Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Δύσης και Κίνας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σαράντα τρεις χώρες ζήτησαν χθες Πέμπτη από την Κίνα, σε κοινή τους ανακοίνωση που αναγνώσθηκε στον ΟΗΕ από τη Γαλλία, να «εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου» σε ό,τι αφορά τους Ουιγούρους στην επαρχία Σιντζιάνγκ, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Πεκίνου, το οποίο κατήγγειλε «τον φρικτό απολογισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Ουάσινγκτον, του Παρισιού και του Λονδίνου.
«Καλούμε την Κίνα να επιτρέψει την άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση των ανεξάρτητων παρατηρητών στη Σιντζιάνγκ, περιλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», τόνισε ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ στη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης μιας επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού αρμόδιας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην αυτόνομη επαρχία των Ουιγούρων Σιντζιάνγκ», διευκρίνισε ο ντε Ριβιέρ, κάνοντας λόγο για αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη «στρατοπέδων πολιτικής επανεκπαίδευσης όπου κρατούνται αυθαίρετα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι».
Η κοινή ανακοίνωση των 43 χωρών –ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, χώρες της Ευρώπης και τη Ασίας—αναφέρεται σε βασανιστήρια, απάνθρωπη, σκληρή και ταπεινωτική συμπεριφορά, αναγκαστικές στειρώσεις, σεξουαλική βία και αναγκαστική απομάκρυνση παιδιών, που έχουν στόχο «δυσανάλογα τους Ουιγούρους και μέλη άλλων μειονοτήτων».
Καταγγέλλοντας «ψεύδη» και «συνωμοσία με στόχο να βλάψουν την Κίνα», ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Γιουν παρενέβη για να απορρίψει «τις αβάσιμες κατηγορίες».
«Η Σιντζιάνγκ αναπτύσσεται και ο λαός της απελευθερώνεται καθημερινά και είναι περήφανος για τις προόδους που έχουν γίνει», διαβεβαίωσε ο Ζανγκ, έχοντας την υποστήριξη της Κούβας η οποία επέκρινε την επέμβαση στις κινεζικές, εσωτερικές υποθέσεις.
Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί μια φιλική επίσκεψη. Ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία ότι έχουν «έναν φρικτό απολογισμό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Εξάλλου σε έγγραφο που έδωσε μετά το πέρας της συνόδου στους δημοσιογράφους η Κίνα καταγγέλλει «την απάνθρωπη εθνοκάθαρση εις βάρος των Ινδιάνων» και την όξυνση «των παρενοχλήσεων εναντίον των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής» στις ΗΠΑ.
Παράλληλα σε αυτό το έγγραφο το Πεκίνο κάνει λόγο για «τα φυλετικά προβλήματα που κατατρέχουν εδώ και χρόνια τη Βρετανία», ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «σφαγίασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη διάρκεια της αποικιοκρατίας», διαπράττοντας «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».