Το Bocuk Gecesi ( Νύχτα του Bocuk) είναι μια μεσαιωνική θρακική παράδοση για να σηματοδοτήσει την πιο σκληρή νύχτα του χειμώνα. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα χωριά γύρω από την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Αδριανούπολης, στην ανατολική Θράκη της Τουρκίας.
Οι συμμετέχοντες στην γιορτή, την κρύα αυτή χειμωνιάτικη νύχτα ντύνονται φαντάσματα και καλικάτζαροι και βγαίνουν στους δρόμους, τρομάζοντας τους κατοίκους με την άγρια εμφάνισή τους και τις απόκοσμες κραυγές τους. Αυτά τα κοστούμια, που συμβολίζουν το σατανικό πλάσμα που ονομάζεται Bocuk, αποτελούνται συνήθως μόνο από ένα λευκό σεντόνι. Ο χρωματισμός του προσώπου είναι μερικές φορές συμπληρωματικό στοιχείο αυτών των κοστουμιών.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την ημέρα που γιορτάζεται η Νύχτα του Bocuk, οι οποίες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, η περίοδος των δύο εβδομάδων μετά τις 6 Ιανουαρίου λαμβάνεται γενικά ως βάση των εορτασμών. Η κοινή άποψη είναι ότι πρέπει να γιορτάζεται την πιο κρύα εποχή του χρόνου.
Η προέλευση της Νύχτας του Bocuk είναι αβέβαιη, αλλά οι λαογράφοι πιστεύουν ότι οι ρίζες αυτής της σκοτεινής παράδοσης για τους Τούρκους μπορούν να βρεθούν στον Μεσαίωνα, όταν στην συγκεκριμένη περιοχή των Βαλκανίων συνυπήρχαν μαζί με τα αρχαιότερα φύλα των θρακικών εδαφών και τουρκικοί πληθυσμοί.
Γενικότερα, ο θρακικός λαϊκός πολιτισμός διακρίνεται για τις πανάρχαιες μορφές δρωμένων που διατήρησε στο χρόνο με ιερές τελετές και αρχαϊκούς συμβολισμούς, αλλά και με μια παιγνιώδη, χαριτωμένη και αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής. Οπότε, αυτά τα καρναβαλιστικά προεόρτια πρέπει να συνδεθούν ερμηνευτικά και με τις αρχαίες οργιαστικές λατρείες της Θράκης που διατηρήθηκαν, μεταβαλλόμενες μέσα από αιωνόβιες πολιτισμικές προσμίξεις και συζεύξεις, από τους πληθυσμούς της περιοχής μέχρι και σήμερα.
Κι έτσι, η Νύχτα του Bocuk μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο παλιά βαλκανικά χειμερινά φεστιβάλ, που έχει επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας.