Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda ΒΙΒΛΙΟ
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κατσής
31.05.2019

Ένα βιβλίο για τον Ζακ

Ένα βιβλίο για τον Ζακ Κωστόπουλο θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία. Ρίξτε μια πρώτη ματιά από την προδημοσίευση που εξασφάλισε η Popaganda.

Ένα βιβλίο για τον Ζακ Κωστόπουλο θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στα ράφια των κεντρικών βιβλιοπωλείων ως φόρος τιμής και μνήμης στον αγωνιστή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δολοφονήθηκε άγρια στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Το βιβλίο «Ζακ/ Zackie Oh» βασίζεται σε μια ιδέα που υλοποιούσαν οι συνεργάτες της Popaganda, Μαρία Λούκα και Αλέξανδρος Κατσής από κοινού με τον Ζακ Κωστόπουλο, όσο ο ίδιος ζούσε. Την έκδοση του ανέλαβαν ο εκδοτικός οίκος «Το Ροδακιό» και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση που έχει διαχρονική παρουσία στο Pride, παίρνει θέση υπέρ του diversity και στηρίζει από την πρώτη στιγμή την απονομή δικαιοσύνης για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ.  

Πρόκειται για ένα κολάζ εξομολογήσεων, λέξεων και εικόνων που αποτυπώνει την πραγματικότητα ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου στην ελληνική κοινωνία. Τον πρόλογο της έκδοσης υπογράφει ο αδερφός του θύματος, Νίκος Κωστόπουλος.

Ένα δισέλιδο του βιβλίου.

 

Το βιβλίο περιλαμβάνει κάποια εισαγωγικά κείμενα κι ένα life story του Ζακ Κωστόπουλου , ενώ ο κύριος όγκος του αποτελείται από φωτογραφίες του Αλέξανδρου Κατσή και κείμενα του Ζακ Κωστόπουλου.

Το επιλογικό σημείωμα είναι του φωτογράφου και σκηνοθέτη Γιάννη Καρπούζη. Θα κυκλοφορήσει σε ελληνική και αγγλική έκδοση (μετάφραση της Karen Emmerich) σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, με κεντρική διάθεση στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου «Το Ροδακιό» (Κολοκοτρώνη 59Β, εντός στοάς) και στο περίπτερο της Στέγης στο Athens Pride.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα που δίνει η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου. 

Ακολουθεί προδημοσίευση του σημειώματος «Η διαχείριση απουσίας» της Μαρίας Λούκα και του Αλέξανδρου Κατσή, που προέρχεται από τα εισαγωγικά κείμενα του βιβλίου:

Η διαχείριση της απουσίας

Γνωρίσαμε τον Ζακ Κωστόπουλο το 2013 στο πλαίσιο της ερευνητικής μας ενασχόλησης με ζητήματα ομοφοβίας, οροθετικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεργαστήκαμε μαζί του για την παραγωγή σχετικών ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ. Μέσα από αυτή την επαφή διαπιστώσαμε ότι ο Ζακ παρότι τραυματισμένος από την καταπίεση και τους αποκλεισμούς που είχε υποστεί, κατόρθωνε να μετατρέπει την περιφρόνηση σε σημαία περηφάνιας, να ριζοσπαστικοποιεί τη σκέψη του , να διανύει όχι ατρόμητος αλλά αποφασισμένος έναν δρόμο με λάκκους κυνηγώντας μια υπόσχεση ελευθερίας και να γίνεται ένα σάρκινο σημείο αναφοράς για άλλους ανθρώπους που πάλευαν τα δικά τους δειλά βήματα ορατότητας.

Η διάχυτη αποστροφή του προς κάθε είδους καταπίεση, διάκριση και ετικετοποίηση γενικά αλλά και ειδικά ως προς τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, αποτέλεσε για μας τα στοιχείο που μας οδήγησε σε μια πιο σφαιρική απόπειρα  καταγραφής της ζωής του. Ούτως η άλλως η αναταραχή φύλου συνδυασμένη με την αναγέννηση της drag κουλτούρας ήταν αρκετά καινούργια και αχαρτογράφητα πεδία στην Ελλάδα και μας ενδιέφερε να αφουγκραστούμε αλλά και να συμβάλλουμε σ’ αυτή τη συζήτηση.

Έτσι, το καλοκαίρι του 2016 ξεκινήσαμε ένα project κειμενικής και φωτογραφικής απεικόνισης της πραγματικότητας του Ζακ που έμοιαζε περισσότερο με ένα συλλογικό πείραμα αναστοχασμού, μοιράσματος και αποτύπωσης. Ο στόχος ήταν μέσα από έναν συνδυασμό λέξεων και εικόνων να προκύψει ένα βιβλίο που θα βασίζεται μεν στην καθημερινότητα του Ζακ αλλά θα λειτουργεί παράλληλα ως καλειδοσκόπιο ατομικοτήτων και κοινοτήτων που δε χωρούν στα ασφυκτικά όρια της κανονικότητας και επιδιώκουν τη ριζική αμφισβήτηση της.

Το δικό μας βλέμμα πάνω σ’ αυτή τη διαδικασία δεν ήταν ποτέ εξωτερικό και αποστασιοποιημένο , καθώς νιώθαμε πως ο τρόπος που βιώνεται και εκπληρώνεται το φύλο μας αφορά και μας εμπλέκει. Την ίδια στιγμή κι ο Ζακ δεν ήταν μια στατική και εργαλειοποιημένη υποκειμενικότητα αλλά συμμετείχε ενεργά παράγοντας δικά του κείμενα κυρίως στα social media , τα οποία εντάσσονταν στο έργο.

Το σύνολο του έργου ήταν αποτέλεσμα συλλογικής ζύμωσης, προβληματισμού και ανταλλαγής. Συζητούσαμε και αποφασίζαμε μαζί για τις συνεντεύξεις, τα κείμενα και τις φωτογραφίες. Κι αυτή ήταν μια επιλογή, επειδή θεωρούμε ότι οι εξουσιαστικές σχέσεις που αναπαράγονται και εντός των καλλιτεχνικών σχεδίων , ατονούν όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία.

Σ’ αυτό το διάστημα πραγματοποιήσαμε ορισμένες συναντήσεις ακολουθώντας τον Ζακ στην εσωστρέφεια της ιδιωτικότητας του, στις μεταμορφώσεις του, στη σαγηνευτική εξωστρέφεια της Zackie Oh. Προφανώς θέλαμε να κάνουμε πολλά ακόμα για να ολοκληρώσουμε αυτό το βιβλίο κι εκτιμούσαμε ότι διαθέταμε άφθονο χρόνο μπροστά μας. Ωστόσο, ο επίλογος γράφτηκε πολύ ξαφνικά και αναγκαστικά το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος. Μετά το αρχικό μούδιασμα αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε το υλικό που είχαμε και να εκδώσουμε το βιβλίο.

Ο Λακάν έλεγε ότι «ο Λόγος είναι η διαχείριση της απουσίας». Αυτό το βιβλίο , λοιπόν, είναι για εμάς η διαχείριση της απουσίας του Ζακ και μαζί ένα βαθύ ίχνος της παρουσίας του.

  Το 15ο Athens Pride, με σύνθημα «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία», είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου. Η ΣΤΕΓΗ ετοιμάζει μια σειρά δράσεων, καλώντας κάθε άνθρωπο να παλεύει για το δικαίωμα της έκφρασής του, με ένα περίπτερο ενημέρωσης στο Σύνταγμα, με την έκδοση ενός βιβλίου στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, με την προβολή μιας ταινίας με live perfomance και με την υποστήριξη της online καμπάνιας #vgeskaipes ενάντια στις διακρίσεις. Δείτε όλες τις δράσεις της Στέγης, εδώ.  
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 19.00, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και οι Εκδόσεις Το Ροδακιό παρουσιάζουν το Ζακ /Zackie Oh, ένα βιβλίο για την τόλμη, την ελευθερία και 
την αγάπη με κείμενα του Ζακ Κωστόπουλου και πρόλογο του αδελφού του Νίκου. Ένα project που ξεκίνησεαπό τον Ζακ, τη δημοσιογράφο Μαρία Λούκα και τον φωτογράφο Αλέξανδρο Κατσή, σαν μία συρραφή λέξεων, σκέψεων και εικόνων για τη σημασία του να είμαστε διαφορετικοί. 
Την παρουσίαση θα προλογίσουν οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης (Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας) και Γιάννης Καρπούζης (Φωτογράφος – Σκηνοθέτης)
Ομιλητές:
Αλέξανδρος Κατσής (Φωτογράφος)
Μαρία Λούκα (Δημοσιογράφος – Σεναριογράφος) 
Τζούλια Τσιακίρη (Εκδόσεις Το Ροδακιό) 
Νίκος Κωστόπουλος (Αδελφός Ζακ Κωστόπουλου) 
Φιλ Ιερόπουλος (Αντι – καλλιτέχνης, επιμελητής, ερευνητής) 
Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη (Φεμινιστικό Αυτόνομο Κέντρο Έρευνας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Συντονιστής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (Content Leader Ιδρύματος Ωνάση) 
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου για τον δικαστικό τους αγώνα. 
POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.