Photo-04

Την περασμένη Τρίτη εκπρόσωποι δεκατριών ελληνικών οργανισμών κ επιχειρήσεων παρουσίασαν στο κέντρο ελληνικής πρωτοβουλίας τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών Corallia, ένα «μανιφέστο» που στόχος του είναι να διασφαλίσει τρόπους εξομάλυνσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που επικρατεί στη χώρα. Λίγο πριν το δεκασέλιδο κείμενο – αποκύημα του EU Start-Up Manifesto –παρουσιαστεί στον τύπο, ο γενικός διευθυντής του Corallia και καθηγητής κ. Βασίλειος Μακιός, τόνισε «πιστεύουμε στα νέα μυαλά της Ελλάδας και θέλουμε να μην φεύγουν εκτός συνόρων». Όπως φάνηκε στη συνέχεια, πάνω σε αυτό το μότο στηρίζονται και οι άξονες βελτίωσης που περιγράφονται στο Greek Start-Up Manifesto.

Το ευρωπαϊκό μανιφέστο χαίρει της έγκρισης της ευρωπαϊκής επιτροπής για θέματα ψηφιακής ατζέντας ενώ έχει υπογραφεί από χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, κύριο διακύβευμα του αντίστοιχου ελληνικού είναι να δεσμεύσει την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των νέων επιχειρήσεων ως ένας άλλος υπεύθυνος συνεργάτης τους και να υλοποιήσει τις προτάσεις που αφορούν ζητήματα όπως είναι η φορολογία, η κοινωνική ασφάλιση και η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση – ανά την επικράτεια – στο διαδίκτυο. Καθώς η συνέντευξη τύπου έφτανε στο τέλος της, ένας από τους ιδρυτές του Tech.eu και συνδιαμορφωτής του EU Start-Up Manifesto, Alex Barrerra, είπε πως όταν άρχισε να εκφράζει στο περιβάλλον του την επιθυμία του να ασχοληθεί με ένα start – up, τον περνούσαν για παράφρονα αφού δεν καταλάβαιναν τι ακριβώς εννοούσε. Και με το δίκια τους δηλαδή,  υποστήριξε και ο ίδιος,αφού  η πατρίδα του Ισπανία δεν είναι φιλική και εκπαιδευμένη, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Ας δούμε όμως τους βασικούς άξονες του Greek Start-Up Manifesto, έτσι όπως παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες στο Corallia:

– Η εφαρμογή ενός δίκαιου και λιγότερο περίπλοκου φορολογικού συστήματος που να μην παρακωλύει το αναμενόμενο κέρδος από τα έσοδα μιας νέας επιχείρησης. Το φορολογικό καθεστώς που αφορά τα start- ups θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο και διαθέσιμο διαδικτυακά, ενώ οι φόρος προστιθέμενης αξίας θα πρέπει να αποπληρώνεται προς το δημόσιο όταν τα τιμολόγια τους ρευστοποιούνται και όχι πιο πριν. Επιπλέον, η φορολογική ανακούφιση για τον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησης μιας εταιρείας και η απλοποίηση της διαδικασίας διάλυσής της με την κήρυξη πτώχευσης, κρίνονται απαραίτητες.

– Οι νέοι επιχειρηματίες να μην είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν δύο ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, σε περίπτωση που εργάζονται και κάπου αλλού ενώ παράλληλα, το να συνεργαστούν και να συνενωθούν με άλλες παρόμοιες προσπάθειες και οργανισμούς πρέπει στο μέλλον να απαιτεί λιγότερο χρόνο και γραφειοκρατία.

– Το κράτος οφείλει να ξεσκαρτάρει και να ελαχιστοποιήσει τις άδειες που απαιτούνται για να αρχίσει να λειτουργεί μια επιχείρηση και επιπρόσθετα να αποσαφηνίσει το νομικό πλαίσιο που απαιτείται προκειμένου μια επιχείρηση να έχει ευρωπαϊκή εμβέλεια.

– Να αντληθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα για να βελτιωθούν υποδομές όπως το αργό ADSL (ταχύτητα έως 8 Mbps θεωρε’ιται μίνιμουμ αποδεκτό) π.ου πειρορίζουν τη νεανική επιχειρηματικότητα εκτός πρωτεύουσας.

– Δημιουργία μια εικονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας τα νέα start- ups θα μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με επενδυτές αι εν συνεχεία να αφαιρεθεί η ανάγκη για εγγυήσεις σε υψηλού κινδύνου συνεπενδυτικά προγράμματα.

– Καθιέρωση δεσμών μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων και των ελληνικών πανεπιστημίων με τη δημιουργία φοιτητικών επιχειρηματικών κέντρων που θα εξάγουν νέες, υποσχόμενες προσωπικότητες και θα απορροφούνται από τα ενεργά start – ups.

– Βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή των συμβολαίων που επισυνάπτει μια εταιρεία, ενώ τυχόν αντιδικίες που αντιμετωπίζει θα πρέπει να ελέγχονται από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το Greek Start-Up Manifesto αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δημοσιευθεί αναλυτικά στη σελίδα http://startupmanifesto.gr/