10 vegetarian και vegan τσιπουρομεζέδες για την πρώτη Σαρακοστή της νέας 10ετίας!
Καθώς τα χρόνια περνούν και έχουμε περισσότερη πληροφόρηση στα χέρια μας, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που αποφασίζουν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους ιδεολογίας. Ακούμε συνεχώς ανθρώπους να μιλούν για την χορτοφαγία και τον βιγκανισμό, χωρίς πάντα να μπορούμε να καταλάβουμε τις διαφορές τους.
Με απλά λόγια vegan θεωρείται όποιος δεν καταναλώνει κανέναν ζωικό προϊόν (κρέας, ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά), ενώ vegetarian είναι κάποιος που ναι μεν δεν καταναλώνει κρέας, αλλά καταναλώνει ζωικά προϊόντα, όπως είναι τα αυγά ή τα γαλακτοκομικά. Υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν επί μέρους χορτοφάγοι, δηλαδή ναι μεν δεν καταναλώνουν κόκκινο κρέας, αλλά τρώνε ψάρια και θαλασσινά (pescetarian). Αν είχες σκεφτείς ποτέ για τους δικούς σου λόγους, να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες και να κόψεις για λίγο ή και για πάντα το κρέας από τη ζωή σου, τότε η Σαρακοστή είναι μια καλή περίοδος για να το δοκιμάσεις, αφού μπορεί να συνδυαστεί με την νηστεία. Μια ευκαιρία να συνδυάσουμε αποτοξίνωση, τάσεις, υγιεινή διατροφή και νόστιμους τσιπουρομεζέδες και πιάτα που εκμεταλλεύονται τα αγαθά της άνοιξης. Κι αν ψάχνεις έναν παραπάνω λόγο, θα σου πω μόνο, πως οι σαρακοστιανοί τσιπουρομεζέδες έχουν πλέον το τσίπουρό τους: Συνοδεύονται ιδανικά από το Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Δεκαράκι Ροδίτη.
Ποιος είπε ότι το Σαρακοστιανό φαγητό πρέπει να είναι βαρετό; Αν υπάρχει όρεξη για δημιουργία και πειραματισμό, φαντασία στις γεύσεις, αίσθηση γαστρονομικής περιπέτειας, και φυσικά Τσίπουρο Δεκαράκι Ροδίτης στο τραπέζι, τότε η Σαρακοστή και οι τσιπουρομεζέδες της μπορεί να απογειωθούν. Το να είναι κανείς vegetarian ή vegan , δεν σημαίνει να πως στερείται την νοστιμιά, το αντίθετο μάλιστα. Απλά μαθαίνει να την αναζητά και σε άλλα πράγματα εκτός από το κρέας.
Η Popaganda έψαξε και βρήκε 10 Σαρακοστιανούς vegetarian ή vegan τσιπουρομεζέδες, για να σου κάνει την ζωή πιο εύκολη και εξίσου νόστιμη. Συνταγές που θα απογειωθούν ταιριασμένες με το τσίπουρο Δεκαράκι Ροδίτης, που θα βρίσκεται στο τραπέζι σου. Επίλεξε όποια προτιμάς,φτιάξτην και στην υγειά της παρέας!
Χταπόδι στη λαδόκολλα (pescetarian/νηστίσιμο)
Υλικά:
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 ματσάκι, φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
- 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτά φετάκια
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- λαδολέμονο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και κρατάμε μόνο τα πλοκάμια, χωρίς να τα χωρίσουμε.
- Παίρνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 23-25 εκ. και μια λαδόκολλα 70-80 εκ. για να χώρα άνετα το χταπόδι μέσα.
- Λαδώνουμε πολύ καλά το χταπόδι και το βάζουμε στο κέντρο της λαδόκολλας.
- Πασπαλίζουμε με το πιπέρι και τον άνηθο, ενώ ρίχνουμε από πάνω και το σκόρδο.
- Τυλίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα, φροντίζοντας να κλείσουμε καλά το χταπόδι μέσα της, προκειμένου να ψηθεί στους ατμούς του.
- Τοποθετούμε τη λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 2 περίπου ώρες.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανοίγουμε την λαδόκολλα, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το λαδολέμονο.
Σαλάτα με ρεβύθια (vegan)
Υλικά:
- 2 φλ. ρεβύθια βρασμένα
- 1 παντζάρι βρασμένο
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 αβοκάντο σε καρέ
- 1/2 φλ καθαρισμένο ρόδι
- 2 φρ κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ μαϊντανό
- 2 κ.σ άνηθο
- 2 κ.σ δυόσμο
- 1/2 φλ κινόα κόκκινη βρασμένη (ή φαγόπυρο)
- 1/2 φλ. σταφίδες
- φύλλα από σπανάκι (ή ρόκα)
Για το ντρέσινγκ
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- το χυμό από 1 μικρό λεμόνι
- 1 κ.σ ξύδι από κρασί
- 1 κ.σ μουστάρδα
- 1 κ.γλ. μέλι η πετιμέζι
- 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αν έχετε ρεβύθια μαγειρεμένα από ρεβύθια σούπα, απλά στραγγίστε τα καλά και χρησιμοποιήστε τα. Λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε ανάλογα με την εποχή ή με το τι υπάρχει στο ψυγείο.
- Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη βρασμένη κινόα, τα λαχανικά σε κομμάτια και τα βότανα.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και αν έχουμε χρόνο αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο. Διαφορετικά απολαύστε την αμέσως, προσθέτοντας τελευταία στιγμή τη ρόκα ή τα τρυφερά φύλλα σπανακιού.
Λαχανοντολμάδες με ρύζι (vegan)
Υλικά:
- 1 λάχανο μεγάλο (αφράτο και ελαφρύ)
Για τη γέμιση
- 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
- 2 καρότα τριμμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 1½ φλ. ρύζι για γεμιστά
- 3 κ.σ σταφίδα μαύρη
- 1/3 φλ. κουκουνάρι
- 1/3 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα
- 2 κ.σ κορν φλάουρ
- 500 γραμ. ζωμό από τους ντολμάδες
- χυμό από 1/2-1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση:
- Πρώτα πρέπει να ζεματίσουμε το λάχανο. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα. Κόβουμε το κοτσάνι βαθιά ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα εκεί που ήταν το κοτσάνι. Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 -10′ λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, και το βγάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Όσα να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το καρύδι τη σταφίδα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κι ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. (Τα κρατάμε όλα και τα βάζουμε στη βάση της κατσαρόλας σαν στρώμα). Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
- Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον με την ένωση προς τα κάτω και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και αλατοπιπερώνουμε.
- Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε τους λαχανοντολμάδες.
- Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.
- Μπορούμε να τους σερβίρουμε σκέτους ή με σάλτσα λεμονιού.
Για τη σάλτσα λεμονιού
- Ζεσταίνουμε το ζωμό των ντολμάδων σε μικρή κατσαρόλα. Διαλύουμε το κόρνο φλάουρ με λίγο νερό. Το προσθέτουμε στον ζωμό και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Στύβουμε το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο. Μπορούμε να κάνουμε πιο αραιή τη σάλτσα προσθέτοντας λίγο ζωμό από το φαγητό.
- Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού.
Μανιτάρια βουτύρου ή μαργαρίνης (vegetarian)
Υλικά:
- 500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
- 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε κομμάτια.
- Σε ένα πλατύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη να λιώσει και προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από τα μανιτάρια. Ανατακεύουμε για να τηγανιστούν απ’ όλες τις μεριές.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Σπιτικά Φαλάφελ (vegan)
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι ρεβίθια
- 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρέματος
- 1 κουτ. της σούπας νερό
- 1 1/3 κουτ. της σούπας σπόροι σουσαμιού
- 2 κουτ. του γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. του γλυκού baking powder
- 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
- 1/2 κουτ. του γλυκού τσίλι
- 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- 1/4 κουτ. του γλυκού κουρκουμάς
- Λίγο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετείς τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό, για να καθαρίσουν. Τα αφήνεις τουλάχιστον οκτώ ώρες.
- Την επόμενη ημέρα, χτυπάς τα ρεβίθια σε ένα μπλέντερ, μέχρι να λιώσουν. Προσθέτεις λίγο νερό παράλληλα, μέχρι να λιώσει και να αποκτήσει απαλή υφή.
- Μόλις πάρει την υφή κρέμας, προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζεις να χτυπάς στο μπλέντερ.
- Σκεπάζεις το μείγμα με μία μεμβράνη και το τοποθετείς στο ψυγείο για μία ώρα.
- Φοράς τα γάντια σου και αρχίζεις να πλάθεις μικρές μπαλίτσες.
- Ζεσταίνεις ένα τηγάνι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
- Τηγανίζεις σταδιακά τις μπαλίτσες (4-5 λεπτά η κάθε πλευρά) και, μόλις ετοιμαστούν, τις τοποθετείς σε ένα χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το λάδι τους.
Γίγαντες με χταπόδι (pescetarian/νηστίσιμο)
Υλικά:
- 500 γραμ. γίγαντες
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)
- 1 καρότο (κομμένο σε καρεδάκια)
- 1 φλ. μανέστρα
- 2 συσκευασίες ντομάτες κονκασέ
- 1 μικρό χταπόδι (γύρω στα 800 γραμ. καθαρισμένο)
- 1 δαφνόφυλλο
- λίγη αποξηραμένη ρίγανη
- 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ξύδι
Εκτέλεση:
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με κρύο νερό και ένα κουταλάκι σόδα να μουλιάσουν. Την επόμενη τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 35-40΄. Εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι.
- Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το χταπόδι. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό, ίσα που να το σκεπάζει, λίγους κόκκους πιπέρι και 1 δαφνόφυλλο. Διαβάστε όλα τα μυστικά για να διαλέξετε και να μεγειρέψετε σωστά το χταπόδι εδώ.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄να μισομαλακώσει. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το πασπαλίζουμε με ρίγανη να κολλήσει πάνω του όσο είναι ζεστό. Το ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι. Το κόβουμε σε μπουκίτσες και το ρίχνουμε ξανά στο ζουμί του.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το καρότο και τη μανέστα και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν παντού. Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες και το ζουμί του χταποδιού. Σιγοβράζουμε για 5-10΄ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε, αφού δοκιμάσουμε, γιατί το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό. Τις πιο πολλές φορές δεν χρειάζεται αλάτι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε τους γίγαντες σε μία μικρή γάστρα, κατά προτίμηση μαντεμένια ή κεραμική. Περιχύνουμε με τη σάλτσα 1/2 φλ. ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 25΄, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε απαλά αν χρειάζεται υγρασία προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20΄. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.
Ψητά Portobello με ρόκα και ντομάτα (vegetarian)
Υλικά:
- 4 μανιτάρια Portobello, χωρίς το κοτσάνι
- 1/2 ρόκα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- Χυμό από μισό λεμόνι
- Αλατοπίπερο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φέτα ντομάτας
- 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
- 1/2 κούπα σάλτσα μαρινάρα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπλέντερ ρίξε την ρόκα και το σκόρδο και χτύπα μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή.
- Πρόσθεσε στο μπλέντερ το βούτυρο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ξαναχτύπα καλά.
Άπλωσε καλά στο εσωτερικό των μανιταριών το μείγμα του βουτύρου με την ρόκα.
- Προσθέστε μια μικρή κουταλιά σάλτσα μαρινάρα και στη συνέχεια την ντομάτα. Πασπάλισε τα μανιτάρια με την παρμεζάνα.
- Ψήσε στους 200 ° για 10 έως 12 λεπτά.
Γαρίδες λαδολέμονο (pescetarian/νηστίσιμο)
Υλικά:
- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες
- αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι ξύδι
- λαδολέμονο
- προαιρετικά λίγη μουστάρδα
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, ίσα που να τις καλύπτει, αλάτι και ξύδι.
- Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά.
- Αφήνουμε τις γαρίδες να μισοκρυώσουν στο ζουμί τους.
- Στραγγίζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το λεμόνι και την μουστάρδα και περιχύνουμε τις γαρίδες.
Μπακαλιάρος με σπανάκι (pescetarian)
Υλικά:
- 1 1/2 κιλό μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος και κομμένος κομμάτια
- 100 γρ. κρεμμύδια
- 100 γρ. πράσο
- 1/2 κιλό σπανάκι
- Άνηθος
- Μαϊντανός
- Ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεμάτισε το σπανάκι (Βούτηξε το σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και στράγγιξέ το).
- Ψιλόκοψε τα κρεμμύδια και το πράσο και σόταρε τα γα λίγο σε ελαιόλαδο.
- Σε μια κατσαρόλα βάλε νερό να βράσει και πρόσθεσε τον μπακαλιάρο.
- Λίγο πριν βράσει το ψάρι, πρόσθεσε το σπανάκι με το πράσο και το κρεμμύδι.
- Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Ψητές «μπριζόλες» από κουνουπίδι με νεκταρίνια (vegan)
- Φυτικό λάδι για σχάρα
- 2 πορτοκαλί πιπεριές
- 1 νεκταρίνι, κομμένο σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια, συν 1 νεκταρίνι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 1/2 κούπα αμύγδαλα, ψημένα
- 4 κουταλάκια του γλυκού ξύδι από σέρι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/3 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουνουπίδι, κομμένο κάθετα σε τέσσερις φέτες
- 1/2 κούπα μαϊντανό
Εκτέλεση:
- Προθέρμανε τη σχάρα σε μέτρια φωτιά και άλειψέ την ελαφρά με φυτικό λάδι. Τοποθέτησε τις πιπεριές στο πιο ζεστό κομμάτι της σχάρας και γύρνα τες μερικές φορές μέχρι να γίνουν τελείως μαύρες (12 λεπτά). Βάλ’ τες σε ένα μπολ και τυλίξε το με διάφανη μεμβράνη περιτύλιγμα για 10 λεπτά.
- Αφαιρέσε τους σπόρους και το μίσχο από τις πιπεριές και ξεφλούδισέ τες. Ψιλοκόψε τις ψητές πιπεριές και τοποθετήσέ τις σε ένα πολυμίξερ. Πρόσθεσε τα χοντροκομμένα νεκταρίνια, τα αμύγδαλα, το ξύδι, το σκόρδο, την πάπρικα και τα όσπρια και χτύπησέ τα όλα μαζί μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή. Όσο χτυπάς όλα αυτά τα υλικά ρίξε μέσα σιγά-σιγά και το ελαιόλαδο.
- Πρόσθεσε αλάτι.
- Εν τω μεταξύ, άλειψε τις “μπριζόλες” κουνουπιδιού με λάδι. Ρίξε αλάτι και πιπέρι. Βάλ’ τες στη σχάρα για 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά.
- Μοίρασε την σάλτσα με τα νεκταρίνια σε πιάτα και βάλε από πάνω τις “μπριζόλες” κουνουπιδιού. Ρίξε τα υπόλοιπα νεκταρίνια που έχεις κόψει σε λεπτές φέτες πάνω από το κουνουπίδι.
- Πασπάλισε με το μαϊντανό και με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Γιατί Δεκαράκι Ροδίτης, Σαρακοστή και τσιπουρομεζέδες πάνε χέρι-χέρι;
Το Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Δεκαράκι Ροδίτης βασίζεται στην ποικιλία σταφυλιού Ροδίτης (Αλεπού) που αποτελεί μια ιδιαίτερα αρμονική και ισορροπημένη ποικιλία. Ευδοκιμεί εξαιρετικά στο έδαφος της περιοχής του Τυρνάβου, που της χαρίζει τον καλύτερό της εαυτό. Το αποτέλεσμα που προσφέρει μετά την απόσταξη στους παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, είναι εξαιρετικό.
Το απόσταγμα Ροδίτη ενώ προέρχεται από μία ποικιλία σχετικά ήπια αρωματικά, με την απόσταξη εξελίσσεται και ο αρωματικός του χαρακτήρας ενδυναμώνεται.
Το «Δεκαράκι Ροδίτης» είναι ευκολόπιοτο και πίνεται δροσερό, στους 10°C, συνοδεύοντας άριστα όλους τους Σαρακοστιανούς vegetarian,vegan και όχι μόνον τσιπουρομεζέδες. Απολαύστε το παρέα με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με φίνα ψητά της ώρας!
Λίγα πράγματα που αξίζει να ξέρετε για την οικογένεια μονοποικιλιακών τσίπουρων Δεκαράκι
Το Δεκαράκι, με σεβασμό και αγάπη στην παράδοση και την υψηλή τεχνογνωσία στην απόσταξη μονοποικιλιακού τσίπουρου, πρόσφατα παρουσίασε την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων, το εκρηκτικό Μοσχάτο, την αρχοντική Μαλαγουζιά και τον αρμονικό Ροδίτη, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νέα διάσταση ποιότητας στο τσίπουρο.
Χάρη στην παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του,το Δεκαράκι είναι απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, με ιδιαίτερη γευστική και αρωματική ταυτότητα που αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά.