Το manouka είναι ένα εγχείρημα με πυλώνες την αγάπη για την εστίαση και τη δημιουργία, δομές τα διαλεκτά ελληνικά προϊόντα με ΠΟΠ καταγωγή και επίκεντρο τη γεύση, τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας, στην Ερμού, σε μια ταράτσα που μεταμορφώνεται ανάλογα τις εποχές, σε ζεστό σπιτικό σαλόνι με τζάκι και χαλιά, σε ανθισμένο κήπο ή σε τροπική όαση αγκαλιάζοντας (πάντα) οπτικά όλα τα όμορφα σημεία της πόλης…
Από όταν άνοιξε τις πόρτες του μέχρι σήμερα, η ομάδα του manouka δουλεύει για την εξέλιξη της γαστρονομικής φιλοσοφίας, εμπειρίας και φιλοξενίας του εστιατορίου με την καθοδήγηση του head sommelier Βασίλη Παπαδόπουλου. Στα πλαίσια της υλοποίησης του γευστικού και όχι μόνο οράματος του Μάνου Στρατάκη, η ομάδα πρόσφατα μεγάλωσε και ενισχύθηκε με την έλευση της Ελένης Αλειφέρη, της ταλαντούχας και ανερχόμενης σεφ, η οποία αναλαμβάνει πλέον την κουζίνα του manouka.
Η Ελένη με πορεία μαγειρική, που απλώνεται από την Ελαφόνησο μέχρι την απαιτητική και βραβευμένη κουζίνα του Βαρούλκου, αντιπροσωπεύει όλα εκείνα που πρεσβεύει γαστρονομικά το manouka, δηλαδή, μια κουζίνα που θα σου ανοίξει την όρεξη για νόστιμα ελληνικά πιάτα, ελαφρώς πειραγμένα ώστε να ξυπνάνε αγαπημένες γευστικές μνήμες και να τις εμπλουτίζουν με πινελιές που θυμάσαι και θέλεις να επιστρέψεις για να τις ξαναγευτείς.
Στο πρώτο μενού της μοιράζεται πιάτα και μυρωδιές σαν αυτά που την ξύπναγαν το πρωί όταν ετοίμαζε η μητέρα της Αθηνά, επίσης μαγείρισσα, το φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι. Στο σπίτι τους δεν έλειπε ποτέ η χωριάτικη σαλάτα και είναι το νούμερο ένα πιάτο που συνέθεσε για να μεταφέρει το ζεστό αίσθημα της φιλοξενίας και το αναβάθμισε χωρίς να πειράξει το dna του δίνοντας πραγματικά γεύση με το ντοματίνι και τη μυζήθρα από την Κρήτη, το αγγουράκι από την Κνωσό και την κάππαρη από τη Μάνη. Η δεύτερη συνταγή που έχει «κουβαλήσει» από την κουζίνα του σπιτιού της είναι η ψαρόσουπα με πεσκανδρίτσα, ένα πιάτο γευστική θαλπωρή. Στην ίδια αρέσει να μαγειρεύει με κρέας και στο μενού έχει αρκετές προτάσεις.
Ξεχωρίζουμε το φρικασέ που όπως μας λέει βγάζει μια απλότητα, γιατί θέλει να δώσει έμφαση στην Ελλάδα και στα φρέσκα άγρια χόρτα που πρωταγωνιστούν και μοσχοβολάνε. Γενικά όλα τα πράγματα που δημιουργούνται στην κουζίνα έχουν βάση τις γευστικές μνήμες, χωρίς αφρούς και εξεζητημένες τεχνικές αλλά εντούτοις μοντέρνα. Είναι σημαντικό ο επισκέπτης να τρώει ένα πιάτο και να καταλαβαίνει πόσο νόστιμο είναι το κάθε υλικό που βγαίνει από μια περιοχή της Ελλάδας και στο manouka κάνουν συλλογή από εξαιρετικές πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της χώρας.
Τέτοια πιάτα για να ανακαλύψετε υπάρχουν πολλά, όπως για παράδειγμα το χταπόδι με φάβα και τα σμυρνέικα σουτζουκάκια και κάνουν τους καλύτερους συνδυασμούς με τα κρασιά ελληνικής καταγωγής, που επιλέγει ο Βασίλης.
Όλη η wine list έχει ανανεωθεί από τον sommelier για να ακολουθεί τις φθινοπωρινές ανάγκες και τις απαιτήσεις του νέου μενού. Οι επιλογές υμνούν τις τοπικές ποικιλίες και τις διαφορετικές αμπελουργικές περιοχές και παραγωγούς και είναι η ιδανική συντροφιά για τα πιάτα της Ελένης αν και δεν είναι η μοναδική άξια παρέα. Ο Γιάννης Πισσάς, ο ταλαντούχος head bartender, δημιουργεί πρωτότυπες μίξεις ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία με την κουζίνα. Στις συνταγές του, που βγάζουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, ανακατεύει ελληνικά συστατικά που αποτελούν εξαιρετική γέφυρα με τα πιάτα και προσφέρουν έτσι ένα νέο γαστρονομικό αποτέλεσμα.