρίσκεται και δεύτερος φαιοχίτωνας ξυλοδαρμένος μέχρι θανάτου, όλα παραπέμπουν σε φόνους κατά συρροή. Αυτό είναι το έκτο βιβλίο με ήρωα τον αστυνόμο Γκέρεον Ρατ, πάνω στο οποίο έχει βασιστεί η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά «Babylon Berlin». Ο Γερμανός συγγραφέας Φόλερ Κούτσερ αποτυπώνει με δεξιοτεχνία το έγκλημα και τη διαφθορά στο Βερολίνο του 1930, που παρακμάζει στη σκιά του ναζισμού. 

Φίλιπ Κερ
Στο χακί
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 536

Βρισκόμαστε στα 1954 και ο Μπέρνι Γκούντερ βρίσκεται στην Κούβα. Επειδή θέλει να αποφύγει άλλη μία από τις ριψοκίνδυνες αποστολές που του αναθέτει ο Μάγιερ Λάνσκι, αποφασίζει να φύγει από το νησί με ένα σκάφος και συντροφιά μια γυναίκα. Το Αμερικανικό Ναυτικό, όμως, σε μια περιπολία, ανακαλύπτει την ταυτότητά του και ο Μπέρνι καταλήγει σε ένα μέρος που του είναι γνώριμο – ένα κελί φυλακής. Ύστερα από εξαντλητικές ανακρίσεις τον φυλακίζουν στη Νέα Υόρκη και έπειτα τον στέλνουν πίσω στο Βερολίνο, πάλι σε ένα κελί, κάνοντάς του την πρόταση: Να δουλέψει για τη γαλλική αντικατασκοπεία ή να τον κρεμάσουν για φόνο. Η νέα αποστολή είναι απλή: θα συναντήσει τους αιχμαλώτους που επιστρέφουν στη Γερμανία προκειμένου να εντοπίσει ανάμεσά τους έναν Γάλλο εγκληματία πολέμου ο οποίος ανήκε στα γαλλικά Ες Ες και παριστάνει πως είναι Γερμανός αξιωματικός της Βέρμαχτ. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στην Κούβα, σε ένα ρωσικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, στο Παρίσι και στο Βερολίνο και καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 1930 έως το 1950. Μια περιπέτεια με καταιγιστική δράση, ένα εξαιρετικό θρίλερ για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, από τον Φίλιπ Κερ στις καλύτερες στιγμές του. 

Άρνε Νταλ
Στο κέντρο του κύκλου
Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 520

Σε ένα χωράφι έξω από την Ουψάλα, εντοπίζεται νεκρός μέσα στη φλεγόμενη BMW του ο διευθυντής μιας βιομηχανίας χάλυβα. Το περιστατικό θεωρείται ατύχημα κι έτσι δεν εξετάζεται περαιτέρω. Όταν όμως συμβαίνει άλλο ένα «ατύχημα», η επιθεωρήτρια Εύα Νίμαν αντιλαμβάνεται ότι τρέχει κάτι σοβαρό, κάτι που φαίνεται να σχετίζεται με τη συζήτηση για το περιβάλλον. Μια μέρα λαμβάνει μία επιστολή, γραμμένη σε παλιά γραφομηχανή, η οποία δεν περιγράφει απλώς τα δύο περιστατικά, αλλά προβλέπει και μια επερχόμενη, πολύ χειρότερη επίθεση. Η Νίμαν κινητοποιεί την ειδική ομάδα NOΒA, μια ομάδα εκκεντρικών αστυνομικών που ασχολούνται με τις πιο ασυνήθιστες υποθέσεις. Πρέπει να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά – ποιος βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου. Ένα συνταρακτικό ταξίδι με συνεχείς ανατροπές και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Σουηδό συγγραφέα τόσο καταξιωμένο και δημοφιλή: κοινωνική κριτική, προσωπικός προβληματισμός και εξαίρετη γραφή.

Αλέξις Ραβέλο
Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση
Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος
Εκδόσεις: Τόπος
Σελίδες: 288

Η υπόθεση ξεκινά από ένα αλλόκοτο ζευγάρι, τη Μελάνια Εσκουδέρο και τον δικηγόρο Αλφρέδο Σουάρες Σμιθ, ένα σκαλιστό κουτί συναισθηματικής αξίας, την ερωμένη κάποιου μακαρίτη πολυεκατομμυριούχου και έναν επικίνδυνο άντρα που κουβαλά πάντοτε μαζί του ένα βιβλίο με ποιήματα. Για άλλη μία φορά ο συνταξιούχος ναυτικός της οδού Μούργα βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή πλεκτάνη. O Ελάδιο Μονρόι δεν είναι ούτε αστυνομικός, ούτε ντετέκτιβ, ούτε καν δημοσιογράφος. Είναι παλιός ναυτικός που συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημά του με δουλειές του ποδαριού. Όμως, κάθε τόσο αναγκάζεται να κάνει πράγματα που κανείς άλλος δεν θα ήθελε να κάνει.
Το μυθιστόρημα ακολουθεί τους κανόνες των κλασικών «hard boiled» αστυνομικών, διαδραματίζεται στην πόλη Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια, εμβαθύνει στις αντιφάσεις της ισπανικής κοινωνίας και τις φέρνουν στην επιφάνεια με μια πλοκή γεμάτη ανατροπές, χιούμορ και βία.

Δώρος Αντωνιάδης
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 208

Ένας άντρας χωρίς ταυτότητα ξυπνάει σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά από πολλές μέρες σε κώμα. Έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι και έχει χάσει την ομιλία του. Προσπαθώντας να καταγράψει ό,τι θυμάται σε ένα λάπτοπ για να το δώσει στην αστυνομία, συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Σβήνει ό,τι έχει πληκτρολογήσει και αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του για μια τελευταία φορά. Παράλληλα, ο αστυνόμος Πέτρος Ελευθεριάδης αναζητεί εδώ και χρόνια την εξαφανισμένη γυναίκα του. Οι έρευνές του τον οδηγούν στην Κύπρο, σε μια ιδιωτική κλινική που χορηγεί μη εγκεκριμένα φάρμακα στους VIP πελάτες της.Ένα επιδέξιο μυθιστόρημα με στοιχεία νουάρ, γεμάτο εκπλήξεις, ανατροπές αλλά και παράξενους γρίφους, που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο και εκτείνεται εναλλάξ στο παρελθόν και στο παρόν. 


Υγκ Παγκάν
Οι ανώνυμοι
Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες: 480

Μια γαλλική πόλη (το όνομά της δεν θα το μάθουμε ποτέ), τη δεκαετία του ’70. Εδώ καταφεύγει ο αρχιεπιθεωρητής Σνεντέρ, γυρίζοντας την πλάτη στην υπόσχεση μιας λαμπρής καριέρας στο Παρίσι, ο οποίος δεν θ’ αργήσει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια σοβαρή υπόθεση: η 15/χρονη Μπετύ, κόρη ενός σιδηροδρομικού υπαλλήλου, δεν γύρισε σπίτι. Ο πατέρας της πιστεύει ότι είναι νεκρή και αποδεικνύεται πως έχει δίκιο. Οι έρευνες αρχίζουν και, ενώ άλλες υποθέσεις έρχονται να απασχολήσουν την ομάδα του Σνεντέρ, αυτή η δολοφονία τον στοιχειώνει. Ο Παγκάν αναλύει με οξυδέρκεια την κοινωνική κατάσταση της εποχής, το κοντράστ ανάμεσα στην οικονομική ευημερία και την περιθωριοποίηση πολλών κοινωνικών ομάδων, το χάσμα ανάμεσα στο όνειρο της επιτυχίας και όλους εκείνους που δεν μπορούν να το ακολουθήσουν, τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τους ταπεινούς. Σκιαγραφεί με ιδιαίτερη δύναμη τους χαρακτήρες των ανθρώπων, των μικροπαραβατών, των έντιμων αστυνομικών, των θαμώνων των μπαρ, των γυναικών που ελκύονται από τον κλειστό αλλά γοητευτικό Σνεντέρ. Στο τέλος, κάποιοι κακοί τιμωρούνται, αλλά το κακό παραμένει, ζοφερό, αδυσώπητο και κυρίαρχο.


Αλφόνσο Βιθέντε
Το άγνωστο αίμα
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου
Εκδόσεις: Ίκαρος
Σελίδες: 280

Το 1971 η μικρή αμερικανική πόλη Γουίνστον -γνωστή και ως Κάμελ Σίτι- συγκλονίζεται όταν η Χάριετ Μπερντ, νεαρή κληρονόμος της τοπικής καπνοβιομηχανίας, εξαφανίζεται από το δωμάτιο του οικοτροφείου της. Δύο χρόνια μετά, στο Μεξικό, ο καθηγητής Νομικής Χουάν Κάρλος Αγιάλα προσπαθεί να αποτρέψει τους μαθητές του να καταταγούν στις τάξεις της βίαιης αντάρτικης οργάνωσης Λίγκα 23η του Σεπτέμβρη και να διαχειριστεί τα ερωτικά του αισθήματα για τη φοιτήτριά του Ροσάριο. Σαράντα χρόνια αργότερα, ένα νεαρό αλλά άκληρο ζευγάρι συναντά την αινιγματική Μαμά Φλορ που τους εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν να βρει την εξαφανισμένη επί χρόνια κόρη της. Μια σειρά φαινομενικά άσχετων γεγονότων συνδέονται δεξιοτεχνικά συνθέτοντας ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, ένα καθηλωτικό πολιτικό νουάρ γεμάτο σασπένς και μυστικά, που μας ωθεί να επανεξετάσουμε τις απόψεις μας για την ταυτότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Καρύλ Φερέ
Οκαβάνγκο
Μετάφραση: Αργυρώ Μακάρωφ
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες: 512

Στρατευμένη με πάθος στον αγώνα κατά των λαθροκυνηγών, η Σολάνα Μπετγουέηζ είχε το θλιβερό καθήκον να βρίσκεται κοντά σε κουφάρια και πτώματα ακρωτηριασμένων ζώων. Έτσι, όταν ένας νεαρός άνδρας βρίσκεται νεκρός στο κέντρο του Wild Bunch, ένα προστατευόμενο φυσικό πάρκο ζώων στα σύνορα της Ναμίμπιας, αντιλαμβάνεται ότι η έρευνά της θα την έφερνε αντιμέτωπη με πολλές σκοτούρες. Ένας λόγος παραπάνω που ο ιδιοκτήτης του πάρκου, ο Τζων Λέηθαμ, αποδεικνύεται μυστηριώδες πρόσωπο. Πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην καρδιά των αφρικανικών πάρκων άγριας φύσης, το «Οκαβάνγκο» είναι ένας ύμνος στην ομορφιά του άγριου κόσμου και στην επείγουσα ανάγκη να τον αφήσουμε να ζήσει, από έναν εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του γαλλικού αστυνομικού νουάρ μυθιστορήματος.


Λίντα Άντερσον
Το μυστήριο του party house
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα
Σελίδες: 448

Οι κάτοικοι του γραφικού χωριού Μπλάκριγκ της Σκωτίας είναι συντετριμμένοι από τους θανάτους που προκλήθηκαν εξαιτίας του νέου στελέχους του ιού που έφεραν στο χωριό ξένοι τουρίστες, οι οποίοι αδιαφόρησαν για το λοκντάουν και ήρθαν παράνομα στο Πάρτι Χάουζ, ένα κοντινό κατάλυμα πολυτελείας. Τώρα που η πανδημία ανήκει πια στο παρελθόν, οι ιδιοκτήτες του Πάρτι Χάουζ σκοπεύουν να το ανοίξουν πάλι, προκαλώντας την αγανάκτηση των ντόπιων. Κάποιοι από αυτούς, τυφλωμένοι από την οργή τους, καταστρέφουν ένα μέρος των εγκαταστάσεων του καταλύματος, γεγονός που οδηγεί στην ανακάλυψη ενός πτώματος. Πρόκειται για τη δεκαεπτάχρονη Έιλσα Κάμινγκς, η οποία είχε εξαφανιστεί υπό μυστηριώδεις συνθήκες πριν από πέντε χρόνια και κανείς δεν την είχε ξαναδεί – μέχρι τώρα. Ένα κατασκότεινο, βαθιά ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στα Χάιλαντς της Σκωτίας. 


Τζιμ Φιστ
Ο Σέρλοκ Χολμς και το μυστικό του Καρλ Μαρξ
Μετάφραση: Όλγα Καρυώτη
Εκδόσεις: Έρμα
Σελίδες: 248

Ο διαβόητος φιλόσοφος και επαναστάτης Καρλ Μαρξ καταλύει υπό άκρα μυστικότητα σε ένα θέρετρο ιαματικών λουτρών στο Κάρλσμπαντ, συνοδευόμενος από την εικοσάχρονη κόρη του Έλενορ. Λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους, μια υπηρέτρια και ένας πάμπλουτος μεγαλέμπορος όπλων βρίσκονται άγρια δολοφονημένοι. Τα γεγονότα αναστατώνουν τη μικρή πόλη και προσελκύουν την προσοχή του νεαρού εφήβου Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος βρίσκεται εκεί για διακοπές με την οικογένειά του. Οι φόνοι συνεχίζονται και τελικά οι τρεις τους βρίσκονται μπλεγμένοι στην εξιχνίαση του μυστηρίου.Ποιος ήθελε να βγάλει από τη μέση τον έμπορο που προμήθευε με όπλα τον πρωσικό στρατό εναντίον της σερβικής ανεξαρτησίας; Τι συμβαίνει με το κλεμμένο χειρόγραφο έργο του Σαίξπηρ και πώς σχετίζεται με τους φόνους; Ο Τζιμ Φιστ συνθέτει ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με φόντο την Παρισινή Κομμούνα και την ήττα των εξεγερμένων Κομμουνάρων του 1871, καθώς και μια πλειάδα ευφάνταστων χαρακτήρων που αγαπούν την ποίηση του Μπωντλαίρ και του Μπάιρον, τη διαλεκτική σκέψη του Χέγκελ και το λογοτεχνικό μεγαλείο του Σαίξπηρ και του Γκαίτε.

Γιάννης Μαρής
Μπούμερανγκ
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες: 472

Ο μηχανικός Αλέκος Κομνηνός έχει ταλέντο αλλά όχι επιτυχίες στη δουλειά του. Κυνηγά μάταια έναν ολόκληρο χρόνο τον εκατομμυριούχο Γερασιμάτο, που σχετίζεται με τον ισχυρό παράγοντα Τζέημς Παπούλια, για το «θέμα του»: Ένα σχέδιο για πρωτότυπο τουριστικό οικισμό. Και αναπάντεχα ο Γερασιμάτος αποφάσισε να τον δεχθεί. Γιατί όμως; Ύστερα, ήταν και εκείνη η παράξενη ιστορία: Ένα έγκλημα που παρακολούθησε τυχαία, από τη βεράντα ενός σπιτιού, με κιάλια, ένα έγκλημα που έγινε εκατοντάδες μέτρα μακριά, μέσα σ’ ένα διαμέρισμα… Ή μήπως έκανε λάθος; Ο Γιάννης Μαρής, ο πατέρας της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, σίγουρα δεν χρειάζεται συστάσεις…


 Άγκαθα Κρίστι
Μάρτυρας κατηγορίας
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 192

Ο Λέοναρντ Βόουλ κατηγορείται για τη δολοφονία μιας πλούσιας χήρας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος. Ωστόσο, ο δαιμόνιος ποινικολόγος Ουίλφρεντ Ρόμπαρτς, που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του, δεν είναι τόσο σίγουρος για την ενοχή του. Ο αγώνας του νεαρού άντρα να μην καταδικαστεί θα κριθεί στα έδρανα του δικαστηρίου, όπου οι μαρτυρίες είναι συντριπτικά εναντίον του και η ετυμηγορία των ενόρκων φαίνεται μονόδρομος. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του που κρατάει την άκρη του νήματος και τη λύση του γρίφου. Ένα κλασικό δικαστικό θρίλερ από τη «Βασίλισσα του Εγκλήματος», με συνεχείς ανατροπές και απρόσμενο φινάλε.


Άντυ Παπαδηµητρίου
Προσωπικότητα
Εκδόσεις: Bell
Σελίδες: 376

 Πριν από πέντε χρόνια η φιλία της Αθηνάς και της Άρτεμης έληξε άσχημα και κάθε επικοινωνία διακόπηκε απότομα. Αυτά, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, όταν η πρώτη έστειλε στην Άρτεμη ένα ακατανόητο σημείωμα μαζί με το αγαπημένο της κολιέ, που δεν αποχωριζόταν ποτέ. Τώρα η Αθηνά είναι νεκρή και η Άρτεμη αναγκάζεται να την επισκεφτεί στην τελευταία κατοικία της. Στην κηδεία της παρευρίσκονται μόνο δύο ακόμα άτομα: ο πολύ καλός φίλος της, Πέτρος, και ο ψυχίατρός της. Ο Πέτρος έχει σοβαρές αμφιβολίες για το ότι η Αθηνά αυτοκτόνησε. Και ενώ η Άρτεμη δε φαίνεται αρχικά να συμμερίζεται την άποψη αυτή, πείθεται τελικά να ακολουθήσει τον Πέτρο και να τον βοηθήσει να ανακαλύψουν μαζί τι ακριβώς συνέβη στην παλιά φίλη της. Ένα δραματικό θρίλερ μυστηρίου – μία σκοτεινή ιστορία εκδίκησης για τα μυστικά, την εσωτερική φθορά και τα παιδικά τραύματα που καθορίζουν την αναπάντεχη πορεία της ζωής των ανθρώπων.


 Μπερνάρ Μινιέ
Ο κύκλος
Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 776

Ιούνιος 2010, Λύκειο του Μαρσάκ. Ο επιθεωρητής Μαρτέν Σερβάζ λαμβάνει ένα μυστηριώδες μέιλ που μπορεί να σημαίνει την επιστροφή του πιο σκληρού κατά συρροή δολοφόνου που ακούει στο όνομα Χίρτμαν. Εν τω μεταξύ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, μια καθηγήτρια κλασικών σπουδών δολοφονείται και ένας εκτροφέας σκύλων κατασπαράζεται από τα ίδια του τα ζώα. Τι συμβαίνει, άραγε, στο Μαρσάκ και σε αυτόν τον Κύκλο σπουδαστών που αποτελούν την ελίτ της περιοχής; Με τη βοήθεια των στενών συνεργατών του, ο επιθεωρητής θα ανακαλύψει την ύπαρξη ενός μακάβριου παιχνιδιού και θα ξύσει φρικτές πληγές. Θα έρθει αντιμέτωπος με ένα τρομακτικό σύμπαν, όπου κυριαρχούν η προδοσία, η αγριότητα, η διαστροφή, αλλά και η υψηλή ευφυία – από το οποίο δεν πρόκειται να βγει αλώβητος.

Λεν Ντέιτον
Αποστολή στο Βερολίνο
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 376

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο τού Λεν Ντέιτον, «Απόρρητος φάκελος Ίπκρες», επαναπροσδιόρισε το είδος του κατασκοπικού θρίλερ. Εδώ, βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 1963. Ο ανώνυμος πρωταγωνιστής του «Απόρρητου Φάκελου Ίπκρες» έχει αποστολή να βοηθήσει έναν κορυφαίο Σοβιετικό επιστήμονα να αυτομολήσει – μέσα σε ένα περίτεχνο ψεύτικο φέρετρο. Όμως, όπως διαπιστώνει πολύ γρήγορα, η υπόθεση κρύβει μία ακόμη πιο επικίνδυνη αλήθεια. Από τα πρώτα μυθιστορήματα που γράφτηκαν μετά την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί ένα κλασικό κατασκοπικό μυθιστόρημα για το Βερολίνο, κατά  την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.