4

Ο κόσμος πλέον έχει εξοικειωθεί με την έννοια του προγαμιαίου συμβολαίου. Απαντάται κυρίως σε γάμους (ή ορθότερα πριν απ’ αυτούς) μεταξύ σελέμπριτις και αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας του ζευγαριού σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως θα περίμενε αυτό και χωρίσει. Η πιο γνωστή περίπτωση προγαμιαίου συμβολαίου είναι αυτή ανάμεσα στον Michael Douglas και την Catherine Zeta-Jones, οι δικηγόροι των οποίων διαπραγματεύονταν για εβδομάδες πριν έρθουν σε συμφωνία τελικά –το ζευγάρι χώρισε, σημειωτέον. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει εδώ είναι γιατί να παντρευτεί κανείς εφ’ όσον δεν νιώθει 1000% σίγουρος (το προγαμιαίο συμβόλαιο αυτό δείχνει) αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να διερευνηθεί σε κάποια άλλη ενότητα.

Με τα social media να έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας λοιπόν, τα προγαμιαία συμβόλαια δεν θα μπορούσαν να μην έχουν εναρμονιστεί με τις επιταγές του σήμερα. Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι έχει καταλήξει στο προγαμιαίο συμβόλαιο, γιατί να ρισκάρει ένα ξεσάλωμα του άλλου έπειτα από κάποια αρνητική εξέλιξη στον γάμο του, το οποίο ενδεχομένως θα φέρει στην επιφάνεια διάφορες «πικάντικες» λεπτομέρειες για τον ίδιο, συνοδευόμενες πλειστάκις από όχι και τόσο κολακευτικές φωτογραφίες;

Η νέα μόδα λοιπόν που μας έρχεται –ω του θαύματος- από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ακούει στο όνομα «social media prenup» (το prenup είναι συντομογραφία του prenuptial agreement, ήτοι προγαμιαίο συμφωνητικό), θέλει τα ζευγάρια να συμφωνούν ότι σε περίπτωση χωρισμού, κανείς εκ των δύο –πρώην- συζύγων δεν θα ανεβάσει στο διαδίκτυο και δη τα social media, περιεχόμενο που με οποιονδήποτε τρόπο προσβάλλει, μειώνει και εν γένει δημιουργεί πρόβλημα στον άλλον. Σε περίπτωση που κάποιος σπάσει το συμφωνητικό, για κάθε παράβαση που καταγράφεται, υποχρεούται να καταβάλλει στην άλλη πλευρά αποζημίωση που φτάνει, σύμφωνα με δικηγόρους της Νέας Υόρκης ακόμα και τα $50.000!

Ψυχολόγοι και νομικοί που έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν επί του θέματος, υποστηρίζουν πως το εν λόγω φαινόμενο δεν προδίδει έλλειψη εμπιστοσύνης. Τουναντίον, το αντιμετωπίζουν σαν ένα δείγμα «καλών λογαριασμών» οι οποίοι κάνουν τους καλούς φίλους, με τη διαφορά ωστόσο πως στον γάμο, το ζευγάρι είναι κάτι παραπάνω από φίλοι –γεγονός που δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς. Μάλιστα, έχει υπερισχύσει η πεποίθηση πως τέτοιου είδους προγαμιαία συμφωνητικά, συμβάλλουν στην επίδειξη κόσμιας συμπεριφοράς από ζευγάρια μετά τον χωρισμό τους, την ώρα που η Ακαδημία των Δικηγόρων Οικογενειακού Δικαίου των ΗΠΑ, τονίζει πως η δραστηριότητα των δύο πλευρών στα social media αποτελεί αυτή τη στιγμή τον Νο.1 όρο διαπραγμάτευσης στις αιτήσεις διαζυγίων στη χώρα.

Το ήθος, ο χαρακτήρας και η παιδεία του ανθρώπου φαίνονται στον χωρισμό. Τα υπόλοιπα είναι απλά να ‘χαμε να λέγαμε.