Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η έκθεση Shinrin-yoku 森林浴 Forest bathing στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους διώχνει το άγχος της καθημερινότητας

Στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της χώρας μας, το PCAI φέρνει την ιαπωνική κουλτούρα που ηρεμεί τις αισθήσεις.
Φωτογραφίες: © Μαρία Τούλτσα & PCAI

Maria Antelman, Chemical Memories, 2024, κινητικό γλυπτό, Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Το «Technostress» είναι μια λέξη-κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί το Shinrin-yoku, ή αλλιώς forest bathing, έγινε απαραίτητο στην Ιαπωνία. Η λέξη επινοήθηκε το 1984 για να περιγράψει την ανθυγιεινή συμπεριφορά γύρω από τη νέα τεχνολογία. Το Technostress μπορεί να προκύψει από κάθε είδους καθημερινή χρήση της τεχνολογίας, όπως να τσεκάρουμε συνεχώς το κινητό μας, να κοινοποιούμε περιεχόμενο και γενικώς να νιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από άγχος, πονοκεφάλους, κατάθλιψη, ψυχική κόπωση, καταπόνηση των ματιών και του λαιμού, μέχρι αϋπνία, απογοήτευση, ευερεθιστότητα και απώλεια της ψυχραιμίας μας.

Τα δασικά περιβάλλοντα προκαλούν μια αίσθηση ηρεμίας λόγω της ήσυχης ατμόσφαιρας, των πανέμορφων τοπίων, του ήπιου κλίματος, των ευχάριστων αρωμάτων και του φρέσκου, καθαρού αέρα. Ερευνητές στην Ιαπωνία προσπάθησαν, μέσα από τα δάση, να βρουν προληπτικά αποτελέσματα έναντι των μη μεταδοτικών ασθενειών και πρότειναν μια νέα ιδέα που ονομάζεται Shinrin-yoku (Shinrin στα Ιαπωνικά σημαίνει δάσος και yoku σημαίνει λουτρό).

Το Shinrin-yoku λοιπον είναι ένα “μπάνιο” στην ατμόσφαιρα του δάσους μέσω των αισθήσεών μας. Δεν πρόκειται για άσκηση όπως είναι η πεζοπορία ή το τζόκινγκ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να είμαστε στη φύση και να συνδεόμαστε μαζί της μέσω των αισθήσεων. Της όρασης, της ακοής, της όσφρησης, της αφής ή ακόμα και της γεύσης. Το Shinrin-yoku είναι σαν μια γέφυρα. Ανοίγοντας τις αισθήσεις μας, γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα σε εμάς και τον φυσικό κόσμο.

Aiko Ohno, Ama, 2023, εγκατάσταση με φωτογραφίες.

Το Shinrin-yoku και οι 5 αισθήσεις

  • Αίσθηση όρασης: πράσινο χρώμα, κίτρινο και κόκκινο χρώμα, δασικό τοπίο κ.λπ.
  • Αίσθηση όσφρησης: ιδιαίτερη καλή μυρωδιά, άρωμα από δέντρα και λουλούδια, φυτοκτόνα.
  • Αίσθηση ακοής: ήχοι του δάσους, ακούμε τα πουλιά να τραγουδούν και το αεράκι να θροΐζει στα φύλλα των δέντρων.
  • Αίσθηση αφής: αγγίζοντας τα δέντρα, μπαίνουμε με το ίδιο μας το σώμα στην ατμόσφαιρα του δάσους.
  • Αίσθηση γεύσης: τρώγοντας φαγητά και φρούτα από τα δάση, είναι σαν να γευόμαστε τον καθαρό αέρα τους.

Δημήτρης Ιωάννου, Hyaku Jizo, λεπτομέρεια του έργου, Παραχώρηση του καλλιτέχνη.

Η Έκθεση στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Η νέα έκθεση του PCAI, με τίτλο Shinrin-yoku 森林浴 Forest bathing, στον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους, φέρνει κοντά μας ακριβώς αυτή την εμπειρία του Δασικού Λουτρού, με 15 εικαστικά έργα που μπορούμε να ανακαλύψουμε περπατώντας στα μονοπάτια του. 

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους ιδρύθηκε το 1951 και αποτελεί τον μεγαλύτερο Βοτανικό Κήπο της χώρας μας, καθώς και της Ανατολικής Μεσογείου. Το 1975, με το πέρας της διαμόρφωσης του καλλωπιστικού τμήματος, ο Κήπος άνοιξε επίσημα τις πύλες του στο κοινό. 

Μέχρι το Φθινόπωρο, οι επισκέπτες του κήπου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη “θεραπευτική επίδραση της φύσης”, όπως προτείνει η έκθεση και να περιηγηθούν στο πράσινο για να ανακαλύψουν τα έργα των 15 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών που εναρμονίζονται άρτια με το φυσικό περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα. 

Asako Masunouchi, Open 5 Senses.

Μαλβίνα Παναγιωτίδη, The mornings grow silent I, Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της Breeder Gallery.

Τα έργα της έκθεσης, είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις, φωτογραφία, γλυπτική, ΑΙ, εικονογραφήσεις ή φιλμ, επιδιώκουν την αλληλεπίδραση με τον βοτανικό κήπο, την περιβάλλουσα δασική περιοχή, τις λίμνες με νούφαρα, τα ξέφωτα και τα θερμοκήπια. υπογραμμίζοντας παράλληλα τον ρόλο του κήπου ως περιοχή προστασίας χιλιάδων ειδών χλωρίδας και ως καταφύγιο της τοπικής, άγριας πανίδας. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των: Lynn Hershman Leeson, Éric Baudelaire*, Aiko Ohno, Asako Masunouchi, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Maria Antelman, Raffaela Naldi Rossano, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Γιώργος Δρίβας, Δημήτρης Ιωάννου, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Εύα Στεφανή*, Μιχάλης Afolayan, Campus Novel, Maria F. Dolores & Σοφία Ντώνα και πρόκειται να διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου, 2024.

*Οι ταινίες των Εύας Στεφανή και του Éric Baudelaire θα προβληθούν στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Οι καλλιτέχνες θα είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των προβολών στον κήπο.

Raffaela Naldi Rossano, Oikos.

Maria F Dolores & Σοφία Ντόνα, Motorcycle Cruisers: the intimacy of strangers, 2024, Παραχώρηση των καλλιτέχνιδων.

Στιγμιότυπο από την περφόρμανς του Μιχάλη Αfolayan, Το Παναθρώπινο Ταξίδι, στα εγκαίνια της έκθεσης.

O πολιτιστικός οργανισμός PCAI στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών αναθέσεων, εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, εργαστηρίων και συνεδρίων και η έκθεση αυτή είναι ένα δυνατό παράδειγμα. H διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του θεσμού 2024 Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας.

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες, παρευρέθηκαν και ο Ιάπωνας Πρέσβης Koichi Ito και η σύζυγος του Misako Ito, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση από την Κίκα Κυριακάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI και επιμελήτρια της έκθεσης και τον διευθυντή του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, Στέλιο Σούλιο.

Στιγμιότυπο από την περφόρμανς των VASKOS, Υδρo-ερωτικά Φεγγάρια, στα εγκαίνια της έκθεσης.

Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Water and Dreams, 2024, μαρμάρινο γλυπτό, Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

O πρέσβης της Ιαπωνίας Koichi Ito με τη σύζυγό του Misako Ito, τον ιδρυτή του PCAI και CEO της Polygreen, Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο και την καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI, Κίκα Κυριακάκου.



Διάρκεια έκθεσης:  21 Ιουνίου – 20 Σεπτεμβρίου 2024
Διεύθυνση: Βοτανικός Κήπος Α. & Ι. Ν. Διομήδους, Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, 12461
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου Διομήδους (από 9πμ έως τη δύση του ήλιου) **
Είσοδος ελεύθερη, απαιτείται προκράτηση μέσω του diomedes-bg.gr/booking

Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους θα παραμείνει κλειστός, όταν οι καιρικές συνθήκες κρίνονται επικίνδυνες για ενδεχόμενη πυρκαγιά. Οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται πριν επισκεφθούν την έκθεση. Ενημερωθείτε ΕΔΩ

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.