Το Ίδρυμα Πολιτισμού & Εκπαίδευσης “Ανδρέα Λεντάκη” και το βιβλιοπωλείο Ιανός φιλοξένησαν χθες βράδυ τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο σε μια εκδήλωση προς τιμήν του Βασίλη Τσιτσάνη.  Ο ποιητής πλαισιώθηκε από την “Παρέα του Τσιτσάνη,” την κομπανία που ερευνά και αναβιώνει τις πρώτες εκτελέσεις του μουσικού, και από τους οποίους ακούσαμε μεταξύ άλλων τη “Συννεφιασμένη Κυριακή”, το “Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω” και το “Αντιλαλούνε τα βουνά”.

hristanopoulos2

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μετέδωσε στο ακροατήριο του Ιανού με γλαφυρότητα αλλά και χιούμορ την εξαιρετική εμπειρία της σχέσης του με τον μεγάλο συνθέτη. Εν έτει 1942, στα 11 του χρόνια είδε για πρώτη φορά τον Τσιτσάνη να παίζει, όταν εκείνος πουλούσε τσιγάρα στους θαμώνες του κέντρου τα “Κούτσουρα του Δαλαμάγκα”.

Εντυπωσιάστηκε, τον γνώρισε και διατήρησαν μια φιλική σχέση, ώσπου το 1961, ο ποιητής έγραψε την μελέτη “Ιστορική και αισθητική διαμόρφωση του ρεμπέτικου τραγουδιού”, ένα πρώιμο κείμενό του που “κατασυγκίνησε τον Τσιτσάνη”, όπως λέει ο ίδιος ο Χριστιανόπουλος.  Μάλιστα, επιθυμία του Τσιτσάνη ήταν να δημοσιεύεται το συγκεκριμένο κείμενο, κάθε φορά που θα γινόταν αναφορά σε αυτόν και το έργο του μετά θάνατον.

http://youtu.be/vWvFBixrt5A

Κατόπιν έρχεται η αποκύρηξη του συγγράματος από τον δημιουργό του και η αντικατάστασή του από την Ανθολογία Τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη (Ιανός 2009), μια βαθιά ανάλυσή του ποιητή στο πλούσιο έργο του ιδιοφυούς ρεμπέτη. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος επέλεξε τα 187 “αχτύπητα”, όπως λέει, τραγούδια μέσα από τα 700 αριστουργήματα του μουσικού και τα συμπεριέλαβε στο βιβλίο αυτό, το οποίο του πήρε 15 χρόνια να ολοκληρώσει.

“Κόντεψα να πεθάνω στα μισά”, είπε χαρακτηριστικά και πλέον το θεωρεί βασικό εγχειρίδιο μελέτης του ρεμπέτικου. Έργα ζωής, δεν τα λένε αυτά;