Στα πάνω από εξήντα χρόνια ιστορίας της, έχουν ακουστεί περισσότερα από 1500 τραγούδια στην σκηνή της Eurovision. Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού στήνει μπροστά στις οθόνες τους εκατομμύρια θεατές κάθε χρόνο, ενώ πάνω από 40 χώρες διαγωνίζονται για να κατακτήσουν την κορυφή και να φιλοξενήσουν την επόμενη χρονιά τον διαγωνισμό.
Κάθε χρόνος που περνά κάνει την Eurovision όλο και πιο προσβάσιμη σε ένα παγκόσμιο πια κοινό, γεγονός που κάνει το «κύρος» της να μεγαλώνει, ενώ δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που ξεκίνησαν την καριέρα τους από την σκηνή της. ABBA, Celine Dion και Julio Inglesias είναι μερικά από τα πρώτα ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ποπ σταρ παγκόσμιας εμβέλειας έχουν εμφανιστεί ως guest acts στους τελικούς του διαγωνισμού, με πιο διάσημη ίσως την βασίλισσα της ποπ, Madonna.
Η περσινή ακύρωση του διαγωνισμού απογοήτευσε πολλούς από τους φανατικούς του διαγωνισμού, φέτος όμως τα φώτα της σκηνής θα ανάψουν και πάλι. Η Eurovision όμως, δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός γεμάτος στρας. Είναι άμεσα συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή ποπ κουλτούρα και πολλές φορές είναι και μια ματιά στην ευρωπαϊκή κοινωνία.
Για να συμμετάσχει μια χώρα στον διαγωνισμό, θα πρέπει να είναι μέλος της EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση). Η EBU όμως, δεν περιορίζεται στα ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς έχει δεσμούς με τα εθνικά κανάλια των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Νοτίου Αφρικής κλπ. Στο παρελθόν έχουμε δει να διαγωνίζονται στην Eurovision το Μαρόκο και η Αυστραλία, ενώ και η Κίνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή.
Τα τραγούδια που ακούγονται στην σκηνή της Eurovision θα πρέπει να είναι live, ενώ το υλικό θα πρέπει να έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για τον διαγωνισμό. Κάθε χωρά μπορεί να έχει μέχρι έξι άτομα πάνω στην σκηνή και δεν υπάρχουν περιορισμοί που να αφορούν την γλώσσα του τραγουδιού. Στο παρελθόν υπήρχε κανονισμός που έλεγε ότι κάθε χώρα πρέπει να τραγουδά στην γλώσσα της, ο οποίος όμως δεν ισχύει πια.
67: είναι οι μέχρι στιγμής νικητές.
43: είναι ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών που έχει διαγωνιστεί ποτέ σε μια χρονιά (2008, 2011, 2018)
12: είναι το μάξιμουμ των βαθμών που μπορεί μια χώρα να δώσει σε μια άλλη
180 εκατομμύρια: θεατές κάθε χρόνο
60 εκατομμύρια ευρώ: στοίχισε ο διαγωνισμός που διοργάνωσε το Αζερμπαϊτζάν του 2012 και αποτελεί ρεκόρ
7: φορές έχει κερδίσει η πολυνίκης του διαγωνισμού, Ιρλανδία
33: ο αριθμός των χωρών, όπου το “Save your kisses for me”, νικητής του 1976, σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts
Παρόλο που ο διαγωνισμός προσπαθεί να μένει αμέτοχος σε ό, τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και να προωθεί μόνο την αρμονία μεταξύ των χωρών, είναι πολλές οι φορές που έχει αιτία πολιτικών αμφισβητήσεων και διαμαχών. Ακόμα και κάποιος που δεν παρακολουθεί την Eurovision φανατικά, ξέρει να σου πει ότι πολλές φορές οι χώρες δεν ψηφίζουν με καθαρά καλλιτεχνικούς λόγους, ενώ τα περίφημα πολιτικά μπλοκ, μπορεί να βγάλουν μέχρι και νικητή. Η περίπτωση Ελλάδας-Κύπρου που ανταλάσσουν κάθε χρόνο 12αρια, είναι ίσως η πιο κλασική.
🇱🇧 Το 2005 ο Λίβανος αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό, καθώς δεν αναγνώριζε το Ισραήλ ως κυρίαρχο κράτος.
🇦🇲 Το 2012 η Αρμενία αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό, ο οποίος θα λάμβανε χώρα στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
🇺🇦Το 2016 νικήτρια αναδείχθηκε η Ουκρανία, το τραγούδι της οποίας είχε τίτλο “1944” και αντλούσε έμπνευση από τον διωγμό των Τατάρων της Κριμαίας από την ΕΣΣΔ. Από πολλούς το τραγούδι θεωρήθηκε επίθεση στην Ρωσία, η οποία τότε είχε εισβάλλει στην Κριμαία. Την επόμενη χρονιά, όταν ο διαγωνισμός διεξήχθη στο Κιέβο, η Ουκρανία δεν έδωσε βίζα στον εκπρόσωπο της Ρωσίας, καθώς είχε προηγουμένως επισκεφθεί την κατεχόμενη Κριμαία.
24 Μαΐου 1956: Η πρώτη Eurovision διεξάγεται στο Λουγκάνο της Ελβετίας, η οποία ανακηρύσσεται και νικήτρια.
1965: Η Φρανς Γκαλ τραγουδά το “Poupée de cire, poupée de son”, το οποίο γίνεται το πρώτο ποπ νικητήριο τραγούδι.
1969: Ο διαγωνισμός φιλοξενείται στην Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις. Τέσσερις χώρες μάζεψαν ακριβώς τους ίδιους βαθμούς και μοιράστηκαν την νίκη.
1973: Το Ισραήλ γίνεται η πρώτη χώρα που παίρνει μέρος στον διαγωνισμό, χωρίς να ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη.
1974: Οι ABBA ανεβαίνουν στην σκηνή και τραγουδούν το “Waterloo”, το οποίο δεν αργεί να γίνει παγκόσμιο hit.
1988: Μια νεαρή άγνωστη τραγουδίστρια, ονόματι Celine Dion τραγουδά το “Ne Partez Pas Sans Moi” και κατακτά την πρώτη θέση για λογαριασμό της Ελβετίας.
2000: Η Eurovision «στριμάρεται» για πρώτη φορά μέσω του ίντερνετ.
2001: Η Εσθονία γίνεται η πρώτη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ που κατακτά την πρωτιά, ενώ ο Dave Benton ο πρώτος μαύρος τραγουδιστής που κερδίζει τον διαγωνισμό με το τραγούδι “Everybody”.
2004: Για πρώτη φορά συμμετέχουν 36 χώρες, ενώ διεξάγονται και ημιτελικοί.
2015: Η Αυστραλία συμμετάσχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό.
2020: Ο διαγωνισμός ακυρώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του.